petek, 21.oktober.2011 - 10:56

Gregor Virant pospešeno pridobiva volivce in skupaj z Jankovićem resno ogroža primat stranke SDS

Gregor Virant se je močno približal Janezu Janši, kar zadeva volilne rezultate

Po vstopu na politično sceno se je Gregor Virant že zasidral v srca mnogih volivcev. Že v času, ko je sodeloval s stranko SDS in ga je večina dojemala kot SDS-ovega človeka, čeprav formalno ni bil nikoli včlanjen v SDS, a je v njem igral pomembno vlogo, je slovel kot glas razuma v stranki. Kazil ga je le spor z Dragom Kosom, ki pa je bil del političnih aktivnosti stranke SDS. V tedanji vladi je opravljal nezavidljivo funkcijo ministra za javno upravo, katerega (težavna) naloga je bilo recimo temu konsolidirati plačni sistem v javnem sektorju, kar po pravilu izziva burne reakcije ljudstva. Kljub temu pa je obveljal za poštenega in profesionalnega človeka vse do današnjih dni. Po parlamentarnih volitvah 2008 se je umaknil v akademsko sfero. Nekaj časa je bil aktiven tudi v Zboru za Republiko, a se je umaknil tudi od tam.

Malo pred volitvami je zaradi vse težjega stanja v državi s somišljeniki sodeloval v skupini intelektualcev (resetiranci, nekateri jim pravijo tudi resetatorji, nekateri pa reseterji), kjer je podal kritiko sedanjega stanja v državi in smernice za razrešitev trenutne situacije. Mnenja resetirancev so naletela na dober odziv v javnosti.

No. Pred kratkim pa se je odločil vstopiti v volilno kampanjo na naslednjih predčasnih parlamentarnih volitvah.

Formalno se volilna kampanja še ni začela, a nekatere stranke so dejansko že začele s kampanjo, saj se čas volitev nezadržno bliža.

Volilne ankete Gregorju Virantu kažejo zelo dobro. Še pred kratkim je imela pri anketah močno prednost pred drugimi stranka SDS, ki je v zanosu ob dobrih rezultatih javnomnenjskih anket celo razmišljala o sanjskih 50+ odstotkih podpore, celo več, celo 60+ so si nekateri obetali. No. Z vstopom Viranta v volilno tekmo so se zadeve nekoliko spremenile.

SDS je stranka, ki je dolgo časa veljala za precejšnjega hegemona na desnici (na kateri sta bili še SLS in NSI z dosti manjšim odstotkom podpore). Z vstopom Gregorja Viranta, ki se sicer noče deliti na leve ali desne, pa so nekateri SDS-ovci, ki so bolj zmerni, videli alternativo Janezu Janši. Na izbiro imajo torej tudi bolj zmerno politično figuro, ki jim je bila prej (ko je bil Virant aktiven v SDS-u) tudi z vidika politične opredeljenosti blizu.

Virant ima tudi to srečo, da sam neposredno ni vpleten v nobeno afero. Sicer so mu nekateri želeli metati polena pod noge, a je s svojo nekonfliktno držo pokazal, da mu zadeve ne pridejo do živega, vsaj ne kaže tega.

No. Zadnja anketa je pokazala, da Gregor Virant pospešeno pridobiva volivce. Ko bo, če bo, uspešen tudi v manjših krajih, kjer zaradi tega, ker je s svojo listo novinec, še nima infrastrukturnega zaledja, se bo njegova priljubljenost še povečevala. Res pa je, da bo moral ohraniti nekonfliktno držo, kar mu najbrž ne bo težko, saj je umirjen človek.

No. Po zadnjih raziskavah je vodilna še vedno SDS, a se ji podpora zmanjšuje, nasprotno raste podpora Gregorju Virantu, tudi Zoran Jankovič ima še vedno visoko podporo in je vsekakor v igri za prvo mesto, dasiravno ga močno bremeni negativna kampanja zoper njega prek očitkov njegovima sinovoma, kar v javnosti spletno lansira in vzdržuje stranka SDS. Jankoviću sledi stranka SD, tej Desus, naslednji je SLS, ki je še komaj ujel prag za vstop v parlament, druge stranke ali liste pa so pod tem pragom in se jim obeta izpad iz parlamenta, če bi to bili volilni rezultati.

Očitno sta se predvsem Virant in Janković uspela s svojo prepoznavnostjo že od prej, izpostaviti volivcem, Virant tudi zaradi velike priljubljenosti resetirancev. Zato bo njuno pot v volilni kampanji zanimivo spremljati še naprej. Virant, ponavljamo, ima za razliko od Jankovića srečo, da ga ne bremeni nobena posebna afera. Odlikuje ga sloves poštenega človeka. Enako velja za njegovo ekipo (če odštejemo izrazito trda stališča Marka Pavlihe glede Hrvaške, kar vsaj nam ni povšeči). 

Finance: Janševi stranki za ovratnik diha Virantova, tretja je Jankovićeva



Značke prispevka: , ,

Komentarji

 

Odgovorite