sreda, 26.oktober.2011 - 11:10

RTV Slovenija bi morala delovati v javnem interesu navzlic zakonodaji

Grimsov zakon o RTV Slovenija onemogoča volilno soočenje parlamentarnih in neparlamentarnih strank. To je neumnost, glede na situacijo, da sta dve neparlamentarni stranki dve izmed treh favoritk na letošnjih parlamentarnih volitvah. Bo RTV Slovenija spoštovala zakon in s tem naredila predvolilno kampanjo bedno ali bo spoštovala javni interes?

RTV Slovenija bi morala omogočiti soočenje Janše, Viranta in Jankovića. Pravniki iščejo interpretacije, ki bodo to omogočile, a zakon je zapisan zelo jasno.

V Sloveniji je prišlo do zares čudne situacije, ko (slab) obstoječi zakon o RTV Slovenija po mnenju nekaterih onemogoča volilna soočenja parlamentarnih in neparlamentarnih strank. Neparlamentarne stranke morajo pri soočenju biti predstavljene ločeno. Do sedaj so bile neparlamentarne stranke večinoma marginalne z majhno možnostjo izvolitve, zato je bilo to določilo takrat nekako primerno, saj se je iz volilnih soočenj izločilo tiste, ki bi predstavljali le nek “spam” na soočenjih (čeprav se to zelo grdo sliši). A sedaj so razmere spremenjene. Po javnomnenjskih raziskavah poleg parlamentarne stranke SDS najbolj kaže dvema neparlamentarnima strankama, Državljanski listi Gregorja Viranta in Listi Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija. Omenjeni dve listi sta prek vplivnih pravnikov (ki jih manjše stranke nimajo in torej nimajo zaledja) začeli s pretolmačenjem zakonodaje, ki bi jima omogočili volilno soočenje na glavni sceni.

V Sloveniji je sicer znano, da je zakonodaja takšna, da omogoča različne interpretacije in da je od vplivnosti pravnikov odvisno, katera interpretacija obvelja. Celo jasna zakonodaja se lahko, če je pravnik vpliven, izobliči do takšne mere, da “črna barva postane bela”. Vse je odvisno le od tega, kako vpliven je pravnik, ki zastopa interese koga in kako vpliven je nekdo, ki ga pravnik zastopa. Če je vpliv močan, potem je lahko črna barva tudi bela, če vpliv ni močan obvelja, da je črna barva črna. V zakonodaji o RTV Slovenija naj bi bilo neparlamentarnim strankam in listam omogočeno vsaj tretjino časa za predstavitev in soočenja, parlamentarnim pa lahko dve tretjini. Nekateri pravniki, ki zastopajo interese neparlamentarnih strank, so zato začeli interpretirati zakonodajo na način, da ne gre za jasno določena razmerja, ampak da je vse odvisno od uredniške politike in da ima lahko tudi kakšna stranka, ki ni v parlamentu, več kot tretjino časa za predstavitev in nasprotno, kakšna neparlamentarna stranka manj kot dve tretjini časa. Prav tako naj ne bi bilo jasno določeno, da morajo parlamentarne in neparlamentarne stranke nastopati ločeno. To so seveda argumenti pravnikov, ki bi želeli, da omenjeni dve listi nastopijo enakovredno na javnem zavodu RTV Slovenija.

No. Sami smo mnenja, da bi bilo potrebno navzlic zakonodaji omogočiti soočenje tistim strankam in listam, ki so najbolj verjetne, kar zadeva njihov vstop v parlament. Tu bi šlo za določeno odstopanje od zakonodaje zavoljo javnega interesa. Slab zakon o RTV Slovenija je namreč jasen. Ta onemogoča volilna soočenja parlamentarnih in neparlamentarnih strank skupaj. Pravniki zgolj interpretirajo zakon po svoje, da bi omogočili uveljavitev interesov nekaterih strank in iz črnega želijo narediti belo. A javni interes je javni interes. In javni interes je soočenje tudi vsaj liste Zorana Jankovića in liste Virant z drugimi parlamentarnimi strankami, ne glede na zakonodajo. Če to ne bo možno, bo pač RTV Slovenija morala reklamirati volilna soočenja na drugih televizijah, recimo na POP TV. Kajti. Če soočenja ne bodo potekala med glavnimi nosilci volilne kampanje, potem bodo ena navadna bedarija, da ne rečemo še kaj gršega. Skratka. Sami smo za volilna soočenja navzlic zakonodaji. V teh soočenjih bi zagotovo poleg parlamentarnih strank morala nastopati tudi Virant in Janković, morda tudi še TRS in Nova Slovenija. Če temu ne bo tako, potem bodo zadeve izpadle bedno, še bolj bedno bo pa izpadla RTV Slovenija, ki ne bo ponudila volilnega soočenja med glavnimi favoriti. To je pa čista bedarija, pa četudi je zapisana v slabem zakonu o RTV Slovenija (katerega avtor je prvenstveno Branko Grims iz SDS-a. Torej gre za neumen SDS-ov zakon).

RTV Slovenija bo poskušala zadeve popraviti vsaj s četrtkovo oddajo Pogledi Slovenije, kjer se bodo soočili Janša, Virant in Janković še pred uradnim začetkom volilne kampanje, a kaj ko je do kampanje še precej časa. Glavna soočenja pa bodo v času volilne kampanje. Torej. RTV Slovenija bo morala najti rešitev.

Morda pa naj omogoči predvolilno soočenje čisto vseh list in strank, če je to izvedljivo ali pa preprosto sooči želene kandidate navzlic zakonodaji.

Vsekakor pa so potrebne spremembe slabe zakonodaje, po kateri na RTV Sloveniji ne bi imeli slabe vesti pri izbiri povabljenih v predvolilna soočenja.



Značke prispevka: , ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Pravilnik RTV Slovenija je zelo jasen, kar postavlja pod vprašaj izpeljavo ustreznih (celovitih) volilnih soočenj na RTV Slovenija. Pri tem bosta oškodovani predvsem listi Gregorja Viranta in Zorana Jankovića, ki veljata za favorita, če slučajno ne pride do kakšne čudežne rešitve.

    Preberite:

    Pravila in navodila RTV Slovenija za volilno kampanijo državnozborskih volitev v Republiki Sloveniji 4. decembra 2011

    Pravila za oglaševanje v programih RTV Slovenija v času volilne kampanije – Parlamentarne volitve: 4. december 2011

Odgovorite