torek, 24.januar.2012 - 14:04

Ima Lista Virant dvojne vatle za Zorana Jankovića in Janeza Janšo?

Jani Soršak trdi, da ni odstopil od kandidature za ministra zaradi nedavne anonimke, ki omenja tudi njega. Je morda razlog v SDS-ovi manipulaciji s tožilskim sistemom, ki ga misli prenesti v domeno notranjega ministrstva, katerega bo vodil SDS? Je Jani Soršak torej odstopil od kandidature tudi zato, ker se je bal pristikov SDS-a na organe, ki so bili do sedaj v domeni pravosodnega ministrstva?

V časopisu Finance so po odstopu Janija Soršaka od kandidature za ministra za pravosodje in javno upravo izpostavili eno izjemno pomembno informacijo, ki meče precej nenavadno luč na Državljansko listo Gregorja Viranta.

V Listi Virant so Zoranu Jankoviću, ko je še bil najbolj verjetni mandatar, dejali, da zaradi domnevne vpletenosti v morebitne nepravilnosti, nočejo, da bi Pozitivna Slovenija vodila bodisi notranje, bodisi zunanje ministrstvo, da se izognejo morebitnim političnim vplivom na policijo ali pravosodne organe in tožilstvo. Kot je znano, je Zoran Janković šel kar precej na roko Listi Virant.

Sedaj pa se pojavlja čisto ista stvar na desnici. Gregor Virant je povedal, da bodo njihove zahteve do Janeza Janše enake kot so bile do Zorana Jankovića.

Vendar nič ne kaže na to, da bi bilo temu res tako. Namreč. V časopisu Finance so opozorili, da naj bi SDS v koalicijsko pogodbo vpeljala spremembo, da preide tožilstvo v domeno notranjega ministrstva. Do sedaj je bilo v domeni pravosodnega ministrstva. Torej. Jani Soršak, tudi če bi bil minister za pravosodje, ne bi imel nadzora nad tožilstvom, kot so ga imeli do sedaj pravosodni ministri. Ta nadzor bi imela SDS prek notranjega ministrstva.

Kot je znano, je ravno tožilstvo ključni faktor pri obravnavi afere Patria na sodišču, dodatno pa močno vpliva na potek tako policijskih kot pravosodnih zadev v državi, sodstvo je itak bilo bolj ali manj zaščiteno kot samostojna veja oblasti že do sedaj, tožilstvo pa je bilo bolj na udaru politike, morda ne tako močno, kot policija.

Znano je namreč, da je notranje ministrstvo dosti bolj politično vplivno na podrejene sisteme kot je temu tako s pravosodjem, čeprav je tudi pravosodje takšno.

Skratka. Prihaja do neke čudne situacije, ko sicer pravosodno ministrstvo bo v rokah Liste Virant, a tožilstvo več po novem ne bo v domeni le tega, ampak notranjega ministrstva, katerega bo vodil SDS-ov človek (najbrž Zvone Černač, čeprav se omenja še Dragutina Mateja).

Skratka. Zadeve so precej čudne in postavlja se vprašanje, ali Lista Virant Janeza Janšo in Zorana Jankovića gleda skozi enako prizmo.

Očitno ne. 

Finance: Soršak ne bo minister



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Čisto hipotetično se lahko vprašamo nekaj.

    Če gremo nekoliko nazaj, v čas neposredno po volitvah in pred izvolitvijo predsednika državnega zbora. Takrat je Zoran Janković Gregorju Virantu kot strokovnjaku ponujal mesto ministra za pravosodje in javno upravo (v kasnejših kombinacijah, ko je bil z ad hoc koalicijo izvoljen Gregor Virant za predsednika državnega zbora, izgubila pa je Maša Kociper, ki je prišla iz področja pravosodja, je bilo mesto pravosodne ministrice rezervirano za Kociprovo, finančno ministrstvo je Virantu uspelo pridobiti za Janeza Šušteršiča, namesto prvotno predvidenega Mojmirja Mraka, Jani Soršak bi pa bil notranji minister, Virant bi seveda bil predsednik državnega zbora, kar si je tudi želel), Janiju Soršaku pa mesto ministra za notranje zadeve.

    Če sedaj pogledamo, se je sprostilo mesto ministra za pravosodje in javno upravo, katerega bi po novem lahko zasedel tudi Gregor Virant.

    Če bi bilo temu tako, bi Karl Erjavec po novem lahko postal predsednik državnega zbora, česar si najbolj želi, a mu je pri tem na poti Gregor Virant, Gregor Virant pa bi postal minister za pravosodje in javno upravo, na katerem področju je veliki strokovnjak.

  2. admin pravi:

    Opomba: Jani Soršak je za Svet na Kanalu A povedal, da je bil bojda vseskozi kandidat za notranjega ministra in ne za pravosodnega ministra. Trdi, da gre o njemu kot ministru za pravosodje za špekulacije medijev. Hm. V Listi Virant niso do sedaj nikoli zanikali teh “špekulacij” medijev.

  3. admin pravi:

    Glede Soršakovega odstopa je zanimivo tudi razmišljanje v Žurnalu 24.

    Žurnal24: Tri razlage o rušenju Sorška

  4. admin pravi:

    NA POŽAREPORTU SO OBJAVILI KOČLJIVO FOTOGRAFIJO JANIJA SORŠAKA IN NEKE ŽENSKE, KI NI NJEGOVA SOPROGA. JANI SORŠAK ŽENSKO ŠČITI, ČEŠ DA JO VARUJE PRAVICA DO ZASEBNOSTI.

    Na Pozareportu so poleg informacij o anonimki, predstavili tudi informacijo o skrivnostni spremljevalki Jani-ja Soršaka, katerega so nekateri fotografirali v lokalu medtem ko sta sedela tesno eden ob drugem. To so na Pozareportu pospremili s skepso, saj da ima Jani Soršak soprogo, v lokalu pa je bil z drugo žensko, v Pozareportu domnevajo, da gre za njegovo sodelavko. Soršak pravi, da s skivnostno žensko v lokalu nista bila sama.

    Soršaka so določeni ljudje posneli v lokalu, fotografijo pa objavili na socialnem omrežju Facebook.

    Jani Soršak je sicer povedal, da noče, da se objavi identiteta mladenke, saj da jo ščiti pravica do zasebnosti.

    Pozareport: Fotografija. Jani Soršak, bodoči pravosodni minister, v kočljivem položaju

  5. admin pravi:

    Soršak je že prej povedal, da je od ministrske kandidature odstopil (tudi) zato, ker je pričakoval, da bo zasedel notranje ministrstvo, pa je stranki pripadlo pravosodno ministrstvo z javno upravo. Najprej je povedal, da ne mara javne uprave, ker je ne pozna dovolj dobro, sedaj pa še dodaja, da ga je zmotilo tudi to, da je ravno SDS dobil notranje ministrstvo, na katero pa se preneslo tudi tožilstvo. To se mu zdi precej sporno.

    Lahko bi rekli, da je njegova odločitev mešanica več razlogov, ki so nato pripeljali do njegovega odstopa od kandidature za ministra.

    Je pa zanimivo, da je poslanka DLGV Katarina Hočevar rekla v spletni klepetalnici, da razrez ministrstev ni nujno še tako dorečen.

    RTV Slovenija: Soršak se je umaknil, ker bo notranje ministrstvo SDS-ovo

  6. admin pravi:

    Popravek. Jani Soršak je delaj, da so v koalicijsko pogodbo prenos tožilstva iz Ministrstva za pravosodje na Ministrstvo za notranje zadeve predlagali v Državljanski listi Gregorja Viranta, češ da bi to vodilo v večjo učinkovitost pravne države, vendar je povedal, da so nato nekateri pravniki to označili kot problematično.

    Janiju Soršaku pa se zdi popolnoma nesprejemljivo, da resor notranjega ministrstva vodi stranka SDS, zaradi česar je med drugimi razlogi protestno odstopil od kandidature za ministra.

  7. admin pravi:

    Fišer in Brezigarjeva prav tako nasprotujeta umestitvi tožilstva pod MNZ.

    RTV Slovenija: Tožilstvo pod MNZ-jem za Fišerja nedopustno. Brezigar: Izvirni greh je v tožilskem zakonu.

  8. admin pravi:

    Tudi Komisija za preprećevanje korupcije je zaskrbljena zaradi prenosa tožilstva iz pravosodja na MNZ.

    Slovenske novice: KPK zaskrbljena zaradi združevanja ministrstev

Odgovorite