petek, 21.marec.2014 - 17:53

Ukrajina je Krim izgubila. Na preostali jug in vzhod države pošilja tanke in gradi obrambne rove.

Ukrajinski tanki se pomikajo proti vzhodu in jugu Ukrajine. Tam Ukrajinci gradijo tudi obrambne rove, da preprečijo Rusom morebitno napredovanje v državo.

Fotomontaža: Dossier korupcija

Po več kot očitni izgubi Krima, se ukrajinske oblasti pospešeno pripravljajo na odpor, v primeru, da pride do oboroženega konflikta s proruskimi silami ali celo rusko vojsko.

Ukrajina v ta namen gradi rove in na vzhod države pošilja vojaške tenke v želji preprečiti zasedbo teh področij s strani proruskih in ruskih sil.

Ukrajina dodatno v navezi z Evropsko unijo pospešuje pridruževalni proces k Evropski uniji, saj je mnenja, da bi se tako lahko obvarovala pred tem, da bi še kakšna regija prišla pod jurisdikcijo Rusije.

Rusija je medtem že praktično zaključila administrativni proces priključitve Krima Ruski federaciji.

Ukrajinske oblasti imajo med drugim v načrtu preselitve ukrajinskih vojakov, ki bodo (ali že so) zapustili ukrajinske vojašnice, na druge dele Ukrajine na vzhodu in jih tako uporabiti v obrambne namene. Vladimir Putin je sicer povedal, da Rusija nima namena priključiti še kakšno področje v Ukrajini.

Sicer naj se ZDA v ukrajinsko krizo ne bi vmešavale, saj si ne želijo vojaškega spopada z Rusijo.

Kako se bodo stvari razpletle, bo pokazal čas.

Predvsem bo vse odvisno od tega, kako Rusija dojema preostali del Ukrajine v smislu, ali bo Rusija dovolila vstop Ukrajine v EU z vsem svojim dosedanjim ozemljem (brez že izgubljenega Krima), ali se ji bo zdelo, da so preostali južni in vzhodni predeli Rusije z večinskim ruskim prebivalstvom dovolj močan razlog, da prepreči vstop celotne Ukrajine v EU.

Protirusko razpoloženje v Ukrajini se sicer stopnjuje. Poslanci ukrajinskega parlamenta iz vrst desničarske ukrajinske stranke so šefa ukrajinske televizije klofutali in ga prisilili k odstopu, ker naj bi televizija objavljala tudi prispevke, kjer so predstavili ruski pogled na krizo v Ukrajini. Med klofutanjem so ga zmerjali z moskovsko smetjo. Šef ukrajinske televizije je sicer po narodnosti Ukrajinec. Ko jim je povedal, da je Ukrajinec, so ga zmerjali z ruskim plačancem.

Ukrajinski parlamentarci pritiskajo na šefa ukrajinske televizije



Značke prispevka:

Odgovorite