ponedeljek, 16.junij.2014 - 10:26

Rusija bo čisto upravičeno izklopila plin Ukrajincem, če Ukrajina ne plača dolgov

Ukrajina je v svoji nacionalistični nespametnosti zaostrila odnose z Rusijo, državo, zaradi katere je uživala velike gospodarske koristi. Med drugim tudi ugodno pridobivanje plina. Za EU je sicer zaskrbljujoče, da večina poti ruskega plina v EU vodi skozi tako nestabilno državo, kot je Ukrajina, zato preseneča, zakaj EU tako nasprotuje Južnemu toku, ki bi se izognil problematični Ukrajini.

gazpromove_plinske_poti_iz_rusije_v_evropo gazpromove_plinske_poti_iz_rusije_v_EU

Že skrajni čas je že bil, da Rusija pokaže Ukrajini, da se ta po vsem, kar se je zgodilo, ne more več zanašati na dobro voljo Rusije.

Rusija je namreč v času Janukovičeve oblasti sprejela kar nekaj gospodarskih ukrepov, ki so bili zelo pozitivni za Ukrajince, med drugim tudi ukrep, po katerem je Ukrajina plin plačevala po dosti nižji ceni od tržne cene – pa še ob takšnih ugodnih pogojih je bila neplačnica in ji je Rusija gledala skozi prste glede ukrajinskega plinskega dolga.

Kljub temu Ukrajina ni pokazala nobene hvaležnosti Rusiji.Ukrajinski nacionalisti so s pomočjo EU sproducirali nasilno odstavitev Viktorja Janukovića in začeli s sovražnimi dejanji zoper Ruse, živeče v Ukrajini. V ozadju nasilne odstavitve Janukovića naj bi po podatkih iz nekaterih medijev bil kar sedanji novi predsednik Porošenko, kar zadeve še toliko bolj zaostruje.

Rusija je pred novo nacionalistično prehodno ukrajinsko oblastjo še pravočasno rešila Krim, ki je postal del Rusije. Žal pa ji to ni uspelo z drugimi pokrajinimi na jugovzhodu Ukrajine.

Ukrajinska oblast je, namesto da bi sprejela željo na vzhodu živečih prebivalcev po večji avtonomiji od Kijeva,  začela z ubijalskim pohodom na vzhodne pokrajine s ciljem, da ohrani ozemeljsko celovitost razdeljene Ukrajine.

Ukrajina je torej sama povzročila izjemno napetost med Ukrajino in Rusijo in zato je bilo vprašanje časa, kdaj bo Rusija udarila po mizi in rekla, dovolj je.

Dovolj je tega, da Ukrajinci uživajo koristi, ki jih je imela Ukrajina v času Janukoviča, po drugi strani pa izvajajo vojno zoper rusko živeče prebivalce v Ukrajini.

Ukrajina je sama (s pomočjo zahodnih zaveznikov) izbrala pot vojne in sama je izbrala pot zaostritve odnosov z Rusijo. Za takšno svojo izbiro bo plačala tudi visoko ceno.

Rusi bi morali biti glede Ukrajine popolnoma neomajani.

Če obstaja dolg, ga je potrebno plačati.

Ukrajina se mora zavedati, da trenutno ni več država, ki ji bo Rusija prizanašala oziroma ni več država, kateri bo Rusija dajala koristi na podlagi prejšnjih dobrih odnosov z Rusijo.

Za to se lahko zahvali politični garnituri, ki je povzročila nasilen padec Viktorja Janukoviča.

Ukrajinci so imeli možnost počakati do naslednjih volitev in na demokratičen način zamenjati obstoječo oblast. Tega niso storili. S pomočjo sprenevedave in skrajno nedosledne Evropske unije so šli na pot nedemokratičnosti z izvedbo državnega udara.

Kljub temu se Ukrajinci sprenevedajo, da so žrtve, čeprav so glavni nepridipravi ravno oni sami.

Zakaj bi Rusija dajala kakršnekoli koristi takšnim nepridipravom? Zakaj?

Dejstvo je, da so se Ukrajinci močno ušteli, ko so se naslanjali na Evropsko unijo, ki je trenutno v krizi in počasi razpada kot neka trdna skupnost držav.

Ukrajinci so se pustili prepričati nacionalističnim nepridipravom, ki so bili podprti s strani zahodnih držav, ki so tu ponovno odigrale skrajno pokvarjeno vlogo.

Ravno zato bodo plačali ceno. Čisto upravičeno.

Ukrajinci preprosto več ne bodo imeli nobene privilegirane pozicije pri Rusih glede ruskega plina.

Še vedno pa menimo, da bi bilo pravilno tudi to, da se Ukrajina razdeli na dva dela. Severozahodni del naj gre v razpadajočo se EU, jugovzhodni del pa naj se priključi vse bolj perspektivni Rusiji.

Kar so Ukrajinci želeli, bodo tudi dobili. Evropsko bedo.

Ukrajinci se očitno ne zavedajo, da so zaradi nepremišljenih nacionalistov izbrali pot, ki jih bo vodila v pogubo.

 

RTV Slovenija: Ura teče: Kijev le nekaj ur od ustavitve dobave ruskega plina – 16.6.2014 ob 07:27



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Rusija je uresničila grožnje in izklopila plin Ukrajincem.

    Takšna odločitev Rusije je primerna.

    Rusija namreč mora dati vedeti Ukrajini, da mora ta svoje obveznosti do Rusije poravnavati in da nima več tako ugodnega položaja, kot ga je imela v času vladavine Viktorja Janukoviča.

    Pri nacionalističnih Ukrajincih je značilno neko pobalinsko dojemanje stvari.

    Po eni strani napadajo Ruse, so sovražni do njih, in jih postavljajo v drugorazredni položaj, po drugi strani bi pa imeli radi vse ugodnosti, ki jih ima Ukrajina od Rusije zaradi dobrih odnosov Janukoviča z Moskvo.

    Z dnem, ko so sklatili Janukoviča in sicer začasno, a vendarle, ruski jezik črtali iz seznama uradnih jezikov v Ukrajini, in tako pokazali sovraštvo do Rusov, so se sami odločili za pot, po kateri jim Rusija več ne bo dajala nobenih privilegijev (razen v primeru ponovne spremembe oblasti, ki bi bila bolj naklonjena Rusom).

    Vsega ne moreš imeti. In tega se Ukrajinci nočejo zavedati.

    Po našem mnenju bi morala Rusiji izvesti izjemen pritisk na Ukrajino brez popuščanja, ne glede na to, da dobiva pozive od ZDA, naj se dogovori z Ukrajino.

    ZDA se sicer obnašajo čudno. Po eni strani ponižujoče Rusiji grozijo z različnimi sankcijami in Rusijo izključujejo iz raznih svetovnih združenj oziroma klubov, sedaj se pa želijo pokazati kot nek posrednik med Rusijo in Ukrajino.

    Takšna dvolična vloga zDA ne vzbuja nobenega zaupanja.

    Rusija bi pač morala vztrajati pri svojem.

    ČE podamo rešitev.

    Mednarodni denarni sklad bi lahko dal pomoč Ukrajini, nek kredit, s katerim bi lahko ta v celoti poplačala svoj plinski dolg do Rusije.

    Torej. Ukrajina ima možnost dobiti denar, samo vprašanje je, ali so ZDA pripravljene dati ta denar Ukrajini in bo potem Ukrajina njim vračala denar.

    Torej. ZDA lahko (tudi prek IMF-a) posodijo denar Ukrajini in ta potem ta denar vrača ZDA in ne več Rusiji.

    Če se ZDA že gredo nekega posrednika, potem naj posredujejo na ta način.

    Ali bodo ZDA to naredile?

Odgovorite