sobota, 11.oktober.2014 - 12:20

Turčija si s kopensko intervencijo v Siriji (Kobane) lahko nakoplje jezo ISIL-a in novo državo Kurdistan

Turkey should NOT intervene in Syria crisis

Če Recep Erdogan popusti pod pritiski ZDA in privoli v kopensko akcijo Turčije zoper ISIL, si lahko nakoplje jezo ISIL-a, nastanek Kurdistana in človeške žrtve med turškimi vojaki, ki jih ne bo mogel upravičiti pred turškim narodom. Vojna lahko ogrozi tudi gospodarski razcvet Turčije.

Preprosto se je potrebno sprijazniti, da bo Kobane prišel v roke ISIL-a.

Erdogan should send a message to Barack Obama: “Dur, Obama! Beni yalnız bırak, Barack!”

recep_erdogan

Turški minister Recep Erdogan kljubuje pritiskom ZDA in Kurdov, da se turška vojska aktivno vplete v vojno v Siriji zoper islamsko državo (ISIL, ISIS).

Vztrajanje pri neukrepanju Turčije je v konkretnem primeru pravilno.

Turčija bi s svojim ukrepanjem lahko močno ogrozila svoje interese na Bližnjem vzhodu. Turčija bi prišla na črno piko džihadistov, pa tudi nekaterih arabskih držav, kar bi lahko dolgoročno pomenilo samo problem.

Dodatno Turčija razmišlja na način, da bi vzpostavitev neke vrste Kurdistana v Siriji in Severnem Iraku lahko dolgoročno pripeljalo do odcepitve jugovzhodnih pokrajin Turčije, ki so pretežno naseljene s Kurdi.

Turčija bi z napadi na ISIL sebi naredila dvojno škodo. Po eni strani bi se zamerila zelo dobro usposobljeni Islamski državi, po drugi strani pa bi pomagala vzpostaviti zametke države Kurdistan. Ve se pa, da Turki pri Kurdih nikoli ne bodo uživali nobenega spoštovanja. Kurdi zgolj čakajo, da uresničijo dolgo sanjane sanje o Kurdistanu, ki bi obsegal dele Sirije, Iraka in Turčije.

ZDA od Turčije torej pričakujejo, da sprejme odločitev, ki bo Turčiji prinesla dvojno škodo.

Kar zadeva mesto Kobane, pa je potrebno vedeti, da je to mesto dejansko predvideno, da bo prišlo v roke ISIL-a. Tega prihodnjega dejstva pač ni mogoče preprečiti in se je potrebno s tem dejstvom sprijazniti.

Lahko pa Turčija prepreči, da bi tudi sama postala sovražnik ISIL-u. To (posredovanje proti ISIL-u, zaradi česar bi postala sovražnik ISIL-u) bi ji namreč prineslo zgolj izgube, tako v človeških življenjih, kot v nadaljnjem razvoju Turčije.

Turčija je trenutno gospodarsko napredujoča država. Takšna vojna bi zagotovo imela negativne posledice na nadaljnji razvoj Turčije.

Turčija sicer mora okrepiti vojaške enote na meji s Sirijo, vendar bolj zato, da prepreči destabilizacijo tamkajšnjih regij s strani Kurdov, ne pa ISIL-a.

Turčija zaenkrat sprejema pravilne odločitve, ko ne napotuje svojih kopenskih enot v Sirijo, da bi se borile proti ISIL-u.

Na ta način praktično kupuje mir z ISIL-om, dodatno pa preprečuje možnosti za nastanek nove države, Kurdistana.

Čeprav v ISIL-u govorijo o nekem vseobsegajočem kalifatu, pa verjamemo, da se bo ISIL zadovoljil tudi z manjšim ozemljem. To je z ozemljem v Siriji in Iraku.

Prihodnost bo pokazala, ali bo Recep Erdogan uspel kljubovati pritiskom ZDA in Turčijo obvaroval pred destabilizacijo države, ali pa bo popustil pritiskom in tvegal dolgoročno poslabšanje odnosov Ankare z Bližnjim vzhodom.

ISIL je pač realnost. Kobane je pa (žal za Kurde) predviden za prevzem s strani ISIL-a.

Zadeve se lahko spremenijo zgolj v primeru, da ZDA pošljejo lastne (ameriške) kopenske sile na Bližnji vzhod, kar bi morale ZDA same tudi financirati in se sprijazniti s človeškimi žrtvami na strani Američanov.

Ampak to se verjetno ne bo zgodilo, saj Obama kot del uspeha svoje administracije poudarja umik ameriških vojakov iz Iraka, tako bi pa moral priznati poraz, ki bi imel tudi konkretne finančne posledice za ameriški proračun.



Odgovorite