nedelja, 14.junij.2015 - 09:14

ZDA POŠILJAJO OROŽJE: Ali je Putin sposoben zaščititi interese Rusije v njeni neposredni bližini?

ZDA razmišljajo o tem, da bi v mejne (in bližnje) države z Ukrajino poslale večje količine težkega orožja. Obstaja možnost, da bi Ukrajina to težko orožje uporabila za večji vojaški spopad s proruskimi uporniki.

Države, v katere nameravajo ZDA poslati večje količine orožja so: Litva, Latvija, Estonija, Poljska, Bolgarija, Romunija, morda pa tudi Madžarska, a pri Madžarski je to bolj vprašljivo, saj ima trenutna madžarska oblast zelo dobre odnose z Rusijo, katerih ne bi želela kar tako prekiniti.

orozje_ZDA_v_EU_DK

Združene države Amerike v luči ukrajinske krize počasi povečujejo bojno pripravljenost na vzhodu Evropske unije.

Razlog, ki ga podajajo, je, da se zaščiti te države NATO-a pred morebitno rusko agresijo, a glavni razlog je po vsej verjetnosti povečati ukrajinske vojaške zmogljivosti v primeru, da pride do večjega spopada v Ukrajini.

Namreč. Američani nameravajo v države, ki so blizu Rusije, poslati bolj ali manj zgolj vojaško opremo, ki bi omogočila oborožitev 3000-5000 vojakov.

V primeru, da pride do večjih tenzij v Ukrajini (npr. v kolikor bi Ukrajina začela izvajati širše vojaške akcije za uničenje proruskih upornikov v donbaškem bazenu, ali celo, kar je manj verjetno, vojaške akcije s ciljem pridobiti nazaj Krimski polotok) bi ravno to orožje lahko bilo dostavljeno ukrajinski vojski za izvajanje teh vojaških operacij.

Tako bi Ukrajina, ki sicer ni članica zveze NATO, imela na razpolago večje količine orožja v svoji neposredni bližini.

Ravno zaradi te bojazni bo Rusija verjetno povečala svojo vojaško pripravljenost na meji z Ukrajino in se tako zavarovala pred morebitnim blitzkriegom, ki bi ga s pomočjo ameriškega orožja izvedla ukrajinska vojska.

Če komentiramo še situacijo v Ukrajini. Sami smo že pred časom povedali, da bi se kriza v Ukrajini očitno lahko najbolj razrešila ravno z nekim večjim vojaškim spopadom, saj diplomatske rešitve niso obrodile sadov.

Mirovni sporazum v Minsku je zgolj zmanjšal vojaške tenzije in zamrznil vojaški konflikt v Ukrajini, a to je tudi vse, kar je bilo narejenega.

Konflikt še vedno obstaja, zadeve na terenu se niso čisto nič spremenile, ohranja se neko na dolgi rok nevzdržno stanje brezvladja in neurejenosti, predvsem na Vzhodu Ukrajine.

Večji vojaški spopad bi takšno stanje presekal. Zadeve bi se takrat pomaknile iz neke mrtve točke, ki je prisotna sedaj.

Vsem je znano, da Ukrajina ne bo več takšna, kot je bila nekdaj, kljub temu, da bi si nekateri (recimo Angela Merkel) to želeli in še vedno upajo, da bo Rusija čez čas vrnila Krim Ukrajini.

To je seveda iluzorno pričakovati, saj Rusija ne bo popustila pri zavarovanju svojega interesa v Ukrajini.

Ali se bo večji spopad zgodil in kdaj, je sicer težko napovedati, saj se nikoli ne ve, kakšne bodo diplomatske rešitve v omenjenih zadeva, a po nekih predvidevanjih naj bi, če ne prej, vsaj v letu 2016 Rusija malo bolj aktivno nastopila pri zaščiti svojih interesov v Ukrajini.

To bi lahko med drugim pomenilo povečanje konfliktov v Ukrajini, kar bi bilo po svoje celo dobrodošlo, saj sedanje stanje ni najboljše.

Vzdrževati konfliktno stanje je najslabše, kar se lahko zgodi.

Ponavadi področje, kjer se dolgo časa vzdržuje neurejeno stanje, začne propadati.

Zato smo sami ne glede na dejstvo, da smo zagovarjali mirno tranzicijo Krima od Ukrajine k Rusiji, ki se je na srečo tudi zgodila, tokrat za drugačno reševanje spora, saj se je predvsem na vzhodu, v donbaškem bazenu, vzpostavilo popolnoma neprimerno stanje, ki zahteva bolj drastične poteze v vojaškem smislu. Žal je tako. Sicer kakšne večje razlike od sedanjega stanja niti ne bi bilo, le intenzivneje bi se vse začelo reševati, kar je pa pozitivno, saj bo to pripeljalo hitreje do neke bolj vzdržne rešitve ukrajinske krize.

Skratka.

ZDA očitno nameravajo povečati vojaško oborožitev v državah, ki so blizu Ukrajine, in na ta način omogočiti Ukrajini zaloge vojaškega arsenala v neposredni bližini države, v kolikor bi bilo to potrebno. Sedaj je potrebno videti, kako se bo na to odzvala Rusija.

Rusija se lahko odzove tako, da poveča oborožitev na meji z Ukrajino in nekaterimi drugimi državami, ali pa se začne obnašati defenzivno, kar je verjetno želja zahodnih držav.

V Rusiji bodo verjetno morali oceniti, kaj si sploh želijo in ali so sploh sposobni zaščititi interese v svoji neposredni bližini, v kolikor se ZDA odločijo, da bolj na trdo začnejo uveljavljati svoje interese v Ukrajini in na vzhodu Ukrajine.

RT: US considers storing heavy weapons in Baltic and Eastern Europe – report

New York times: U.S. Is Poised to Put Heavy Weaponry in Eastern Europe

Dossier korupcija: Večji vojaški spopad v Ukrajini lahko prinese pozitivne rešitve

 



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Rusija bo v odgovor na dejanja zahoda povečala svoje jedrske zmogljivosti, po potrebi pa tudi okrepila vojaško oborožitev in vojaške enote na svojih zahodnih mejah

    Vladimir Putin je povedal, da bo Rusija v letu 2015 namestila vsaj 40 novih medcelinskih balističnih raket, ki lahko nosijo tudi jedrske konice in ki lahko predrejo katerikoli, tudi najmodernejši raketni ščit.

    Tako se Vladimir Putin odzval na namere ZDA, da v vzhodne države Evropske unije namestijo težko vojaško orožje.

    Poleg povečanja svojega jedrskega arsenala pa bo Rusija v pimeru, da ZDA uresničijo načrt in dejansko postavijo težko oborožitev v v zgornjem članku omenjene države, okrepila svoje vojaške enote in vojaške zmogljivosti na svojih zahodnih mejah s ciljem zaščititi svoje interese.

    Rusija je ZDA obtožila kršenja sporazumov, saj NATO vse bolj prodira in krepi svoje vojaške zmogljivosti v državah, ki mejijo na Rusijo in tako Rusijo sili v oboroževalno tekmovanje z zahodom.

    RT: Putin: 40+ ICBMs targeted for 2015 nuclear force boost
    BBC: Putin: Russia to boost nuclear arsenal with 40 missiles
    RTV Slovenija: Putin napovedal povečanje ruskega jedrskega arzenala

  2. admin pravi:

    Tudi Velika Britanija se je odločila povečati vojaško prisotnost na vzhodu Evropske unije

    Velika Britanija se je tako kot Amerika odločila povečati vojaško prisotnost na vzhodu Evrope. Cilj Velike Britanije za povečano vojaško prisotnost na vzhodu Evrope je v tem, da Britanija pokaže Rusiji, da bo NATO solidarnostno branil vzhodne evropske zaveznice, v kolikor bodo te napadene s strani Rusije.

    RT: Britain to boost its military presence in E. Europe to ‘strengthen NATO’

  3. admin pravi:

    Pentagon za trši in bolj dolgoročni pristop do Rusije – tudi po koncu vladavine Vladimirja Putina

    ZANIMIVOST: Ste vedeli? Pentagon je zgrajen tako, da se okoli njega lahko očrta pentagram.

    Ameriški obrambni minister Ash Carter je rekel, da se Pentagon pripravlja na dolgoročni spor z Rusijo, tudi za člas po vladavini Vladimirja Putina.

    V ZDA pravijo, da bo ruski predsednik lahko leta 2018 zaprosil za nov šestletni mandat, sami pa se želijo zaščititi pred Rusijo tudi po letu 2024, ko Putin po mnenju Američanov več ne bo voditelj Rusije, glede na sedanjo ureditev, ki velja v Rusiji.

    Zato bo zveza Nato sprejela drugačen pristop do Rusije v smislu zagotavljanja večje varnosti pred Rusijo. Carter strah pred Rusijo upravičuje z ruskim vmešavanjem v Ukrajino.

    Amerika je že pred časom rekla, da razmišlja o oborožitvi nekaterih vzhodnoevropskih držav, članic NATA s težko oborožitvijo, da bi lahko te predstavljale ščit pred rusko grožnjo.

    Reuters: Pentagon chief planning for longer-term rift with Russia

Odgovorite