sreda, 1.julij.2015 - 09:52

Rusija se pospešeno pripravlja na izgradnjo mostu, ki bo povezal rusko ozemlje s Krimom

Črno morje bo kmalu dobilo most, ki bo omogočal cestno in železniško povezavo med Krimom in Rusijo (to je med krimskim in tamanskim polotokom)

Za povečavo kliknite na sliko

krim_in_rusija

Krim in Taman bosta kmalu povezana z mostom

Za povečavo kliknite na sliko

kerch_in_taman

Po izrazito uspešni odcepitvi Krimskega polotoka od Ukrajine in pripojitvi Rusiji, kar je potekalo na precej miroljuben način z minimalnimi človeškimi žrtvami, se ruske oblasti vse bolj trudijo Krim povezati tudi fizično z ruskim ozemljem.

Krim je sicer polotok, a na severu, kjer je povezan s kopnom, je še vedno ozemlje pod nadzorom Ukrajine, zato se zaenkrat od Rusije do Krima lahko pride samo z letalom ali ladijskim prevozom. Rusija pa si želi, da bi bila povezava med Krimom in Rusijo mogoča tudi s cestnim in železniškim prometom.

Zato je zagnan projekt izgradnje mostu med ruskim mestom Taman in krimskim Kerchem, ki je v polnem zamahu.

Rusi že pripravljajo gradbeno konstrukcijo in infrastrukturo, ki bo omogočila povezavo med Krimom in ruskim ozemljem prek mostu, speljanem skozi črno morje.

Stroški izgradnje mostu naj bi dosegli 3 milijarde ameriških dolarjev.

Na spodnjem zemljevidu si oglejte, kje točno bo potekal most med obema omenjenima mestoma, ki sta po pripojitvi Krima Rusiji oba ruska (Kerch je postal rusko mesto).

Potek mostu med Kerchem na polotoku Krim in Tamanom na ruskem ozemlju. Interaktivni prikaz.

Sicer bi bila najboljša povezava med Krimom in Rusijo seveda kopenska, a ta varianta bi bila možna le v primeru, da bi Rusija od Ukrajine dobila še nekaj ozemlja in tako ustvarila kopenski koridor do Krima (o tem si lahko preberete v našem članku, ki se nahaja tukaj, kjer smo sami predlagali takšno rešitev, teritorialni pas do Krima, kar zadeva povezavo Rusije s Krimom). A takšna rešitev bi verjetno povzročila povečano vojno z Ukrajino, nekaj v stilu sedanjega dogajanja v Donbasu, zato bo Rusija raje izvedla načrt povezave Krima prek mostu, ki bo povezal kraja Kerch in Taman.

International Business Times: Moscow To Build Bridge From Russian Mainland To Crimea Across The Kerch Strait



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Na spodnjem videoposnetku si oglejte zamisel oziroma eno od zamisli, kako naj bi izgledal prihodnji most, ki bo povezoval rusko ozemlje in polotok Krim.

    Prikaz mostu od Kercha do Tamana

Odgovorite