nedelja, 5.julij.2015 - 10:11

Za Grke bi bilo najboljše, da na referendumu obkrožijo OXI

OXI, OXI, OXI – Grki bi morali reči NE

oxi_grcija_DK

Na Dossier korupcija smo že rekli, da zagovarjamo referendum, na katerem bi se morali Grki sami odločiti o svoji usodi, kako naj se rešijo iz dolžniške krize, v katero so padli.

Po našem mnenju bi morala odločitev Grčije iti v smeri zavrnitve ponujenega predloga, ki je bil podan Grčiji.

Zakaj smo OXI, torej zakaj smo proti.

Prvenstveno je razlog v tem, ker se grška kriza samo vleče in vleče.

Evropska unija ne počne čisto nič za reševanje grške krize. Sedanje stanje je zgolj neka spirala, v kateri se Grčija znova in znova vrti.

Grčiji EU, ECB in MDS znova in znova posojajo denar in povečujejo grški dolg.

Vsi pravijo, da so Grki sami krivi za takšno stanje, čeprav je pa resnica tudi v tem, da so predvsem v preteklosti grške vlade zelo nepremišljeno jemale kredite in kot po načelu napihovanja balona, napihovale svoj dolg.

Pogostokrat so se našli tudi profiterji, ki so narekovali, na kaj naj Grčija porabi svoj denar. Grčija je recimo metala ogromne količine denarja tudi na nepotrebno oboroževanje, ker so to pač zahtevale nekatere države in še kaj bi se našlo.

Preprosto so nekateri bogateli oziroma želeli bogateti na špekulativnem posojanju denarja Grčiji.

In potem se ti isti ljudje sedaj kažejo v vlogi nekih rešiteljev Grčije, a ceno za reševanje Grčije prenašajo na revnejše sloje ljudstva.

Grčija se je znašla v nekih okovih, iz katerih se sedaj nekateri v Grčiji želijo rešiti.

Slovenci bi se lahko zavedali, da so tudi sami bili izrazito proti reševanju lastnih težav s strani takoimenovane trojke, vsaj na način, ker so vedeli, da to lahko povzroči pretrese v državi.

In to se sedaj dogaja v Grčiji, ki je v tako slabem stanju, da ni sposobna imeti niti neke trajne vlade, ker vlade pod bremenom ukrepov, ki jih narekuje trojka, padajo ena za drugo.

Grčija se je znašla v spirali reševanja s strani totalno nesposobnih organizacij tipa MDS, ECB.

Nastopil je čas, da se takšno nesposobno reševanje Grčije ustavi in da Grčija začne okrevati na nek bolj človeški način.

Še nekaj je potrebno vedeti.

Grški kreditorji prvenstveno želijo rešiti same sebe. Ti kreditorji so Grčiji po načelu balona dajali in dajali kredite, misleč, da bodo mastno zaslužili na račun obresti, tako so izpostavljali Grčijo in sebe tveganju, Grčijo so izpostavili tveganju, da se bo njen dolg povzpel tako visoko, da ga ta ne bo mogla več odplačevati, sebe pa tveganju, da ne bodo dobili donosov, kot so si jih želeli, oziroma da bodo celo na izgubi.

Grčija je tipičen primer popolnoma neprimerne politike, za katero so v veliki meri krivi tudi sami kreditorji.

Kreditorji so Grčiji dajali lažen standard, ki pa je bil nerealen. Toliko časa so vztrajali pri tem, da se je država Grčija preprosto zlomila.

Zato bi bilo najboljše, da zadeve res gredo na nek default, da Grčija sama poskrbi zase.

Po našem mnenju bo Grčija najbolje sama rešila zadeve in se tudi naučila odgovornosti. Sedaj preprosto odgovornosti ni bilo, saj se je vedno zanašala na neka nova in nova posojila pogoltnih kreditorjev.

Sami podpiramo ne le OXI na referendumu, ampak smo mnenja, da bi bilo za Grke najboljše, da se vrnejo nazaj k svoji stari valuti in tako vzpostavijo sistem, ki ga bodo lahko sami upravljali.

Verjamemo, da bi Grčija na ta način lahko uspela, sploh če se gospodarsko poveže tudi z nekaterimi drugimi državi tipa države evrazijske unije.

Grčija bi morala sprejeti ta korak, ker bi dolgoročno ta korak bil zanjo najboljši.

Če bo sedaj zaradi kratkoročnih beneficij nekaterih ostala v sedanji situaciji, bo samo podaljšala svojo agonijo in bodo zadeve čez nekaj let enake.

MSD, ECB in tudi evropska monetarna unija očitno niso sposobni delovati učinkovito.

Žal je Grčija talka inštitucij, ki sploh ne funkcionirajo najboljše.

K sreči Slovenija ni zapadla v spiralo, kot je bil primer z Grčijo. Hvala Bogu, saj bi drugače imela lahko kmalu iste težave.

Grki bi torej morali reči OXi, torej ne.

Tudi Evropa bi morala spremeniti svoj način delovanja, ne pa vztrajati pri nečem, kar se je izkazalo za neučinkovito.

Sami bi bili razočarani, če bi Grki rekli da (NAI). Ampak če bodo rekli NAI, torej da, potem bi morali biti tiho kot site riti, ker bodo v tem primeru pokazali, da so se pripravljeni podrediti.

Ravno zato je pravilno, da se je izvedel referendum. Grki bodo namreč sami odločili o lastni usodi.

Če bi bili dovolj pogumni, bi se morali odločiti za OXI, potem bi se morali odločiti o tem, da ponovno sprejmejo drahmo, morali bi močno oklestiti obrambni proračun in se gospodarsko navezati na države evrazijske unije (Rusija, Turčija, Egipt) ter Kitajsko.

To bi bil sistem, ki bi rešil Grčijo, trojko pa naj kar odslovijo in nanjo pozabijo, trojka ne prinaša nič dobrega. To lahko vidijo že sami, saj se jim stanje sploh ne izboljšuje.

Če dobijo denar, so prisiljeni na veliko varčevati, če ga ne dobijo, so pa v krizi in vedno na pogajanjih. V vsakem primeru so v dreku. Če pa bi se odločili na samostojno pot, pa bi bili vsaj samostojni in ni ga zlomka, da se ne bo našel nekdo, ki bo Grčiji priskočil na pomoč.

Vse je boljše kot več kot očitno izrazito nesposobna trojka.

Grki bi morali preprosto imeti toliko poguma, da presekajo takšno nevzdržno spiralo propadanja države pod taktirko nesposobne trojke in se podajo na samostojno pot, ki bo sprva precej trnova, ampak dolgoročno bo pa pot v pravo smer.



Odgovorite