nedelja, 2.avgust.2015 - 07:58

David Cameron in Francois Hollande vesta, kaj jima je storiti. Sprostita naj pot beguncev iz Calaisa do Velike Britanije.

Namesto, da se vedeta neodgovorno in celo prosita za pomoč EU, bi morali Francija in Velika Britanija storiti vsaj prvi korak k ureditvi begunskega vprašanja v Calaisu. Ta pa je, da Velika Britanija omogoči beguncem iz Calaisa, ki hočejo priti vanjo, da vanjo tudi pridejo. Tako bi se vsaj začasno sprostil pritisk na Calais in Eurotunel. Politika zapiranja meja se je očitno pokazala za neučinkovito in tega bi se morala zavedati predvsem Velika Britanija, ki je s svojo trmasto držo povzročila problem v Calaisu. Glede tega bi se Velika Britanija morala bolj zgledovati po Nemčiji, ki kljub še večjemu pritoku beguncev le tega ne problematizira.

merkel_hollande_cameron_srecanje_g7_2015

Britanski premier David Cameron in francoski predsednik Francois Hollande sta druge države Evropske unije pozvala, naj te države pomagajo Veliki Britaniji in Franciji glede vprašanja prebežnikov v Calaisu.

Takšen poziv je skrajno dvoličen.

Ve se namreč, kaj je povzročilo težave v Calaisu.

Glavni in edini krivec za slabo stanje v Calaisu je dejstvo, da Velika Britanija noče sprejeti beguncev, ki hočejo priti vanjo.

Če se pogleda, koliko beguncev sprejme Nemčija, je število priseljencev, ki hočejo prek Calaisa priti v Veliko Britanijo, precej nizko.

Kratkoročna rešitev težave beguncev v Calaisu je čisto enostavna.

Velika Britanija naj vsaj začasno popusti in sprejme vse begunce na področju Calaisa, ki hočejo priti v Veliko Britanijo.

Tako se bo trenutno vzpostavil red na področju Calaisa in Eurotunela.

Zelo neprimerno je, da David Cameron in Francois Hollande od drugih evropskih držav pričakujeta pomoč pri relativno nizkem številu beguncev (glede na velikost obeh držav) v Calaisu.

In to ravno Velika Britanija in Francija, ki sta bili glavni izmed držav EU, ki sta promovirale vojaške akcije in »demokratizacijo« v Severni Afriki in Bližnjem vzhodu.

Skratka. 2 izmed glavnih krivcev za tokove beguncev v Evropsko unijo, se sedaj zgražata nad relativno majhnim številom beguncev v Calaisu.

Zakaj bi druge evropske države pomagale Franiciji in Veliki Britaniji pri soočanju z nečem, kar sta najbolj sproducirali sami z vtikanjem v Severno Afriko in Bližnji vzhod, sedaj pa nista sposobni pomagati peščici beguncev v Calaisu?

To je sramotno početje obeh držav.

Človek se res vpraša, ali je EU nastala zato, da bi druge države sprejemale breme dveh tako dvoličnih držav kot sta Velika Britanija in Francija.

Nemčija je bila najmanj za vojne po svetu, pa sprejema begunce na polno, dve najbolj krivi članici EU za vojne po svetu pa se bojita sprejema peščice beguncev iz Calaisa.

Ali ni to žalostno? Ali ni to dvolično od Velike Britanije in Francije? Ali ni to neodgovorno od teh dveh držav, ki tako radi svojo demokracijo vsiljujeta drugim državam po svetu?

Tako Francija kot Velika Britanija sta dovolj veliki državi, da bi lahko čisto enostavno oskrbeli begunce iz Calaisa, ki želijo priti v Veliko Britanijo.

Dejansko je glavni krivec za krizo v Calaisu Velika Britanija.

Ta država namesto, da kliče na pomoč druge evropske države, ki ji dejansko ne morejo pomagati, bi se morala začeti vesti bolj odgovorno in sprejeti begunce iz Calaisa, ki so v veliki meri posledica njene zunanje politike in njenega vmešavanja v Afriko in Bližnji vzhod.

Če bi bila Velika Britanija res država, ki dejansko ni kriva za porazno stanje v svetu, bi človek njeno držo, da noče sprejeti nobenega begunca, še razumel, ker je pa res poleg Francije največji krivec za kaos na afriškem kontinentu in na Bližnjem vzhodu, pa je lahko njeno početje do beguncev v Calaisu mogoče razumeti zgolj kot čisto dvoličnost in nesprejemanje odgovornosti z lastno krivdo.

Velika Britanija s takšnim obnašanjem daje zelo slab zgled vsem državam Evropske unije in s tem pokazuje svojo moralno nizkost. Enako velja za Francijo.

Tem dvem državam je relativno gledano peščica beguncev iz Calaisa preveč, pa se nista sposobni zamisliti, kolikšna je njuna krivda, da so ti begunci sploh začeli v takšnih valovih prihajati v Evropsko unijo.

Naj povemo, da smo o tem že pisali v nedavnem članku:

Dossier korupcija: SPOROČILO DAVIDU CAMERONU: Velika Britanija mora sprostiti pot migrantom, ki želijo priti vanjo.

Če ponovimo bistvo. Zadeve v Calaisu se bodo vsaj kratkoročno uredile oziroma razbremenile, če bo Velika Britanija vse te begunce, ki hočejo priti vanjo, sprejela. Vsaj akutni problem se da rešiti zelo hitro in tako razbremenjeni bi potem lahko ti dve državi začeli reševati kronični problem. Ampak trenuten akutni problem beguncev v Calaisu je pa potrebno rešiti in ga je mogoče enostavno rešiti. S sprostitvijo poti beguncem iz Calaisa do Velike Britanije.

Franciji in Veliki Britaniji ni potrebna nobena pomoč za vsaj trenutno razbremenitev stanja v Calaisu, potrebno je samo bolj odgovorno obnašanje Velike Britanije, ki se sedaj obnaša katastrofalno in naravnost sramotno za neko članico EU.

O pozivu Velike Britanije in Francije si več preberite na spodnji povezavi:

BBC: Calais migrant crisis: UK and France urge EU action



Značke prispevka:

Odgovorite