sobota, 5.september.2015 - 04:44

Madžari so beguncem, ki so šli na pot do Nemčije peš, poslali avtobuse, ki so jih prepeljali do Avstrije.

Madžari so beguncem, ki so se odpravili do Nemčije peš, poslali avtobuse, da “počistijo” madžarske ceste in tako sprostijo promet na njih.

avtobusi_na_madzarskem_Wikipedia

Po določenih tenzijah, ki so zaradi beguncev nastale na Madžarskem, ko je Madžarska v želji, da se izvajajo pravila EU (Dublinsko pravilo) in je begunce namesto naprej proti Avstriji in Nemčiji začela nameščati v svoje begunske centre, čemur so se pa begunci uprli in v končni fazi, sploh po napadu madžarskih nogometnih navijačev nanje v Budimpešti, kjer so jim navijači dali jasno vedeti, da so begunci na Madžarskem nezaželeni, začeli proti Avstriji iti kar peš, so se zadeve vendarle, vsaj začasno, začele umirjati.

Madžarska je množici beguncev, ki je pešačila proti Avstriji, poslala avtobuse in jih prepeljala do Avstrije z njimi.

Nemčija in Avstrija sta se pred tem odločili, da bosta beguncem iz Madžarske odprli meje.

Madžari s pošiljanjem avtobusov sicer niso naredili dejanja toliko zaradi tega, da pomagajo beguncem, ampak predvsem zato, da begunce odstranijo z madžarskih cest, da ne bi ovirali prometa na njih.

Prvi begunci so že začeli prihajati z avtobusi v Avstrijo.

Naj spomnimo, da je madžarski premier Viktor Orban, na srečanju s predstavniki Evropske unije povedal, da je problem beguncev predvsem problem Nemčije in ne celotne Evrope, saj velika večina beguncev hoče priti v Nemčijo in noče ostati v drugih državah.

Prav tako se je Viktor Orban s predstavnicami višjegrajske skupine, v katero poleg Madžarske sodijo še države Poljska, Češka in Slovaška, dogovoril, da te države ne bodo sprejele obveznih kvot za begunce, ampak da se bodo še vedno zavzemali zato, da države same odločijo o tem, koliko beguncev bodo sprejele, glede na njihove zmožnosti. To so se države dogovorile zato, da ohranijo lastno suverenost in svobodo odločanja pri tem vprašanju, ki je iz dneva v dan bolj pereče.

Kot je znano, je Slovenija v tem pogledu omilila stališča in sedaj več ne nasprotuje obveznim kvotam za begunce in jih je pripravljena sprejeti več, kot je to govorila v preteklosti.

Slovenija bi bila pripravljena sprejeti na novo predlaganih 2128 beguncev, Karl Erjavec pa je povedal, da bi bila v celoti sposobna sprejeti tudi od 4000 do 5000 beguncev.

Sicer je zanimivo, kako so se te številke tekom časa spreminjale. Na začetku je Slovenija EU-ju ponudila, da bo sprejela od 15-20 beguncev, nato se je sprijaznila s tem, da bi v Slovenijo prišlo 207 beguncev, nato se je število povečalo na 702, pa 1400, kot je bilo govora še pred dnevi, do sedanjih 2128. Sami smo sicer napovedovali, da se bo številka povečevala.

Naj na tem mestu opozorimo, da smo na Dossier korupcija že dolgo nazaj, pred zaostritvijo krize, pravilno napovedovali, da bi utegnilo število beguncev biti veliko višje od tedaj predvidenih številk. Govorili smo tudi od številu 4100 beguncev, ki bi v Slovenijo prišli v najslabšem scenariju. Ta scenarij bi se utegnil hitro zgoditi, če se ne celo še poslabšati, razen če Evrope prej ne rešita hladna jesen in zima.

Tudi v tem članku opozarjamo na naš članek, v katerem smo predlagali sprostitev balkanske poti beguncev v Evropo, ko bi se beguncem omogočilo priti do Nemčije prek posebnih potniških linij, imenovanih Migrant-Express.

Dossier korupcija: MIGRANT-EXPRESS: Vzpostaviti je potrebno železniško pot beguncev na relaciji Grčija – Makedonija – Srbija – Madžarska – Avstrija – Nemčija

Deutsche Welle: Refugees allowed into Austria

BBC: Migrants begin arriving in Austria from Hungary

RTV Slovenija: Članice višjegrajske skupine obveznim kvotam za begunce nasprotujejo

The Visegrad Group: Joint Statement of the Heads of Government of the Visegrad Group Countries



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Madžari so poleg beguncev, ki so šli peš po avtocesti proti Avstriji pobrali tudi vse begunce na železniški postaji.

    Na železniški postaji je namreč bila težava, ker so begunce ogrožali nogometni navijači, ki so bili prisotni v bližini zaradi nogometne tekme. Ti najvijači so znani po velikem nacionalizmu in sovražnosti do beguncev.

    Da bi zavarovali begunce, so ženske in otroke prerazporedili v notranjost podhodov na železnici, s strani pa so se postavili moški begunci, ki so se postavili ob policijskem kordonu.

    To so naredili, da bi se zavarovali pred morebitnimi napadi madžarskih nogometnih navijačev.

    No. Do kakšnih incidentov ni prišlo, so pa Madžari tudi tem beguncem poslali avtobuse, da jih odpeljejo naprej proti Avstriji.

    Tako so Madžari spet sprostili železniško postajo.

    24ur.com: Na avstrijski meji že več kot 2.000 ljudi

  2. admin pravi:

    Nekateri problematizirajo dejstvo, da so Madžari migrante prepeljali samo do madžarsko-avstrijske meje, češ kako so nesramni.

    No. Sami v tem ne vidimo takšne nesramnosti.

    Namreč. Po pravilih, ki so v EU, država ne bi smela ilegalnih prebežnikov “tihotapiti” čez mejo v drugo državo in verjetno se Madžari zgolj držijo tega, da ne bi šli mimo tega svojega principa.

    S pravnega vidika tako izpade, da so migranti sami šli skozi mejo, niso pa bili organizirano prepeljani skozi mejo.

    V tem primeru sami vidimo zgolj neko željo Madžarske, da zadeve ohrani kolikor se le da v mejah nekega spoštovanja pravil.

    Čeprav je že to šlo mimo pravil (če bi šli po pravilih, bi jih morali prijeti in dati v svoje azilne domove, a vsi vemo, da ta rešitev ni obrodila sadov), če bi jih pa še zapeljali čez mejo, bi pa to bilo sploh mimo vseh pravil.

    Zavedati se je potrebno, da gre pri teh valovih beguncev za popolno nespoštovanje vseh pravil EU, ki se je zgodilo zaradi humanitarnih razlogov (pa tudi želje držav, da se čim prej znebijo beguncev pri sebi).

    Očitno je, da določena pravila v EU ne veljajo več, kar zadeva begunce.

    Ampak kot smo že rekli v enem od prejšnjih člankov, izredne razmere zahtevajo izredna pravila, kjer ni mogoče delati vse po predpisih.

    Madžari verjetno želijo vsaj delno upoštevati predpise, zato so sedaj izpadli precej kruti.

    Sami v tem dejstvu vidimo odpor Madžarov, da begunce prepeljejo čez mejo, ne pa neko načrtno nesramnost Madžarov. Ampak ok. Pripeljali so jih čisto do meje, tako da jim niso tako otežili poti.

    Da pa ne bo pomote. Po našem mnenju bi morali Madžari sprostiti pot beguncev in ne zapirati svojih mej, ker bi to samo otežilo pot beguncem, ampak ti bi v končni fazi še vedno težili priti do končne destinacije – Nemčije. Zato smo mnenja, da Madžarska po nepotrebnem dela težave.

    Madžari bi se morali preprosto prilagoditi in tudi sami organizirati prevoz beguncev čez njihovo državo. Tako bodo z najmanj težavami prebrodili to krizo in dodatno olajšali tudi pot beguncem ter preprečili kaznivo tihotapljenje beguncev.

    Zato bi bilo dobro, da Madžarska premisli o tem, da omogoči nek organiziran sprejem beguncev na svoje ozemlje in prevoz vsaj do avstrijsko-madžarske meje. To bi bilo za Madžarsko najbolj enostavna rešitev te krize.

    Vse drugo bi jo samo še bolj pokazalo v slabi luči.

    Poti beguncev do Nemčije je najboljše ne ovirati.

  3. admin pravi:

    Očitno je šlo za dezinformacijo, ko se je govorilo, da bi Slovenija po novem predlogu morala sprejeti 2128 beguncev.

    Po sedanjih uradnih podatkih naj bi bila številka “le” 631 beguncev, čeprav se glede na različne številke, ki krožijo, tudi glede te številke ni mogoče zanesti.

    Nekateri so sicer rekli, ali je šlo pri prejšnjih številkah za načrtno nabijanje števila, da bi si potem ljudje, ko bi bile nato ponujene nižje številke, oddahnili in tako lažje sprejeli številko 631.

    Sicer je pa zanimivo dejstvo, da ima Slovenija letos kljub dogajanju v njeni okolici, najmanjše število prošenj za azil v zadnjih 20 letih.

    Sicer Slovenija za begunce ni prav nič privlačna država in gredo ti raje v kakšno drugo državo.

    Če ponovimo še enkrat. Tudi ta številka ni nujno točna. Številk, ki so se pojavile je res kar že nekaj.

    Morda je to tudi posledica tega, ker se ne ve, koliko beguncev bo dejansko sprejela Nemčija in druge velike sprejemnice beguncev in seveda tega, ali se da begunce pripraviti do tega, da gredo tam, kamor nočejo, v Slovenijo pa povečini nočejo.

  4. admin pravi:

    Karl Erjavec je mnenja, da bi se morali begunci strinjati z razporeditvijo v državo.

    Torej. Država ne bi smela sprejemati beguncev, ki vanjo nočejo priti.

    24ur.com: Begunci se morajo strinjati z razporeditvijo, meni Erjavec

  5. admin pravi:

    MÜNCHEN SVARI, DA SO V NJEM NAPOLNJENE SKORAJ VSE KAPACITETE ZA SPREJEM BEGUNCEV

    München svari, da so njegove kapacitete za sprejem beguncev že skoraj polne, zato Bavarska roti druge zvezne dežele, da pokažejo solidarnost in ne pustijo Münchna samega.

    V München, glavno mesto Bavarske, se je ta vikend zlilo že več kot 17.000 beguncev.

    V Münchnu na takšno količino beguncev niso bili pripravljeni. Vedeli so, da jih bo prišlo veliko, ne pa toliko.

    Zato v Münchnu opozarjajo, da bodo kmalu zapolnili vse kapacitete in da so že na meji vzdržnega.

    V Münchnu zato Nemčijo svarijo, naj jih ne pusti same.

    München upa na solidarnost drugih zveznih nemških dežel.

    Angela Merkel (CDU) je sicer deležna kritike sestrske stranke CSU, ker se je odločila odpreti meje beguncem brez posvetovanja s CSU ali nemškimi zveznimi deželami.

    Süddeutsche Zeitung: “Lasst München nicht alleine”


     
    Dodatek (07.09.2015): Ko smo ob objavi tega prispevka podali informacijo o številu beguncev na podlagi članka v Süddeutsche Zeitungu, so v članku Süddeutsche Zeitung-a imeli objavljeno še številko 17.000 beguncev. A očitno so jo kasneje ob novih podatkih spremenil na 20.000. To pomeni, da je sedaj številka v istem članku že večja. Bralci naj torej upoštevajo številko 20.000 in ne več 17.000.

    Številke se z novimi in novimi begunci, ki pridejo v Nemčijo, zvišujejo, zato ne preseneča takšna sprememba v člankih.

    Tudi sami smo bili prisiljeni podati ta dodatek zaradi omenjenega dejstva, čeprav se nam zdijo spremembe informacij v istih člankih, iskreno povedano, precej moteče, a so po svoje razumljive.

Odgovorite