petek, 18.september.2015 - 07:53

Hrvaška se je pokazala za še najbolj nesposobno pri reševanju begunske krize. Njen sistem se je porušil v dnevu in pol.

Strahovi Kolinde Grabar Kitarović so se spremenili v realno nočno moro. Na Hrvaškem je prišlo do kaosa le dober dan po prihodu beguncev.

kolinda_grabar_kitarovic_prisega_kot _hrvaska_predsednica

Vir:  Foto POOL /HINA /Damir SENČAR /ds

Kolinda Grabar Kitarović je pred tem, ko je do Hrvaške prišel val beguncev, povedala, da mora Hrvaška delovati boljše in bolj učinkovito, da ne bo takšnih prizorov, kot so v Makedoniji, Srbiji in na Madžarskem.

Sicer je to povedala na takšen način, da se je zdelo, kot da želi povedati, da je Hrvaška superiornejša od vseh teh držav, zlasti pa od Makedonije in Srbije.

Tudi po tem, ko je begunski val že prišel na Hrvaško, so se nekateri politiki šli primerjati z drugimi državami in počasnost procesiranja beguncev pripisali temu, da zvesto spoštujejo evropska pravila.

Ne glede na takšno mnenje o lastni superiornosti, pa so Hrvatje žal pokazali, da so še najbolj nesposobni pri reševanju begunske krize.

Madžarska, ki je mnogi tako zelo napadajo, se je s krizo, preden je začela s tršim pristopom do beguncev, soočala že kar nekaj časa, šele potem je naredila konec in rekla, da bo hermetično zaprla meje.

Hrvaška žal ni zdržala niti dan in pol, preden je kapitulirala in zagrozila, da bo zaprla svojo mejo s Srbijo.

Pri Hrvaški gre za napačno napovedovanje oziroma predvidevanje s strani hrvaških oblasti in njenih svetovalcev.

Hrvatje so mislili, da je beguncev manj. Rekli so. Nekaj sto beguncev bomo mi z lahkoto procesirali, mi smo vendarle Hrvatje, mi lahko enostavno procesiramo do 1500 beguncev na dan. Sicer so si dopuščali možnost neuspeha v primerih, če bi prišlo v Hrvaško na desettisoče beguncev (Vesna Pusić).

Ampak Hrvatje so ostali odprtih ust, ko so ugotovili, da je že prvi dan do njih prišlo skoraj 10000 beguncev.

Prišlo je do trenutnega razpada sistema, ki je Hrvaško prikazal kot eno najbolj nesposobnih držav, kar zadeva reševanje begunske krize.

Hrvaški problem je v tem, da nanjo pritiskajo zahodnoevropske države, predvsem Nemčija in Avstrija, ki od najnovejše članice EU zahtevajo striktno spoštovanje pravil, da bi ta čim več beguncev zadržala, da se ti resnično ne bi začeli valiti naprej.

Hrvaški so že zabičali, da ne sme (tako kot Grčija, Makedonija in Srbija) dopuščati nobenih koridorjev, prek katerih bi begunci enostavno lahko šli dalje.

Hrvaška to upošteva in iz dneva v dan drvi h kaosu.

Dejansko so pa v svet prišle čisto enake slike kot tiste na Madžarskem.

Tudi na Hrvaškem se je videlo, kako se beguncem čez ograjo deli hrano, kar je nas osebno spominjalo kot da nekdo ovcam ali prašičem daje hrano čez ogrado. S to razliko, da se hrane ni metalo kot na Madžarskem. Lahko bi se reklo, da je bila razlika v tem, da so Madžari delili hrano v zaprti staji, Hrvatje pa na pašniku.

Skratka. To, kar je rekla hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, da naj se ne zgodi, se je dejansko zgodilo in Hrvaška je pokazala, da je bolj nesposobna kot Makedonija in Srbija.

Če pogledamo stvari, je Srbija pokazala še največjo stopnjo organiziranosti in tolerance glede beguncev in je postala kot neke vrste varno zatočišče beguncev, države Evropske unije pa spominjajo na nacistično Nemčijo v času druge svetovne vojne – skorajda.

Hrvaška ima dve možnosti, da se znebi kaosa.

Ena možnost je, da kot Madžarska zapre svoje meje.

Hrvatje so še pred begunskim valom pokroviteljsko govorili, da oni ne bodo takšni kot Madžari, da oni ne bodo nehumano zapirali meja.

Druga možnost pa je seveda, da Hrvaška ne upošteva evropskih pravil v celoti in omogoči beguncem prosto pot do Slovenije in se tako razbremeni.

Hrvaška bo sama morala povedati, kaj si želi.

Zahodna Evropa bo tolerirala tudi večji kaos na Hrvaškem in njihovo grdo ravnanje z begunci.

Cilj zahodne Evrope je namreč, da prepreči, da val beguncev pride do nje, v ta namen pa bo uporabila vzhodnoevropske in balkanske države.

Zahodni Evropejci bodo zato na vzhod pritiskali, naj se drži pravil, tudi za ceno kaosa, dejansko si bodo pa v sebi rekli, dajmo pustiti, da se Balkanci tudi v tem primeru pokažejo za slabe, oni itak slovijo kot primitivci, ki so sposobni celo ubijanja in nespoštovanja človekovih pravic. Naj oni opravijo umazano delo za nas in držijo begunce čim dlje od nas, mi bomo pa ostali neomadeževani.

Tako bo izpadlo, da so Balkanci in Madžari tisti, ki so slabi, medtem ko so pa oni bolj humani in bolj dojemljivi za nesrečo beguncev.

Hrvaška bo torej morala izbrati. Ali pustiti begunce naprej kljub pritiskom zahodnih držav, naj ne odpira koridorjev za prosto pot beguncev dalje, ali pa zapre mejo s Srbijo, kot je to storila Madžarska in požre ponos in si prizna, da ni nič boljša in nič bolj humana od Madžarske, kot se je še pred kratkim hvalila, da je.

Lahko se pa odloči tudi za tretjo možnost, da sicer ne odpira koridorjev in dopusti beguncem, da ostanejo pri njej, ne glede na ogromne številke (kar bo kmalu vodilo v kaos nepredvidljivih razsežnosti).

Hrvaška se torej mora odločiti, kaj bo storila.

Zaenkrat se žal ni izkazala in je dokazala, da je bila na begunsko krizo popolnoma nepripravljena.

Ali bo v prihodnje kaj boljše, se bo pa še videlo. Zadeve se itak spreminjajo iz dneva v dan.

Ta članek ni bil mišljen kot neka kritika Hrvatom v smislu kritiziranja njenih težav s soočanjem z begunsko krizo, ampak je članek mišljen bolj kot to, da jim pokažemo realnost.

Hrvatje se morajo zavedati, da begunska kriza, ki je trenutno prisotna v Evropi, ni nekaj, kar se da reševati v okviru obsoječe evropske zakonodaje, ki ne predvideva takšnih količin beguncev.

Hrvatje so se šli neke proceduralne brezhibnosti in upoštevanja pravil, ki jih pa s takšno količino ljudi, ki prihaja k njim, preprosto niso sposobni prenesti.

Verjetno bodo morali premisliti o tem, da se pravil ne držijo v celoti, ker drugače bodo povzročili kaos v državi. Če pojasnimo. Nedržanje pravil v celoti pomeni, da bi Hrvaška omogočila beguncem prosto pot naprej (proti Sloveniji).

V nasprotnem primeru je edini način, da do kaosa ne pride, zaprtje meja tako kot na Madžarskem, pri čemer mora Hrvaška priznati, da je enaka kot je Madžarska, le da z nianso boljšim in bolj dostojnim pristopom do beguncev, kar se pa lahko tudi zelo hitro spremeni v primeru nadaljevanja in poglabljanja kaosa na Hrvaškem.

Je pa ta članek mišjen kot kritika Hrvatom, naj se ne hvalijo prezgodaj. Hrvatje so verjetno še do pred kratkim mislili, kako so boljši od drugih držav v regiji in kako bi oni veliko boljše reševali begunsko krizo, ampak realnost je dokazala, da očitno temu ni tako in da je boljše, da se ne hvalijo preveč, ker se lahko kmalu sami pokažejo kot slabši od drugih. In to se je tudi zgodilo in se bo, če bo Hrvaška vztrajala pri spoštovanju vseh evropskih pravil v sitauciji, v kateri ta pravila ne delujejo (prvenstveno zaradi velike količine beguncev), stanje le še poslabševalo.

Hrvatje so pokazali, da niso prav nič boljši od drugih držav, če od nekaterih niso celo slabši, kar kažejo novice o povečevanju kaosa na Hrvaškem.

Hrvatom gre torej nasvet, naj se ne delajo prezgodaj boljši od drugih (balkanskih držav oziroma držav v regiji).

To sicer velja tudi za Slovenijo, ki se pa ima za boljšo od čisto vseh, tudi od Hrvaške. Skratka. Malo več skromnosti ne bi škodovalo, predvsem zato, da zaradi pretirane prevzetnosti ne bi realnost koga prehudo udarila po glavi.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Hrvaški premier Zoran Milanović je po tem, ko je postalo jasno, da Hrvaška ni sposobna delovati na način, da bi se striktno upoštevala pravila Evropske unije glede beguncev, povedal, da se je država odločila za spremembo pristopa.

    Da bi ublažila kaos, ki je Hrvaško zajel po tem, ko je na njen teritorij v kratkem času prišlo več kot 10.000 beguncev (sedaj že več kot 14.000), se je odločila spremeniti postopanje z begunci.

    Po novem jih ne bo več registrirala, ampak jih bo začela preusmerjati proti Sloveniji in Madžarski.

    Ker je Madžarska odločena ne prepustiti beguncev niti čez hrvaško-madžarsko mejo, preostane beguncem le še ena pot. To je pot čez Slovenijo.

    To pot mnogi begunci že ubirajo in vse bolj množično prihajajo tudi na področje Slovenije.

    Ker se bo število začelo kmalu drastično povečevati tudi v Sloveniji, bo Slovenija imela prav tako zelo kmalu potrebo po tem, da sprosti begunske poti naprej (proti Avstriji in Italii – čeprav je sedaj Avstrija očitno postala bolj aktualna).

    Skratka. Begunski val se bo iz Hrvaške prevalil v Slovenijo in ta ga ne bo mogla zadržati.

    Upamo, da se slovenske oblasti tega zavedajo, če se ne, se bodo pa morale s tem kmalu sprijazniti.

    Slovenija bo zato, da se razbremeni prihodnjega velikega bremena beguncev, morala sprostiti begunske poti, ne glede na to, kaj pravijo pravila Evropske unije.

    Izredne razmere bodo tudi Slovenijo prisilile k temu, da se pravil preprosto več ne bo mogla držati.

    Tako bo prišlo spontano ali zanalašč do tvorbe posebnih koridorjev za prehod beguncev. To je dejstvo, ki se ga morajo države začeti zavedati. Sploh Hrvaška in Slovenija.

  2. admin pravi:

    V primeru begunske krize je prišlo do zanimivega preobrata.

    Madžari, ki so še pred kratkim vodili politiko popolne blokade beguncev, so se odločili, da speljejo humanitarni koridor, ki begunce iz Hrvaške vozi v Madžarsko, Madžari pa so organizirali avtobuse, s katerimi so begunce prepeljali do avstrijske meje.

    Slovenija je obdržala trdo držo strogega spoštovanja pravil in begunce ne prepušča skozi mejo, oziroma organizira njihovo vračanje nazaj.

    Madžari so očitno pomagali Sloveniji, da se val beguncev ne prevali v celoti skozi njeno ozemlje, kar je res zanimiva novica.

    Koliko časa bo trajala madžarska prijaznost, ne more nihče napovedati, a ta prijaznost lahko obvaruje Slovenijo.

    Kako se bodo stvari odvijale dalje, sicer ni znano, saj se, kot smo že tolikokrat rekli, stvari spreminjajo precej hitro.

    Je pa dejstvo, da je Hrvaška veliko lažje zadihala, odkar se več ne drži strogo evropskih pravil in prepušča begunce.

    Danes se je nepričakovano Madžarska pokazala za malo bolj humano, Slovenija pa se je danes izkazala za državo, ki ima do beguncev izrazito trdo stališče.

  3. admin pravi:

    Slovenija je za begunce preveč revna država

    Begunci se nočejo nastaniti v Sloveniji, ker je to po njihovem mnenju preveč revna država. Zanima jih le Nemčija in druge zahodnoevropske države.

    Begunka: “V Sloveniji nočem ostati, ker je preveč revna država.”

    Kljub temu, da je Hrvaška začela prepuščati begunce, pa Slovenija ne rabi preveč skrbeti, da bi se begunci začeli preveč zadrževati v Sloveniji. Begunci namreč imajo jasen cilj, kam si želijo. To so bogate zahodnoevropske države, predvsem Nemčija. Po mnenju beguncev pa je Slovenija preveč revna država. Begunci enako menijo o drugih vzhodnoevropskih državah.

    Na sliki predstavljena begunka je za novinarko Televizije Slovenija povedala, da v Sloveniji ne bi rada ostala, ker se ji zdi Slovenija preveč revna država. Begunka se sicer želi zaposliti v farmaciji. Želi priti v Nemčijo, kjer se bo najprej dve leti učila nemškega jezika, nato pa nadaljevala študij farmacije.

    Izjavo begunske o Sloveniji kot preveč revni državi, si oglejte na posnetku oddaje Prvi dnevnik z dne 18.9.2015.

    RTV Slovenija: Prvi Dnevnik z dne 18.9.2015: Slovenija je preveč revna država

    Če ponovimo.

    Begunci se že sicer izogibajo vzhodni Evropi in težijo k temu, da se nastanijo v Nemčiji ali v kakšni drugi bogati zahodnoevropski državi.

    V očeh beguncev so vzhodnoevropske države, med njimi tudi Slovenija, preveč revne in zato niso po njihovem okusu.

    Takšno mnenje beguncev o Sloveniji ni nujno slabo, saj jo varuje pred tem, da bi le ti v njej tudi ostali.

  4. admin pravi:

    Slovenski policisti so nezadovoljni, ker je država bolj poskrbela za begunce kot zanje.

    Slovenski policisti: “Begunci dobijo tri tople obroke na dan, mi pa samo 2 majhna sendviča in čokoladico.”

    Bi moral Rdeči križ Slovenije poskrbeti tudi za policiste in ne le za begunce?

    Policijski sindikat Slovenije je jezen na slovensko oblast, da ni poskrbela zanje.

    Policisti, ki skrbijo za red na hrvaško-slovenski meji, so potožili, da so dobili za jesti le 2 majhna sendviča, v katerem je bilo nekaj rezin salame in sira in rezina kisle kumarice, ter pol litra vode in majhno čokoladico. Prav tako naj ne bi bilo poskrbljeno niti za sanitarije za policiste, saj še na WC niso mogli, ko jih je zatiščalo.

    Slovenski policisti po drugi strani kar malo z zavistjo gledajo, kako je za begunce v celoti poskrbljeno, saj da begunci dobijo tri tople obroke in imajo urejena celo mesta, kjer se lahko stuširajo.

    24ur.com: Za begunce poskrbljeno, za naše policiste pa ne? Nekateri naj bi delali brez počitka, s premalo hrane in vode
    Policijski sindikat Slovenije: Delovni pogoji policistov v času begunske krize

  5. admin pravi:

    Med pisanjem zgornjega prispevka o nezadovoljstvu slovenskih policistov so slovenski policisti na svoji spletni strani dodali informacijo, da je v lunch paketu, katerega dobijo, poleg zgoraj omenjenega še eno jabolko. Čokoladica pa je Frutabela – gre za v Sloveniji popularno energijsko tablico.

    Ker te informacije prej (v času pisanja prispevka) še nismo videli, jo sedaj dodajamo tudi sami.

  6. admin pravi:

    Pred nekaj minutami je Rdeči križ Slovenije tudi slovenskim policistom dal nekaj paketov z okrepčilom. Očitno so prebrali poziv.

    Policisti so sicer še vedno jezni, ker jim država ni dala ničesar.

    Državi svetujemo, da policistom omogoči posebno dostavo prehrane iz kakšne od brežiških gostiln oziroma lokalov za pripravo hrane.

    Ta zadeva bi se lahko ob dobri logistiki enostavno rešila.

  7. admin pravi:

    SLABA LOGISTIKA: Slovenski policisti so lačni, begunci v Sloveniji pa mečejo hrano v smeti

    Informacija o tem, da slovenski policisti, ki se spoprijemajo z begunci na slovensko-hrvaški meji, dobijo premalo hrane (informacijo si lahko preberete v enem zgornjih prispevkov), je še toliko bolj žalostna, če se pogleda, da nekateri begunci večji del obrokov, ki jih prejmejo, zavržejo.

    Tako imamo po eni strani begunce, ki očitno niso tako zelo lačni, po drugi strani pa država pusti policiste lačne.

    Spodaj je posnetek, ki so ga prikazali na današnjem Prvem dnevniku RTV Slovenija, kjer je v smeteh končal kar precejšnji del obrokov, namenjenih beguncem.

    Medtem ko slovenski policisti tožijo, da so lačni, begunci v Sloveniji mečejo ponujeno hrano v smeti

  8. admin pravi:

    Slovenske oblasti so sporočile, da je za policiste dobro poskrbljeno in da prejemajo tudi tople obroke.

    Dopuščajo pa možnost, da je ponekod res prišlo do težav pri oskrbi policistov z vodo in hrano.

    No. Policisti se verjetno ne bi oglasili, če bi bilo povsod vse ok.

    Poziv policistov bo verjetno omogočil, da se bo posebna pozornost posvetila tudi skrbi za policiste, ki se soočajo z zelo napornimi nalogami in da se več ne bo dogajalo, da bodo soočeni z dejstvom, da se morajo zahtevnih nalog lotevati lačni.

  9. admin pravi:

    Slovenske oblasti zanikajo, da bi policisti ne imeli hrano in vodo in bi bili zato lačni, torej za celotno policijo takšne informacije ne držijo.

    So pa priznale, da se je pri eni manjši skupini policistov res zgodilo, da so dobili hrano in vodo prepozno zaradi težav v komunikaciji.

    Torej. Informacije o tem, da so bili nekateri policisti lačni, držijo, vendar pa po besedah slovenskih oblasti ne gre za celotno slovensko policijo, ampak se je to zgodilo v enem ločenem primeru eni manjši skupini policistov.

  10. admin pravi:

    Kar smo predlagali, se je tudi zgodilo. A s to razliko, da hrane policistom ni priskrbela država, ampak domačini.

    Sami smo rekli, da bi se lahko enostavno organizirala dostava hrane policistom iz lokalnih brežiških gostiln oziroma lokalov za pripravo hrane.

    Domačini so se oirganizirali in slovenskim policistom prinesli pizze iz brežiške picerije, oskrbeli pa so jih tudi s pijačo. Policisti so bili darila občanov zelo veseli.

    24ur.com: Generalni direktor policije: Zavedam se, da so delovne razmere policistov zahtevne

  11. admin pravi:

    Čeprav vodstvo slovenske policije in ministrstvo za notranje zadeve govorita, da informacije policistov ne držijo in da tu ne gre za informacije s terena (o slabi dostavi hrane in pijače), pa je slovenski sindikat ponovil, da so bili očitki upravičeni in da so prišli s terena. Prav tako so dodali, da se je stanje s preskrbo policistov po apelu, ki so ga objavili tudi slovenski mediji, bistveno izboljšalo, čeprav še vedno ni optimalno.

    Žurnal: Lačni policisti: Ministrica Györkös Žnidarjeva: Za policiste dobro poskrbljeno; Policijski sindikat: Vodstvo policije si je dovolilo cenzuro

    No. Očitno je prišlo do težav, ki pa se počasi rešujejo.

    Poziv policistov po našem mnenju ni bil napačen, saj so tako policisti opozorili na težave, na katere se je vodstvo policije, čeprav težave zanika, očitno začelo odzivati.

Odgovorite