torek, 24.november.2015 - 21:00

TURČIJA JE UMAZALA ROKE ZVEZE NATO: Turška sestrelitev ruskega letala je sramotna. Turčija je po nepotrebnem povzročila smrt dveh ruskih pilotov.

Pomemben popravek (25.11.2015 ob 14:25):

Sirski uporniki so sprva povedali, da so ubili oba ruska pilota, ki sta se nahajala v sestreljenem ruskem vojaškem letalu SU-24. A izkazalo se je, kot je potrdil tudi sam ruski predsednik Vladimir Putin, da je umrl le en ruski pilot v omenjenem letalu, drugega pilota pa so vladne vojaške sile Bašarja al Asada in ruske vojaške sile v Siriji uspele rešiti. Kot je znano, je v helikoptrski akciji iskanja pilotov življenje izgubil še en ruski vojak. Bralce opozarjamo, da pri vseh referencah v članku, ki se nanašajo na dva umrla ruska pilota, upoštevajo dejstvo, da je umrl le eden pilot. Po našem mnenju je tudi ta eden mrtev pilot preveč in kaže na sramotno dejanje Turčije, ki ni imela tehtnega razloga za sestrelitev ruskega vojaškega letala. Ta popravek podajamo s ciljem zagotavljanja točne informacije.

Konec popravka.


 

TURČIJA JE S KRVJO UMAZALA TAKO SVOJE ROKE KOT TUDI ROKE ZVEZE NATO

EU BI MORALA PREMISLITI, ALI JE TURČIJI MESTO V EVROPI, SAJ SE OBNAŠA KOT TIPIČNA BLIŽNJEVZHODNA DRŽAVA

Turški predsednik Erdogan je s tem, ko so Turki namerno sklatili rusko vojaško letalo, pri čemer sta umrla oba ruska pilota, s krvjo umazal tako turške roke, kot tudi roke zveze NATO, katere članica je tudi Slovenija. Morda bi bilo za Turčijo boljše, da se geostrateško postavi tam, kjer ji je glede na obnašanje tudi mesto, to pa je na Bližnji vzhod.

turski_predsednik_in_savdski_kralj

Ruski predsednik Vladimir Putin je potrdil, da so turški lovci v bližini turško-sirske meje sestrelili rusko vojaško letalo. Pilota sta se iz s strani Turčije sestreljenega letala Suhojev 24, ki je opravljalo vojaške operacije v Siriji, sicer uspela katapultirali in se rešiti s padalom, a medtem ko sta padala s padalom, so nanje streljali turkmenistanski borci in ju že v zraku ubili.

Posnetek sestrelitve ruskega leta Su-24 s strani Turčije

Posnetek streljanja sirskih upornikov na ruskega pilota po sestrelitvi ruskega letala.

Posnetek ubitega ruskega pilota po sestrelitvi ruskega letala SU-24 s strani Turčije.

Rusi trdijo, da letalo sploh ni prečkalo meje in je ves čas letelo v sirskem zračnem prostoru, kar so Turki zanikalo, čeprav je pa res, da je letalo po sestrelitvi pristalo na sirskem in ne turškem teritoriju.

Vladimir Putin je že povedal, da je s tem dejanjem Turčija Rusiji zarila nož v hrbet.

Gre za podobno situacijo, ki se je bojda zgodila že pred mesecem in pol. Takrat smo sami povedali, da je Turčija Rusiji zarinila nož v hrbet. Čeprav takrat ni bilo čisto jasno, ali se je dogodek res zgodil, dodatno pa ni bilo smrtnih žrtev, pa je bil tisti naš krajši prispevek kot jasnovidna uvertura v dogodek, ki se je žal v vsej svoji tragičnosti zgodil sedaj.

Tudi tokrat bi lahko kot takrat zapisali Tövbe, tövbe Erdogan.

To pa zato, ker je bila uporaba sile v konkrentnem primeru s strani Turčije popolnoma nepotrebna in sovražna.

Dejstvo je, da bi se morala Turčija obrzdati, saj dobro ve, da ruska letala nimajo nobenih sovražnih namenov proti Turčiji.

S sklatenjem ruskega letala, pri čemer sta umrla dva ruska pilota, si je Turčija okrvavila svoje roke, ker pa gre za članico zveze NATO, pa si je roke umazala tudi ta zveza, katere članice je sicer tudi Slovenija.

Odnosi med Turčijo in Rusijo bodo zagotovo postali hladni. Rusija je že povedala, da Turki podpirajo teroriste v Siriji.

In sicer naj bi Turčija od islamske države kupovala nafto in jo tako oskrbovala s potrebnim denarjem za kupovanje orožja in izvajanje terorističnih napadov.

Rusija je posredno obtožila tudi zvezo NATO, češ da igra dvolično vlogo v odnosu do ISIL-a. Po eni strani se bojda bojuje proti njemu, po drugi strani pa ga ravno države zveze NATO podpirajo.

Najbolj zanimivo je, da je do nepotrebnega nasilnega dejanja Turčije prišlo ravno v času, ko je prišlo do otoplitve odnosov med Rusijo in zvezo NATO v luči nedavnih napadov v Parizu in terorističnega napada na rusko potniško letalo.

Očitno je tudi Turčija izzvenela kot država, ki nikakor ne predstavlja rešitve za vojno Siriji, ampak kot del problema.

Lahko se samo vprašamo, ali bo turški predsednik Recep Tayyip Erdogan družinama dveh umrlih ruskih pilotov izrazil opravičilo in sožalje.

Eno je, če te neka država hoče napasti, čisto nekaj drugega pa je, če po sili razmer leti v bližini tvoje meje, kot je to počela Rusija zaradi vojaške operacije v Siriji.

Turčija s svojim dejanjem ni pokazala, da ščiti sebe in zvezo NATO, ampak prej to, da zlorablja zvezo NATO za povečevanje lastnega ega. Ega, zaradi katerega sta po nepotrebnem umrla dva ruska pilota.

Tudi Evropska unija bi se morala zamisliti, ali je Turčiji, takšni kot je, sploh mesto v EU. Mogoče bi morala Evropa iskati rešitev za begunsko krizo sama brez Turčije, saj od Turčije ne bo nikoli mogla vedeti, kdaj ji bo ta država zarinila nož v hrbet, kot je to ta država storila z Rusijo.

Turčijo je lahko resnično sram zaradi svojega dejanja, s katerim ni pokazala nobene zaščite držav zveze NATO, saj je Rusija z ničemer ni ogrožala.

RT: Putin: Downing of Russian jet over Syria stab in the back by terrorist accomplices



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Uporniki ubili še enega ruskega vojaka.

    Po turški sestrelitvi ruskega letala SU-24 so turkmenistanski uporniki v Siriji ubili 2 ruska pilota, ki sta se uspešno katapultirala iz sestreljenega letala.

    Po sestrelitvi je na kraj prispel še ruski helikopter, ki je šel iskat pilota sestreljenega ruskega letala, a so uporniki streljali na helikopter in ubili še enega ruskega vojaka.

    Helikopter je nato pristal na področje pod nadzorom vladnih sil Bašarja al Asada, tako da so se preostali ruski vojaki v helikopterju lahko umaknili na varno.

    24ur.com: V napadu na helikopter, ki je iskal pilota, ubit še en ruski vojak

  2. admin pravi:

    Rusija grozi, da bo v prihodnje sestrelila vsako letalo ali drugo tarčo, ki bo predstavljala nevarnost za ruska vojaška letala. To še posebej velja za turška letala.

    Rusija bo kot odgovor na šokantno sestrelitev ruskega vojaškega letala s strani turških zračnih sil v sirske morske vode poslala rusko raketno križarko “Moskva”, ki bo s projektili uničila vsako tarčo, ki bo predstavljala nevarnost ruskim vojaškim letalom.

    Torej. Če bo še kakšno turško ali drugo letalo začelo ogrožati ruska vojaška letala, bo nanj izstreljen projektil.

    Rusija bo dodatno svoje bombnike spremljala z lovskimi letali, ki bodo tako ščitila bombnike pred nevarnostjo, recimo pred turškimi letali.

    Rusija je še povedala, da bo dokazala, da je bilo rusko letalo po krivem sestreljeno in da se ni nahajalo v turškem zračnem prostoru.

    RT: Russia deploys missile cruiser off Syria coast, ordered to destroy any target posing danger
    Jutarnji list: PUTIN PREMA SIRIJI ŠALJE RATNU TVRĐAVU Stiže moćna krstarica Moskva: ‘Bude li tko opet zaprijetio našim avionima, skinut ćemo ga projektilom
    Večernji list: Putin kao odgovor na rušenje aviona šalje krstaricu: Uništit ćemo sve što predstavlja prijetnju!

  3. admin pravi:

    Rusija s tehtnimi dokazi, da je bila Turčija tista, ki je kršila sirski zračni prostor, niso pa ruska letala kršila turški zračni prostor.

    Rusi so predočili dokaze, s katerimi so ovrgli uradno poročilo Turčije, po katerem so ruska letala kršila zračni prostor Turčije.

    Rusi trdijo, da je resnica čisto drugačna in da so bili Turki tisti, ki so kršili zračni prostor Sirije in so rusko letalo sklatili v sirskem zračnem prostoru.

    Ali se torej Turčija laže?

    Ne glede na to, ali je prišlo do morda kratkotrajne kršitve zračnega prostora ali ne, pa še vedno velja, da je Turčija dejansko reagirala skrajno neprimerno in to do države, katero je še do pred kratkim imela za veliko prijateljico.

    Turki so pokazali svoj, lahko bi temu rekli, pokvarjen karakter.

    NATO sicer ščiti Turčijo, ker je ta pač njegova članica, vendar večina dobro ve, da s tem NATO ščiti laži.

    Preprosto NATO ščiti popolnoma neprimerno dejanje Turčije, ki je povzročilo nepotrebne smrti med ruskimi vojaki.

    Turčija dejansko nima opravičila za svoje prenagljeno dejanje in se je izkazala kot država, ki ji ne gre zaupati.

    In tega se mora zavedati tudi Evropska unija.

    Dejstvo je, da se mora EU z begunsko krizo spopasti sama, ne pa postati odvisne od države, od katere se nikoli ne ve, kdaj bo izdala svoje so called torej takoimenovane prijateljice.

    Mislimo, da je preveliko tveganje pustiti si postati odvisen od takšne države.

    Evropska unija mora sama najti rešitev za begunsko krizo in ne sme postati odvisna od Turčije glede tega vprašanja, tudi če je NATO država.

    Precej žalostno je, da je takšna država, kot je Turčija, postala NATO država.

    In sedaj morajo vse NATO države zaradi neke lažne solidarnosti podpirati Turčijo, kljub temu, da je ta izvedla dejanje, ki je popolnoma problematično, to je, napadla je državo, ki je nikakor ni ogrožala.

    Glavni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg se lahko gre nekega političnega spina in podpira Turčijo, ampak kot človek se pa verjetno tudi sam zaveda, da je bilo dejanje Turčije nepremišljeno in sporno.

    Čisto nobenega razloga ni bilo za takšno pretirano reakcijo Turčije. Mnenja smo, da nobena druga država, razen mogoče ZDA, ne bi storila kaj takšnega, kot je storila Turčija. Nobena.

    Tudi ko smo poslušali slovenskega predstavnika zveze NATO Jelka Kacina, ki je pač moral zaradi lastne funkcije zagovarjati dejanje Turčije, smo zaznali, da mu je bilo to kar malo težko početi, ker verjetno obstaja precejšnja diskrepanca med tem, kaj si on resnično misli in tem, kar mora kot slovenski predstavnik zveze NATO govoriti v javnosti.

    NATO bo verjetno vse to pometel pod preprogo in krivdo pripisal Rusiji, češ da je ponavljajoče kršila turški zračni prostor, vendar bo vsem to turško dejanje ostalo kot neka črna pika pri delovanju zveze NATO.

    RT: Downed in 17 seconds: Where Turkey’s story of Su-24 violating airspace just does not add up (Slovenski prevod: Zrušen v 17 sekundah: Ko se turška zgodba o tem, da je SU-24 kršil turški zračni prostor, enostavno ne izide)

  4. admin pravi:

    Rusija je povedala, da rusko vojaško letalo ni kršilo turškega zračnega prostora.

    Turčija pa je naposled priznala, da če že je rusko letalo kršilo turški zračni prostor, da je bilo v njem le 17 sekund.

    To pa je skoraj isto kot nič.

    Dejstvo je, da se je s tem dokazalo, da je bilo turško sklatenje ruskega letala popolnoma nepotrebno, pri tem pa je umrl en pilot, drugega so k sreči rešili, dodatno pa je umrl še vojak med helikoptrsko reševalno akcijo.

  5. admin pravi:

    Preživeli ruski pilot je povedal, da rusko letalo SU-24 nikoli ni kršilo turškega zračnega prostora in da je bilo vreme jasno in je točno videl, kje letijo, to pa je nad Sirijo in nikoli nad Turčijo.

    RT.com: ‘Turkish jets gave us no warning before shooting’ – rescued pilot of downed Russian Su-24

  6. admin pravi:

    Recep Tayyip Erdogan pri reševanju sirskega vprašanja vseskozi govori, kako je nujno, da se sirski predsednik Bašar al Asad uimakne s položaja.

    Takšni pozivi so dvolični, saj je sam vse tisto, kar očita Bašarju al Asadu.

    Recep Tayyip Erdogan bi se moral večkrat pogledati v ogledalo in se vprašati o tem, ali je sam primeren za vodenje Turčije, ne pa da soli pamet drugim državam.

  7. admin pravi:

    Bralce ponovno opozarjamo na dejstvo, da je potrebno v članku upoštevati, da je umrl le eden ruski pilot in ne dva.

    Pri tem dodajamo, da so prvotne informacije govorile o dveh mrtvih pilotih na podlagi izjav sirskih upornikov.

    Tudi drugod so nekateri mediji poročali o dveh mrtvih pilotih.

    Nekateri mediji so članke s to informacijo obdržali in nove informacije podali v novih člankih.

    Primer:

    Daily Mail: Helpless Russian pilots ‘were shot dead as they parachuted to the ground’: Furious Putin accuses Turkey of ‘treachery’ after it downs jet over Syrian rebel territory

    V članku Daily Maila so podali tudi fotografiji ruskih pilotov v sklatenem letalu SU-24, tako da si ga je vredno ogledati.

    Na Dossier korupcija smo se odločili naš članek pustiti nedotaknjen, a zaradi točne informacije smo danes ob 14:25 na vrhu članka dodali popravek s pomembnimi novimi informacijami (o tem, da je en pilot vendarle rešen).

    To, da je en pilot rešen, je vsekakor pozitivna informacija, med drugim tudi zato, ker je tako preživeli pilot lahko dal dodatne informacije o dogodku, ki Turčijo postavlja v izrazito slabo luč, kot državo, ki se jo je potrebno paziti.

  8. admin pravi:

    Čeprav je NATO uradno podprl svojo članico Turčijo, češ da ima ta pravico ščititi svoj teritorij, pa vse članice NATA niso bile niti najmanj zadovoljne s turško sestrelitvijo letala in so to Turčiji dale tudi vedeti.

    Sputnik News: Ex CIA Officer: NATO Criticized Turkey for Su-24 Downing

Odgovorite