petek, 27.november.2015 - 08:35

Ali Turčija vseskozi finančno podpira islamsko državo? Rusija je predočila dokaze o turški vpletenosti v naftno trgovanje z islamsko državo.

RUSIJA JE PREDOČILA DOKAZE

RUSIJA VZTRAJA PRI OBTOŽBI, DA TURČIJA TRGUJE Z NAFTO IZ ISLAMSKE DRŽAVE

Rusija je postregla z dokazi, po katerih je razvidno, da naftne tihotapske poti islamske države segajo do Turčije. Islamska država ima naftna skladišča tudi v svojem “glavnem mestu” Raki v Siriji.

skladisce_nafte_v_raki

Posnetek uničenja naftnega skladišča v Raki v Siriji.

Po turški sestrelitvi ruskega letala SU-24 (o čemer smo tudi na Dossier korupcija izčrpno pisali tukaj), pri čemer je umrl eden od ruskih pilotov, ki je sicer živ prišel ven iz letala, a so ga nato turkmenski uporniki ubili, po določenih informacijah še v času, ko je s padalom pristajal na tleh (na ozemlju, katerega zavzemajo (bojda zmerni, a dejansko prav nič zmerni) sirski uporniki Turkmeni, se je Rusija odločila kot povračilne ukrepe za barbarsko dejanje Turčije kot svojo prioriteto prekiniti trgovske vezi med Turčijo in islamsko državo.

Kot je znano, je Rusija po sestrelitvi ruskega letala Turčijo obtožila, da pomaga financirati islamsko državo s tem, ko od islamske države kupuje nafto.

O tem vprašanju je sicer bilo nekaj malega govora že na srečanju G-20, a po sestrelitvi ruskega letala s strani Turčije je to postala ena glavnih tem.

Čeprav je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan ruske obtožbe označil za klevetanje in Rusiji zažugal, naj ne podaja krivičnih obtožb brez dokazov, Rusija pri svojih obtožbah vztraja.

Rusija je predočila tudi konkretne podatke in dokaze, po katerih je razvidno, da v Turčijo iz smeri islamske države vsak dan poteka nepretrgan konvoj tovornih vozil, ki v Turčijo prihajajo naloženi, iz Turčije pa prazni. V tovornih vozilih naj bi bila nafta.

Ruski predsednik Vladimir Putin je poudaril, da je konvoj vozil, ki v Turčijo tihotapi nafto nepretrgan in spominja na neke vrste živi naftovod (naftovod, kjer namesto cevi potekajo konvoji tovornih vozil), ki poteka prek ozemelj, ki jih nadzoruje bodisi islamska država, bodisi za zahodne države zmerni uporniki.

Ta informacija po našem mnenju kaže tudi na to, da tudi zmerni uporniki, ki se borijo proti režimu Bašarja al Asada, sploh niso uporniki, ki bi si želeli nek mir, ampak so dejansko uporniki, ki se bojujejo z roko v roki z islamsko državo. In te upornike podpirata tako Turčija kot zahod, recimo ZDA.

Vladimir Putin sicer dopušča možnost, da turška oblast morda ne ve za to turško trgovanje s črnim zlatom (kar je težko verjetno, težko je namreč spregledati konstanten konvoj vozil z nafto, ki nenehno prihaja na turško ozemlje iz smeri islamske države), dopušča torej možnost, da je trgovina z nafto med Turčijo in islamsko državo rezultat koruptivnih dejanj na nižjih ravneh in ne na ravni same turške državne oblasti. A Putin pri tem dodaja. Če turška oblast ne ve, da Turki trgujejo z nafto z islamsko državo, potem jih pa je potrebno o tem obvestiti. To pa sedaj počne Rusija.

Putin je povedal, da je turško trgovanje z islamsko državo neposredna kršitev mednarodnih zakonov, ki ne dovoljujejo, da države trgujejo s terorističnimi skupinami.

V konkretnem primeru pa se dogaja ravno to. Teroristi islamske države Turčiji prodajajo nafto, z denarjem, ki ga služijo na ta račun pa financirajo nakupe orožja in municije, s katerimi izvajajo krvave vojaške napade.

Turčija je jezna zaradi obtožb Rusije. Turki pravijo, da so tisti, ki trdijo, da tihotapske poti nafte iz islamske države končajo na ozemlju Turčije, morajo za to predočiti tudi dokaze.

Rusija sicer Turčijo obtožuje, da ta država ni preveč zagnana, da bi našla naftne tihotapske poti, ki segajo do Turčije.

Glede tega vprašanja se je oglasil tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki po nedavnih hudih terorističnih napadih v Parizu po svetu išče podporo za veliko vojaško koalicijo proti islamski državi, in se je včeraj mudil v Moskvi pri ruskemu kolegu Vladimirju Putinu.

Francois Hollande je rekel, da bi se lahko naftne tihotapske poti islamske države enostavno uničilo na način, da se bombardira konvoje tovornih vozil, ki v Turčijo prevažajo nafto iz islamske države.

Kakorkoli že. Recep Tayyip Erdogan bo očitno občutil posledice nepotrebne sestrelitve ruskega letala, za kar se Rusiji noče opravičiti, češ da je bila sestrelitev upravičena.

Rusija več ne bo gledala na to, da ne bi prizadela interesov Turčije na Bližnjem vzhodu in bo delovala tako, kot sama misli, da je prav.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan bo kljub jezi zaradi turških obtožb sedaj moral narediti vse, da pretrga vse gospodarske vezi z islamsko državo, v prvi vrsti tihotapske vezi, prek katerih poteka trgovska pot z nafto iz islamske države.

Naj na tem mestu poudarimo, da je Turčija v odnosu do sirskega vprašanja na prav posebni poziciji. Namreč. Turčija se najbolj boji vzpostavitve države Kurdistan, saj ima močno kurdsko manjšino na svojem jugovzhodu, za katero se boji, da bi se lahko povezala z drugimi območji z večinsko kurdsko poseljenostjo (to so še območja v Siriji, Iraku in Iranu), zato Turčiji večjo nevarnost predstavljajo Kurdi kot islamska država. Turčija se dodatno boji povečanja vpliva Irana, kjer prevladuje šiitska struja islama. Kot je znano, pa so Turki suniti, tako kot tudi islamska država, ki predstavlja sunitski kalifat. Torej. Turčija je tudi ideološko bolj povezana s sunitsko islamsko državo kot pa s kom drugim na področju Sirije. Ravno zato si Recep Tayyip Erdogan tudi tako prizadeva sklatiti režim Bašarja al Asada, ki sodi v skupino Alavitov, ti pa so neka precej posebna skupina v okviru šiitske islamske verske ločine. Skratka. Turčiji se ne gre toliko, da sklati režim Bašarja al Asada zaradi njegovih dejanj v Siriji, ampak predvsem zaradi očitno za Turke napačnega verskega pedigreja Bašarja al Asada.

Turčija bo torej morala malo zmanjšati svojo pretirano aroganco.

Če so ZDA še vedno na njeni strani, pa ne verjamemo, da so na njeni stani tudi druge države, ki kljub vezanosti na zvezo NATO znajo razmišljati tudi z lastno glavo.

Skratka. Turčija je s sestrelitvijo ruskega letala SU-24 največjo škodo naredila sama sebi, saj Rusija sedaj lahko več kot upravičeno opozori na vse nepravilnosti na področju Sirije, ki so domnevno povezane tudi s Turčijo.

Rusi so recimo že opozorili na domnevno turško naftno trgovanje z islamsko državo, kar turška oblast zanika, a slike s terena kažejo drugače.

Kdo ve, morda pa bo prišlo še kaj drugega.

Turčija je torej postala država, ki ne predstavlja več neko zaupanja vredno državo, ko je govora o reševanju sirskega vprašanja in to po lastni krivdi.

RT: ‘Commercial scale’ oil smuggling into Turkey becomes priority target of anti-ISIS strikes



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Obtožbe o turškem trgovanju z islamsko državo gredo še dlje.

    Z nafto naj bi po določenih informacijah trgoval sin tuškega predsednika Erdgoana, Bilal Erdogan.

    Trgovalo naj bi se ne le z nafto, marveč tudi s pšenico in zgovinskimi artefakti, ki jih je islamska država ukradla v Siriji (tiste, ki jih ni uničila).

    Po mnenju sirskega ministra za informiranje je Turčija sestrelila rusko letalo kot znak maščevanja, ker je Rusija uničila številna skladišča nafte na področju, ki ga nadzoruje islamska država, kar je povzročilo škodo biznisu med islamsko državo in Turčijo.

    Večernji list: “Erdoganov sin kupuje naftu od Islamske države, srušili su zrakoplov zbog osvete”

  2. admin pravi:

    Tudi poslanec iraškega parlamenta Mowaffak al Rubaie (poslovenjeno Movafak al Rubaje), ki je bil svoj čas tudi svetovalec na področju nacionalne varnosti je potrdil, da Turčija trguje z islamsko državo s sirsko in tudi iraško nafto.

    Nafta prihaja do turškega črnega trga z nafto, Turčija pa tako služi kot nek logistični center za trgovanje z nafto iz islamske države.

    Iraški poslanec je povedal tudi to, da Turčija v svojih bolnišnicah zdravi borce islamske države, ki so ranjeni v bojih v Siriji.

    Očitno prihaja v vojni v Siriji in Iraku, kar zadeva islamsko državo, do velike dvoličnosti zveze NATO, ki po eni strani govori, kako se je potrebno boriti proti teroristom, po drugi strani pa ena od članic zveze NATO, vsaj glede na števlina pričevanja in dokaze neovirano posluje z islamsko državo.

    Jens Stoltenberg se je očitno znašel v šizofreni vlogi napadalca na islamsko državo in podpornika islamske države, vsaj kar zadeva delovanje članic zveze NATO.

    RT: ‘Oxygen for jihadists’: ISIS-smuggled oil flows through Turkey to intl markets – Iraqi MP

  3. admin pravi:

    Tudi upokojeni ameriški general Paul E. Vallely Turčijo obtožuje trgovanja z islamsko državo

    Tudi upokojeni ameriški general Paul E. Vallely je rekel, da Turčija sodeluje v trgovini na črno z nafto iz islamske države.

    Upokojeni ameriški general, ki se sicer zavzema tudi za to, da bi zmerni uporniki začeli sodelovati z Rusijo v boju zoper islamsko državo, in za to, da ZDA poveča svojo vlogo v Siriji, je rekel, da bi bilo potrebno Turčijo osamiti kot negativno silo ravno zaradi turškega sodelovanja v nelegalni trgovini z nafto iz islamske države.

    Paul E. Vallely je rekel, da se je na lastne oči prepričal, kako Turčija podpira črni trg z nafto iz islamske države, tako da ve, o čem govori. General se je celo srečal z nekaterimi trgovci na črno z nafto iz islamske države, ki delujejo v bližini sirsko-turške meje, tako da je iz prve roke seznanjen s tem, da črni naftni trg med Turčijo in Islamsko državo res funkcionira. Kot največjega krivca za to upokojeni ameriški general vidi Recepa Tayyipa Erdogana, za katerega pravi, da že več let aktivno podpira islamsko državo in da je zelo negativna oseba na tem področju.

    Še to. Paul E. Vallely je po turški sestrelitvi ruskega letala SU-24 pozval druge članice zveze NATO, da vržejo Turčijo ven iz zveze NATO, predvsem zato, ker je preveč povezana z islamsko državo.

    Kot je znano, je Recep Tayyip Erdogan rekel, da bo odstopil z mesta turškega predsednika, če se izkaže, da Turčija res kupuje nafto od ISIL-a.

    No, to so bolj populistične besede Erdogana, ki jih ne gre jemati preveč resno.

    RT: Russia wants to stop ISIS’ illegal oil trade – Churkin; ‘Erdogan supporting ISIS, black oil market’ – retired US army general
    Newsmax: Paul Vallely: Kick Turkey Out of NATO for Downing Russian Jet
    The Jerusalem Post: Erdogan: I’ll resign if Putin proves we shot down plane to protect ISIS oil trade

  4. admin pravi:

    Rusija predstavila dokaze o turškem trgovanju z nafto iz islamske države. Turški predsednik Erdogan bi moral spoštovati svojo obljubo in odstopiti, a to se verjetno ne bo zgodilo.

    Rusija je predstavila dokaze, ki dokazujejo turško vpletenost v trgovino z nafto iz islamske države.

    Rusija je predočila kot dokaz zemljevide ruske vojske, ki kažejo glavne tihotapske poti za nafto iz islamske države, ki vodijo v Turčijo.

    Rusija je trenutno predstavila le nekaj dejstev, ki dokazujejo turško vpletenost v nelegalno trgovino z nafto iz islamske države.

    Rusi trdijo, da so v to trgovino vpleteni vsi člani družine Recepa Tayyipa Erdogana.

    Erdsogan je povedal, da bo podal odstop, če bodo predstavljeni dokazi, ki dokazujejo, da je v trgovino z nafto iz islamske države vpleten sam ali njegova družina.

    Če bi se držal svojih obljub, bi Erdogan moral podati svoj odstop, a to se po vsej verjetnosti ne bo zgodilo, saj bo Erdogan preprosto zanikal predočene dokaze, da bi se ubranil pred dolžnostjo spoštovati lastno obljubo.

    RT: Russia presents proof of Turkey’s role in ISIS oil trade

Odgovorite