ponedeljek, 8.februar.2016 - 07:45

General Phillip Breedlove bi moral Sloveniji dati pojasnila glede svojih dejanj v Sloveniji

VOJAŠKA ZVEZA NATO NE BI SMELA POMENITI TUDI POLITIČNEGA ZAPORA ZA DRŽAVE ČLANICE.

Ameriški general in poveljnik zveze NATO za Evropo, Phillip Breedlove, bi moral Sloveniji dati odgovor na vprašanje, ali je res, da se je izognil sestanku s slovenskimi oblastmi zato, ker te vodijo preveč prijateljsko politiko do Rusije.

Phillip Breedlove (na sliki desno) v Ljubljani.

phillip_breedlove_desno_se_nahaja_v_ljubljani_Twitter_DK

Poslanec SDS-a Žan Mahnič je povedal, da je Slovenijo obiskal poveljnik Natovih sil v Evropi Phillip Breedlove, ki se je mudil v Sloveniji zaradi mednarodne konference vojaških kaplanov, ki se je odvijala v Sloveniji.

Poslanec največje opozicijske stranke SDS je vladi Mira Cerarja zameril, da je general Phillip Breedlove načrtno zavrnil sestanke s predstavniki slovenske oblasti predvsem zaradi tega, ker ima Slovenija dogovorjen obisk Vladimirja Putina v Sloveniji. Dodatno naj bi bil razlog za odpoved vseh srečanj s slovenskimi oblastmi po besedah SDS-ovega poslanca tudi dejstvo, da Slovenija premalo denarja prispeva v obrambni proračun.

Slovenija se lahko obiska Vladimirja Putina le veseli, saj je Rusija ena najpomembnejših držav sveta.

Ruski predsednik Vladimir Putin

Če držijo trditve, da je general Phillip Breedlove res zavrnil pogovore s slovenskimi oblastmi in celo z obrambno ministrico Slovenije, Katićevo, zaradi tega dejstva, potem lahko rečemo samo to, da gre za precej otročje obnašanje tega generala.

Namreč. Biti član zveze NATO ne pomeni, da pa mora Slovenija biti v slabih odnosih z Rusijo, ki se jo pogosto dojema kot tekmeca zveze NATO.

To je zelo napačno razmišljanje, ki daje vtis, kot da so države, ki so del zveze NATO del nekega zaprtega prostora, v katerem ne morejo nič delati brez nadzora.

Zveza NATO ni zapor in ne pomeni, da država ne sme ohranjati dobre odnose tudi z državami izven zveze NATO, sploh z državami, ki so za Slovenijo pomembne, to pa je vsekakor Rusija.

V SDS-u so slovenskemu zunanjemu ministru že večkrat očitali rusofilsko politiko, kot da je to nekaj slabega.

Karl Erjavec je bil že večkrat tarča očitkov SDS-a, da vodi preveč prijateljsko politiko do Rusije.

Sergej Lavrov in Karl Erjavec

Biti v dobrih odnosih z Rusijo ne pomeni nič slabega. Rusija je ena najpomembnejših svetovnih držav, s katero ima Slovenija tudi močne gospodarske vezi.

Bilo bi prav narobe, če bi ne vzdrževala dobrih odnosov z Rusijo, s katero jo vežejo tudi določene zgodovinske vezi (Kapelica v spomin padlim ruskim vojakom).

Phillip Breedlove bi se lahko zamislil nad svojim obnašanjem, če res drži, da se zaradi napovedanega obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji ni želel sestati s predstavniki slovenskih oblasti.

Lahko pa da to sploh ne drži, ampak da gre spet za še eno SDS-ovo napačno presojo in da je Philip Breedlove preprosto prišel v Slovenijo samo na konferenco in v načrtu ni imel sestanka z oblastmi. To je tudi možno.

To bo pa moral povedati general Breedlove sam.

Prek Twitterja smo mu zastavili vprašanje, ali informacije držijo. Upamo da bo nanje odgovoril, ali pa da bo odgovoril kakšnemu drugemu mediju.

Tviti z vprašanji generalu Breedlove-u.

Če se že pojavljajo takšne insinuacije s strani stranke SDS, ima Slovenija pravico vedeti, kakšen je odnos do nje s strani glavnih predstavnikov zveze NATO.

Če članstvo v zvezi NATO pomeni, da država ne sme voditi lastne zunanje politike in ne sme komunicirati z državami, pa četudi te niso v odprtem konfliktu z zvezo NATO, ampak jih NATO samo dojema kot svoje tekmice, potem to pomeni, kot da je država v nekem vojaškem zaporu.

Ne verjamemo, da je bila intenca ustanoviteljev zvez NATO takšna, da državam onemogoči svobodne politične odločitve, tudi na takšne, ki nikakor ne vplivajo na varnost zveze NATO.

Slovenija je lahko samo vesela, da bo ruski predsednik Vladimir Putin prišel na obisk vanjo. Gre vendarle za obisk predsednika ene najmočnejših držav na svetu. Članstvo Slovenije v zvezi NATO ne bi smelo pri tem igrati nobene vloge, saj zveza NATO ne bi smela biti politični zapor. Kakor vemo, pa Rusija in NATO nista v nobenem uradno priznanem odprtem vojaškem konfliktu kljub določenih nesoglasjem in tenzijam. Ampak te tenzije med zvezo NATO in Rusijo, ne pomenijo, da bi se morale države članice zveze NATO izogibati Rusiji. Prijateljski odnosi resnično ne morejo biti nič slabega, saj se tako gradijo odnosi, ki vodijo v mir, ki pa je (oziroma bi moral biti) eno ključnih vodil zveze NATO.



Odgovorite