ponedeljek, 5.december.2016 - 17:24

Ali je Milojka Kolar Celarc podpisala pogodbo s hudičem?

ALI JE MILOJKA KOLAR CELARC PODPISALA POGODBO S HUDIČEM?

PREMIERJA MIRA CERARJA BO BRZOPLETOST PRI SPORAZUMU Z ZDRAVNIKI LAHKO V PRIHODNOSTI ŠE ZELO TEPLA.

MILOJKA KOLAR CELARC JE ODPRLA PANDORINO SKRINJICO. BODO  V SLOVENIJI KMALU USTREZNE ZDRAVSTVENE OSKRBE BILI DELEŽNI LE ŠE PREDSTAVNIKI ELIT IN PREMOŽNEJŠI SLOJI PREBIVALSTVA?

pogodba_s_hudicem_fotomontaza_dk

Ob podpisu sporazuma z zdravniki, s katerim je Vlada Republike Slovenije želela preprečiti stavko zdravnikov in je tako Slovenija še enkrat popustila zdravniški eliti, se postavlja vprašanje, ali bo ta sporazum povzročil povečanje nestabilnosti v plačnem sistemu Republike Slovenije.

Kar naenkrat se bodo apetiti vseh v Sloveniji povečali, kar bo lahko imelo v končni fazi hude posledice.

Prav tako bo še bolj na udaru zdravstveni sistem, ki je že itak v razsulu.

Že sedaj je za zdravniške plače odšel ogromen delež zdravniške pogače nad katero bdi zdravstvena blagajna. Po novem bo ta delež še večji.

Zaradi za slovenske razmere previsokih plač bo država začela varčevati na zdravstvenih storitvah pacientov. Vse več storitev bo plačljivih, dodatno pa bodo zdravniki zaradi premalo denarja v zdravstveni blagajni začeli opuščati zdravljenje in diagnostične storitve za paciente, zaradi česar se bo povečalo število pacientov, ki bodo umirali zaradi neodkritih oziroma pozno odkritih bolezni.

Že sedaj dosti pacientov v Sloveniji trpi ali celo umira zaradi nedejavnosti zdravstvenega sistema, ki načrtno pušča ljudi brez storitev s ciljem znižati stroške zdravljenja, tako pa bo število načrtno umorjenih pacientov s strani zdravnikov še višje.

Ali se je država zavestno odločila, da bo uničila zdravstveni sistem samo zato, ker se je zbala stavke?

Odločitev Mira Cerarja ima po našem mnenju lahko v prihodnosti zelo negativne posledice tudi na samo vlado in njega kot premierja. Če se bo kaos v zdravstvu in povsod v državi zaradi tega povečal, bo njegova vlada spoznana za odgovorno, kar lahko pripelje tudi do njenega razpada.

Miro Cerar bo spoznan za elitista, ki povečuje blaginjo eliti, ki ima že dovolj denarja, na račun slabših storitev javnega sektorja.

Če se bodo stvari obrnile v napačno smer, se lahko izkaže, da je slovenska zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celar z žegnom vlade (zaradi preglasovanja SMC v vladi, ko je SMC preglasovala SD in Desus, da bi potegnila sporazum Milojke Celar s sindikatom zdravnikov Fidez naprej) podpisala pogodbo s hudičem.

Največji poraženci te pogodbe pa bodo po vsej verjetnosti ljudje brez privilegijev.

Sicer vladni straki Desus in SD vladi oziroma ministrici Milojki Kolar Celarc še dajeta možnost, da pokaže, kakšne reforme v zdravstvu bodo narejene. A vprašanje je, kako bo mogoče ustrezno financirati reforme, če sedanji sporazum že sedaj povečuje breme zdravniških plač. Ali se ljudem v prihodnosti obetajo višji izdatki za zdravstvo, višji prispevki v zdravstveno blagajno, manjši nabor pravic? Ali se slovensko zdravstvo amerikanizira in bodo imeli dobro oskrbo le že bogati – elite, revnejši pa bodo umirali?

Na koncu ne smemo spregledati dejstva, da so med 50 najbolj plačanimi uslužbenci javnega sektorja že sedaj sami zdravniki, poslej pa bodo zadeve še hujše.

Rezultat vsega tega pa je lahko porazen.

Slovenija bo imela močno preplačane zdravnike in izrazito slab nivo zdravstvene oskrbe prebivalstva, ki bo še bolj kot sedaj umiralo zaradi pomanjkanja denarja za zdravstvene storitve, ker bodo plače preprosto požrle preveč sredstev v zdravstveni blagajni, kar bo  vodilo v zmanjševanje pravic bolnikov.

Vlada Republike Slovenije bi morala Sloveniji natančno razkriti, kako močno je obremenjena zdravstvena blagajna z zdravniškimi plačami in koliko bo v prihodnje. Namreč. Kakor sedaj kaže, so si nekateri odrezali prevelik kos pogače, zato so za opravljanje zdravstvenih storitev ostale zgolj še drobtine.

Dobro bi bilo, če temu ne bi bilo tako, a strah pred tem črnim scenarijem je upravičen, saj je slovensko zdravstvo že sedaj, tudi brez tega novega Celarc-Cerarjevega sprorazuma z zdravniki v grozljivem stanju.

RTV Slovenija: Vlada in Fides podpisala sporazum. Židan: SMC ne pozna cene.

Slovenske novice: Tudi prek deset tisoč na mesec – To so največji zaslužkarji v javnem sektorju. Presenečeni?



Odgovorite