sreda, 8.december.2010 - 02:38

Gradnja športne dvorane v Drgančevju je čisto nesprejemljiva

Nismo navdušeni nad projektom gradnje športne dvorane v Drgančevju v Novem mestu. Razlog je v tem, da je ta lokacija neprimerna za takšen objekt. Gre namreč za prehud poseg v tamkajšnji prostor.

Nekateri menijo, da bi športna dvorana pomenila začetek gradnje univerzitetnega kampusa v Novem mestu. Univerzitetni kampus se ne začne graditi s športno dvorano. To je čista neumnost. Ne gre pozabiti niti dejstva, da je tisti del Novega mesta ob prometnih konicah preveč obremenjen, tako pa bi bil še bolj. Prometna infrastruktura pri Drgančevju po našem mnenju ne omogoča tovrstnega objekta na tistem delu. Tam je cesta med Revozom in Krko. Z vidika prometne infrastrukture in ne samo infrastrukture, ampak tudi prometnih razmer (zaradi bližine dveh pomembnih podjetij, kar pomeni že sicer velik promet) je Drgančevje popolnoma neprimerno, še najboljša je lokacija Bajnof, ki je zraven rondoja za Otočec in blizu priključka vzhodnega novomeškega odcepa avtoceste.

Ne vemo, kakšni politični stvori so se spomnili graditi športno dvorano ravno v Drgančevju (katerega bi se načelo čisto na sveže, saj gre sedaj za en pretežno zelen predel Novega mesta, še eden redkih bolj strnjenih), ki še dodatno navijajo skozi komentarje v Dolenjskem listu za to lokacijo, kjer želijo očrniti druge lokacije, da bi upravičili Drgančevje. Upamo, da ne spet kakšen novomeški SDS, znan po totalnem delanju škode v Novem mestu.

Drgančevje ni primerno. To je najdražji projekt, slabo izbrana lokacija, ki bo povzročila same težave in to je projekt z napačno argumentacijo (ponavljamo, univerzitetnega kampusa se ne začne graditi s športno dvorano, ampak z drugimi objekti, potrebno je pomisliti na usklajenost objekta s primarnim ciljem lokacije).

V LDS-u so sicer predlagali, da se zgradi športna dvorana na Portovalu, kar tudi ne bi bila slaba stvar, glede na dejstvo, da je tam že itak športni center in da bi bila ureditev infrastrukture na tistem delu Novega mesta precej zaželena.

Drgančevje je pa čista bedarija. In tisti, ki se je to spomnil, je totalno nepremišljen. Ne vemo, zakaj nekateri tako silijo v to Drgančevje, kakšne koristi imajo od tega (nas prav zanima, kateri novomeški lobi tako steguje kremplje po zelenem Drgančevju). Če vidijo en lep “gozdni predel”, jih ne rabi nora misel siliti v to, da ga čim prej posekajo. Tudi s tega stališča ni dobro, da se ravno takšen objekt postavi v Drgančevje, ampak da se kampus, če se že misli graditi, res začne graditi premišljeno, ne pa ad hoc zaradi tega, ker se je nekdo spomnil na vsak način gostiti Evropsko prvenstvo. Sicer gostitev le tega ni slaba, ampak lokacije za športne dvorane bi bilo pa potrebno izbrati bolj premišljeno in ne ad hoc.

Dolenjski list: Muhič o EP: V igri tudi Bajnof, velodrom najracionalnejši



Značke prispevka:

Odgovorite