sobota, 8.januar.2011 - 21:08

V podjetju Krka nestrpno pričakujejo dokončen propad novomeškega Laboda, saj si prizadevajo pridobiti njegovo zemljišče

V podjetju Krka nestrpno čakajo na dokončen propad podjetja Labod, saj želijo zemljišče, na katerem se podjetje nahaja.


Podjetje Labod je še eno tekstilno podjetje, ki je na koncu svoje poti. Novomeško podjetje je staro že 85 let in je na robu dokončnega propada. Zaradi insolventnosti je razglasilo prisilno poravnavo, delavke Laboda pa bodo končale na cesti.

Delavke za propad Laboda, ki je nekoč zaposloval 2000 delavcev, krivijo predvsem novega lastnika Vladimirja Gajška, ki je kupil podjetje od države. Ko je država prodala podjetje, je namreč to začelo propadati. Njegova proizvodnja se je krčila. Podjetje je bilo sicer predvideno za likvidacijo, a zaradi izpodbojne tožbe ta ni uspela. Zaradi neuspeha likvidacije je začelo prihajati do prestrukturiranj podjetja. Ustvarjala so se nova podjetja, recimo Labod Rep, na katera so prerazporejali delavke in nato podjetja ugašali, na druga podjetja pa so prenašali denar matične družbe, ki je tako ostala brez denarja. Delavke Laboda, ki so se znašle na zavodu za zaposlovanje, so jezne, ker vse kaže, da ne bodo dobile neizplačanih odpravnin, ker je podjetje bankrotiralo.

A vsem težave Laboda ne povzročajo temnih misli. V bližnjem podjetju Tovarna zdravil Krka komaj čakajo, da podjetje Labod dokončno propade, saj imajo v načrtu širitev svojih prostorov na lokacijo, kjer se sedaj nahaja Labod. Namreč. Krka ima že čez Seidlovo cesto eno od svojih stavb, zato je zemljišče Laboda kot nalašč za širitev Krke.

Verjetno tudi lastnikom Laboda ni preveč hudo, saj imajo bogatega interesenta za njihove nepremičnine. Le delavcev se morajo najprej znebiti in potem lahko stečejo postopki prodaje nepremičnin Laboda podjetju Krka d.d.



Značke prispevka:

Odgovorite