nedelja, 28.marec.2010 - 10:35

Na pragu še ena mednarodna korupcijska afera: Ali je povezana s HSE in TEŠ in vplivneži iz SDS?

Slovenska oblast hoče preveriti, ali so aretacije vodilnih v podjetju Alstom zaradi podkupovanja kakorkoli povezane tudi s Termoelektrarno Šoštanj in Holdingom slovenskih elektrarn.

 

Po korupcijski aferi Patria, ki je dodobra pretresla slovensko javnost in ki je bila obravnavana tako v Sloveniji, kot tudi na Finskem in v Avstriji, je Evropa na pragu nove afere, kjer je prav tako posredno omenjena tudi Slovenija, v zgodbi pa sodelujejo tudi nekateri isti vplivneži iz vrst SDS-a, ki so bili omenjeni tudi v aferi Patria. Prav tako je omenjeno isto podjetje, ki je bilo omenjano tudi v aferi Patria. Gre za podjetje v 100-odstotni lasti slovenske države, Holding slovenskih elektrarn.

Če je bila v prejšnji aferi Patria Slovenija omenjena v povezavi s Finsko, pa je v novi aferi omenjena z državama Veliko Britanijo in Francijo.

Že pred časom so se pojavljale informacije o tem, da naj bi pri šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj prišlo do domnevnih koruptivnih dejanj. O tem so precej obsežno poročali nekateri mediji.

Če podamo te informacije, saj so zelo pomembne za razumevanje primera.

Članki in dokumenti 24ur.com:

‘Investicijo lahko bistveno pocenimo’

Blok šest bo oddajal manj CO2

Zelena luč za šesti blok Teš

Nepravilnosti pri gradnji šestega bloka Teš?

TEŠ pod drobnogledom Kosa

Protikorupcijska klavzula za Teš 6

Vlada bo preverila gradnjo Teš 6

‘S TEŠ bi se moralo ukvarjati vsaj 50 inženirjev’

Nevladne organizacije proti gradnji TEŠ 6

Se Stritar vmešava v delo inšpektorjev?

Korupcija ali ne, gradnja gre naprej

Meh zadovoljen s sklepi vlade glede 6. bloka Teš

Vlada: Gradnja TEŠ šest se nadaljuje

Tihi dogovor o protiuslugah?

‘Novica je zaskrbljujoča’

 RTV Slovenija:  

Direktor TEŠ-a: Aretacije v Alstomu niso povezane z nami

Siol:

Vlada od HSE zahteva celovito informacijo o Teš 6

Dnevnik:

Alstom, dobavitelj opreme za blok 6, v mednarodni preiskavi zaradi podkupovanja

BBC:

Alstom bosses held in fraud case

Sedaj je znano, da so aretirali tri visoke predstavnike (vodilne) podjetja Alstom zaradi korupcijskih kaznivih dejanj pri poslovanju s tujino. In sicer so ugotovili nepravilnosti pri francoski podružnici Alstoma v času, ko je ta podružnica poslovala tudi s slovenskim podjetjem HSE, prek podjetja TEŠ, v času ko je bil v upravi podjetja HSE pomemben SDS-ov človek, eden najbolj vplivnih SDS-ovih ljudi, Jože Zagožen.

Formalno gledano je pogodbo s sodelovanjem z Alstomom podpisal direktor podjetja TEŠ Uroš Rotnik, parafirala pa sta ga člana uprave HSE Pozeb in Jože Zagožen, da se vidi, da za poslom  stoji HSE kot krovna družba.

Uroš Rotnik je sicer širši javnosti znan po tem, da je bil udeleženec v kriminalki, ki se je odvijala na slovenski cesti. In sicer so Uroša Rotnika neznanci želeli ustaviti tako, da so zapeljali pred njim in ga pripravili, da se ustavi. Nato so želeli s kolom za razmejevanje konca ceste razbiti njegov avto, da bi prišli do Rotnika, ki je bil v avtu, kar jim ni uspelo. Urošu Rotniku je nekako uspelo pobegniti. Iz vozniškega sedeža je skočil skozi okno na sovozniški strani, padel v jarek in samo v srajci pobegnil v temo kolikor so ga noge nesle. Na kmetiji, do katere je prispel (gre za bližnjo kmetijo, ki je bila tam v bližini) je ves prestrašen in razmršen prosil domačine, če lahko pokliče policijo, kar je po odobritvi domačinov tudi storil.

Domnevalo se je, da je bil celoten napad del medsebojnih obračunov (ki zelo spominjajo na mafijske obračune iz filmov ali iz nekaterih držav) med dvema gospodarskima klanoma. V enem naj bi bil Uroš Rotnik, v drugem pa nek podjetnik Riemer. Uroš Rotnik je od sina podjetnika Riemerja malo pred napadom nanj na cesti namreč prejel grozilni SMS, kjer je pisalo Vojna. Sicer je Riemer zanikal, da bi za napadi na Uroša Rotnika stala on in njegov sin. Več o tem obračunu si preberite v reviji Mladina.

Preiskavo podjetja Alstom opravlja britanski urad za velike goljufije (The Serious Fraud Office). Sodelujejo pa tudi z organi pregona iz Švice, kjer je bilo jedro mednarodnih dogovarjanj in poslov. Podjetje Alstom sumijo več kaznivih dejanj, med drugim tudi podkupovanja in korupcije. Zagotovo bodo preverjali tudi poslovanje Alstoma s podjetjem HSE (TEŠ), v času, ko je bil v njegovi upravi Jože Zagožen, morda bodo presenečeni, ker se njegovo ime domnevno pojavlja tudi v mednarodni korupcijski aferi Patria. Slovensko podjetje bo opaženo zato, ker se nepravilnosti, ki se očitajo Alstomu, nanašajo na čas, ko je Alstom deloval s podjetjem HSE (prek podjetja Termoelektrarna Šoštanj, ki je del holdinga HSE) in ko je v upravi podjetja bil SDS-ov človek, Jože Zagožen. Ali bodo kaj odkrili ali ne, bo pokazala preiskava.    

Matej Lahovnik, slovenski gospodarski minister, je že povedal, da bo zaradi mednarodne korupcijske afere, ki precej spominja na korupcijsko afero Patria, v podjetju TEŠ  (ki je del holdinga HSE) opravljen skrbni pregled poslovanja podjetja in da se bo pozanimal pri mednarodnih inštitucijah, ali britanski, švicarski in (morda) francoski kriminalisti preiskujejo tudi poslovanje Alstoma s slovenskim podjetjem HSE (ki sicer slovi kot denarnica slovenskih političnih strank). Ko bo dobil informacije, jih bo, upamo, predočil slovenski javnosti, da se vidi, ali je vse potekalo normalno, ali ne. Lahovnik je povedal, da bodo v primeru odkritih nepravilnosti primer morali začeti obravnavati tudi slovenski organi pregona.

Zadeve v konkretni zadevi torej še niso jasne, saj se bo Slovenija najprej pozanimala, ali se preiskava mednarodne korupcijske afere nanaša tudi na podjetji HSE in TEŠ.



Značke prispevka: , , , , , ,

Odgovorite