nedelja, 22.marec.2015 - 00:18

V Sloveniji se je povečalo število nenavadnih nesreč na cestah. Gre tudi za samomore?

Slovenske ceste so pogostokrat kraj, na katerem samomorilci končajo svoje življenje

temacna_cesta

V Sloveniji je še vedno živ spomin na številne prometne nesreče v predorih, kjer so se vozniki z veliko hitrostjo zaletavali v odstavne niše predorov.

O tem so mediji na veliko poročali. Zelo temeljito smo o tem poročali tudi sami, saj je šlo v teh primerih pogosto tudi za sum storitve samomora, na Dossier korupcija pa tematiko samomorov pogosto obravnavamo.

Naše članke na to temo si lahko preberete v posebnem sklopu Samomori v predorih na naši strani.

Zaradi številnih samomorov v slovenskih predorih so se prometne oblasti v Sloveniji odločile za namestitev blažilnikov trkov.

Postavljanje je šlo skozi nek razvoj dogodkov.

Najprej so ponekod izvedli rešitev postavitve posebne varovalne ograje tik pred odstavno nišo.

Varovalna ograja pred odstavno nišo je bila prvi primer poskusa rešitve problematike samomorov v slovenskih predorih.

varovalna_ograja_v_predoru_dekani

To rešitev so nekateri kritizirali, saj naj bi se vozilo, ki bi poskusilo predreti to ograjo lahko odbilo na vozišče in tako ogrozilo druge udeležence v prometu v tem predoru.

Nato so se po tem, ko je prišlo do prave eksplozije samomorov v slovenskih predorih, odločili za novo rešitev. Odločili so se za postavitev tako imenovanih blažilnikov trkov oziroma tako imenovanih naletnih mehov.

Blažilnik trka zaradi izgleda nekateri imenujejo tudi harmonika.

blazilnik_trka

Bistvo blažilnika trka je, da čim bolj ublaži silo trka ob trčenju vozila vanj in tako zaščiti življenje vozniku, obenem pa se vozilo ne odbije na vozišče in zato ne ogroža drugih udeležencev v prometu v takšni meri, kot če bi se odbilo nazaj na vozišče.

Blažilnike trkov so začeli postavljati januarja 2014. Par dni zatem, ko so postavili prve blažilnike trkov, so lahko že preverili njihovo učinkovitost na konkretnem primeru, saj je le nekaj dni po postavitvi prišlo do ponovne nesreče v predoru, kjer se je voznik terenca z vso silo zaletel v steno odstavne niše s postavljenim blažilcem. Delovalo je, kot da bi nekdo želel preizkusiti učinkovitost blažilnika.

Voznik se je v odstavno nišo zaletel 29.1.2014. Vozilo je bilo uničeno, voznik pa je kljub hujšim poškodbam preživel. To se je zgodilo v predoru Trojane.

Voznik terenca je trčenje v steno odstavne niše preživel. Blažilnik trka je nekoliko ublažil njegov trk. Blažilnik trka se je ob trku zložil kot harmonika.

voznik_terenca_v_odstavno_niso_PGD_Celje

Julija 2014 pa se je zgodila še ena prometna nesreča. Tokrat v predoru Jasovnik. Tam se je 35-letnik z vso hitrostjo prav tako zaletel v steno odstavne niše, pred katero je bil prav tako nameščen blažilnika trka. V tem primeru pa voznik, ki se je v steno zaletel z ogromno hitrostjo, trčenja ni preživel.

Kljub blažilniku trka (naletnemu mehu) je avtomobil v nesreči julija 2014 čisto zmečkalo. Voznik je umrl.

35_letni_voznik_jasovnik_julij_2014

To pomeni, da blažilniki trkov le niso v popolnosti sposobni preprečiti smrtne izide ob trku vozil v odstavno nišo predora.

A kljub temu so blažilniki vendarle nekoliko odvrnili samomorilce, da izberejo takšen način storitve samomora, zato so ti začeli iskati druge načine.

V Sloveniji se je, zanimivo, sedaj povečalo število trkov vozil v nasproti vozeča velika vozila, tipa tovornjaki ali avtobusi.

Seveda je v teh primerih vedno možno, da je trk posledica česa drugega, ne samomora, recimo nevarnega prehitevanja, a vedno obstaja verjetnost, da je tudi posledica storitve samomora, sploh v primerih, kjer se vozniki avtomobilov brez pravega razloga zaletijo v nasproti vozeč tovornjak ali avtobus. Ljudje, ki storijo samomor na ta način, se zavedajo, da s trkom ne bodo povzročili smrti potnikov v nasproti vozečem tovornjaku ali avtobusu, zato se nekateri odločijo za takšen način končanja življenja ob zmanjšanih možnostih drugih načinov storitve samomora.

Poleg tega, da se vozniki zaletavajo v tovornjake ali avtobuse, pa se nekateri ljudje, pešci, odločijo za druge oblike samomorov na cesti, predvsem tako, da se vržejo pred vozeče se vozilo, ali pa se uležejo na cestišče in počakajo na vozilo (takšna smrt je sicer bolj značilna za železniški promet).

Žurnal: Samomorilcem precej težje

Slovenske novice: FOTO: S terencem v steno trojanskega predora

Siol: DARS namestil blažilnike: konec samomorov

Slovenske novice: Predor Jasovnik: vozilo v odstavno nišo, ena oseba umrla

Žurnal: Blažilniki divjanja ne morejo ublažiti

Slovenske novice: V tovornjak – Huda nesreča: mrtev na mestu

Slovenske novice: Smrt na cesti: 50-letnik ležal na cesti

Dolenjski list: 20-letni domačin storil samomor: V Ivančni Gorici vlak povozil moškega

Svet 24: FOTO: Na Ježici vlak povozil žensko



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    NOVA NESREČA: OSEBNI AVTOMOBIL SE JE ZALETEL V TOVORNJAK, 2 MRTVA, EDEN SE BORI ZA ŽIVLJENJE

    Na cesti Slovenska Bistrica – Slovenske Konjice je v nepreglednem ovinku osebno vozilo trčilo v tovornjak. Voznik in en sopotnik v osebnem vozilu sta umrla na kraju nesreče, še en sopotnik v osebnem vozilu pa je huje poškodovan in se bori za življenje.

    Voznik tovornjaka ni resneje poškodovan.

    Žurnal: Kar dve smrtni žrtvi hude prometne nesreče – 25.3.2015

    Delo: Dva mrtva v trku avtomobila in tovornjaka – 25.3.2015

  2. admin pravi:

    V prometni nesreči na cesti Slovenska Bistrica -Slovenske Konjice se je nesreča zgodila po tem, ko je policijska patrulja želela ustaviti avtomobil. Avtomobil ni želel ustaviti in je zbežal pred policijo, nakar se je v begu pred policisti zaletel v tovornjak.

  3. admin pravi:

    Pri Ptuju je umrl 34-letni Aleš Cajnko. Umrl je na poti k dekletu. Zaneslo ga je na mokrem cestišču v ovinku in zapeljal je v nasproti vozeči avtobus

    Zgodila se je še ena nesreča s smrtnim izidom. Tokrat se je voznik avtomobila zaletel v avtobus in umrl. Voznik avtobusa je nepoškodovan. V avtobusu ni bilo potnikov.

    Večer: 34-letnik pri Ptuju trčil z avtobusom in umrl

  4. admin pravi:

    Še en osebni avtomobil se je zaletel v tovornjak. Tokrat 2 mrtva – starejši par iz Radovljice

    Na cesti Kranj – Šenčur je starejši par ob vključevanju na regionalno cesto zapeljal pred tovornjak. Oba sta umrla na kraju nesreče, voznik tovornjaka ni bil poškodovan.

    24ur.com: FOTO: V nesreči pri Šenčurju umrla starejša Radovljičana

  5. admin pravi:

    SMRT V GABROVČCU PRI IVANČNI GORICI

    Z osebnim vozilom je trčil v zapuščeni objekt in umrl.

    Kaj se je dejansko zgodilo?

    Slovenske novice; Tragično: Zaletel se je v objekt, mrtvega potegnili iz avtomobila

  6. admin pravi:

    Nove informacije o smrti v Gabrovčcu pri Ivančni Gorici.

    Malo pred naseljem Gabrovčec je 59-letni voznik iz okolice Žužemberka v dolgem desnem ovinku presekal ovinek, zapeljal je naravnost prek nasprotnega smernega vozišča, še naprej izven vozišča in se zaletel v zapuščeni leseni objekt. Zaradi trka je umrl na kraju nesreče. Nesreča se je zgodila ob 17:34, dne 3.4.2015.

  7. admin pravi:

    SAMOMOR NA TIRIH

    Samomor v Ljubljani

    Na peronu železniške postaje Ljubljana-Polje je občan dočakal izhod iz tostranskega življenja

    V Ljubljani so obravnavali primer smrti, ki se je zgodila na peronu železniške postaje Ljubljana-Polje. Policija si je ogledala kraj nesreče in ugotovila, da smrt ni bila posledica kaznivega dejanja ali nesreče. Torej gre za primer samomora. Lahko bi rekli, da je bila železniška postaja Ljubljana-Polje za moškega izstopna postaja iz njegovega življenja na tem svetu.

    Slovenske novice: Ljubljana: Vlak do smrti povozil občana

  8. admin pravi:

    NI SE UMAKNIL

    Pri pokopališču ga je zbil vlak

    Pri pokopališču je človek hodil po tirih in se ni umaknil vlaku

    V Pivki je vlak zbil občana. Občan je hodil po železniških tirih, ki so šli mimo pokopališča. Strojevodja je, ko je zagledal človeka na tirih, začel z zvočnimi signali opozarjati občana, a ta se ni umaknil in je še naprej hodil po tirih. Vlak ga je zbil. Sedaj se v bolnišnici bori za življenje.

    Slovenske novice: Zbil ga je vlak, za njegovo življenje se še borijo

  9. admin pravi:

    Iz neznanega vzroka je zapeljal na nasprotni vozni pas. Zaletel se je v rešilca in v bolnišnici umrl.

    79-letni moški je iz neznanega vzroka med vožnjo po klancu navzdol na cesti Maribor – Lenart v kraju Zamarkova zapeljal na nasprotni vozni pas in se zaletel v reševalno vozilo. Kasneje je umrl v bolnišnici

    Slovenske novice: Zapeljal je v reševalno vozilo, v bolnišnici umrl

Odgovorite