Novice
  Članek

EUR<>SIT
EUR
SIT
Dossier korupcija: Dnevnik razkril enormne plače v zdravstvu in visokem šolstvu
Dnevnik razkril enormne plače v zdravstvu in visokem šolstvu
22.2.2008 ob 07:09

MEDTEM KO NEKATERI ŽIVOTARIJO NA ROBU PREŽIVETJA, SI DRUGI IZPLAČUJEJO MEGALOMANSKE PLAČE VEČJE CELO OD PREDSEDNIŠKE IN PREMIERSKE PLAČE IN TO V JAVNEM SEKTORJU

Močno priporočamo ogled spodnjih dveh člankov časopisa Dnevnik:

Dnevnik: Najvišje plače izplačujejo v zdravstvu in visokem šolstvu - 22.2.2008

Dnevnik: Kdo sploh še hoče biti policist? - 22.2.2008


Naš komentar:

Časopis Dnevnik je opozoril na grozljive posledice elitizma, ki ga je v državo vpeljala predvsem leva politika v času prejšnjih mandatov, na žalost pa tudi sedanja desna oblast ni uspela razrešiti problema grozljivega povečevanja razlik v dohodkih, med drugim tudi zaradi slabega vpliva EU, ki podpira socialno razslojevanje ljudi.

Problem je tudi v dejstvu, da so določeni poklici očitno privilegirani in lahko z nadurami dosegajo enormne plače, o katerih lahko drugi samo sanjajo, plače, ki se v mnogih primerih sploh ne zdijo upravičene v takšni višini in predstavljajo privilegiran položaj.

 

Poklici, kjer je temu tako, so zdravniki (naj povemo, da verjetno celo vrhunski zdravniki niso plačani tako kot nekateri zdravniki, ki delujejo na več koncih - visoke plače vrhunskih zdravnikov, ki rešujejo življenja in so na zelo odgovornih mestih, sicer podpiramo, da ne bo pomote), potem so tu visokošolski profesorji na ljubljanski univerzi, ki je znana po tem, da njeno vodstvo zlorablja določila o avtonomiji univerze za prikrivanje informacij, zaradi česar bi morala po našem mnenju ukrepati država in povečati transparentnost ter preprečiti zlorabe zakonodaje, pa tega politična oblast očitno ni sposobna storiti zaradi slabe politične prakse in v veliki meri tudi slabo delujoče pravne države, ki nekatere pravice postavlja celo pred pravičnostjo. Stanje se je še posebej poslabšalo ob vstopu v EU, kjer zadeve pogosto niso takšne, kakršne prikazujejo evropski visoki politiki. Lahko bi rekli, da so se zadeve po vstopu Slovenije v EU začele močno slabšati, saj so avtoriteto dobile tudi inštitucije, ki jim močno primanjkuje poštenja, te inštitucije pa ščiti sam evropski pravni red. 

 

No, pri visokošolskih profesorjih je pomembno povedati tudi to, da so eni redkih poklicev, kjer lahko profesorji opravljajo svojo dejavnost tudi po upokojitvi in prejemajo plačilo za svojo dejavnost in še dodatno pokojnino, češ da prenašajo znanje drugim. To je seveda popolnoma zavrženo, saj tudi drugi ljudje lahko prenašajo znanje na druge, pa ne rabijo biti ravno profesorji. To je spet eden od neprimernih privilegijev, ki ga očitno podpira tudi EU, glede na to, da takšna ureditev še vedno obstaja v takšni obliki tudi po vstopu Slovenije v evropsko skupnost držav. Tu gre za precenjevanje določenih poklicev in podcenjevanje drugih. Ni samo visoko šolstvo tisto, ki lahko prenaša znanje. Dosti ljudi namreč lahko pridobi še toliko boljše izkušnje v praktičnih poklicih in ne zgolj v teoretičnih.  

 

Pri visokošolskih profesorjih je najbrž potrebno poleg plač šteti še razne avtorske honorarje, ki še dodatno izdatno debelijo denarnico tem privilegirancem v tej nepošteni državi.  

 

Nadalje so pa tu še lekarnarji.

 

Takšne privilegije je v Slovenijo dala predvsem leva politika, ko je bila na oblasti, desna pa tega ni spremenila, kar pomeni, da je to očitno podprla, ker je nekaterim povzpetnikom v desnih strankah to ustrezalo.

Plače nekaterih javnih uslužbencev so enormne. Časopis Dnevnik je razkril višine teh plač, ki lahko še dodatno pokažejo, kako ta država krivično porazdeljuje premoženje ljudem - nekateri nimajo nič, pa so lahko zelo dejavni, nekateri pa dobivajo za mešanje megle grozljive dohodke. In to vse očitno podpira tudi Evropska unija, v katero je Slovenija vstopila pred tremi in pol leti. To vse pa ugonablja slovensko socialno državo.

 

Najvišje plače izplačujejo v zdravstvu in visokem šolstvu (gre za javni sektor):

Zdravstvo - plača 14.753 bruto, kar znaša 3.535.408 SIT, to je 3.5 mio SIT mesečno

Visoko šolstvo - plača 9802 € bruto

Lekarne - okoli 5500 € bruto

 

Za primerjavo. Plače najpomembnejših poklicev v državi znašajo:

Predsednik države: 6.596 € bruto

Premier države (najpomembnejši poklic): 6.696 € bruto

Takšno stanje je nenormalno. In tu gre zgolj za razlike v plačah znotraj javnega sektorja. In to kaže na veliko nepoštenje znotraj slovenske družbe, katerega ščiti tudi slovenski pravni red.

 

Takšni privilegiji, kot so prisotni v Sloveniji v javnem sektorju, so nenormalni in presegajo meje dobrega okusa.

 

Po eni strani ljudje, ki so zelo sposobni, ne prejemajo nič zaradi korupcije v Sloveniji, tudi zaradi korupcije pri zaposlovanju, po drugi strani pa nekateri vlečejo denar iz različnih koncev in se lahko primerjajo celo s predsednikom države in vlade oziroma ne primerjajo, tudi presegajo jih po višini prihodkov in to močno.

 

Sami smo vedno opozarjali na elitizem v Sloveniji. Takšni podatki so čisti dokaz tega elitizma in dejansko dajejo popolno pravico sindikatom, da se borijo zase, sploh pa sindikatom zasebnega sektorja, katere so ponovno prek slovenskega pravnega reda začeli onemogočati delodajalci in pritiskati nanje, da naj podpišejo kolektivno pogodbo, sicer jih bodo delodajalci tožili. In takšna represija celo nad sindikati je očitno za nekatere socialni sporazum. Glede na to, v kakšnem pravnem totalitarizmu se je znašla Slovenija od vstopa v EU, ni takšno dogajanje zlorabe evropskega pravnega reda EU nič čudnega.

 

Saj se je v tej državi začelo pritiskati praktično na popolnoma vse. Po eni strani ljudje poslušajo besede evropskih političnih osladnežev, ki se gredo nažirati v Slovenijo, kako je EU oh in sploh, po drugi strani pa se izvajajo čedalje hujši totalitarni pritiski s strani slovenskih inštitucij pravnega reda in to celo na vse, politike, novinarje, celo na Vrhovno tožilstvo, policijo, na vse. Pravniki in z njimi povezani privilegiranci so začeli prevzemati nadzor nad celotno državo, kot v kakšnih skrajno skorumpiranih latinskoameriških državah. In to prvenstveno po vstopu Slovenije v EU, ko EU sploh več ne nadzira stanja v obstoječih članicah in se sodna veja oblasti pogostokrat zlorablja za prikrivanje anomalij, ki jih generira evropski pravni red in to s totalitarnimi prijemi. Recimo v Sloveniji se je močno povečala samocenzura, odkar je ta v EU.

 

Da bi bila stvar še hujša, Dnevnik v isti sapi poroča o katastrofalnem stanju v slovenski policiji, kjer policisti odhajajo, ker v svojem poklicu ne vidijo nobene perspektive, samo pritiske, mizerne plače za čedalje več dela, po drugi strani pa nekateri drugi v javnem sektorju zaposleni kadri kar po hitrem postopku vzamejo še 300 € tam, 1000 € drugje, še 500 € na tretjem mestu, ker to seveda dopušča njihov privilegiran položaj, ki ga očitno spodbuja tudi EU. Pri policistih gre pa še za edino skupino znotraj organov pregona, ki pri ljudeh uživa neko večje zaupanje, ker v sodstvo seveda ljudje ne verjamejo, ker jih je s svojim dosedanjim delom ne samo razočaralo, ampak popolnoma fataliziralo (spravilo v apatijo) in jih ljudje dojemajo samo še kot neke zaščitnike elite in pa fikuse, ki so za jalovo delo, katerega opravljajo, močno preplačani.

 

Drugi, ki so veliko dali, pa nimajo v tej skorumpirani državi niti minimalnega plačila. Preprosto nekateri vse ideje poberejo od drugih, od katerih nimajo ti prvotni viri idej nič.

 

In takšno stanje Slovenija dopušča kot nekaj popolnoma normalnega, zato pa ni niti čudno, da se socialne razlike tako rapidno povečujejo.

Slovenija se spreminja v res nepravo smer. In čim več poslušajo ljudje pravljice od evropskih političnih povzpetnežev, tem slabše je stanje v Sloveniji, razen seveda za elito, ki predstavlja peščico ljudi, ki jo ščiti tudi evropski pravni red in inštitucije, ki so nastale v Sloveniji na podlagi tega reda.

 

Govorice o EU, kot o nečem oh in sploh so že zdavnaj izpete, ko so ljudje že zdavnaj ugotovili, da so pravljice o EU navadna laž, ki jo v Evropo lansira Bruselj. Slovenija je to na žalost ugotovila med prvimi, ko praktično socialna država v njej še posebej od vstopa v EU razpada, primat pa dobivajo neke na pol kriminalne inštitucije pravnega sistema, ki so začele pritiskati na popolnoma vse ljudi, v kolikor se ti dotaknejo kakšne izmed privilegiranih skupin, na udaru so pa celo policija in tožilci v tej državi, da o medijih ne govorimo.

 

Poglejmo, kaj se recimo dogaja sedaj. Almunia in njegova sedaj precej hlapčevska Banka Slovenije (dejansko hlapčevska do ECB in ne Almunie, ampak OK, to je itak povezano) vseskozi govorita, kako inflacija v Sloveniji nima nobene zveze z uvedbo evra, čeprav je več kot dvakrat večja od sicer povečane inflacije v drugih državah evroobmočja. Tu gre za neresnice, za katere EU upa, da jim bodo v Sloveniji državljani verjeli. Sami smo podali zelo argumentirano teorijo, po kateri menimo, da temu ni tako in da je bil vpliv evra veliko večji kot se prikazuje, je pa Slovenija prevzela evro ravno v času, ko so se poslabšale tudi razmere na svetovnih trgih, kar je pomenilo samo še dodatek tem vplivom uvedbe evra. In kaj misli Almunia, da mu bodo sedaj vsi ljudje v Sloveniji verjeli, ker pač prihaja iz EU. Pa še kaj. Čeprav pa sami nismo proti evru, sploh ne, smo pa proti lažem, ki konstantno prihajajo iz EU, ko ta negira lastne pomanjkljivosti.

 

Prosimo. Ta ista vlada je vodila državo pred vstopom v evroobmočje in je bila inflacija izrazito nizka, po vstopu pa se je izrazito povečala. Ne glede na to, da so bili za rast inflacije odgovorni tudi drugi dejavniki, pa je več kot očitno, da je prevzem evra (kar je prav, da se je zgodil, da ne bo pomote) povzročil večjo inflacijo in ne zgolj v enem zanemarljivem odstotku, kot to trdi Almunia in pa slovenski bančni hlapci. Šlo je za proces izenačevanja cen (to je naša teorija, ki smo jo zelo temeljito obrazložili na drugih člankih na Dossier korupcija), kar se je najprej občutilo na cenah hrane, kjer je prosta konkurenca bolj očitna kot drugod, večja in so zato tudi spremembe tam veliko hitrejše. In dejansko so ravno cene hrane prispevale poglaviten delež povečanja inflacije v tej državi in prizadele revne sloje in ne tistih privilegirancev V JAVNEM SEKTORJU, ki prejemajo plače dosti večje celo od predsednika in premierja države, kar je skrajno zavržno.

 

Sicer je bilo takšno stanje (megalomanskih plač v javnem sektorju) prisotno že prej, v času levih vlad, pa je prišlo v času te oblasti do napovedi, ko so mediji te anomalije objavili, da bodo uredili stanje, očitno ga še vedno niso. Se je pa od vstopa v EU nekaj spremenilo. In sicer svoboda medijskega poročanja, ki se je močno zmanjšala. Sami samo čakamo, kdaj bo recimo sedaj konkretno Dnevnik pod udarom kritike kakšne izmed inštitucij pravnega sistema, češ da je neupravičeno objavil podatke o plačah (čeprav so javni) in tako prizadel posamezne ljudi in jim zmanjšal ugled, češ da jih je predstavil kot pohlepne. Glede na to, da ni jasnih smernic, o čem se sme poročati v tej državi, zaradi česar so mediji postali na udaru pri vsem, o čemer poročajo, se ne bi čudili, če bi se kaj takšnega zgodilo.

 

Odkar je Slovenija vstopila v takšen očitni totalitarizem od EU, je to čisto možno. V Sloveniji se dejansko problematizira že popolnoma vsako kritično pisanje in celo podajanje konkretnih dejstev, če niso prijetna za kakšne izmed s pravnimi inštitucijami povezanih skupin.

 

V Sloveniji je bilo že prej tako, od vstopa v EU pa še toliko bolj, da se vsako poročanje o nepravilnostih pomembnejših in s pravosodjem ali pravnimi inštitucijami povezanih oseb problematizira s pritiski pravosodja. No, zadeve so šle tako daleč, da se pritiska celo na vrh policije in Vrhovno državno tožilstvo, če kakšna zadeva pride v javnost in se iščejo razlogi za linč odgovornih v teh organih in to ponavadi takrat, ko se ti organi lotijo pomembnejših ljudi. 

 

Res bo potrebno najti nek novi termin (v smislu izraz) za to, v kakšnem stanju je država, če so pritiskom pravnikov in sodnikov izpostavljeni tudi tožilci vrhovnega tožilstva zaradi upravičenih akcij, ki so temeljene na nekih močnih dokazih.

 

Sami smo sicer podali termin že zdavnaj, pravni totalitarizem, ki se trenutno krepi v Sloveniji, čeprav je bil prisoten že prej in je bolj ali manj produkt levih oblasti.  

 

Pa če bi se stanje izboljševalo, bi si lahko rekli, ok, je prepoved pisanja, je povečana totalitarnost sistema od vstopa Slovenije v EU, a splošno stanje je vse boljše, samo kaj ko je ravno nasprotno.

 

Recimo v komunizmu je država (SFRJ) precej napredovala in obstajal je nek trdi režim, vendar so ljudje rekli, ok stanje se na splošno izboljšuje, država napreduje, v redu, naj bo tudi režim trši, če se stanje iz leta v leto izboljšuje, sedaj pa se stanje poslabšuje in obstaja ta represija in tu je ta razlika med stanjem v SFRJ in v EU. Stanje v EU se slabša, rapidno slabša, predvsem skozi grozljivo povečevanje socialnih razlik in grozljivo poglabljanje teh razlik, ko so revni še revnejši, bogati pa sploh več ne vedo, kam bi z denarjem, ki jim še vedno izdatno priteka na račun čedalje večje revščine, torej stanje, ki je postalo res zaskrbljujoče in to v tej opevani Evropski uniji. In če pogledamo strukturo plač v Sloveniji, je stanje še toliko hujše. Večina plač v Sloveniji je podpovprečnih, povprečje praktično zvišujejo zgolj plače peščice bogatih, medtem ko je velika večina ljudi stisnjenih v skupino s podpovprečnimi plačami. To je slovenska žalostna realnost.

 

Če podamo konkretne podatke iz julija 2007. Bralce opozarjamo, da so plače še v tolarjih in pa BRUTO (Kliknite na sliko za povečavo - PDF dokument):

 

Dosti ljudi pa še tega nima zaradi korupcije pri zaposlovanju in sistemu visokega šolstva, kjer se generirajo poklici, ki jih je že itak preveč in to spodbuja predvsem vodstvo ljubljanske univerze. Takšna slaba politika na tem področju pa dela samo škodo, predvsem škodo za slovenski trg dela. Očitno je samo v Sloveniji možno, da nekdo vztraja na javni funkciji, čeprav deluje v popolnem nasprotju z interesi in blaginjo države sklicujoč se na neko avtonomijo. Ravno ta avtonomija je v tej državi naredila največ škode, ko se nekateri sklicujejo na avtonomijo in prek tega pritiskajo na državo, ki sama več nima avtonomije za izvajanje lastne politike. To je pa seveda spet posledica slabega evropskega pravnega sistema, vsaj tako kaže.

 

Posledice takšne slabe politike pa niso zgolj na področju trga dela, ampak so negativne posledice takšne pretirane avtonomije tudi megalomanske plače nekaterih v javnem sektorju. Država očitno nima pregleda niti nad sektorjem, nad katerim bi ga morala imeti.


Ogled vseh člankov




Komentarji

Trenutno še ni komentarjev.


* označuje polja, ki jih je potrebno obvezno izpolniti
Ime*:
Lokacija*:
E-mail:
Spletna stran:
  Krepko Poševno Podčrtano Emotikoni
Komentar*:
(največ 5000 znakov)
Števec znakov:
 

Varnostna koda - Vnesite kodo, ki jo vidite na tej sliki v polje pod to sliko. Kontaktirajte administratorja, če imate težave z vpogledom v kodo. Naloži novo kodo
Powered by Web Wiz CAPTCHA version 2.01
Copyright ©2005-2006 Web Wiz Guide