Novice
  Članek

EUR<>SIT
EUR
SIT
Dossier korupcija: Primeri hudih nepravilnosti zaradi pravosodja padajo kot domine
Primeri hudih nepravilnosti zaradi pravosodja padajo kot domine
19.4.2007 ob 22:05

Podnaslov: Slovensko pravosodje odpovedalo v domala vseh primerih gospodarskega kriminala; Zadnje dni je v pravosodju propadla vrsta najhujših primerov gospodarskega in z njim povezanega kriminala oziroma nepravilnosti.

Sami smo že v preteklih prispevkih, ki smo jih zvrstili zadnje dni, podali že skoraj vse komentarje, zato tu ne mislimo več veliko komentirati. Osredotočili se bomo pa predvsem na prikaz dejanj, ki jih je slovensko pravosodje v popolnosti zavozilo in pokazalo, da ni sposobno niti pod razno delovati normalno. Problem je v pravosodnem kadru (sodnikih in tožilcih – nekateri levi mediji sicer popolnoma neprimerno poročajo zgolj o krivdi tožilstva, ker je pač vodja vrhovnega tožilstva percepirana kot prodesna, a sami menimo, da to ni najbolj pošteno, saj krivda leži na celotnem pravosodnem sistemu), ki je v tej državi zelo problematičen. Spodaj podajamo seznam zadnjih padlih primerov in povezave do člankov, kjer je napisano več o primerih (kot smo že rekli, gre za zadnje članke, dodatno pa naj povemo, da gre za naše in tudi za članke drugih medijev).

Če naštejemo primere in zgolj po en članek z nakazom problema. Sicer naj povemo, da smo sami o vseh primerih že pisali, a zaenkrat ne bomo podali vseh člankov, ampak samo zadnje. Sicer pa smo članke o teh aferah pisali v rubriki Novice, nekatere smo zbrali na osnovni strani, nekatere pa smo omenili tudi v naših forumih. Te članke zaenkrat ne bomo predstavljali.

  1. Ustavljeni so vsi postopki pregona v primeru SIB banka. Razlog. Domnevno pomanjkanje dokazov. Tu naj povemo, da sta bila ustavljena dva pomembna postopka. Več.

  2. Zastaral je del največje davčne utaje (2,2 milijardna vsota) v Sloveniji zaradi izrazito slabega dela sodnikov. Primer bo verjetno zastaral v celoti, saj se absolutni zastaralni rok nezadržno bliža. Več.

  3. Oproščen je Miran Železnik, tožilec v čigar omarah se je znašlo nerešenih vrsto primerov, tudi odmevnih primerov gospodarskega kriminala. Več.

  4. Propadel je primer managerska odkupa podjetja BTC. Razlog naj bi bil, ker naj bi sedaj že nekdanji vodja gospodarskega oddelka ljubljanskega tožilstva zadrževal spis v predalu, dokler primer ni zastaral. Za kazen ga je vrhovno tožilstvo razrešilo s položaja vodje, kar pa seveda ne pomeni ravno veliko. Več.

  5. Propadel je primer pregona zoper Lončariča v zvezi s tihotapljenjem ljudi. Zanimivo je, da je za razliko od slovenskega sodstva italijansko sodstvo Lončariča v odsotnosti obsodilo na 11 let zaporne kazni.
  • V povezavi s primerom Lončarič je pravosodje odstopilo od pregona zoper Marjana Glavarja, nekdanjega državnega tožilca na Ptuju, ki je bil osumljen prejemanja podkupnine. Več.

Tu gre seveda zgolj za zadnje odmevne primere, ki so padli. Sicer pa je padlih primerov še veliko, med njimi praktično vsi primeri tranzicijskega kriminala in drugega visokega kriminala. Skratka gre za popoln fiasko pravne države, ki ima očitno kader, kateri preprosto ni sposoben.

Lahko rečemo, da če bi bilo v Sloveniji sedanje število sodnikov in tožilcev, ali zgolj 20 odstotov le teh, bi bil učinek popolnoma enak. To kaže na dejstvo, da država očitno financira sistem, ki je popolnoma neučinkovit. Sistem, ki samo žre denar in nič ne ponuja. Žalostno. Kot smo rekli, več ne mislimo napisati, saj smo dovolj napisali že prej.

Sicer pa že sami primeri govorijo svoje. Nekateri še posebej, ker so to primeri najhujših nepravilnosti, ki jih je pravosodje pomagalo pomesti pod preprogo.


Ogled vseh člankov




Komentarji

Avtor: ___ __ __ Lokacija: Bela krajina - 24.3.2019 ob 08:56 - IP shranjen
Hey there! Someone in my Facebook grroup shared his site with us so I came to cbeck it out.
I'm definitely lloving the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers!
Great blog and amazing design.


Avtor: funny meme Lokacija: Zasavje - 03.9.2018 ob 12:02 - IP shranjen
Do you mind if I quote a couple of yoir posts as ong as I provide credit annd sources back to your blog?
My website is in the exact sae niche as yours and my users would certainly benefit from a lot of the information you provide here.
Please let me know if this okay with you. Thank you!


Avtor: Ôčëčďď Ěčëţňčí Lokacija: 0 - 10.6.2018 ob 11:47 - IP shranjen
Çäđŕâńňâyéňĺ!

Ďîçäđŕâë˙ĺě Bŕc! Âű ńňŕëč oäíčě čç áoëüřčícňâŕ ďîáeäčňeëĺé cîöčaëüíîé ŕęöčč Đocńčč, cňđaí CÍĂ č Ďpčáaëňčęč â íoěčíaöčč "Ŕęňčâíűé ďîëüçîâŕňĺëü Email-aäpecŕ".

Óçíŕňü ńóěěy âoçíŕăpŕćäeíč˙ ěîćío ía caéňe - ńŕěîëĺň


C yâaćĺíčĺě, Ěĺćäóíŕđîäíŕ˙ acńîöčaöč˙ ďî÷ňoâűő ńeđâčcoâ.


Avtor: Dossier korupcija Lokacija: Uredništvo - 26.1.2012 ob 08:04 - IP shranjen
Opomba: Povezavo do delovega članka, kjer piše o zastaranju managerskega prevzema podjetja BTC, ker je tudi ta primer obstal v predalu (omari) ljubljanskega tožilca, smo odstranili, saj je postala obsolentna. Nadomestili smo jo s povezavo do članka 24ur.com z naslovom Nov tožilski primer Železnik.

Vsi komentarji na ta članek


* označuje polja, ki jih je potrebno obvezno izpolniti
Ime*:
Lokacija*:
E-mail:
Spletna stran:
  Krepko Poševno Podčrtano Emotikoni
Komentar*:
(največ 5000 znakov)
Števec znakov:
 

Varnostna koda - Vnesite kodo, ki jo vidite na tej sliki v polje pod to sliko. Kontaktirajte administratorja, če imate težave z vpogledom v kodo. Naloži novo kodo
Powered by Web Wiz CAPTCHA version 2.01
Copyright ©2005-2006 Web Wiz Guide