petek, 20.januar.2012 - 08:42

Znani so že obrisi nove Janševe vlade

 

POMEMBNO OBVESTILO

 

Opomba (7.2.2012 ob 10:38): Spodaj so navedeni zgolj obrisi Janševe vlade, torej možna imena na podlagi takratnih informacij, ki so se pojavljale v javnosti. Dokončen seznam ministrov se razlikuje od spodnjega. Dokončen seznam ministrov je sicer znan. Nahaja se tukaj.

Spodaj si pa lahko preberete sosledje informacij (in dogodkov) in imena, ki so se omenjala kot možni novi ministri. Poleg članka je potrebno obvezno prebrati še dodatke na članek v nadaljevanju (komentarje). 

Bralci naj torej pomnijo, da spodnji seznam ni več aktualen. Aktualni seznam ministrov je tukaj in se v nekaterih imenih razlikuje od prvotnih domnev, ki so krožile v slovenski javnosti in slovenskih političnih krogih.

Dokončni seznam novih ministrov smo objavili že pred časom, a sedaj še posebej opozarjamo nanj tudi v tem članku v izogib zmedi. Ta članek je bil namreč aktualen do trenutka, ko so bila imena novih kandidatov za ministre dokončno znana. Od takrat naprej pa je aktualen seznam, ki se nahaja tukaj.


Janez Janša je s koalicijskimi partnerji že bolj ali manj sestavil novo vlado 

V javnost so pricurljali obrisi nove vlade Janeza Janše. Vlada Janeza Janše naj bi bolj ali manj vsebovala naslednja imena.

Premier: Janez Janša

 

Minister za notranje zadeve: Dragutin Mate

 

 

Minister za zunanje zadeve: Karl Erjavec

 

 

Minister za zdravje: Tomaž Gantar

 

Ministrica za delo: Romana Tomc

 

Minister za obrambo: Aleš Hojs

 

Ministrica brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu: Ljudmila Novak

 

 

Ministrica za promet in prostor: Romana Jordan Cizelj

 

 

Minister za finance: Janez Šušteršič

 

 

Minister za kmetijstvo in okolje: Franc Bogovič

 

 

Minister za gospodarstvo in infrastrukturo: Radovan Žerjav

 

 

Ministrstvo za pravosodje: Jani Soršak

 

 

Ministrstvo za izobraževanje in kulturo: Milan Zver



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Opomba: K zgornjemu seznamu smo dodali še novo ministrico za delo, Romano Tomc, ki nam je pri naštevanju ministrov sprva nekako ušla, smo jo spregledali, kar smo sedaj popravili. Romana Tomc izhaja iz kvote SDS-a. Postavili smo jo pod ministra za zdravje.

  2. admin pravi:

    Kot novi minister za promet in infrastrukturo se pojavlja tudi kmalu 53-letni “finančni” poslanec SDS-a Andrej Šircelj

    V javnosti naj bi zaokrožilo še eno ime. In sicer ni nujno, da bo ministrica za infrastrukturo in prostor postala Romana Jordan Cizelj, ampak se kot ime, ki bi zasedlo ta resor, pojavlja vpliven SDS-ov politik Andrej Šircelj.

    Andrej Šircelj je vseskozi veljal za morebitnega SDS-ovega ministra za finance, kar je že bil v času Janševe vlade v letih 2004-2008, vendar znano je, da je to mesto rezervirano za Janeza Šušteršiča. Lista Virant se temu mestu zagotovo ne bi odrekla.

    Torej. Sedaj je možno, da bo to mesto (prometnega ministra) zasedel tudi Andrej Šircelj.

    Kot zanimivost lahko povemo, da je Andrej Šircelj intimni partner direktorice Davčne uprave Republike Slovenije Mojce Centa Debeljak. Znano je, da je DURS te dni podal obsežno kazensko ovadbo zoper Zorana Jankovića, do pred nekaj dnevi najbolj verjetnega mandatarja za sestavo nove vlade, torej glavnega konkurenta Janeza Janše.

    Naj dodamo še to, da ne bi bilo presenetljivo, če se Romana Jordan Cizelj ne bi odločila za mesto ministrice.

    Namreč. Romana Jodran Cizelj se je precej udomačila v Evropskem parlamentu, katerega poslanka je, Andrej Šircelj pa je komaj postal poslanec slovenskega parlamenta, a je vseskozi pikiral na mesto finančnega ministra. Še pred volitvami ga je stranka SDS imela namen postaviti na to mesto. Seveda pa so se sedaj stvari spremenile, saj bo to mesto sedaj zasedel Janez Šušteršič, Listi Virant pa niti na misel ne bi prišlo, da bi to mesto prepustila komu drugemu (med drugim tudi zato, ker se Šušteršiču ni uspelo uvrstiti v parlament).

    Andrej Šircelj bi tako dobil neke vrste tolažilno nagrado s strani svoje stranke SDS.

    Skratka. Resor infrastrukture in prostora ni tako zelo gotov glede imena ministra, čeprav se sedaj za to mesto očitno pojavljata dve imeni.

    Prvotni obrisi Janševe vlade se seveda lahko skozi čas nekoliko spremenijo, sploh nekatera mesta, zato pa tudi govorimo o obrisih.

  3. admin pravi:

    Ponovno je prišlo do spremembe.

    Karl Erjavec naj ne bi bil preveč navdušen nad mestom ministra za zunanje zadeve in si še vedno želi postati predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, zato naj bi mu Gregor Virant prepustil to mesto, Gregov Virant pa naj bi po novem postal bodisi minister za infrastrukturo in prostor, bodis minister za pravosodje in javno upravo.

    Gregor Virant naj bi prepustil mesto predsednika Državnega zbora Republike Slovenije Karlu Erjavcu, sam pa naj bi prevzel mesto ministra za pravosodje in javno upravo ali pa vsaj ministra za infrastrukturo in prostor

    Novi minister za zunanje zadeve pa naj bi bojda postal Andrej Rahten.

    Andrej Rahten naj bi postal novi minister za zunanje zadeve

  4. admin pravi:

    Če dodamo še nekaj. Če bo spor med Virantom in Erjavcem res prevelik, bi bilo morda še najboljše, da bo eden predsednik, drugi pa podpredsednik državnega zbora (po želji).

  5. admin pravi:

    Še nekaj sprememb.

    V Listi Virant so strnili vrste in zaostrili svoje stališče, da naj Gregor Virant ostane predsednik državnega zbora.

    Karl Erjavec naj bi tako ostal predviden za zunanjega ministra, torej sedaj zaenkrat Andrej Rahten izpada iz igre.

    Prav tako je zaenkrat za ministra za infrastrukturo in prostor predviden Andrej Šircelj. Ta funkcija se je namreč omenjala kot nadomestna za Gregorja Viranta, v kolikor bi moral prepustiti mesto predsednika državnega zbora Karlu Erjavcu.

    Pri strankah NSI, Lista Virant, Desus in SLS naj bi bile stvari že bolj ali manj dorečene, tako da tam ni pričakovati kakšnih posebnih sprememb (razen v primeru, da bi na koncu vendarle prišlo do zamenjave Viranta z Erjavcem).

    Pri SDS-u pa so zadeve malce drugačne.

    Ministrica za delo bi še vedno bila Romana Tomc.

    Tako kot ne bi bilo sprva predvidene Romane Jordan Cizelj kot ministrice za infrastrukturo in prostor, najbrž ne bo niti Milana Zvera, ki se bo jeseni pomeril kot kandidat za predsednika države.

    Milan Zver je bil sprva predviden za novega ministra za izobraževanje in kulturo. Sedaj naj bi bila za to mesto predvidena

    Sedaj naj bi ga nadomestila Mojca Škrinjar.

    (Tudi) Mojca Škrinjar je predvidena za novo šolsko ministrico po tem, ko je Milan Zver napovedal kandidaturo za predsednika države

    Presenečenje je pa tudi, da ministrstva za notranje zadeve ne bo vodil Dragutin Mate, ampak naj bi bil po novem za to mesto predviden Zvonko Černač. Pojavljajo se špekulacije, da naj bi bil Dragutin Mate predviden za kandidata stranke SDS za ljubljanskega župana. Znano je, da bodo v Ljubljani marca nadomestne volitve za župana, saj je mandat potekel dosedanjemu županu Zoranu Jankoviću, ko je postal poslanec Državnega zbora Republike Slovenije. Po tem, ko ni bil izglasovan za mandatarja nove vlade, se bo morda Janković ponovno vrnil na županski položaj (pred tem bo šel na volitve), a zaenkrat se še ni dokončno odločil, kaj bo, ali bo ostal poslanec, ali bo šel spet na županske volitve, ali bo kaj drugega, če seveda pride še do kakšnega preobrata, kar je v Sloveniji precej možno. Če karizmatični Janković ponovno kandidira za župana, je vprašanje, ali bodo v SDS-u še vedno za to, da Dragutin Mate kandidira za to mesto, saj je Jankovića v Ljubljani skoraj nemogoče premagati. Še to. Zvone Černač je znan po tem, da ga je nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal obtožila, da je izdal skrivno lokacijo tihe sobe v stavbi NPU in s tem ogrozil obveščevalno varnost v policiji.

    Zvonko Černač naj bi bil po novem minister za notranje zadeve. Ali Dragutina Mateja v SDS-u “šparajo” za županskega kandidata v Ljubljani?

    Dossier korupcija: Ali poteka dvoboj med Karlom Erjavcem in Gregorjem Virantom za mesto predsednika Državnega zbora Republike Slovenije?
    Dossier korupcija: Janša trdi, da bo ministrska mesta razdelil šele po tem, ko ga parlament izglasuje za mandatarja
    24ur.com: Janša o kadrih ne govori, neuradna imena že krožijo

  6. admin pravi:

    Še nekaj o Dragutinu Mateju. Dragutin Mate naj bi imel težave z birokracijo in sodišči zaradi službenega stanovanja, katerega ima že 18 let, to je odkar je bil uslužbenec ministrstva za obrambo. Želijo ga izseliti iz stanovanja, češ da nima več državne funkcije. Dragutinu Mateju bi neka državna funkcija pomenila tudi rešitev težav s stanovanjem, zato je možno, da bo postavljen na kakšno izmed funkcij, na podlagi katere bi obdržal stanovanje (zadržal stanovanje v svoji uporabi).

  7. admin pravi:

    PREDVIDENI MINISTER ZA PRAVOSODJE IN JAVNO UPRAVO, JANI SORŠAK, JE ODSTOPIL OD KANDIDATURE. PO NOVEM VEČ NE NAMERAVA BITI MINISTER V JANŠEVI VLADI.

    Spet je prišlo do preobrata. Državljanska lista Gregorja Viranta je do sedaj imela že precej trdno določena kadrovska mesta zase. In sicer so mnenja, da bi moral Gregor Virant ostati predsednik parlamenta, Janez Šušteršič bi postal finančni minister, Jani Soršak pa naj bi zasedel mesto ministra za pravosodje in javno upravo (v zaenkrat nesojeni Jankovićevi vladi je imel zagotovljeno mesto notranjega ministra).

    A prišlo je do preobrata. Pred kratkim se je namreč pojavila anonimka, ki Janija Soršaka obtožuje spornih transakcij v zvezi z njim in prosulim podjetnikom, lastnikom Dela Revij, Matejem Raščanom, ki je bil Janiju Soršaku na poroki celo poročna priča. Soršaka naj bi začela preiskovati Komisija za preprečevanje korupcije Republike Slovenije.

    Jani Soršak je zanikal, da je razlog za odstop od ministrske kandidature razkritje anonimke in dodal, da je v delu, ki se nanaša nanj, neresnična. Povedal je, da so razlogi za odstop drugje.

    Soršak: Ne bom minister

  8. admin pravi:

    Janija Soršaka, ki je odstopil od kandidature za ministra za pravosodje in javno upravo (po njegovih besedah bojda že prejšnji teden in ne včeraj, ko je prišla na dan anonimka o sporni prodaji Večera podjetju Lan 3 ( katerega je sicer ustavila nekdanja kulturna ministrica Majda Širca), ki omenja tudi njegovo ime. No. Kakorkoli že.

    Namesto Janija Sorška naj bi na to mesto prišel Janez Čebulj, nekdanji ustavni sodnik in v medijih precej prisoten pravnik. Janez Čebulj naj bi bil v kvoti liste Virant, dasiravno je sodeloval tudi z drugimi strankami, recimo s stranko SLS. Prisluhnite Janezu Čebulju v govoru, skupaj z Radovanom Žerjavom. Čisto off the record: Janez Čebulj ima prijeten globok, pomirjujoč glas, podoben glasu Igorja Bavčarja.

    Janez Čebulj se sicer strinja z uvedbo poskusnega mandata, predvsem za prvostopenjske sodnike.

    Janez Čebulj v sodelovanju s stranko SLS o (ne)učinkovitosti slovenske pravne države

  9. admin pravi:

    Opomba: Jani Soršak je za Svet na Kanalu A povedal, da je bil bojda vseskozi kandidat za notranjega ministra in ne za pravosodnega ministra. Trdi, da gre o njemu kot ministru za pravosodje za špekulacije medijev. Hm. V Listi Virant niso do sedaj nikoli zanikali teh “špekulacij” medijev.

  10. admin pravi:

    Jani Soršak je zanikal, da bi bili razlogi za njegov odstop tisti iz anonimke, saj trdi, da je do sporne potrditve nakupa Večera s strani urada za varstvo konkurence prišlo šele po tem, ko je on odstopil z mesta direktorja tega urada. Do nakupa sicer ni prišlo, ker ga je ustavila Majda Širca, ki ni dala soglasja k prodaji Večera.

    Jani Soršak je za POP TV povedal, da odstopa od kandidature za ministra, ker ga mesto pravosodnega ministra ne zanima preveč in da bi si bolj želel notranje ministrstvo, katerega pa je SDS predvidela zase. Ko je videl, da želenega ministrstva ne bo dobil, je njegova želja po ministrovanju minila. Gregor Virant naj bi Janija Soršaka mrzlično prepričeval, naj se vendarle premisli in kandidira za ministra.

    A Janija Sorška bremeni tudi dejstvo, da ne želi medijske pozornosti, kot jo imajo vladni politiki. Pred časom so ga namreč fotografirali z neznano žensko v nekem lokalu in sliko objavili na socialnem omrežju Facebook. Janiju Soršaku je bilo zaradi objave fotografije nerodno, saj se z žensko, ki naj bi bila domnevno njegova sodelavka, tesno stiskata eden ob drugem. Več si preberite tukaj.

    So morda tudi to osebni razlogi, zaradi katerih Soršak več noče biti minister? Ga morda moti pretirana pozornost, zaradi katere nima ne on ne ljudje okoli njega dovolj zasebnosti?

  11. admin pravi:

    Jani Soršak naj bi bil skeptičen glede resorja, ki se mu je ponujal, tudi zato, ker je v njem področje javne uprave. Sam pravi, da zanj ni usposobljen, zaradi česar mu je sprejem te funkcije delal težave.

  12. admin pravi:

    PRIŠLO JE DO NEKAJ RESNEJŠIH KADROVSKIH PREOBRATOV. ALI SE MEDIJE ZAVAJA TUDI Z DEZINFORMACIJAMI S CILJEM USTVARITI MEDIJSKO MEGLO?

    Jani Soršak je bojda povedal, da ne bo ne minister za pravosodje, ne minister za notranje zadeve, a je po poročanju Žurnala 24 prišlo do ponovne spremembe. Gregor Virant je očitno uspel prepričati Janija Sorška, naj vendarle sprejme ministrski položaj. Po novem je predviden za notranjega ministra. Če je temu res tako, potem očitno kot notranji minister odpade SDS in tako tudi Zvonko Černač ali pa Dragutin Mate.

    V Desusu pa naj bi prišlo do zameglitve položaja ministra za zdravje. Do sedaj je bil v igri Tomaž Gantar, kar je potrdil tudi sam, a očitno je tudi tu sedaj vse še nedorečeno. Zdravstveni minister bi lahko ostal tudi dosedanji minister Dorijan Marušič, ali pa bi to mesto lahko zasedla Meta Vesel Valentinčič.

    Očitno bo potrebno počakati nekaj dni, da se zadeve razkadijo, saj se več ne ve, kaj je res in kaj ne. Gre za ustvarjanje neke medijske megle. Mogoče to počnejo celo sami politiki.

    To nas spominja na skrivalnice, ko so mediji čakali v zunanjih hodnikih prostorov DLGV, kjer naj bi potekali dogovori med DLGV, NSI, SLS in SDS, ko so politiki iz DLGV najprej “kao” šli ven iz stavbe, češ da gredo drugam, verjetno upajoč, da bodo mediji mislili, da niso prišli na pravo lokacijo in odšli, a so se nato vrnili nazaj.

    Nezadovoljna novinarka POP TV Katja Šeruga je nato Viranta, ko je prihajal nazaj, okregala, zakaj se gre skrivalnic z mediji.

    Očitno gre sedaj za podobne stvari, zato bo res potrebno počakati na čas, ko bodo tudi desni politiki želeli iskreno sodelovati s slovenskimi mediji in ne dajati v medijski prostor laži in manipulativnih informacij.

    Mediji lahko samo upajo, da tako neiskrenega odnosa do medijev stranke ne bodo kazale tudi v času vodenja vlade.

    Če se bo ves čas šlo nekih skrivalnic in zamegljevanja dejstev, potem bodo zadeve slabe.

    Finance: Soršak vseeno za notranjega ministra?

  13. admin pravi:

    Janševa vlada bo imela 11 ministrstev s predvidoma naslednjimi imeni ministrov (zadeve še niso nujno dokončne):
    – ministrstvo za notranje zadeve (Zvonko Černač, SDS)
    – ministrstvo za zunanje zadeve (Karl Erjavec, DeSUS)
    – ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (Romana Tomc, SDS)
    – ministrstvo za zdravje (Tomaž Gantar, DeSUS)
    – ministrstvo za obrambo (Aleš Hojs, NSI)
    – ministrstvo za pravosodje in javno upravo (Janez Čebulj, DLGV)
    – ministrstvo za finance (Janez Šušteršič, DLGV)
    – ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (Radovan Žerjav, SLS)
    – ministrstvo za kmetijstvo in okolje (Franc Bogovič, SLS)
    – ministrstvo za infrastrukturo in prostor (Andrej Šircelj, SDS)
    – ministrstvo za izobraževanje, kulturo šport in znanost (Mojca Škrinjar, SDS)
    – ministrstvo brez listnice za Slovence po svetu (Ljudmila Novak, NSI)

    Ministrstev je torej 11 in ne 15 kot v Pahorjevi vladi, saj so se nekatera ministrstva združila. Stvari še niso dokončne. Do presenečenj lahko (ali pa tudi ne) pride predvsem pri ministrstvu za notranje zadeve, ministrstvu za pravosodje (vse je odvisno od Janija Soršaka in stranke SDS), pa tudi na ministrstvu za zunanje zadeve (vse je odvisno od Gregorja Viranta in Karla Erjavca). Pri nekaterih ministrstvih do presenečenj skorajda več ne more priti, saj so bolj ali manj že zagotovljena.

  14. admin pravi:

    SDS SI ZA VSAKO CENO ŽELI NADZOROVATI RESOR ZA ENORMNO BOGATENJE – TO JE PO NOVEM MINISTRSTVO ZA INFRASTRUKTURO IN PROMET, KJER SE DOGAJAJO NAJVEČJE NALOŽBE V DRŽAVI. GRE ZA RESOR, KI BO POKRIVAL ENERGETIKO, CESTNO, ŽELEZNIŠKO IN DRUGO INFRASTRUKTURO, TELEKOMUNIKACIJE. KDOR BO IMEL NADZOR NAD TEM RESORJEM, BO RAZPOLAGAL Z IZJEMNIMI MOŽNOSTMI ZA BOGATENJE.

    Ministrstvo za infrastrukturo in prostor bo nadzorovalo tudi projekt izgradnje TEŠ 6

    Če je še do pred kratkim ministrstvo za infrastrukturo in prostor veljalo kot neko ministrstvo, na katerega bi lahko prišel kdorkoli, pa se je izkazalo, da morda to ministrstvo sploh ni tako zelo nepomembno. Ravno nasprotno. Šlo naj bi za eno najpomembnejših ministrstev za SDS, katerega naj ta stranka ne bi želela prepustiti nikomur, kot le sebi.

    Zato so bolj razumljive želje SDS-a, da na to mesto iz kvote svojih ljudi poda enega najvplivnejših SDS-ovcev, Andreja Širclja (katerega partnerica je še dodatno direktorica DURS-a).

    Ministrstvo za infrastrukturo in prostor namreč zajema prostorski del ministrstva za okolje in prostor, potem elektronske komunikacije, energetiko in pa prometno infrastrukturo. Gre torej za ministrstvo, ki umešča v prostor infrastrukturo (ceste, železnice, telekomunikacije, energetske objekte). Lahko bi rekli, da gre skorajda za drugo finančno ministrstvo. Če se bo finančno ministrstvo ukvarjalo s financiranjem javnega aparata, pa bo ministrstvo za infrastrukturo in prostor skrbelo za obračanje megalomanskih vsot denarja, ki prinašajo enormno bogastvo vsem, ki so znotraj tega sektorja.

    Znano je, da je Janševa vlada v mandatu od 2004-2008 gospodarsko rast napihovala skozi gradbeni sektor. Morda si v političnem smislu (poleg očitnih zasebnih interesov po obvladovanju resorja za enormno bogatenje) želi ne le ošibiti moči lokalnih omrežjih, ampak tudi z investicijami v tem sektorju zaganjati sedaj šibko gospodarstvo. Skratka. Očitno gre res za neko ultra pomembno ministrstvo, ki si ga bo z veliko žlico zajela stranka SDS zase.

    V SDS-u naj bi po poročanju Dnevnika potekali boji med strujami znotraj SDS-a za ta resor.

    Dnevnik: Janševo superministrstvo za energetske, železniške in cestne milijone

  15. admin pravi:

    BIZARNO: Finance so na dan privlekle še nekaj imen za ministre: Franc Hočevar (možen kandidat za zdravstvo, če to ne bo po Financah celo Karl Erjavec), Franc Pulšič (kmetijstvo), Vitoslav Türk (prodesni brat Danila Türka in Elesov direktor v času Janševe vlade iz 2004-2008 – infrastruktura in prostor), Franci Matoz (morda bi tu bil lahko tudi Gregor Virant, če bo Erjavec predsednik Državnega zbora Republike Slovenije), Janšev odvetnik v aferi Patria – ministrstvo za pravosodje in javno upravo.).

    Toliko različnih imen nam deluje že zelo bizarno. Ne vemo, kje v Financah dobivajo te informacije.

    Finance: Koalicija še brez rešitve za Erjavca in Viranta

  16. admin pravi:

    Nekateri mediji omenjajo tudi Barbaro Brezigar, nekdanjo generalno državno tožilko in tudi nekdanjo pravosodno ministrico v Janševi vladi v letih 2004-2008, ter nekdanjo kandidatko za predsednico države (njen protikandidat in zmagovalec volitev je bil Janez Drnovšek).

    Barbara Brezigar se omenja kot možna notranja ministrica ali kot možna pravosodna ministrica.

    Kot možno ime v Janševi vladi se omenja tudi nekdanja generalna državna tožilka Barbara Brezigar.

  17. admin pravi:

    Barbara Brezigar je rekla, da ne ve popolnoma nič o tem, da je ena od možnih ministric v novi Janševi vladi. Očitno gre spet še za eno medijsko raco. Nekateri mediji imajo očitno zelo slabe informatorje, ali pa podajajo zgolj špekulacije.

    No. Pri ministrstvu za pravosodje in javno upravo je temu mogoče tako tudi zaradi tega, ker sta že dva kandidata zavrnila položaj, Barbara Brezigar pa je že zasedala to mesto v prejšnji Janševi vladi, sicer s to razliko, da bi morala sedaj skrbeti tudi za naporno področje javne uprave.

    Zadnje čase sicer nekateri prosto spuščajo v javnost nekatera imena brez realne osnove, zaradi česar smo sami glede novih imen precej skeptični. Kot je znano, so nekateri tudi Vinka Gorenaka omenjali za notranjega ministra.

    Res bo potrebno počakati, da Janez Janša da dokončne informacije o ministrskih kandidatih.

  18. admin pravi:

    Gospod Janez Janša bo imena ministrskih kandidatov podal v četrtek ali petek (in očitno ne v torek).

    Ministrska lista še ni povsem znana. Veliko imen je takšnih, ki so se pojavljala že na samem začetku (oglejte si sam članek (na vrhu strani)). Pri določenih imenih pa je prišlo do določenih sprememb, ki smo jih zaobjeli v dodatnih komentarjih na članek (zgoraj).

    Torej. Precejšnji del vlade je bolj ali manj znan, pri določenih resorjih so pa še možne spremembe.

    Znano je, da je precej težav pri iskanju ministra za pravosodje in javno upravo.

    Po odstopu gospoda Janija Sorška (iz DLGV) od kandidature za kateregakoli ministra, je bilo ministrsko mesto ponujeno gospodu Janezu Čebulju (ki pa nekako bolj gravitira k SLS), ki je mesto zavrnil, saj je negotov glede dela, povezanega z javno upravo.

    Pojavilo naj bi se tudi ime Barbare Brezigar, ki pa zadev ne želi komentirati, je pa v prvem komentarju na to informacijo povedala, da o tem ne ve nič.

    Možno je, da je nekdo tudi o njej razmišljal, kot o kandidatki za pravosodno ministrstvo, ker sta pač že dve osebi zavrnili to mesto.

    Po novih informacijah naj bi se vladne stranke (predvsem DLGV) o tem mestu dogovarjale z vsaj štirimi, petimi ljudmi. Morda je tudi zato prišlo do zamude pri sestavi dokončne liste za ministre.

    Če podamo še dodaten komentar.

    Ministrstvo za pravosodje marsikakšnemu pravniku leži, torej pravosodni del ministrstva, so pa mnogi pravniki skeptični glede drugega, priključenega dela, to je javne uprave.

    Mnogi se tega dela bojijo, ker vedo, da gre za del, ki bo močno na udaru. Ob varčevalni politiki nove vlade bo verjetno potrebno poseči v javni sektor in to pomeni veliko usklajevanj, obenem pa tudi velike pritiske na ljudi. ki bodo zasedali to mesto.

    Janez Čebulj je rekel, da bi bil za to mesto najprimernejši kandidat Gregor Virant, ki je avtor trenutnega sistema javnih plač, vendar Gregor Virant tega mesta ne želi zasesti (no, sicer ima legitimno pravico, da mesta ne zasede).

    Vsekakor je to mesto problematično zato, ker bo oseba na tem mestu pod velikimi pritiski in precej nepriljubljena v javnem sektorju.

    Tako da bo res zanimivo, kdo bo na koncu dobil ta sektor in tudi kako se bo obnesel pri mukotrpnem dogovarjanju s socialnimi partnerji znotraj javnega sektorja, ki so izjemno močni.

    Skratka. Pravosodni del ministrstva mnogim ne predstavlja težav. Se pa (upravičeno) bojijo dela javne uprave, ki obsega tudi dogovarjanje s sindikati javnega sektorja.

  19. admin pravi:

    Za ministrstvo za infrastrukturo in prostor se omenja še nekaj imen.

    Poleg že omenjenih imen, ki bi zasedla ministrstvo za infrastrukturo in prostor, to sta predvsem Romana Jordan Cizelj, sedaj evropska poslanka, sicer pa nekdanja direktorica Sklada za razgradnjo Jedrske elektrarne Krško in Andrej Šircelj, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance, so nekateri mediji začeli omenjati še nekdanjega direktorja ELES-a in brata predsednika države (Danila Türka), Vitoslava Türka, potem Andreja Vizjaka, nekdanjega gospodarskega ministra v prejšnji Janševi vladi. Kot novost se pa omenja še vodja sektorja strateških naložb za energetiko pri Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb Republike Slovenije (kateri grozi ukinitev ali vsaj obsežno preoblikovanje), Igor Šalamun.

    Preberite si še spodnji članek:

    RTV Slovenija: Superministrstvo – preveč moči v rokah enega odločevalca?

  20. admin pravi:

    Listi Virant naj bi uspelo za mesto pravosodnega ministra prepričati Senka Pličaniča. Več o njem si preberite tukaj. Pri Listi Virant pa kandidat za finančnega ministra ostaja Janez Šušteršič.

    SLS in NSI sta že podtrdili imena svojih ministrov. Pri teh strankah ni sprememb. Predvidoma ne tudi pri Desusu.

    V SDS-u pa so stvari precej drugačne.

    Okolje in prostor naj bi bolj zatrdno vodila Romana Jordan Cizelj ali pa Zvonko Černač, Andrej Vizjak naj bi prevzel ministrstvo za delo (in ne Romana Tomc), MNZ naj bi prevzel Vinko Gorenak (njega se je kot možnega SDS-ovega ministra za notranje zadeve omenjalo še pred volitvami, po volitvah pa ne toliko). Žiga Türk iz gradbene fakultete v Ljubljani (FGG), ki je močno aktiven tudi na Twitterju, naj bi bil minister za izobraževanje, znanost, šport in kulturo.

    Predvsem pri SDS-u se je nabralo kar nekaj imen.

    Če so druge stranke bolj ali manj ostale zveste svojim izbiram (Listi Virant je sicer malo zagodlo pravosodno ministrstvo, čeprav je bila tudi sama precej dosledna glede imen, upoštevaje nevšečnosti), pa v SDS-u ali ne vedo, koga postaviti na mesto vodje kakšnega ministrstva, ali pa nočejo povedati. So glede tega precej netransparetni.

Odgovorite