Zadnja novica

sobota, 24.januar.2015 - 15:30

Večji vojaški spopad v Ukrajini lahko prinese pozitivne rešitve

Barack Obama in Vladimir Putin naj vržeta karte na mizo in finalizirata konflikt v Ukrajini. Očitno se lahko konflikt v Ukrajini trajno reši le z večjim vojaškim posegom v tej državi.

Barack Obama in Vladimir Putin sta se v preteklosti znala tudi rokovati

bela_hisa_obama_putin

Vir slike: Whitehouse.gov

Ukrajina je bila že nekaj časa v nekem čudnem položaju vojne in miru, katerega je v prvi vrsti vzdrževala Evropska unija, ki se ni sposobna lotiti skoraj nobene stvari tako, kot je treba in vse zadeve pušča neurejene.

Neurejenost razmer v Ukrajini je pripeljala do že 5000 smrti, kar je zelo veliko, glede na dejstvo, da teh 5000 smrtnih žrtev ni prineslo nobene konkretne rešitve.

Zato po našem mnenju za razliko od primera krimskega polotoka pomeni eskalacija vojne v Ukrajini pozitiven znak.

Več kot očitno je postalo, da se lahko le z vojaškim spopadom rešijo zadeve v Ukrajini in se Ukrajina na ta način razdeli.

Iz določenih informacij je znano, da ZDA podpirajo ukrajinske sile tako moralno kot z oboroževanjem. Precej podobno velja za proruske upornike in Rusijo.

V Ukrajini je očitno prišlo do posrednega spopada med Barackom Obamo in Vladimirjem Putinom.

Od končnega izida pa bo odvisno to, koliko moči imajo ZDA in Rusija.

Če bi Rusija popustila, bi to pomenilo, da Rusija ni sposobna zaščititi niti interesov lastnega naroda v neposredni teritorialni bližini.

Poraz Rusije v primeru Ukrajine bi torej pomenil šibkost Rusije. Druge države bi lahko enostavno rekle: »Če Rusija ne zna poskrbeti niti za Ruse v sosednjih državah, ali je potem vredno sploh prepustiti se v okrilje Rusije.«

Torej poraz Rusov v Ukrajini bi imel zelo negativne posledice na ugled Rusije v svetu. Rusija bo zato morala poskrbeti tudi za svoje dobro ime. Morala bo dokazati, da je spoštovanja vredna velesila – to bo sploh pomembno, v kolikor bo želela resno zagnati projekt evrazijske unije.

Kar zadeva ZDA, pa poraz ZDA v odnosu do Ukrajine niti ne bi bil tako zelo boleč za ZDA.

ZDA namreč prek CIE sodelujejo v večini konfliktov po svetu, konflikt v Ukrajini je zgolj eden izmed teh konfliktov. ZDA imajo trenutno bolj težave z bližnjim vzhodom kot z Ukrajino.

Izguba na področju Ukrajine bi za ZDA pomenila le to, da bodo ZDA pač priznale, da je na tem področju bistvena Rusija.

Skratka. Rusija lahko z izgubo vojne v Ukrajini izgubi več kot ZDA.

ZDA so namreč že pokazale, da so sposobne uveljaviti lasten interes v drugih državah, četudi so te daleč stran od matične dežele (Severna Amerika), medtem ko bi Rusija z izgubo dokazala, da ne zna poskrbeti niti za sosednji teritorij.

S tega stališča gledano bi bilo dobro, da se enkrat končno zgodi širši vojaški konflikt brez konstantnega ustavljanja in ohranjanja statusa quo oziroma nekega navideznega miru.

Vedeti je namreč potrebno, da tudi ljudje na konkretnem področju ne bodo nonstop prenašali takšnega neurejenega stanja in se bodo začeli odpovedovati eni od strani v konfliktu, bodisi Rusom bodisi zahodu (EU + ZDA). Ravno zato je v tem primeru še najboljše, da vojaški konflikt pripelje do neke trajnejše rešitve (s kasnejšo diplomacijo, seveda).

Tako ZDA kot Rusija bosta pač morali preseči prikrivanje lastne podpore obema stranema v Ukrajini in bosta morali vreči karte na mizo.

Končni izid tega bi lahko bila razdelitev Ukrajine, kjer bi vzhodni del prišel pod jurisdikcijo Rusije, zahodni del pa pod okrilje EU in zveze Nato.

To je dejstvo. Zatiskanje oči pred tem dejstvom je bedasto.

Sami smo zelo razočarani nad pomanjkanjem odločnosti pri razrešitvi konflikta v Ukrajini, predvsem nad pomanjkanjem odločnosti Rusije.

Konflikt se žal že predolgo časa vleče v škodo vseh vpletenih strani.

Vojaški konflikt bi verjetno pospešil reševanje teh težav, ker je več kot očitno, da mirni načini reševanja konflikta niso obrodili sadov.

Roko na srce pa vojna ne bi bila nič nenavadnega v svetovnem merilu, saj je na svetu kar nekaj vojnih žarišč, v katerih so, zanimivo, povsod vključene ZDA s svojimi predvsem evropskimi zavezniki – poglejmo samo bližnji vzhod.

Sicer je v Ukrajini zanimivo, da je večjo odločnost za vojaško rešitev ukrajinskega problema pokazal tudi ukrajinski predsednik Porošenko (sicer zaveznik ZDA), ki je napovedal tudi mobilizacijo Ukrajincev. Torej. Volja za vojaško rešitev spora obstaja.

Očitno je prišel čas, da pride do končnega obračuna, ki lahko prinese pozitivne rešitve oziroma končno rešitev spora v Ukrajini. Žal vedno ne gre na miren način.

Če se pogleda, da je število smrtnih žrtev v stanju niti miru niti vojne, doseglo številko 5000, se lahko vprašamo, ali ne bi večji vojaški spopad dolgoročno gledano pomenil manjše število žrtev, prvenstveno pa hitrejšo pot do miru.

Najslabše je namreč vzdrževati neko stanje, ki ni ne vojna ne mir. To ne pelje nikamor in dolgoročno le poslabšuje situacijo na območju, kjer obstaja takšno stanje. Zato v konkretnem primeru zagovarjamo večji vojaški spopad. Čas zanj je očitno dozorel.

Ta spopad ne bo ne prvi ne zadnji na svetu. Predvsem v ZDA to vedo zelo dobro, saj so (ali so bile) posredno ali neposredno udeležene v kar nekaj takšnih spopadih po različnih koncih sveta, predvsem pa na bližnjem vzhodu.

Vsi se morajo zavedati, da stanje niti vojne niti miru, ki je trenutno prisotno v Ukrajini, ni vzdržno in ga je potrebno presekati. Očitno se pa to stanje lahko preseka le z vojno. Z mirom ne, še posebej glede na to, da vemo, da se za mirno rešitev krize zavzema le EU, ki ima na žalost sloves popolnoma nesposobnega političnega faktorja za reševanje konfliktov po svetu, zato so “napori” EU pri reševanju konflikta neomembe vredni.Komentarji (1)

 

 1. admin pravi:

  Ali Porošenko zavaja?

  Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes povedal, da ne vidi nobene alternative mirovnemu sporazumu iz Minska.

  Tu gre za zavajanje.

  Porošenko je namreč še pred dnevi podpisal dekret o splošni mobilizaciji v Ukrajini za potrebe bojevanja na vzhodu Ukrajine.

  Očitno je Porošenko nedosleden samemu sebi oziroma načrtno zavaja javnost.

  UKRAINE TODAY: President Petro Poroshenko signs a decree about 3 waves of military mobilization

Odgovorite
SLOVENIJA

Rebalans državnega proračuna ministrstvu za izobraževanje namenja 10 milijonov evrov manj. Kje bo ministrstvo varčevalo, še ni znano. Denar pa bo za učno pomoč in odpravo plačnih nesorazmerij.
29.01.2015 - 18:49
Vlada, Združenje občin in Skupnost občin Slovenije so podpisali dogovor o obsegu financiranja občin s strani države v letošnjem letu.
29.01.2015 - 17:03
Stare vinjete bodo veljale le še do sobote, od nedelje pa bodo morali uporabniki na vidna mesta na vetrobranskih steklih nalepiti nove, ki bodo veljale do konca januarja prihodnje leto.
29.01.2015 - 16:41
Prihajajo nove snežne padavine, njihove količine pa se ne da povsod z gotovostjo napovedati - v Ljubljani tako lahko zapade od nekaj centimetrov snega pa vse do četrt metra.
29.01.2015 - 15:58
Poslanska skupina ZL-ja je odločno obsodila kazenski pregon štirih novinarjev, ki so poročali o dokumentih Sove, in zahteva sklic nujne seje odborov za pravosodje in notranje zadeve.
29.01.2015 - 13:35ČRNA KRONIKA

Popoldne se je na Ločici pri Vranskem zgodila prometna nesreča, v kateri je umrl 72-letni pešec.
29.01.2015 - 20:08
Mariborsko okrožno sodišče je za vzgojiteljico Marjeto Veselič, ki je bila obdolžena psihičnega in fizičnega trpinčenja dveh deklic, odločilo, da je kriva.
29.01.2015 - 20:04
Policisti so med preiskavo hiše 45-letnega moškega iz okolice Podčetrtka odkrili dva prostora za gojenje konoplje in mu zasegli skoraj 200 sadik.
29.01.2015 - 16:55
Vsi štirje obdolženi za nesrečo na sedežnici na Mariborskem Pohorju so danes krivdo zanikali, zato se bo aprila začelo sojenje.
29.01.2015 - 16:21
Sodni izvedenec je ugotovil, da je obsojenec hudo bolan, a da bolezen ni taka, da bi mu preprečevala začetek prestajanja kazni, je potrdila podpredsednica ljubljanskega okrožnega sodišča Sonja . . .
29.01.2015 - 15:53ZADNJE NOVICE

Najmanj 25 ljudi je bilo danes ubitih, večinoma egiptovskih vojakov, ko so skrajneži na Sinajskem polotoku na sedež policije in vojaško oporišče izstrelili več raket in razstrelili avtomobil bombo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Avtor: Dnevnik.si
29.01.2015 - 22:14
Obtožnica zoper nekdanjega koordinatorja in solastnika skupine Mip Vojteha Volk, njegovega sina, nekdanjega direktorja Mipa Marka Volka in nekdanjega direktorja Pomurke Martina Kovača je pravnomočna, je danes poročala televizija POP TV. Sojenje naj...
Avtor: Dnevnik.si
29.01.2015 - 21:57
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v pogovoru na tradicionalnem srečanju strokovne revije Medicina danes povedala, da je ministrstvo z rebalansom državnega proračuna pridobilo dodatnih 100 milijonov evrov. Tudi zato je napovedala rebalans...
Avtor: Dnevnik.si
29.01.2015 - 21:39
Severna Koreja je leta 2009 sodelovanje na vrhu z Južno Korejo pogojevala z desetimi milijardami dolarjev v gotovini in pol milijona tonami hrane, je pred izdajo knjige razkril nekdanji južnokorejski predsednik Lee Myung Bak. Dodal je, da je zahtevo...
Avtor: Dnevnik.si
29.01.2015 - 21:23
V petkovem Dnevniku boste lahko prebrali, kako je avstrijska banka pred bankrotom rešila Nadškofijo Maribor, reportažo Primoža Cirmana iz Grčije, težavah izolske bolnišnice, o Eriku Valenčiču in označbi »potencialnega terorista«, pa tudi o tem, kako...
Avtor: Dnevnik.si
29.01.2015 - 21:22ZADNJE NOVICE

Ljudje v primerjavi z naravnimi procesi sicer proizvajamo manj izpustov, vendar pa je naš »prispevek« jeziček na tehtnici, pravi slovenski znanstvenik, ki dela na elitnem inštitutu Maxa Plancka.
29.01.2015 - 21:30
Z razvojem trga pametnih telefonov in ekosistema mobilnih aplikacij so se številna nova in uveljavljena podjetja lotila revolucije plačevanja za nakupe izdelkov in storitev.
29.01.2015 - 21:30
Na včerajšnjem dogodku časopisa Medicina danes Dobra praksa 2014 se je ministrica za zdravje Milojka Kolar pogovarjala o svojih prvih stotih dneh ministrovanja.
29.01.2015 - 21:30
Novi lastniki blagovnih znamk Kekec pašteta, Kraljica Mortadela Gorica, Mip in Pomurka napovedujejo nadaljni razvoj blagovnih znamk. Stečajni upravitelj Mipa DML Janko Maček je s prodajo iztržil dobrih 230 tisočakov oziroma več kot dvakrat več od izklicnih cen.
29.01.2015 - 21:30
Znova samostojna nacionalna turistična organizacija bo potrebovala stabilen vir financiranja, če želimo razvoj slovenskega turizma, je prepričan gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Idej, kako zapolniti proračun STO, je več.
29.01.2015 - 21:30GOSPODARSTVO

Propad kočevskega Nolika bo udaril po bilancah Eko sklada, ki je financiral postavitev kogeneracije. Zadnjih nekaj sto tisoč evrov nakazal v mesecih pred stečajem.
Avtor: Dnevnik.si
29.01.2015 - 15:11
Kitajska je danes izrazila zaskrbljenost, ker je nova grška vlada v sredo ustavila privatizacijo pristanišča Pirej. Med glavnimi interesenti za nakup več delov največjega grškega pristanišča je bila kitajska skupina Cosco, ki ima sicer že 35-letno...
Avtor: Dnevnik.si
29.01.2015 - 12:42
Spor med Luko Koper in Istrabenzom zaradi Vinakoper se še dodatno zaostruje. Potem ko so v Istrabenzu lani uspeli doseči imenovanje posebnega revizorja, sta sedaj Luki Koper naklonjena nadzornika nepričakovano podaljšala mandat predsedniku uprave...
Avtor: Dnevnik.si
29.01.2015 - 00:07
Novo KBM, ki je minulo leto sklenila s slabimi 36 milijoni evrov čistega dobička, bosta za zdaj vodila le člana uprave, saj bo predsednik Aleš Hauc očitno še nekaj časa odsoten.
Avtor: Dnevnik.si
29.01.2015 - 00:06
Vlada naj bi danes sprejela sveženj treh zakonskih novel, s katerimi bo omogočila ponovno osamosvojitev Slovenske turistične organizacije, ki jo je Janševa vlada pred dobrima dvema letoma na silo priključila javni agenciji Spirit.
Avtor: Dnevnik.si
29.01.2015 - 00:04SVET

Nemško protimuslimansko gibanje Pegida se je razcepilo, potem ko je eden izmed voditeljev napovedal ustanovitev lastne skupine, ki bo še naprej organizirala shode v Dresdnu.
29.01.2015 - 20:08
Hezbolah je prek ZN-a sporočil Izraelu, da si ne želi stopnjevati napetosti med obema stranema, potem ko so pripadniki libanonskega gibanja ubili dva izraelska vojaka.
29.01.2015 - 18:17
V eksploziji plinske cisterne pred porodnišnico v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico sta umrla ženska in otrok. Cisterno je razneslo pred porodnišnico na zahodnem obrobju prestolnice.
29.01.2015 - 15:55
Jordanija je sporočila, da bo o izpustitvi obsojene Iračanke, ki naj bi jo zahtevala Islamska država, razmislila šele, ko bo dobila dokaz, da je zajeti jordanski pilot živ.
29.01.2015 - 15:01
Za pomoč 62 milijonom otrok, ki jim grozi nova generacija humanitarnih kriz, potrebuje Unicef 3,1 milijarde dolarjev, kar je do zdaj najvišja vsota, za katero je zaprosil Sklad ZN-a za pomoč otrokom.
29.01.2015 - 13:40ŠPORT

V 5. krogu Top 16 Evrolige je Real doživel prvi letošnji poraz v drugem delu. Po preobratu je v Tel Avivu Maccabi slavil z 90:86.
29.01.2015 - 21:54
Kobe Bryant je v sredo uspešno prestal operacijo desnega ramena, okrevanje naj bi trajalo kar devet mesecev, a zvezdnik LA Lakersov ne razmišlja o koncu kariere.
29.01.2015 - 19:23
Eden najuspešnejših skakalcev vseh časov Simon Ammann je po hudem padcu že začel trenirati. Želja Švicarja je nastop na svetovnem prvenstvu, ki se bo 18. februarja začelo v Falunu.
29.01.2015 - 18:51
V petek ob 19. 15 bo na sporedu še zadnja hokejska tekma na Trgu republike, Telemach Olimpija se bo pomerila z vodilnim Salzburgom v predzadnjem krogu rednega dela Lige Ebel.
29.01.2015 - 18:24
Napadalec Mattia Destro je novi nogometaš Milana. V Milano je prišel iz italijanske prestolnice, kjer je zadnja tri leta igral za Romo.
29.01.2015 - 15:54

sobota, 24.januar.2015 - 15:30

Večji vojaški spopad v Ukrajini lahko prinese pozitivne rešitve

Večji vojaški spopad v Ukrajini lahko prinese pozitivne rešitve

Barack Obama in Vladimir Putin naj vržeta karte na mizo in finalizirata konflikt v Ukrajini. Očitno se lahko konflikt v Ukrajini trajno reši le z večjim vojaškim posegom v tej državi. Barack Obama in Vladimir Putin sta se v preteklosti znala tudi rokovati Vir slike: Whitehouse.gov Ukrajina je bila že nekaj časa v nekem čudnem […]

četrtek, 4.december.2014 - 10:07

Rusija naj premisli o teritorialnem pasu do Krima

Rusija naj premisli o teritorialnem pasu do Krima

  Teritorialni pas do Krima čez Lugansk, Donetsk, Zaporižijo in Kherson bi Rusiji omogočil boljšo povezanost s Krimom To, da bi lahko Rusija pridobila celotni jugovzhodni del Ukrajine, postaja vse težje dosegljivo, zato svetujemo Vladimirju Putinu, da se posluži backup plana, ki bi omogočil vsaj boljšo povezavo Rusije s polotokom Krim. Rusija bi lahko močno […]

sobota, 11.oktober.2014 - 12:20

Turčija si s kopensko intervencijo v Siriji (Kobane) lahko nakoplje jezo ISIL-a in novo državo Kurdistan

Turčija si s kopensko intervencijo v Siriji (Kobane) lahko nakoplje jezo ISIL-a in novo državo Kurdistan

Turkey should NOT intervene in Syria crisis Če Recep Erdogan popusti pod pritiski ZDA in privoli v kopensko akcijo Turčije zoper ISIL, si lahko nakoplje jezo ISIL-a, nastanek Kurdistana in človeške žrtve med turškimi vojaki, ki jih ne bo mogel upravičiti pred turškim narodom. Vojna lahko ogrozi tudi gospodarski razcvet Turčije. Preprosto se je potrebno […]

nedelja, 5.oktober.2014 - 19:27

Ljubljančani so močno podprli Zorana Jankovića. Čestitke novemu (staremu) županu Ljubljane.

Ljubljančani so močno podprli Zorana Jankovića. Čestitke novemu (staremu) županu Ljubljane.

Ljubljančani so Zorana Jankovića upravičeno ponovno izbrali za župana Ljubljane Na Dossier korupcija smo zelo zadovoljni z izidom lokalnih volitev v Ljubljani, kjer smo pričakovali in želeli, da Zoran Janković ponovno zmaga na volitvah. V ta namen smo napisali tudi članek, ki si ga lahko preberete tukaj. Sicer smo pred časom podali tudi poziv oziroma […]

četrtek, 2.oktober.2014 - 22:58

Ljubljančani bi morali za župana ponovno podpreti Zorana Jankovića

Zoran Janković je daleč najboljša izbira za ponovnega župana Ljubljane. Ljudje naj izberejo preizkušen kader ne pa ljudi, ki jih sploh ne poznajo in o katerih nimajo pojma, kaj lahko od njih pričakujejo. Zoran Janković je ne glede na vse še vedno najboljša izbira in daleč najbolj prepoznaven in zaupanja vreden kandidat letošnjih ljubljanskih lokalnih […]

nedelja, 31.avgust.2014 - 09:17

Kljub grožnjam s sankcijami EU proti Rusiji se mora Ukrajina začeti deliti na dva dela.

Ukrajina se je znašla na točki razpada, a zahodne države, predvsem ZDA in EU, niso sposobne tega uvideti, saj še vedno niso pripravljene spoznati, da so se zadeve spremenile in da je prišel čas sprememb. Vse meje ne bodo mogle obstati kot v času po drugi svetovni vojni in to je jasno vsem razen zahodnim […]