Zadnja novica

sobota, 24.januar.2015 - 15:30

Večji vojaški spopad v Ukrajini lahko prinese pozitivne rešitve

Barack Obama in Vladimir Putin naj vržeta karte na mizo in finalizirata konflikt v Ukrajini. Očitno se lahko konflikt v Ukrajini trajno reši le z večjim vojaškim posegom v tej državi.

Barack Obama in Vladimir Putin sta se v preteklosti znala tudi rokovati

bela_hisa_obama_putin

Vir slike: Whitehouse.gov

Ukrajina je bila že nekaj časa v nekem čudnem položaju vojne in miru, katerega je v prvi vrsti vzdrževala Evropska unija, ki se ni sposobna lotiti skoraj nobene stvari tako, kot je treba in vse zadeve pušča neurejene.

Neurejenost razmer v Ukrajini je pripeljala do že 5000 smrti, kar je zelo veliko, glede na dejstvo, da teh 5000 smrtnih žrtev ni prineslo nobene konkretne rešitve.

Zato po našem mnenju za razliko od primera krimskega polotoka pomeni eskalacija vojne v Ukrajini pozitiven znak.

Več kot očitno je postalo, da se lahko le z vojaškim spopadom rešijo zadeve v Ukrajini in se Ukrajina na ta način razdeli.

Iz določenih informacij je znano, da ZDA podpirajo ukrajinske sile tako moralno kot z oboroževanjem. Precej podobno velja za proruske upornike in Rusijo.

V Ukrajini je očitno prišlo do posrednega spopada med Barackom Obamo in Vladimirjem Putinom.

Od končnega izida pa bo odvisno to, koliko moči imajo ZDA in Rusija.

Če bi Rusija popustila, bi to pomenilo, da Rusija ni sposobna zaščititi niti interesov lastnega naroda v neposredni teritorialni bližini.

Poraz Rusije v primeru Ukrajine bi torej pomenil šibkost Rusije. Druge države bi lahko enostavno rekle: »Če Rusija ne zna poskrbeti niti za Ruse v sosednjih državah, ali je potem vredno sploh prepustiti se v okrilje Rusije.«

Torej poraz Rusov v Ukrajini bi imel zelo negativne posledice na ugled Rusije v svetu. Rusija bo zato morala poskrbeti tudi za svoje dobro ime. Morala bo dokazati, da je spoštovanja vredna velesila – to bo sploh pomembno, v kolikor bo želela resno zagnati projekt evrazijske unije.

Kar zadeva ZDA, pa poraz ZDA v odnosu do Ukrajine niti ne bi bil tako zelo boleč za ZDA.

ZDA namreč prek CIE sodelujejo v večini konfliktov po svetu, konflikt v Ukrajini je zgolj eden izmed teh konfliktov. ZDA imajo trenutno bolj težave z bližnjim vzhodom kot z Ukrajino.

Izguba na področju Ukrajine bi za ZDA pomenilo le to, da bodo ZDA pač priznale, da je na tem področju bistvena Rusija.

Skratka. Rusija lahko z izgubo vojne v Ukrajini izgubi več kot ZDA.

ZDA so namreč že pokazale, da so sposobne uveljaviti lasten interes v drugih državah, četudi so te daleč stran od matične dežele (Severna Amerika), medtem ko bi Rusija z izgubo dokazala, da ne zna poskrbeti niti za sosednji teritorij.

S tega stališča gledano bi bilo dobro, da se enkrat končno zgodi širši vojaški konflikt brez konstantnega ustavljanja in ohranjanja statusa quo oziroma nekega navideznega miru.

Vedeti je namreč potrebno, da tudi ljudje na konkretnem področju ne bodo nonstop prenašali takšnega neurejenega stanja in se bodo začeli odpovedovati eni od strani v konfliktu, bodisi Rusom bodisi zahodu (EU + ZDA). Ravno zato je v tem primeru še najboljše, da vojaški konflikt pripelje do neke trajnejše rešitve (s kasnejšo diplomacijo, seveda).

Tako ZDA kot Rusija bosta pač morali preseči prikrivanje lastne podpore obema stranema v Ukrajini in bosta morali vreči karte na mizo.

Končni izid tega bi lahko bila razdelitev Ukrajine, kjer bi vzhodni del prišel pod jurisdikcijo Rusije, zahodni del pa pod okrilje EU in zveze Nato.

To je dejstvo. Zatiskanje oči pred tem dejstvom je bedasto.

Sami smo zelo razočarani nad pomanjkanjem odločnosti pri razrešitvi konflikta v Ukrajini, predvsem nad pomanjkanjem odločnosti Rusije.

Konflikt se žal že predolgo časa vleče v škodo vseh vpletenih strani.

Vojaški konflikt bi verjetno pospešil reševanje teh težav, ker je več kot očitno, da mirni načini reševanja konflikta niso obrodili sadov.

Roko na srce pa vojna ne bi bila nič nenavadnega v svetovnem merilu, saj je na svetu kar nekaj vojnih žarišč, v katerih so, zanimivo, povsod vključene ZDA s svojimi predvsem evropskimi zavezniki – poglejmo samo bližnji vzhod.

Sicer je v Ukrajini zanimivo, da je večjo odločnost za vojaško rešitev ukrajinskega problema pokazal tudi ukrajinski predsednik Porošenko (sicer zaveznik ZDA), ki je napovedal tudi mobilizacijo Ukrajincev. Torej. Volja za vojaško rešitev spora obstaja.

Očitno je prišel čas, da pride do končnega obračuna, ki lahko prinese pozitivne rešitve oziroma končno rešitev spora v Ukrajini. Žal vedno ne gre na miren način.

Če se pogleda, da je število smrtnih žrtev v stanju niti miru niti vojne, doseglo številko 5000, se lahko vprašamo, ali ne bi večji vojaški spopad dolgoročno gledano pomenil manjše število žrtev, prvenstveno pa hitrejšo pot do miru.

Najslabše je namreč vzdrževati neko stanje, ki ni ne vojna ne mir. To ne pelje nikamor in dolgoročno le poslabšuje situacijo na območju, kjer obstaja takšno stanje. Zato v konkretnem primeru zagovarjamo večji vojaški spopad. Čas zanj je očitno dozorel.

Ta spopad ne bo ne prvi ne zadnji na svetu. Predvsem v ZDA to vedo zelo dobro, saj so (ali so bile) posredno ali neposredno udeležene v kar nekaj takšnih spopadih po različnih koncih sveta, predvsem pa na bližnjem vzhodu.

Vsi se morajo zavedati, da stanje niti vojne niti miru, ki je trenutno prisotno v Ukrajini, ni vzdržno in ga je potrebno presekati. Očitno se pa to stanje lahko preseka le z vojno. Z mirom ne, še posebej glede na to, da vemo, da se za mirno rešitev krize zavzema le EU, ki ima na žalost sloves popolnoma nesposobnega političnega faktorja za reševanje konfliktov po svetu, zato so “napori” EU pri reševanju konflikta neomembe vredni.Komentarji (1)

 

 1. admin pravi:

  Ali Porošenko zavaja?

  Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes povedal, da ne vidi nobene alternative mirovnemu sporazumu iz Minska.

  Tu gre za zavajanje.

  Porošenko je namreč še pred dnevi podpisal dekret o splošni mobilizaciji v Ukrajini za potrebe bojevanja na vzhodu Ukrajine.

  Očitno je Porošenko nedosleden samemu sebi oziroma načrtno zavaja javnost.

  UKRAINE TODAY: President Petro Poroshenko signs a decree about 3 waves of military mobilization

Odgovorite
SLOVENIJA

Specializirano državno tožilstvo je zaradi suma razkritja tajnih podatkov Sove na zaslišanje kot osumljenca povabilo novinarja RTV Slovenija Erika Valenčiča zaradi objav v oddaji Koalicija sovraštva.
25.01.2015 - 11:51
Najdejavnejši evropski poslanec iz Slovenije je Ivo Vajgl, najmanj pa Lojze Peterle. Slovenski evroposlanci sicer niso niti med najbolj pridnimi niti lenimi.
24.01.2015 - 17:50
Spomin na žrtve holokavsta nosi odgovornost, da s tišino in neukrepanjem nikoli ne smemo biti sokrivi za take dogodke, je bilo med drugim sporočilo na slovesnosti ob spominu na ta množičen poboj.
24.01.2015 - 14:20
Skupni imenovalec policije po vsej državi so iztrošenost voznega parka, neopremljenost policistov, objekti so dotrajani, investicij tako rekoč ni, opozarja ministrica za notranje zadeve.
24.01.2015 - 12:11
"Končno smo dobili potrditev, da je Slovenija v svetu močna politična sila. Wolfa so aretirali zaradi "političnih pritiskov" iz Slovenije," je bil eden izmed odzivov v slovenski tvitosferi na . . .
24.01.2015 - 08:42ČRNA KRONIKA

Na Celovški cesti v Ljubljani se je malo pred poldnevom zgodila prometna nesreča, v kateri sta trčili reševalno vozilo, ki je bilo na nujni vožnji, in osebni avtomobil.
25.01.2015 - 14:54
V gorah sta se ta konec tedna zgodili nesreči, v katerih sta se hudo poškodovala 27-letni Celjan in 50-letni Avstrijec.
25.01.2015 - 10:04
V soboto pozno popoldne se je v bližini Kobarida zgodila prometna nesreča, v kateri je umrla voznica kolesa z motorjem.
25.01.2015 - 06:20
Specializirano državno tožilstvo je zaradi spornih poslov, s katerimi naj bi nezakonito pridobila skoraj dva milijona evrov premoženjske koristi, na ljubljansko sodišče vložilo obtožnico zoper enega . . .
24.01.2015 - 20:00
Ustavno sodišče je zavrglo pritožbo zoper odredbo o začetku finančne preiskave Janeza Janše in njegovih sorodnikov, ki jo je vložil Rajko Janša.
24.01.2015 - 11:35ZADNJE NOVICE

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v telefonskem pogovoru z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem krivdo za porast nasilja na vzhodu Ukrajine pripisal Kijevu. Vladne sile po njegovih besedah "stalno" bombardirajo mesta. Medtem pa je ameriški...
Avtor: Dnevnik.si
25.01.2015 - 16:39
Vse kaže, da je prestop Petra Stojanovića iz Maribora k Hannovru 96 vendarle že dogovorjen. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, 19-letnega slovenskega reprezentanta v Hannovru pričakujejo že v ponedeljek, kjer bo opravil zdravniške preglede.
Avtor: Dnevnik.si
25.01.2015 - 16:10
Slovensko rokometno reprezentanco danes čaka najpomembnejša tekma prvenstva. Potem ko so v skupini A zasedli tretje mesto, se bodo danes v osmini finala pomerili z izbrano vrsto Makedonije.
Avtor: Dnevnik.si
25.01.2015 - 15:52
Nikoli ne smemo pozabiti grozot nacističnega režima, je v pogovoru za časnik Bild poudaril nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. "Dolžnost staršev ostaja opozoriti otroke, da pod zgodovino ne smemo nikoli potegniti črte," je dejal po...
Avtor: Dnevnik.si
25.01.2015 - 15:20
Tretji teniški igralec sveta Španec Rafael Nadal se je uvrstil v četrtfinale odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, kjer je lani izgubil šele v finalu. Tja se je zanesljivo prebila tudi Rusinja Marija Šarapova. Uspešna sta bila tudi Romunka...
Avtor: Dnevnik.si
25.01.2015 - 14:51ZADNJE NOVICE

Grške volitve v živo
25.01.2015 - 12:09
Predvidoma bo danes zmagala stranka Siriza, ni še gotovo, ali bo lahko sama sestavila vlado
25.01.2015 - 11:47
Grki od jutra volijo na, kot pravijo, zgodovinskih volitvah
25.01.2015 - 11:44
S finančnimi tveganji se srečujemo skoraj na vsakem koraku, a se jih pogosto ne zavedamo oziroma jih podcenjujemo
25.01.2015 - 10:55
Banke vam bodo ponujale marsikaj; bodite pripravljeni in premislite o svojih nadaljnjih potezah
25.01.2015 - 08:10GOSPODARSTVO

Padec cen nafte bo zalivske države letos stal približno 300 milijard dolarjev, zaradi česar bodo mnoge beležile proračunski primanjkljaj, ocenjuje Mednarodni denarni sklad (IMF). Nižje cene nafte in plina bodo prizadele tudi države Bližnjega vzhoda...
Avtor: Dnevnik.si
25.01.2015 - 10:16
Bonitetna hiša Moody's je v petek zvišala oceno Sloveniji za eno stopnjo, z Ba1 na Baa3, s stabilnimi obeti za naprej. Slovenija je tako po oceni Moody's zapustila skupino visoko tveganih držav. Povišanje ocene iz špekulativne na investicijsko raven...
Avtor: Dnevnik.si
24.01.2015 - 10:51
Ker jim družba Seaway Yachts dolguje plače za zadnje tri mesece, bodo obupani delavci uporabili skrajno možnost. Od sodišča bodo zahtevali, naj sproži stečaj družbe.
Avtor: Dnevnik.si
24.01.2015 - 00:05
Pri vladi smo večkrat izrazili interes za strateško partnerstvo s Petrolom, a do danes nismo dobili dokončnega odgovora, zatrjujejo v Molu. Da ga zanima Petrol, je prvi mož Mola že leta 2010 priznal tudi Janezu Kopaču.
Avtor: Dnevnik.si
24.01.2015 - 00:05
Po nakupu Opera bara, zgornjih treh nadstropij Nebotičnika in računalniškega podjetja RRC se avstralski poslovnež slovenskih korenin Anthony Tomažin zdaj poteguje tudi za nakup Žičnic Vogel Bohinj.
Avtor: Dnevnik.si
24.01.2015 - 00:04SVET

Novi zambijski predsednik Edgar Lungu je ob prisegi napovedal ustvarjanje novih delovnih mest, da bi se zoperstavili revščini in veliki neenakosti v družbi.
25.01.2015 - 15:49
Zdravstveni sistem na Hrvaškem je v podobnih težavah kot slovenski z dolgimi čakalnimi vrstami in izgubami v večini javnih bolnišnic, a zdravstveni minister je odločen narediti red.
25.01.2015 - 15:09
Ukrajinska vlada je razglasila nedeljo za uradni dan žalovanja za 30 žrtvami sobotnega napada v pristaniškem mestu Mariupol na jugovzhodu države.
25.01.2015 - 12:45
Ponoči se je začel napad Boko Harama na milijonsko mesto Maiduguri, prestolnico nigerijske zvezne države Borno, kjer ima skrajno salafistično gibanje največjo moč.
25.01.2015 - 10:56
Barack Obama je kot prvi predsednik ZDA začel drugi obisk v Indiji, kjer ga je že na letališču sprejel indijski premier Narendra Modi.
25.01.2015 - 09:47ŠPORT

Slovenski rokometaši se od 16. 30 v Dohi borijo za četrtfinale svetovnega prvenstva.
25.01.2015 - 15:21
V Oberstforfu poteka druga tekma smučarskih skakalk za svetovni pokal. Prenos lahko spremljate na MMC TV. V soboto je na prvi tekmi najboljša Slovenka Špela Rogelj zasedla 8. mesto.
25.01.2015 - 15:17
Uvodni reli nove sezone SP-ja je prepričljivo pripadel svetovnemu prvaku Sebastienu Ogierju, ki je imel v Monte Carlu skoraj minuto naskoka pred sotekmovalcem pri Volkswagnu Jari-Mattijem Latvalo.
25.01.2015 - 15:00
Filipu Flisarju so se uresničile sanje, saj je prvič na velikih tekmovanjih osvojil medaljo. V Kreischbergu je v smučarskem krosu postal svetovni prvak!
25.01.2015 - 11:20
Slovenski biatlonci so na štafetni preizkušnji v Antholzu v postavi Peter Dokl, Jakov Fak, Rok Tršan in Lenart Oblak zasedli 12. mesto. Najhitrejši so bili Norvežani .
25.01.2015 - 11:13

sobota, 24.januar.2015 - 15:30

Večji vojaški spopad v Ukrajini lahko prinese pozitivne rešitve

Večji vojaški spopad v Ukrajini lahko prinese pozitivne rešitve

Barack Obama in Vladimir Putin naj vržeta karte na mizo in finalizirata konflikt v Ukrajini. Očitno se lahko konflikt v Ukrajini trajno reši le z večjim vojaškim posegom v tej državi. Barack Obama in Vladimir Putin sta se v preteklosti znala tudi rokovati Vir slike: Whitehouse.gov Ukrajina je bila že nekaj časa v nekem čudnem […]

četrtek, 4.december.2014 - 10:07

Rusija naj premisli o teritorialnem pasu do Krima

Rusija naj premisli o teritorialnem pasu do Krima

  Teritorialni pas do Krima čez Lugansk, Donetsk, Zaporižijo in Kherson bi Rusiji omogočil boljšo povezanost s Krimom To, da bi lahko Rusija pridobila celotni jugovzhodni del Ukrajine, postaja vse težje dosegljivo, zato svetujemo Vladimirju Putinu, da se posluži backup plana, ki bi omogočil vsaj boljšo povezavo Rusije s polotokom Krim. Rusija bi lahko močno […]

sobota, 11.oktober.2014 - 12:20

Turčija si s kopensko intervencijo v Siriji (Kobane) lahko nakoplje jezo ISIL-a in novo državo Kurdistan

Turčija si s kopensko intervencijo v Siriji (Kobane) lahko nakoplje jezo ISIL-a in novo državo Kurdistan

Turkey should NOT intervene in Syria crisis Če Recep Erdogan popusti pod pritiski ZDA in privoli v kopensko akcijo Turčije zoper ISIL, si lahko nakoplje jezo ISIL-a, nastanek Kurdistana in človeške žrtve med turškimi vojaki, ki jih ne bo mogel upravičiti pred turškim narodom. Vojna lahko ogrozi tudi gospodarski razcvet Turčije. Preprosto se je potrebno […]

nedelja, 5.oktober.2014 - 19:27

Ljubljančani so močno podprli Zorana Jankovića. Čestitke novemu (staremu) županu Ljubljane.

Ljubljančani so močno podprli Zorana Jankovića. Čestitke novemu (staremu) županu Ljubljane.

Ljubljančani so Zorana Jankovića upravičeno ponovno izbrali za župana Ljubljane Na Dossier korupcija smo zelo zadovoljni z izidom lokalnih volitev v Ljubljani, kjer smo pričakovali in želeli, da Zoran Janković ponovno zmaga na volitvah. V ta namen smo napisali tudi članek, ki si ga lahko preberete tukaj. Sicer smo pred časom podali tudi poziv oziroma […]

četrtek, 2.oktober.2014 - 22:58

Ljubljančani bi morali za župana ponovno podpreti Zorana Jankovića

Zoran Janković je daleč najboljša izbira za ponovnega župana Ljubljane. Ljudje naj izberejo preizkušen kader ne pa ljudi, ki jih sploh ne poznajo in o katerih nimajo pojma, kaj lahko od njih pričakujejo. Zoran Janković je ne glede na vse še vedno najboljša izbira in daleč najbolj prepoznaven in zaupanja vreden kandidat letošnjih ljubljanskih lokalnih […]

nedelja, 31.avgust.2014 - 09:17

Kljub grožnjam s sankcijami EU proti Rusiji se mora Ukrajina začeti deliti na dva dela.

Ukrajina se je znašla na točki razpada, a zahodne države, predvsem ZDA in EU, niso sposobne tega uvideti, saj še vedno niso pripravljene spoznati, da so se zadeve spremenile in da je prišel čas sprememb. Vse meje ne bodo mogle obstati kot v času po drugi svetovni vojni in to je jasno vsem razen zahodnim […]