Zadnja novica

ponedeljek, 26.september.2016 - 17:00

Boji v mestu Alep se morajo nadaljevati v vsej svoji veličini

Vojna v Alepu se mora nadaljevati. Premirje ne koristi svojemu namenu.

Rusija in sirski režim ne bi smela popustiti pritisku zahodnih držav, saj bi prehitro premirje imelo kontraproduktivne učinke na zagotovitev stabilnejšega miru v Siriji oziroma na področju Alepa.

Položaj bojev v Alepu na dan 26.9.2016. Za povečavo kliknite na sliko.

polozaj_bojev_v_alepu_26_09_2016_wikipedia

Na Dossier korupcija smo že avgusta prek Twitterja povedali, da je vzpostavitev premirja v Alepu napačna poteza, ki bi prinesla le podaljšanje vojne v tem sirskem mestu.

Tviti Dossier korupcija o premirju na področju Alepa.

dk_on_ceasefire_in_aleppo

Preprosto bi premirje omogočilo nasprotni strani in tudi terorističnim skupinam, da okrepijo svoje vrste.

Ta naša svarila so se sedaj pokazala za točna.

Takoj po tem, ko se je pred okoli dvema tednoma vzpostavilo premirje in so po tem premirju ameriška letala bombardirala položaje sirske vojske ter ubila 62 sirskih vojakov, ki so tedaj še (očitno edini) spoštovali premirje, so militantne skupine, ki jih podpirajo tudi zahodne države, ter Islamska država, začele z ofenzivo na položaje sirske vojske.

Sirska vojska in Rusija nista mogli stati kar križem rok in gledati, kako jih pod pretvezo lažnega premirja uničujejo sovražne skupine, zato sta morali tudi sami odstopiti od premirja.

Na žalost se je zgodilo ravno to, na kar smo opozorili v naših tvitih, ki smo jih zapisali v angleščini.

Sedaj še enkrat ponavljamo.

Premirje v Alepu ne bi imelo nobene velike koristi za vzpostavitev miru v Siriji, zato je potrebno boje v Alepu izpeljati do konca, tudi skozi intenzivnejše vojaške udare.

Bojevanje v Alepu je prišlo v ključno fazo in v tej fazi bo vojna najbolj intenzivna.

Diplomacija bi morala še počakati z mirovnimi pobudami, prav tako pa bi se morala vzdržati obtoževanja glede vojnih zločinov, ki samo povečujejo napetosti v mednarodni skupnosti.

Vojno v Alepu je potrebno izpeljati, ne glede na to, kako grozno se to sliši, še posebej za Evropsko unijo, ki se neskončno boji ponovne eskalacije begunske krize, ki maje temelje obstoječim političnim oblastem v njenih državah članicah.

Stanje v Alepu je sedaj namreč takšno, da je možna le vojaška rešitev.

Vsako premirje bi vojno stanje le še podaljšalo, vsekakor pa ne bi prineslo rešitve v obliki miru, saj je več kot očitno, da se nasprotne strani v Alepu niso željne pogovarjati o miru, ampak vsako premirje izkoristijo za okrepitev svojih položajev in napadanje nasprotne strani.

Sami intenziviranje vojne v Alepu trenutno vidimo kot najboljšo rešitev. Mirne rešitve žal ni mogoče doseči.

Delo: Goreči Alep v poslednjih vzdihljajih: sirsko Sarajevo in Guernica

Deutsche Welle: Russia dismisses war crimes claims as Aleppo campaign continuesZnačke prispevka: ,

Komentarji (25)

 

 1. admin pravi:

  V ALEPU SE ZAČENJA VELIKA OFENZIVA

  SIRSKE VOJSKE

  VELIKA OFENZIVA: Sirska vojska poziva prebivalce na vzhodu Alepa, da zapustijo ta predel; Množične dezertacije med sirskimi uporniki, ki bežijo v Turčijo.

  Sirska vojska je prebivalce na vzhodu Alepa, ki stanujejo na področjih, ki jih imajo v rokah sirski uporniki, pozvala, naj čim prej zapustijo svoje domove.

  Poziv je podan zato, ker namerava sirska vojska na tem področju izvesti veliko vojaško operacijo s ciljem zavzetja teh predelov Alepa iz rok upornikov.

  Ob tej novici je zanimiva tudi novica o množičnih dezertacijah iz vrst sirskih upornikov, gre predvsem za poveljnike uporniških enot, ki so odložili orožje in se podali v beg v sosednjo Turčijo, saj se zavedajo, da bodo poraženi. Eden od poveljnikov Svobodne sirske vojske FSA (zmerni uporniki) je zaradi dezertacij obtožil poveljnike enot, ki so bili povezani s FSA. Rekel je, kje so sedaj tisti verski voditelji uporniških vojaških enot, ki so govorili, da so blizu Bogu, sedaj pa so pobegnili. Obtožil jih je, da so na bojiščih kradli denar od tamkajšnjih ljudi in so trgovali s sirsko krvjo, sedaj, ko je postalo kritično, pa so pobegnili in zapustili Sirijo.

  FARS: Syrian Army Urges Remaining Civilians to Leave Eastern Districts of Aleppo City

 2. admin pravi:

  Mednarodna skupnost mora za nekaj časa zamižati na obe očesi in pustiti, da se ofenziva v Alepu odvije v svoji smeri. Vsake smrti in zadete stavbe se ne sme potencirati. Nobena vojaška operacija pač ne mine brez posledic.

  Iz Alepa prihajajo poročila o določenih smrtnih žrtvah zaradi ofenzive.

  Vedeti je potrebno, da vsaka večja vojaška akcija za seboj potegne nekaj kolateralne škode.

  To je potrebno vzeti v zakup, kakorkoli se to neprijetno sliši.

  Potrebno je vedeti, da je vseeno, če je v kratkem času skoncentrirano nekoliko več smrti ali pa je to isto število smrti razpotegnjeno v večjem časovnem obdobju.

  Rezultat je podoben, le vojno stanje traja v drugem primeru več časa.

  Sami zato ne bi delali prevelikega pompa zaradi poročil o določenih smrtnih žrtvah.

  Če se na tem mestu dotaknemo še papeževega govora.

  Papež Frančišek je povedal, da bodo vsi odgovorni za bombardiranje v Alepu za to odgovarjali pred Bogom.

  S to trditvijo se ne strinjamo.

  Ustroj v onstranstvu ni narejen na način, da bi predvideval odgovornost v takšnih primerih. Še posebej če se ve, da se sedanja ofenziva izvaja s ciljem, da se doseže situacija, ki bi omogočila stabilnejši mir v Siriji.

  Ponavljamo, da ima vsaka vojaška operacija kot posledico določeno kolateralno škodo.

  Temu se je nemogoče izogniti, sploh v naseljenih področjih.

  Preprosto je sedaj potrebno zamižati na obe očesi in počakati na končni izid vojaške operacije.

  Iskreno povedano, smo opazili, da to nekateri (tako svetovni mediji kot tudi nekateri politiki) že sedaj počnejo s tem, ko nič ali pa zelo omejeno poročajo o konkretni ofenzivi.

  Morda je res prav, da se za nekaj časa umakne pogled in se dovoli, da stvari stečejo v svojo smer.

  Kompliciranje je po našem mnenju popolnoma nepotrebno.

  Še posebej zato, ker se ve, da so vsi že počasi naveličani od dolgotrajne sirske vojne in bi na tem področju želeli končno videti neke pozitivne premike. Le večja ofenziva lahko pripelje do teh premikov.

  The Guardian: Two Aleppo hospitals bombed out of service in ‘catastrophic’ airstrikes
  BBC: Syria war: Those bombing Aleppo ‘must answer to God’ – Pope

 3. admin pravi:

  Bodo sirski uporniki uporabili kemično orožje in krivdo naprtili sirski vojski?

  Rusija svari, da uporniške skupine načrtujejo s kemičnim orožjem napasti civiliste v vzhodnem Alepu z namenom, da za to dejanje nato obtožijo sirsko vojsko in na ta način ustavijo ofenzivo le te v Alepu.

  Te novice je potrebno vzeti v ozir, saj bi mednarodni skupnosti verjetno takšne vrste incident kar ustrezal, da predčasno ustavi ofenzivo sirskih vladnih sil v Alepu.

  RT: Terrorists mull ‘chemical attack’ in Aleppo to frame Syrian govt – Russia’s Defense Ministry

 4. admin pravi:

  Vojaško operacijo v Alepu je potrebno dodatno intenzivirati

  V POSAMEZNIH DELIH ALEPA JE POTREBNO IZVESTI POPOLNO ANIHILACIJO – PO POTREBI

  Sirska ofenziva je po nekaj začetnih dneh napredovanja spet začela rahlo nazadovati oziroma je hitrost njenega napredovanja zmanjšana.

  To priča o tem, da so uporniki dali večji odpor, kot je bilo pričakovati.

  V primeru, da pride do težav z napredovanjem ofenzive, bo očitno potrebno premisliti o popolni anihilaciji posameznih področij Alepa.

  Ta bi se izvedla z močno intenziviranimi zračnimi napadi, ki bi posamezna področja v celoti zravnala z zemljo.

  Prav tako bi bilo potrebno uničiti vse oskrbovalne poti upornikov.

  Popolna anihilacija ne bi minila brez žrtev, saj predvideva, da na konkretnih področjih ne ostane več nič živega.

  V primeru popolne anihilacije je potrebno le upati, da bo kolateralne škode čim manj.

  Ko govorimo o popolni anihilaciji, seveda govorimo o uporabi konvencionalnega orožja, ki na dolgi rok ne pušča posledic na okolje (kot je temu tako pri uporabi jedrskega orožja, ki okolje obremeni z radiacijo).

  Orožje bi bilo konvencionalno, a močno destruktivno, takšno da bi onemogočilo obstoj slehernega življenja na mestih, kjer bi se uporabilo.

  To bi pospešilo ofenzivo na področjih, kjer je odpor večji od pričakovanega.

  Pred uporabo takšnega orožja bi bilo potrebno morebitne civiliste, ki bi bili tam, opozoriti, naj takoj zapustijo področje, če želijo ostati živi.

  Po popolni anihilaciji bi morale kopenske sile zavzeti ta področja.

  Ponavljamo, da gre pri popolni anihilaciji le za posamezne predele Alepa, kjer se nahajajo sovražne enote. Pri tem je potrebno v zakup vzeti določeno kolateralno škodo.

  Naj povemo, da nismo v celoti zadovoljni z napredovanjem sirske vojske in njej prijateljskih enot na posameznih področjih. Še posebej so zaskrbljujoče informacije, da so te enote ponekod utrpele velike izgube.

  Ravno takšne informacije narekujejo potrebo po popolni anihilaciji posameznih področij Alepa, tako da se sovražne enote čim bolj ošibi.

 5. admin pravi:

  Francija je v Združenih narodih začela z iniciativo za novo premirje v Alepu. Sami prehitremu premirju nasprotujemo. Vojaška operacija se mora nadaljevati, saj se je šele dobro začela in še ni dala popolnih rezultatov.

  Francija je v Združenih narodih predlagala iniciativo za novo premirje v Alepu, s katerim bi se zagotovila dostavo pomoči na področja v Alepu. Resolucija, ki bi se sprejela, bi zajemala tudi ustavitev vseh zračnih napadov s strani ruskih in sirskih sil.

  Francija si ne želi sprejeti resolucije, katero bi z vetom ustavila Rusija.

  Če povemo naše mnenje.

  Sami nismo navdušeni nad premirjem, saj se je vojaška ofenziva šele dobro začela.

  Do premirja ne bi smelo priti že takoj sedaj, ampak šele po tem, ko bo vojaška ofenziva Sirije (ob pomoči Rusije in prijateljskih držav) dala določene rezultate.

  Takšno ustavljanje vojaških operacij močno zmanjšuje učinkovitost le teh, sovražnim enotam pa daje čas, da si opomorejo, se pregrupirajo in založijo s potrebnim arsenalom in drugimi stvarmi, kar omogoči podaljšanje vojne.

  To ne vodi h končnemu cilju, ampak čas do njega le podaljšuje.

  Sicer se bo videlo, kaj se bo izcimilo iz tega predloga Francije. Vse je seveda odvisno od Rusije.

  Če bo Rusija popustila, bo torej pristala na zmanjšanje učinkovitosti trenutne vojaške operacije oziroma ofenzive. Dolgoročnejše rešitve ne bo.

  Ponavljamo, da bi se moralo s premirjem še počakati, da vojaška operacija da kakšne večje rezultate. Šele takrat je potrebno govoriti o premirju (oziroma bolje povedano, se resneje pogovarjati o premirju in ga načrtovati).

  V času do vzpostavitve premirja pa je potrebno izkoristiti vse vojaške zmožnosti in vojaško operacijo silovito intenzivirati.

  Indian Express: France pushes UN draft resolution on Aleppo ceasefire

 6. admin pravi:

  Sirska vojska poziva upornike, naj se umaknejo iz vzhodnega Alepa. Zagotovila jim bo varne koridorje za umik.

  Sirska tiskovna agencija SANA je prenesla poziv sirske vladne vojske sirskim upornikom, naj zapustijo območje vzhodnega Alepa.

  Sirske vladne vojaške enote bodo odprle poseben koridor, skozi katerega bodo lahko odšli sirski uporniki, tistim, ki bodo potrebovali kakšno pomoč, pa bo tudi ta zagotovljena.

  Sicer pa SANA še sporoča o velikem napredovanju sirske vosjke, kar dokazuje, da je vojaška ofenziva več kot očitno pot v pravo smer, zaradi česar so pozivi s strani zahodnih držav k ustavitvi le te neosnovani.

  SANA: Army General Command calls on gunmen to exit eastern Aleppo

 7. admin pravi:

  Tudi v ZDA so (končno) spoznali, da je vojaška rešitev v Siriji najboljša oziroma edina možna

  ZDA so se odločille umakniti iz sporazuma o neposrednih pogovorih z Rusijo za vzpostavitev premirja v Siriji

  ZDA so se odločile umakniti iz sporazuma z Rusijo, katerega cilj bi bil doseči premirje v Alepu oziroma Siriji.

  Čeprav ima negativen prizvok, je to pozitivna novica.

  Preprosto so tudi v ZDA spoznali, da je trenutno ravno vojaška rešitev tista, ki je edina možna v primeru Sirije.

  Preprosto je prišlo do spoznanja, da je potrebno mir v Siriji zagotoviti z vojaškimi sredstvi, saj diplomacija v sedanji situaciji ne more razrešiti zapletene situacije na terenu Sirije.

  Vojaška ofenzive sirske vojske, podprta s strani Rusije, zaenkrat napreduje relativno v redu. Ofenziva se je dodatno intenzivirala in prinaša rezultate. Seveda je to šele začetek.

  Bistven vojaški spopad bo trajal še nekaj časa, dokler sirska vojska ne zasede področij, ki jih sedaj zasedajo sovražne enote.

  Kot smo že rekli v enem zgornjih prispevkov, je pri Siriji nekaj časa potrebno gledati stran in pustiti, da vojaška rešitev spora da svoje rezultate.

  Sirski gordijski vozel se očitno lahko razreši le z mečem, če se izrazimo nekoliko pesniško.

  Spodaj podajamo dokument ZDA, s katerim se ZDA umikajo iz mirovnega sporazuma med ZDA in Rusijo.

  ZDA se umikajo iz mirovnega sporazuma glede Sirije. Za povečavo kliknite na sliko.

  V Siriji bo pot v mir očitno vodila skozi vojaško rešitev.

  Če ponovimo. Tudi ZDA so končno spoznale, da je vojaška rešitev vojne v Siriji edina učinkovita opcija, ki je ostala. In ta opcija bo prinesla rezultate.

  Upamo, da bo vojaška rešitev čim krajša. Alepo bo moral čim prej priti nazaj pod nadzor sirske vlade, kar bo zahodnemu delu Sirije omogočilo večji mir in stabilnost. Vsaj zahodni del Sirije bo tako do določene mere stabiliziran.

  Še nekaj. Umik ZDA iz sporazuma z Rusijo ne bi smel voditi v neupoštevanje dogovora o nenapadnju med obema velesilama. ZDA in Rusija se verjetno zavedata svoje izjemne vojaške moči, ki ne sme priti navzkriž ena z drugo, saj bi to imelo prehude posledice.

  RT: US suspends bilateral contact with Russia over Syria

 8. admin pravi:

  Alep mora pasti v roke sirske vlade prej kot v enem letu. Zato je potrebno silovito ofenzivo vzdrževati, premisliti pa je potrebno (mestoma) tudi o uporabi še močnejšega orožja.

  Po tem, ko so Američani prenehali sodelovati z Rusijo glede Sirije, je Rusija na področje pomorske vojaške baze Tartus v Siriji namestila protiraketni sistem S-300.

  Namestitev sistema je na zahodu izzvala nervozo, a Rusi mirijo, da se nihče ne rabi nič bati, saj gre zgolj za obrambni sistem za zaščito varnosti ruske pomorske baze v Sredozemskem morju.

  Ruske in sirske sile še vedno izvajajo silovito ofenzivo na položaje upornikov v mestu Alep, a se ti v posameznih predelih še vedno upirajo, kar daje vedeti, da je potrebno s silovito ofenzivo nadaljevati in jo na določenih mestih, kjer je odpor večji, še povečati.

  Sami nismo navdušeni nad mnenjem nekaterih analitikov, da bo Alep padel šele v roku enega leta. To je predolgi rok.

  Če se zadeve izvedejo dovolj silovito, je lahko čas tudi krajši. Eno leto je predolga doba.

  Ravno zato je potrebno silovitost ofenzive ohranjati na visokem nivoju oziroma jo še stopnjevati. Morda tudi z uporabo kakšnega še močnejšega orožja, katerega učinkovitost bi se na ta način preizkusila v praksi.

  Tisto orožje, ki bi bilo najbolj učinkovito, bi bilo potem potrebno najpogosteje uporabiti (v kolikor je ekonomsko upravičeno, seveda).

  Morda ne bi bilo slabo, da se začne izvajati evakuacija celotnega preostalega prebivalstva v Alepu proti Turčiji (Kilis), saj bi odstranitev civilnega prebivalstva omogočila uporabo najbolj destruktivnih vrst (konvencionalnega) orožja proti upornikom.

  Reuters: Aleppo will eventually fall, but Syrian war will go on
  RTV Slovenija: Rusi svoje oporišče v Siriji zaščitili s sistemom S-300

 9. admin pravi:

  V zgornjem prispevku smo govorili o evakuaciji preostalega prebivalstva iz Alepa, da bi se lahko izvedlo silovitejše operacije proti upornikom.

  Ena od družina, katero je potrebno izseliti, je družina Bane Alabed, ki na Twitterju skupaj s svojo mamo poroča o stanju v Alepu iz svojega stanovanja. V tvitih predvsem poziva k ustavitvi ofenzive in bombardiranja.

  Bano Alabed in njeno družino naj se izsledi in evakuira.

  Njen Twitter naslov je naslednji.

  Bana Alabed Twitter: https://twitter.com/AlabedBana

  Naj dodamo, da Bana Alabed ne podpira ne Bašarja al Assada ne Rusije, kar je mogoče razbrati iz nekaterih njenih tvitov oziroma tvitov njene matere Fatemah, zato bi lahko družina pokazala določeno mero odpora, v primeru, da bi jo reševale sirske vladne enote.

 10. admin pravi:

 11. admin pravi:

  Sirska vojska naj bi nameravala kmalu zmanjšati intenzivnost napadov iz humanitarnih razlogov. Sirska vojska se je za to odločila, ker meni, da sirski uporniki civiliste uporabljajo kot živi ščit.

  Sirska vojska poziva prebivalce Alepa, ki se nahajajo na področjih, na katerih se izvaja vojaška operacija, da zapustijo ta področja in gredo na varnejša mesta.

  Reuters: Syrian army to reduce air strikes on Aleppo

 12. admin pravi:

  POZITIVNE NOVICE IZ IRAKA

  Iraške šiitske milice množično prehajajo iz Iraka v Sirijo, kjer se borijo na strani Bašarja al Asada.

  Iz Iraka prihajajo zelo pozitivne informacije.

  Znano je, da sirski vladni vojski Bašarja al Asada pomagajo Rusija, libanonski in iranski bojevniki.

  Iz Iraka pa prihajajo tudi informacije, da v Sirijo vstopajo številni bojevniki s strani iraških šiitskih milic.

  Ti predstavljajo polovico iraških kopenskih sil, ki se borijo proti islamski državi v Iraku.

  V Sirijo so se prišli borit na strani Bašarja al Asada proti sirskim upornikom. Prišli so predvsem podpret ofenzivo sirske vojske (podprte s strani Rusije) v mestu Alep, pa tudi drugih mestih.

  Ta novica je zelo pozitivna, saj se tako povečuje število sil, katerih cilj je osvoboditev Alepa oziroma zavzetje Alepa s strani vladnih sil.

  Sicer je ta novica nekoliko neprijetna za zahodne zaveznike (ZDA), saj se ZDA v Iraku zanašajo tudi na pomoč šiitskih milic v boju zoper islamsko državo, v Siriji pa se te iste šiitske milice borijo proti sirskim upornikom, ki jih podpirajo ZDA v boju proti Asadu. Tako so ZDA v Iraku zaveznice iraških šiitskih milic, ki se borijo proti islamski državi, v Siriji pa so na sovražni strani sirskih upornikov, proti katerim so se prišli borit borci iz vrst iraških šiitskih milic.

  Wall Street Journal: Iraqi Militias Complicate Aleppo Battle – Fighters combating Islamic State at home pour into Syria to support regime’s siege

 13. admin pravi:

  Namesto, da patetično jamrajo o domnevnih vojnih zločinih, bi morale ZDA prepričati sirske upornike, naj se predajo sirskim vladnim enotam.

  Zunanji minister ZDA, John Kerry, je napadel Rusijo in sirsko vlado, da napada bolnišnice, ženske in otroke. Zahteval je hitro preiskavo vojnih zločinov.

  To je po našem mnenju pretiravanje.

  Gre za običajno kolateralno škodo v vojaški operaciji takšnega obsega.

  Vsaj Američani, ki so sodelovali v toliko vojnah, bi to lahko zelo dobro vedeli.

  Takšne pobude za preučevanje domnevnih vojnih zločinov so po našem mnenju precej dvolične in predstavljajo nepotrebno zapletanje situacije, zato se jih ne bi smelo jemati preveč resno. Še več. Iniciativo ZDA o preučitvi domnevnih vojnih zločinov Rusije in sirskih vladnih enot bi bilo potrebno zatreti že v kali.

  ZDA v tem primeru močno pretiravajo.

  Nekateri v ZN, predvsem Francija, želijo z novim predlogom ponovno vzpostaviti premirje v Alepu.

  Sami premirja še ne bi vzpostavili, saj je potrebno še počistiti teren.

  Je pa zanimiv predlog posebnega odposlanca ZN za Alep, ki se je ponudil, da bo sam pospremil sirske upornike ven iz vzhodnega Alepa.

  Ta predlog bi morali Združeni narodi izvesti takoj.

  Sirske vladne sile bi vzpostavile posebne varne koridorje, kar je dejansko predlagala sama sirska vojska in je ta predlog torej prišel s strani sirske strani, ki je dodatno zagotovila upornikom, ki se predajo, amnestijo.

  Odposlanec ZN bi nato skozi te koridorje pospremil sirske upornike.

  Združeni narodi morajo le prepričati upornike, naj se predajo in sirski vojski prepustijo vzhodni Alep. Podobno pa bi lahko storili povsod po Alepu.

  Alep namreč mora priti v roke sirskih vladnih enot.

  ZDA bi namesto, da patetično jamrajo o storjenih vojnih zločinih, lahko raje delovale bolj konstruktnivno in uporabile svoj vpliv ter sirske upornike prepričale, naj se vendarle predajo.

  Torej. Ali bo mir v Alepu hiter je v veliki meri odvisno od ZDA, ki morajo sirske upornike prepričati, naj se predajo sirskim vladnim enotam.

  Šele v tem primeru bi bilo mogoče premirje v Alepu. V vseh drugih primerih pa je boljše, da se vojaška operacija sirskih vladnih sil nadaljuje.

  Končna rešitev za Alep bi morala biti, da vladne sile Bašarja al Asada vzpostavijo popoln nadzor nad mestom, sirski uporniki pa se umaknejo iz mesta.

  In k temu bi morali težiti tudi Združeni narodi, če želijo doseči mir in stabilnost v Siriji.

  Govorjenje o domnevnih vojnih zločinih pa je čista patetična demagogija, s katero bi morali Združeni narodi prenehati, ker to ne koristi ničemur.

  Jutarnji list: AMERIKANCI BIJESNI NA ASADA I RUSE Kerry zahtijeva istragu za ratne zločine u sirijskom gradu Alepu
  BBC: Syria conflict: US calls for Russia and Syria war crimes probe
  Reuters: U.N. envoy offers to escort rebels out of Aleppo
  SANA: Army’s general command gives additional opportunity to gunmen in Aleppo to benefit from amnesty decree

 14. admin pravi:

  Obe resoluciji za dosego premirja v Alepu sta propadli

  Obe resoluciji na zasedanju varnostnega sveta v Združenih narodih na temo vzpostavitve premirja v Alepu nista dobili podpore.

  Resolucijo zahodnih držav (prvenstveno Francije) je z vetom pokopala Rusija.

  Resolucije Rusije pa niso podprle zahodne države.

  Tako dogovor o premirju v Alepu ni dosežen.

  Takšen izid glasovanja v varnostnem svetu ZN je po našem mnenju najbolj primeren, saj bi abruptna prekinitev vojaške operacije samo preprečila dosego jasnega cilja, to pa je ponovni prevzem nadzora mesta Alep s strani sirske vlade.

  Praktično se ne bi zgodilo nič, kot le to, da bi se celotno dogajanje v Alepu po nepotrebnem podaljšalo.

  Tudi ruski predstavnik v ZN Vitalij Čurkin je dejal, da je bilo zasedanje varnostnega sveta nepotrebna izguba časa.

  Ko so ga pa povprašali, ali to pomeni konec možnosti za diplomatsko rešitev, pa je vendarle povedal, da ne, ampak da je to pomenilo le konec nekega zelo čudnega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov.

  S tem so vrata za nek prihodnji diplomatski dogovor vendarle ostala odprta, a zaenkrat še ni prišel čas za diplomacijo.

  Tudi med zasedanjem varnostnega sveta je potekala silovita ofenziva na mesto Alep, ki daje vse več rezultatov, tako da se čas, ko bo sirska vlada prevzela nadzor nad celotnim Alepom, približuje.

  Tribune.com.pk: Divided UN council fails to act to ‘save Aleppo’

 15. admin pravi:

  Za ZDA bi bilo boljše, da se ne vmešavajo v zahodni del Sirije

  Možnost nuklearnega spopada med ZDA in Rusijo je trenutno v sferi fikcije. Je pa vse odvisno od korakov ZDA, ki lahko z napačnimi potezami zanetijo odkrit vojaški spopad z Rusijo.

  V enem od zgornjih prispekov smo opozorili, da bi se morali ZDA in Rusija zavedati nevarnosti medsebojnega konflikta, saj bi imel ta lahko velike razsežnosti.

  Opozorilo še posebej velja za ZDA, ki vse pogosteje grozijo z izvedbo zračnih napadov na cilje sirske vojske.

  Po našem mnenju bi z napadom na položaje sirske vojske, ZDA postale agresor na sirsko državo in kot takšne legitimna tarča protinapadov.

  Skrajšano. Rusija, ki je namestila na področje Sirije svoje protiraketne sisteme S-300 in S-400 bi lahko brez občutka slabe vesti sestrelila vsa sovražna letala, tokrat ameriška.

  Nekateri Američani sicer trdijo, da ruska protiraketna obramba ne bi bila uspešna pred ameriškimi letali tipa F-22 in B2, sploh pa proti ameriškim lovcem F-35.

  Rusija se sicer lahko v primeru ameriškega napada na sirsko vojsko zateče k taktiki popolnega uničenja vseh položajev sirskih upornikov (katere ščitijo ZDA) neoziraje se na civilne žrtve.

  Napadi na posamezna področja, recimo posamezne predele Alepa, bi morali biti tako siloviti, da bi sovražnika uničili v zgolj nekaj dneh. Civilne žrtve bi v tem primeru postale popolnoma nepomembne. Drugače povedano. Vsi civilisti, ki bi se znašli na teh področjih, bi lahko pričakovali gotovo smrt.

  Napad ameriških letal na položaje sirske vojske in s tem ogrozitev ruske vojske bi dejansko pripeljal do tega, saj bi bil cilj ruske in sirske vojske kar najhitrejše uničenje sovražnika.

  Ali bi lahko tovrstno poslabšanje razmer pripeljalo do jedrske vojne, pa je še vprašanje. Vse je odvisno od občutka ogroženosti kakšne od velesil.

  Kot je znano, se Rusija pripravlja na hipotetično možnost jedrske vojne. Zanimive so namreč informacije o grajenju bunkerjev v primeru jedrskega napada, pa tudi razmeščanje bojevih glav z jedrskimi konicami na položaje, naperjene proti evropskim državam.

  A seveda je to vse sedaj le v fazi neke fikcije. Vse je namreč odvisno od ZDA. Koraki ZDA so tisti, ki bi lahko zanetili vojno večjih razsežnosti.

  Zato je boljše, da ZDA ne vstopajo na področje zahodne Sirije, na katerem ima svoje interese Rusija.

  Razmišljanje o vojaškem spopadu s sirskimi vladnimi silami je namreč razmišljanje o odprtem spopadu z Rusijo.

  Takšna razmišljanja (o nuklearnem spopadu med Rusijo in ZDA) so, kot smo dejali, zaenkrat še čista fikcija, težko uresničljiva, so pa po svoje lahko nek katalizator dogajanja v Siriji, ko bi se vsem šlo za čim hitrejšo dosego svojih ciljev.

  Torej. Tudi takšna razmišljanja nekaterih pripeljejo do potrebe po čim hitrejši ureditvi stanja v Siriji, kar bi pomenilo intenziviranje sirske vojaške ofenzive proti upornikom.

  Sami, kot je že znano iz naših prejšnjih prispekov, sicer podpiramo silovito akcijo sirskih in ruskih sil na področju Alepa, ker se zavzemamo za čim hitrejšo rešitev vojne v Siriji na področju Alepa, saj je to potrebno za stabilizacijo zahodnega dela Sirije.

  Jutarnji.hr: SITUACIJA IZMIČE KONTROLI. JESMO LI DOISTA NA RUBU NUKLEARNOG LUDILA? Prijeti oružani obračun Amerikanaca i Rusa u Siriji, Putin na europske granice dopremio raketni sustav.

 16. admin pravi:

  Sirska tiskovna agencija prenaša novice iz nekaterih savdskih medijev, da ZDA zalagajo vojake Sirske osvobodilne vojske (FSA), ki se borijo proti sirski vladi, z oborožitvijo. Nazadnje so jim dostavili rakete zemlja – zemlja Grad. Rakete naj bi sirski uporniki uporabili za boje v Alepu, Homsu in sirskih krajih ob Sredozemskem morju.

  Nove dopremljene rakete z raketometi naj bi služile tudi za ustvarjanje tampon cone v posameznih predelih na severu Sirije.

  Farsnews: Saudi Media: US Supplying Terrorists in Syria with New Missiles

 17. admin pravi:

  Francozi so, jezni zaradi tega, ker je Rusija zrušila njihovo resolucijo o premirju v Alepu, mednarodno kazensko sodišče zaprosili, naj začne postopek za ugotavljanje domnevnih vojnih zločinov s strani Sirije in Rusije v Alepu. A to se jim očitno pravno ne bo izšlo.

  Francija išče načine, da spravi Sirijo in Rusijo pred mednarodno kaunsko sodišče (ICC – International Criminal Court) zaradi preiskave vojnih zločinov, ki naj bi jih Rusija in Sirija storili med vojaško operacijo v Alepu.

  Francija se je za to odločila po tem, ko je Rusija z vetom zavrnila francosko resolucijo za dosego premirja.

  Sirija ni članica mednarodnega kazenskega sodišča, zato se postavlja vprašanje, ali ima ICC sploh jurisdikcijo nad domnevnimi zločini, narejenimi v Siriji. Očitno te pristojnosti to sodišče nima.

  Edino varnostni svet združenih narodov bi lahko ICC s posebnim dokumentom proglasil za pristojnega za preiskovanje vojnih zločinov v Siriji, a v varnostnem svetu lahko takšno resolucijo oziroma dokument zavrne Rusija z vetom, zato tudi ta možnost bolj kot ne ni mogoča.

  Očitno Francija s tožarjenjem po ICC-ju zgolj želi izraziti jezo zaradi tega, ker je Rusija zavrnila njeno resolucijo.

  Zaradi jeze Francija razmišlja tudi o tem, da bi francoski predsednik Francois Hollande odpovedal že napovedani sestanek z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom.

  Tudi če francoski predsednik Hollande sprejme Vladimirja Putina, pa nekateri francoski politiki že omenjajo, da sestanek med njima ne bo prijeten za Putina.

  Asharq Al-Awsat: France to Seek ICC Investigation for War Crimes in Aleppo

 18. admin pravi:

  Ker je francoski predsednik Francois Hollande pri obisku Putina predvidel skrčitev pogovorov le na teme, ki se tičejo Sirije in ker je Francija pri ICC iskala načine, da Rusijo in Sirijo obtoži vojnih zločinov, storjenih med vojaško operacijo sirske in ruske vojske v Alepu (kar je precej za lase privlečena obtožba in je zato dejanje Francije izrazito sporno in dvolično), se je ruski predsednik odločil, da v tem primeru ne misli priti na obisk francoskemu predsedniku.

  Odločitev Vladimirja Putina je razumljiva in tudi pravilna. Sami bi na njegovem mestu ravnali enako.

  Ker je dobil indice, da bo v Franciji deležen hladnega sprejema, saj je Francija s svojimi dejanji pokazala precej sovražen odnos do Rusije, je edino normalno, da se Putin ne podaja na tovrstno srečanje, ki ne bi prineslo nobenih rezultatov.

  Francija je s svojimi precej nediplomatskimi dejanji pokazala, da ni več relevantna država za vzpostavljanje dialoga z Rusijo, vsaj kar zadeva sirsko vprašanje.

  RTV Slovenija: Putin zaradi kritike Hollanda odpovedal obisk v Parizu

 19. admin pravi:

  Če bi se zahodnim državam tako šlo za mir v Alepu, bi morale takoj prenehati podpirati sirske upoirnike in jih pozvati, naj se predajo sirskim vladnim enotam, ki jim ponujajo amnestijo v primeru predaje.

  V soboto se obeta novo srečanje držav, katerih cilj je zagotoviti mir v Alepu.

  Sami pri tem ponovno opozarjamo, da bi prehitro premirje v Alepu zgolj podaljšalo celotno vojno v Alepu, saj bi omogočilo sirskim upornikom, da si opomorejo in se spet okrepijo, kar bi bilo v popolnem nasprotju s cilji vojaške ofenzice ruske in sirske vojske.

  Sicer sta Rusija in Sirija spet ponudile sirskim upornikom, da se predajo in odidejo iz vzhodnih delov Alepa prek varnih koridorjev.

  To bi bila najboljša rešitev, če se želi doseči mirnejši konec vojne v Alepu.

  Zahodne države bi se morale zavedati, da ni mogoče govoriti o koncu vojne v Alepu in obenem podpirati sile sirskih upornikov, ki podaljšujejo to vojno.

  Rešitev ni v razdelitvi mesta na uporniške dele in vladne predele. Mesto mora v celoti priti pod oblast sirske vlade.

  Torej. Sirski uporniki so (bodo) dobili možnost, da zapustijo mesto Alep.

  Prav bi bilo, da to rešitev sprejmejo.

  V kolikor je ne bi sprejeli, bi bilo potrebno vojaško ofenzivo sirske in ruske vojske nadaljevati in jo še dodatno intenzivirati.

  Še nekaj smo opazili. Mnogi civilisti v vzhodnem Alepu sploh nočejo zapustiti obleganih področij, kljub temu, da so dobili možnost, da to naredijo.

  Z mnogimi izgovori zavračajo, da bi odšli. Tu gre v prvi vrsti za civiliste, ki podpirajo sirske upornike.

  Torej. Ti civilisti so pogostokrat sami krivi za to, da umirajo, ker se nočejo umakniti iz vojnih področij.

  Zato je govorjenje o domnevnih vojnih zločinih s strani zahodnih držav zelo neprimerno in nevarno početje.

  Ruske in sirske sile so že večkrat poudarile, da napadajo zgolj položaje, na katerih so sirski uporniki. Če so na teh položajih tudi policisti, pač ti postanejo kolateralna škoda. Nikakor pa ne gre za vojne zločine.

  Če strnemo. Zahodne države bi morale sirske upornike pozvati, naj zapustijo Alep, ne pa da jih dodato oborožujejo in s tem podaljšujejo vojno. Zahodne države bi se morale vesti manj dvolično.

  Končni cilj za rešitev Alepa je zavzetje celotnega Alepa s strani sirskih vladnih sil.

  V kolikor sirski uporniki ne bi sprejeli predloga, da se predajo in prek varnih koridorjev zapustijo Alep, bi se morala ofenziva sirskih in ruskih sil nadaljevati oziroma še intenzivirati.

  Končni cilj mora biti dosežen, sicer bo ofenziva neuspešna, kar bo imelo negativne posledice na trajanje vojne v sirskem Alepu.

  Reuters: Syria’s Assad says taking Aleppo from rebels key to pushing ‘terrorists’ back to Turkey

 20. admin pravi:

  Sirski uporniki se ponekod v Siriji že predajajo in se evakuirajo iz območij. To jim omogoča sirska vlada in to brez posredovanja ZN

  Sirske vladne sile so nekaterim upornikom že omogočile evakuacijo. Uporniki se lahko iz področij varno in udobno prepeljejo z avtobusi.

  V zgornjem prispevku, 14.10.2016 ob 06:46, smo povedali, da bi morali sirski uporniki sprejeti poziv sirske vlade, naj zapustijo vzhodni Alep oziroma vsa področja v Alepu, ki jih zasedajo. Naj se torej predajo.

  Spodaj podajamo primer, ki lepo kaže, kako je to možno enostavno storiti.

  To sirska vlada v določenih področjih, recimov predelih Damaska že sedaj počne in to brez posredovanja Združenih narodov.

  Sirski uporniki imajo možnost zapustiti ozemlje na lep in human način. Ven pa se jih prepelje z avtobusi.

  Spodaj je opisan primer, kako se je 640 sirskih upornikov po dogovoru s sirskimi vladnimi silami (brez posredovanja Združenih narodov) odločilo, da sprejme ponudbo sirske vojske. 640 sirskih upornikov se je varno evakuiralo iz severovzhodnega predela Damaska, imenovanega Qodsiyeh.

  Sirske upornike je skupaj z njihovimi družinami prepeljalo 17 avtobusov.

  Skratka zadeve se lahko uredijo.

  Ravno zahodne države bi morale vplivati na sirske upornike tudi drugod po Siriji, predvsem pa v Alepu, da ti sprejmejo ponudbo sirske vojske.

  Če tega zahodne države ne bodo storile, bodo same v veliki meri odgovorne za nadaljevanje vojne v Alepu.

  Rešitev je mogoča. Na zahodnih državah je, da jo sprejmejo.

  FARS: 640 Terrorists Start Evacuation of Qodsiyeh, Al-Hamah in Damascus

 21. admin pravi:

  SRHLJIVO: Svobodna sirska vojska (FSA) pokončala vodjo ene od svojih enot, ker se je pogovarjal s sirskimi vladnimi silami o predaji

  Pripadniki FSA so brutalno ubili lastnega polkovnika, ker se je dogovarjal s sirsko vladno vojsko o mirni predaji

  Iz Sirije prihajajo zaskrbljujoče informacije, ki sirske upornike, katere podpirajo ZDA in zahodne države, kažejo v skrajno krvoločni luči.

  Tako so sirski uporniki iz vrst “zmernih upornikov”, Svobodne sirske vojske (FSA), brutalno pokončali enega od poveljnikov (ene od enot), polkovnika Zaidana Nesairata, ko so izvedeli, da se je začel dogovarjati s sirsko vojsko Bašarja al Asada o predaji.

  Takšno obnašanje FSA kaže, da nekateri sirski uporniki dejansko niso željni miru, ampak želijo nadaljevati boje.

  Torej.

  Sami sirski uporniki so v največji meri krivi za nadaljevanje bojev v Siriji, čeprav zahodne države krivdo pripisujejo Rusiji in sirskim vladnim silam.

  Preprosto povedano. Sami sirski uporniki so tisti, ki ne želijo miru.

  Ravno zato je potrebno nadaljevati ofenzivo sirske vojske tam, kjer obstajajo takšni uporniki, ki zavračajo mir in brutalno ubijajo tudi lastne vojake in poveljnike, če se ti odločijo za mir.

  Takšne informacije v zelo čudno luč postavljajo tudi zahodne države, ki se zaradi napredovanja sirske vojske Bašarja al Asada tako rade poslužujejo besed o miru, dejansko so pa ravno tisti, ki jih podpirajo, proti miru.

  Ali zahodne države igrajo dvolično igro in so pozivi k miru ter lažna skrb za civiliste le krinka, pod katero želijo ustaviti napredovanje sirskih vladnih enot v odnosu do sirskih upornikov? Ali se zahodnim državam sploh gre za mir? To bi se morali voditelji zahodnih držav resno vprašati, še posebej če vemo, da so zahodne države v prvi vrsti zanetile vojno v Siriji, s tem ko so podpirale sirske upornike, s ciljem, da ti vojaško uničijo Bašarja al Asada. Delovanje zahodnih držav je v primeru Sirije zelo dvolično.

  FARS: Colonel Zaidan Nesairat of the Free Syrian Army (FSA) Dies in Idlib. FSA Butchers It’s Own Commander.

 22. admin pravi:

  2000 sirskih upornikov v Alepu naj bi se bilo pripravljeno predati in odložiti orožje. Sirske in ruske sile jim bodo omogočile varno evakuacijo.

  2000 sirskih upornkov, ki se borijo na področju vzhodnega Alepa, je po poročanju iranske tiskovne agenciie FARS, ki se sklicuje na lokalne vire, pripravljeno položiti orožje in se mirno predati sirskim vladnim in ruskim silam.

  Tako Rusija kot Sirija sta pripravljeni sirskim upornikom omogočiti varno evakuacijo, prav tako tudi civilistom, ki bi želeli zapustiti območje, na katerem se odvijajo boji.

  FARS: Aleppo: 2,000 Militants Ready to Surrender to Syrian Gov’t

 23. admin pravi:

  Intervju s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom o vojni v Siriji

  Sirska tiskovna agencija je objavila obsežen intervju, v katerem je ruska novinarka iz ruskega časopisa Pravda intervjuvala sirskega predsednika Bašarja al Asada.

  Intervju je na voljo v obliki besedila, pa tudi v obliki videoposnetka.

  Videoposnetek intervjuja s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom.

  Pisno verzijo intervjuja si preberite na spodnjem naslovu.

  SANA: President al-Assad’s interview given to Russia’s Komsomolskaya Pravda newspaper-VIDEO

 24. admin pravi:

  Ker premirje ni uspelo, se mora vojaška operacija nadaljevati. Začetek naj bo silovit zaradi izgubljenega časa.

  Ruska vojska bi morala aktivno uporabiti letalonosilko Admiral Kuznetsov, ko ta enkrat pride na cilj

  Na Dossier korupcija nismo nič napisali o premirju, ki sta ga omogočili ruska in sirska vojska, tudi zato, ker smo nekoliko dvomili v uspešnost premirja.

  Očitno je, da premirje ne obrodi rezultatov, ampak rezultate daje samo vojaška operacija. Ko se z vojaškimi sredstvi vzpostavi izjemno velik pritisk na nasprotno stran, se ta šele odloči popustiti. Ko je situacija mirna, pa se ne zgodi praktično nič.

  To pomeni, da je potrebno nadaljevati z vojaško ofenzivo in med samo ofenzivo sproti omogočati ljudem umik. To bi bilo sicer bolj nevarno, a očitno je to edini način.

  Ker je prišlo do tridnevnega premirja, bi morala vojaška operacija začeti izredno silovito in neizprosno, da se nadoknadi izgubljeni čas.

  Sami torej predlagamo nadaljevanje vojaške operacije, civilisti, ki bi to želeli, pa bi se evakuirali med samo vojaško operacijo, takoj ko bi to razmere dopuščale.

  Rusija bi lahko izrabila ladjevje, ki ga prek Sredozemlja pelje do Sirije. To ladjevje naj uporabi za namene vojaške operacije.

  RTV Slovenija: Tri dni premirja v Alepu brez učinka, civilisti ostajajo ujeti v mestu
  The National Interest: The Russian Navy’s Great Mediterranean Show of Force

Odgovorite
SLOVENIJA

Predsednik vlade Miro Cerar se je zgodaj zjutraj pogovoril z ministrico za delo Anjo Kopač Mrak glede primera odvzema velenjskih dečkov. Ministričnega odstopa zaradi tega primera ni zahteval.
28.10.2016 - 07:39
Srbski premier Aleksandar Vučić je na začetku tedna pojasnil, da med Slovenijo in Srbijo ni odprtih vprašanj.
28.10.2016 - 06:04
Parlamentarni odbor za delo je ocenil, da predlog novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je vložil NSi, ni primeren za nadaljnjo obravnavo.
27.10.2016 - 14:25
V dolgotrajnem postopku je ustavno sodišče ugotovilo, da sta dva člena dveh zakonov, s katerimi smo reševali banke, neskladna z ustavo. Gre za člena, ki opredeljujeta možnost pravnega varstva.
27.10.2016 - 13:16
V spominskem parku mariborskega pokopališča Dobrava je potekala uradna pogrebna slovesnost za 700 žrtev povojnih pobojev, katerih ostanki so bili preneseni iz Barbarinega rova v Hudi Jami pri Laškem.
27.10.2016 - 09:48ČRNA KRONIKA

Velenjsko okrajno sodišče je v primeru odškodninske tožbe novinarke Mojce Šetinc Pašek zoper Janeza Janšo izreklo zamudno sodbo. Janša bo zaradi žaljivega tvita moral plačati šest tisoč evrov kazni.
27.10.2016 - 15:08
Kriminalisti še vedno preiskujejo preskakovanje vrst v zdravstvu. Zoper dva uslužbenca policije so uvedli postopek izredne odpovedi.
27.10.2016 - 14:40
Policija je v zadnjem obdobju prejela več kot 30 obvestil o strašljivih klovnih, znake kaznivega ravnanja pa so prepoznali v osmih primerih, večinoma gre za prekrške.
27.10.2016 - 11:48
Na regionalni cesti v bližini Stranic pri Zrečah se je v sredo popoldne zgodila prometna nesreča, v kateri je 58-letni voznik trčil v nasproti vozeče vozilo.
27.10.2016 - 05:26
Škocjanskega župana Jožeta Kaplerja naj bi zaradi spora zaradi zbiralnikov vode v romskem naselju Dobruška vas napadel 18-letnik. Osumljeni se brani z besedami, da se je župan poškodoval sam.
26.10.2016 - 08:33ZADNJE NOVICE

V evroligi so včeraj odigrali štiri tekme četrtega kroga, Alen Omić je z Anadolu Efesom dosegel prvo zmago, premagali so Darušafako. Igrali so tudi Jaka Blažič, Luka Dončić in Zoran Dragić.
Avtor: Dnevnik.si
28.10.2016 - 08:52
Meso, ostanki po telefonu naročene pice in ostanki od večerje, posoda z majonezo – vsa našteta hrana in še številna druga živila imajo različen rok trajanja, ki se ga je treba držati, da se v hladilniku ne razvijejo bakterije in neprijetne vonjave.
Avtor: Dnevnik.si
28.10.2016 - 08:00
Noč z 31. oktobra na 1. november se je tudi v Sloveniji že dodobra uveljavila kot noč čarovnic. Praznik keltskega izvora, uveljavljen predvsem v angleško govorečem svetu, je tudi pri nas postal predvsem priložnost za zabavo, ki jo spremljajo...
Avtor: Dnevnik.si
28.10.2016 - 08:00
Verjetno ste že kdaj vstopili v prostor in v ozračju pri priči začutili pridih mističnosti. Prav temno pohištvo ima namreč to moč, da elegantno prispeva k večji dramatičnosti in eksotičnosti vsakega doma. Paziti pa je treba, da interjer ne deluje...
Avtor: Dnevnik.si
28.10.2016 - 08:00
Razporeditve prostora v sodobnem domovanju ne določajo več samo zidane stene, ampak se čedalje bolj uveljavljajo drsne pregrade. Za razliko od strogih zidov vizualno olajšajo prostor, poleg tega pa omogočajo tako pregraditev kot
Avtor: Dnevnik.si
28.10.2016 - 08:00ZADNJE NOVICE

Presenetljivo je, da sta modna industrija in trgovina zaslužni  za skoraj toliko svetovnih milijarderjev kot finančna industrija.
28.10.2016 - 08:00
Foto utrinki iz včerajšnjega tretjega 
28.10.2016 - 06:52
Sauvignon, ki vrača upanje v Haloze
27.10.2016 - 20:30
Skupina Telekom Slovenije je v devetih mesecih v primerjavi z istim lanskim obdobjem ustvarila šest odstotkov manj poslovnih prihodkov in pet odstotkov manj EBITDA
27.10.2016 - 20:30GOSPODARSTVO
SVET

Predstavniki 24 držav in Evropske unije so sprejeli, da bo Rossovo morje na Antarktiki postalo zavarovano morsko območje (MPA), s čimer je postalo največje na svetu.
28.10.2016 - 06:41
Kolumbijska vlada naj bi začela pogajanja z drugo največjo uporniško skupino v državi Narodnoosvobodilno vojsko (ELN), a so proces zamrznili.
28.10.2016 - 05:21
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v odzivu na napoved splošne stavke delavcem obljubil zvišanje minimalne plače za 40 odstotkov.
27.10.2016 - 19:26
Aktualni španski premier Mariano Rajoy v spodnjem domu kongresa ni dobil dovolj podpore za nov mandat, saj ga je podprlo le 170 od 350 poslancev.
27.10.2016 - 18:44
Obrambni ministri Nata so v Bruslju končali dvodnevno zasedanje, na katerem so med drugim potrdili prispevek v štiri bataljone, ki bodo poslani v Litvo, Latvijo, Estonijo in na Poljsko.
27.10.2016 - 15:10ŠPORT

Nekaj manj kot 20 tisoč ljudi se bo v nedeljo odpravilo na 21. Ljubljanski maraton.
28.10.2016 - 07:47
Med novimi športi, ki se pojavljajo v Sloveniji, je tudi flag nogomet, različica brezkontaktnega ameriškega nogometa.
28.10.2016 - 06:38
Hokejisti Los Angelesa so v Ligi NHL še četrtič zapored, pri tem pa so spet morali igrati podaljšek. Tokrat so pred svojimi gledalci premagali Nashville s 3:2.
28.10.2016 - 05:47
Dwyane Wade je v težko pričakovanem debiju v dresu Chicaga dosegel 22 točk, s katerimi je pomagal pri zmagi nad Bostonom s 105:99.
28.10.2016 - 05:23
"Postal sem otroški zamrzovalnik. Ko pridem do otroka in ta vidi, kdo sem, malo zamrzne," o srečanjih z najmlajšimi navijači pripoveduje Peter Prevc.
28.10.2016 - 04:14

petek, 14.oktober.2016 - 17:09

Slovenska država je želela postaviti begunski center na Vražjem kamnu, a so se prebivalci uprli

Slovenska država je želela postaviti begunski center na Vražjem kamnu, a so se prebivalci uprli

Država Slovenija želi postaviti begunski center na Vražjem kamnu, a prebivalci Črnomlja se temu upirajo. Bo Vražji kamen le prehodni registracijski center, kot pravi država, ali se bo kasneje spremenil v namestitvenega, kjer se bodo begunci zadrževali dalj časa? V Črnomlju je prebivalcem zavrelo, saj so dobili podatke, da namerava slovenska država na Vražjem kamnu […]

ponedeljek, 10.oktober.2016 - 04:44

Za ZDA bi bilo boljše, da se ne vmešavajo v zahodni del Sirije. Jedrski spopad med ZDA in Rusijo je zaenkrat zgolj fikcija.

Za ZDA bi bilo boljše, da se ne vmešavajo v zahodni del Sirije. Jedrski spopad med ZDA in Rusijo je zaenkrat zgolj fikcija.

Za ZDA bi bilo boljše, da se ne vmešavajo v zahodni del Sirije Prizor eksplozije atomske bombe postaja pri nekaterih analitikih vse bolj aktualen, a še vedno je zgolj hipotetičen. Možnost nuklearnega spopada med ZDA in Rusijo je trenutno v sferi fikcije. Je pa vse odvisno od korakov ZDA, ki lahko z napačnimi potezami zanetijo […]

ponedeljek, 26.september.2016 - 17:00

Boji v mestu Alep se morajo nadaljevati v vsej svoji veličini

Boji v mestu Alep se morajo nadaljevati v vsej svoji veličini

Vojna v Alepu se mora nadaljevati. Premirje ne koristi svojemu namenu. Rusija in sirski režim ne bi smela popustiti pritisku zahodnih držav, saj bi prehitro premirje imelo kontraproduktivne učinke na zagotovitev stabilnejšega miru v Siriji oziroma na področju Alepa. Položaj bojev v Alepu na dan 26.9.2016. Za povečavo kliknite na sliko. Na Dossier korupcija smo […]

torek, 2.avgust.2016 - 22:22

MARTIN GRUDEN – SLOVENSKI HEROJ: Slovenci obžalujejo smrt borca, ki se je na strani Kurdov boril proti islamski državi. Imajo ga za heroja.

MARTIN GRUDEN - SLOVENSKI HEROJ: Slovenci obžalujejo smrt borca, ki se je na strani Kurdov boril proti islamski državi. Imajo ga za heroja.

SLOVENIJA JE AKTIVNA V SIRSKI VOJNI. Martin Gruden je umrl 27.7.2016 v kraju Manbidž (Sirija) kot mučenik. SLOVENCI OBŽALUJEJO SMRT SVOJEGA BORCA PROTI ISLAMSKI DRŽAVI. MARTIN GRUDEN, KI SE JE V SIRIJI NA STRANI KURDOV BORIL PROTI ISLAMSKI DRŽAVI, UŽIVA SPOŠTOVANJE SODRŽAVLJANOV, KI ISLAMSKO DRŽAVO DOJEMAJO KOT ZLOČINSKO ORGANIZACIJO. Martina Grudna Slovenci in Kurdi dojemajo […]

sreda, 20.julij.2016 - 08:54

ZANIMIV VIDEOPOSNETEK: Sirski uporniki so obglavili 10-letnega dečka. Pod njim je nastala luža krvi.

ZANIMIV VIDEOPOSNETEK: Sirski uporniki so obglavili 10-letnega dečka. Pod njim je nastala luža krvi.

KRVAV VIDEOPOSNETEK EKSEKUCIJE 10-LETNEGA OTROKA NECENZURIRAN POSNETEK OBGLAVITVE 10-LETNEGA DEČKA S STRANI SIRSKIH UPORNIKOV, KI JIH PODPIRAJO ZDA Sirski uporniki so najprej pozirali z 10-letnim dečkom, ki je bil nadvse prestrašen. Nato pa so ga ubili. Sirski upornik začenja z rezanjem dečkove glave. Sirski upornik dvigne odrezano dečkovo glavo v zrak. Če si želite ogledati […]

nedelja, 17.julij.2016 - 23:45

Spiritualna sfera pravi: »V prihodnje bodo na udaru napadov predvsem policisti. Napadi nanje bodo vse pogostejši in vse bolj smrtonosni.«

Spiritualna sfera pravi: »V prihodnje bodo na udaru napadov predvsem policisti. Napadi nanje bodo vse pogostejši in vse bolj smrtonosni.«

SEZONA LOVA NA POLICISTE Spiritualna sfera: POLICISTI POSTAJAJO GLAVNA TARČA NAPADOV.  Policisti bodo v očeh vse več ljudi postali legitimna tarča napadov, zato bo vse več smrtonosnih napadov nanje. Naj povemo, da smo na Dossier korupcija že kar nekaj dni pred dogodkom, ko je 22-letni nemški državljan Bastian Ifrin ubil policista Damirja Golobiča, razmišljali o […]