Zadnja novica

sreda, 6.junij.2018 - 08:33

Če želijo levosredinske stranke oblikovati skupno koalicijo, bi morale začeti voditi neformalne pogovore že sedaj.

ZELO MOŽNA JE NASLEDNJA KOALICIJA, ČE BODO STRANKE NA LEVICI PAMETNE:

Trdo jedro: LMŠ, SD, SMC, SAB in Desus
Dve opciji: Bodisi Levica, bodisi NSI
2 poslanca manjšin prideta še za dodatno utrditev (kot neke vrste lak za lase).

Čeprav je novinec, Marjan Šarec ne sme biti pasiven. Če želi levosredinsko ali levo koalicijo, mora voditi neformalne pogovore s strankami že sedaj. Sedaj so potrebni intenzivni neformalni pogovori. Upamo, da ne bo sedaj samo čakal, da ga pokliče Janša. Neformalni pogovori se morajo voditi že sedaj. Enako velja za druge stranke na levici. 

Na Dossier korupcija nismo pospremili volitev v Državni zbor Republike Slovenije to leto, med drugim tudi zaradi tega, ker smo imeli določene tehnične težave na spletni strani, a sedaj bomo podali par nasvetov, ki bodo zagotovo zelo uporabni.

Kot je znano, je na volitvah zmagala Jaševa SDS z občutno prednostjo pred drugimi strankami.

Sicer je ta prednost SDS-a res velika, a v Sloveniji očitno ni nujen samo rezultat ene same stranke.

Če pogledamo rezultate v celoti, lahko rečemo, da je desnica požela precej slab rezultat.

Praktično sta v parlamentu samo dve pravi desni strani, to sta SDS in NSI. Nekateri zraven štejejo še stranko SNS, a ta stranka ni neka prava desnica. Po ideoloških preferencah se precej razlikuje od pravih desnih strank. Predvsem glede vprašanj polpretekle zgodovine je SNS zelo različna od SDS-a ali NSI-ja.

Ampak tudi če štejemo med desnico tudi SNS, SDS, NSI in SNS skupaj še zdaleč ne morejo ustvariti neke močne vlade, saj imajo skupaj zgolj 36 glasov in zato potrebujejo vsaj eno stranko z levice.

Kot je znano, se je SDS v kampanji precej zamerila drugim strankam, ker je ubirala poti kampanje, ki so pomenile neposredne nizke udarce drugim strankam, zaradi česar so druge stranke dobile precej zamere do SDS-a.

SDS ima zato še toliko težjo nalogo sestaviti koalicijo.

Po drugi strani imajo stranke z levega pola (od sredine levo) splošno gledano več poslancev skupaj.

LMŠ plus SD plus SMC plus SAB plus Desus, ki bi lahko predstavljale jedro leve sredine, imajo skupaj 43 glasov.

Potem pa imajo na izbiro bodisi Levico bodisi NSI, v kateri so rekli, da ne izključujejo možnosti, da bi bili v koaliciji, ki ni desna.

Z Levico bi imeli celo 52 glasov, z NSI pa 50 glasov.

Nekateri omenjajo, da Desus ni potreben v koaliciji. Sami bomo rekli tako. Desus je stranka, ki se je pokazala kot precej povezovalna na levici, mislimo na predvolilne obljube o povezavi med levimi strankami tudi v prihodnje, tako da je drugi ne rabijo dojemati tako negativno.

Po drugi strani več ni jeziček na tehtnici, zatorej ne more predstavljati več tako trdega oreha, kar zadeva njene zahteve. Dodatno pa je res tudi to, da so te zahteve kompatibilne tudi z drugimi levimi strankami (usklajevanje pokojnin in podobno), zato ne vidimo razloga, zakaj Desusa ne bi bilo v koaliciji.

Torej. Levosredinske stranke imajo možnost ustanoviti precej močno koalicijo, bodisi z NSI, bodisi z Levico.

Vsi moramo vedeti še nekaj. Levo volilno telo se je porazdelilo med več strank kot desnica, zato se rezultata SDS napram drugih strank ne bi smelo jemati tako tragično, ampak bi jih bilo potrebno jemati v kompletu.

Če podamo samo primer. SD in Levica sta v veliki meri, kar zadeva volilno telo, izšli iz prej močnejše SD. SD se je preusmeril na srednji sloj, tako da je Levica dobila priložnost pri ljudeh, ki se počutijo najbolj prikrajšane v državi (revni sloj oziroma tudi sloj, ki se sooča z veliko negotovostjo, recimo prekarni delavci, delavci z manjšimi plačami, brezposelni, pa tudi različne manjšinske skupine in podobni). Prej bi te glasove bolj pobrala SD, sedaj pa ne več, saj se je SD kar sama od sebe pomaknila stran od deprivilegiranih ljudi in jih tako izgubila oziroma so se glasovi prerazporedili drugače.

Zato je potrebno stranke levice gledati v kompletu, ne pa zgolj kot samostojne stranke.

Koalicija levih strank bi sicer imela veliko število strank, a vseeno ni nujno, da bi slabo vladale, če bi se znale uskladiti glede delitve resorjev. To zahteva sicer več truda, a po drugi strani se morajo stranke tudi znati zavedati, koliko poslanskih glasov nosi vsaka stranka, in temu primerno zmanjšati svoje kriterije za vstop v koalicijo, oziroma jih prilagoditi svojemu položaju.

Sami torej menimo, da ni nujno, da bi leve stranke oblikovale slabo (nestabilno) vlado.

Vprašanje pa je, ali bodo same stranke to želele. Namreč. Vprašanje je, kako se bodo odločile.

Na žalost je v Sloveniji precej nepremišljenih mnenjskih voditeljev, ki zelo napačno analizirajo stanje v državi in v strankah. Na žalost nekatere stranke takšne brezvezne mnenjske voditelje preveč upoštevajo na lastno škodo. Očitno niso preveč pametne.

Naše mnenje je, da takšnih mnenjskih voditeljev, ki a priori zavračajo veliko koalicijo pretežno levih strank, ni vredno poslušati, ampak je potrebno poskusiti.

In se bo potem že videlo.

Še enkrat pa pravimo. Čeprav Desus ni več potreben za sestavo koalicije, ker ni več jeziček na tehtnici, menimo, da sodelovanje Desusa v koaliciji ne bi smelo biti problem, saj bi Desus predstavljal trdo (stabilno) jedro koalicije, že ravno zaradi tega, ker ni več jeziček na tehtnici.

To govorimo zato, ker smo slišali nekatere, lahko rečemo, kar debilne komentarje nekaterih »javnomnenjskih voditeljev«, ki imajo očitno neke zamere do Desusa, da je potrebno Desus izvzeti iz koalicije, ker je v preteklosti rad soliral in podobno. To so bedarije.

Desus bi bil po našem mnenju zelo trden člen levosredinske oziroma leve koalicije, če bi bil v njej.

Pravimo pa še nekaj.

Stranke levice bi se morale že sedaj med seboj dogovarjati.

Čeprav bo formalno za sestavo koalicije imela prva priložnost SDS, kar je razumljivo in pošteno, preprosto se da priložnost prvemu, pa to ne pomeni, da morajo stranke čakati na medsebojne pogovore o drugačni koaliciji po tem, ko minejo pogovori za sestavo morebitne koalcije s SDS.

Že sedaj se morajo sestati oziroma najti komunikacijske poti predstavniki levih strank.

Torej. Šarec, Židan, Cerar, Bratuškova, Erjavec, Mesec in Tonin bi se morali že sedaj pogovarjati, če ne vsi, pa vsaj trdo jedro koalicije, to je prvih pet.

Pogovori naj potekajo vzporedno z morebitnimi pogovori s stranko SDS.

Če tega ne storijo že sedaj, bo to potem lahko tudi prepozno.

Upamo, da bodo predsedniki levih strank pametni.

To bomo pa še videli.

Če Janši ne uspe sestaviti koalicije, je ta možnost, ki smo jo podali, zelo verjetna. Stranke lahko na njej delujejo že sedaj. Ne rabijo čakati na to, da se Šarcu tudi formalno da mandat za sestavo vlade (če Janši ne uspe). Potrebni so neformalni pogovori. In to začenši od sedaj.Značke prispevka:

Komentarji4 komentarji

 

 1. admin pravi:

  Opomba oziroma popravek: Kratico LAB smo spremenili v SAB.

 2. admin pravi:

  Marjan Šarec se je sestal z Bratuškovo in Cerarjem. Vsi so pokazali pripravljenost sodelovati v koaliciji. Sedaj mora nadaljevati pogovore. Sestaviti mora najprej trdo jedro, kar pomeni, da bi bilo najboljše, da se sestane še s stranko SD in Desus.

  Nato sledijo pogovori z dejanskima jezičkoma na tehtnici, bodisi s stranko NSI, bodisi s stranko Levica.

  Čeprav teoretično obstaja še možnost sodelovanj SNS-a, ki pa bi bila precej zanimiva, če smo iskreni, saj ima stranka SNS svojevrsten pogled na določena vprašanja, ki se ne ujemajo s pogledi večine levosredinskih strank, a roko na srce, tudi SNS bi bila dovolj za večinko vlado, dasiravno je ta možnost zgolj teoretična, ni pa tudi nemogoča, če bi prišlo do nekih resda velikih kompromisov. Stranko SNS bi se kot opcijo seveda vzelo le v primeru, če bi se zalomilo pri NSI ali Levici, a je vprašanje, kako bi bile druge stranke pripravljene sodelovati s stranko SNS. Vendar v politiki je vse mogoče.

  Če strnemo.

  Sedaj Marjana Šarca čaka še pogovor z Židanom in Erjavcem, nato pa še s Toninom in Mesecem.

  Z Jelinčičem Plemenitijem pa je pogovor tudi mogoč, seveda.

  Če opozorimo na besede gospoda Dejana Židana, ki je rekel, da se lahko pogovarjajo, a na koncu šteje dogovor.

 3. admin pravi:

  Janez Janša je na svojem Twitter profilu objavil programska izhodišča Liste Marjana Šarca, ki jih je ta poslala vsem strankam, razen SDS-u, s katerim ne namerava v koalicijo, kot niti nobena druga leva oziroma levosredinska stranka.

  Janša je, kot je za SDS značilno, programska izhodišča LMŠ označil pospremil precej porogljivo, pristaši stranke SDS pa še toliko bolj.

  Čeprav je pa res, da so to le izhodišča. Stranke bodo namreč v prihodnje tekst koalicijske pogodbe še izpilile, v skladu s pogovori in dogovori.

  Programska izhodišča Liste Marjana Šarca

 4. admin pravi:

  Marjan Šarec se je že srečal tudi s stranko Socialni demokrati, pa tudi s predsednikom stranke Desus, Karlom Erjavcem.

  Tako v SD kot v Desusu so za levosredinsko koalicijo, kar je razumljivo.

  Dodatno pa pogovore s Šarcem vodita (ali se za njih pripravljata) tudi 2 “kritični” stranki, saj predstavljata jeziček na tehtnici.

  Tako so v Levici potrdili, da pripravljajo programska izhodišča, s katerimi bodo šli na pogajanja o koaliciji levih in levosredinskih strank, prvak NSI-ja pa je tudi povedal, da se pogovarja tako s stranko SDS, kot tudi z Listo Marjana Šarca.

  Neformalni pogovori so torej že v polnem zamahu, vsaj tisti prvi, “spoznavni”.

  Lahko rečemo samo, kar tako naprej. Pot do končne sestave koalicije je namreč še relativno dolga (oziroma namesto dolga bi bilo boljše reči zahtevna).

Odgovorite
SLOVENIJA

V 6. in 9. razredu so učenci pri slovenščini dosegli 46,2 in 51 odstotkov mogočih točk, pri matematiki pa 52,5 in 53,1 odstotka, je pokazala prva analiza nacionalnega preverjanja znanja (NPZ).
20.06.2018 - 17:55
Kljub visokim temperaturam in močnemu sevanju UV-žarkov, gradbeni, cestni in tudi luški delavci večino dneva preživijo na prostem, kar lahko vodi v resne zdravstvene težave.
20.06.2018 - 14:15
Slovenska vlada namerava tožbo proti Hrvaški vložiti po obravnavi pred novim odborom DZ-ja za zunanjo politiko (OZP), ki se bo lahko sešel po ustanovni seji novega DZ-ja, je napovedal Miro Cerar.
20.06.2018 - 14:08
Na vojaškem delu brniškega letališča je potekala vaja kriznega odzivanja v primeru letalske nesreče Zlomljeno krilo 2018, usmerjena zlasti v identifikacijo in odkrivanje nevarnih snovi.
20.06.2018 - 11:46
Vrhovno sodišče je zavrglo pritožbi neparlamentarnih strank zoper izid volitev v DZ. Predsednik stranke Sloga Janko Veber je napovedal uporabo vseh pravnih sredstev zoper izid.
20.06.2018 - 11:03ČRNA KRONIKA

V Vanganelu pri Kopru se je dopoldne pri barvanju barke zgodila delovna nesreča, v kateri je umrl 29-letni Izolan. Policisti so bili o nesreči obveščeni okoli 11. 30.
20.06.2018 - 13:48
Ljubljanski policisti so na širšem območju izvedli iskalno akcijo v povezavi z iskanjem pogrešanega 26-letnega študenta iz Italije Davida Marana. Pri tem so našli še neidentificirano truplo.
19.06.2018 - 16:50
Nacionalni preiskovalni urad je, skupaj s policisti iz Ljubljane, Kranja, Celja in Kopra ter v sodelovanju z varnostnimi organi iz Hrvaške, Italije in Španije ter ameriške agencije DEA in Evropolom, . . .
18.06.2018 - 12:34
Okrožno sodišče je Milana Trivkovića na ponovljenem sojenju zaradi sodelovanja pri ugrabitvi Zorice Škrbić obsodilo na sedem let in dva meseca zaporne kazni.
18.06.2018 - 10:55
Na nogometnem igrišču v Poljanah pri Mirni Peči je v soboto zvečer na občana padel gol. Zaradi hudih poškodb je umrl na kraju nesreče.
17.06.2018 - 08:32ZADNJE NOVICE

Migracije in begunska vprašanja so včeraj, ko je svet zaznamoval svetovni dan beguncev, precej zaposlovali svetovno politiko. Pogovori so večinoma usmerjeni v zavračanje prosilcev za azil in preprečevanje, da bi sploh lahko zaprosili za pomoč.
Avtor: Dnevnik.si
21.06.2018 - 02:15
Mednarodno nagrajevana in prevajana indijska pisateljica, pesnica, esejistka in urednica Amrita Pritam (1919–2005) v svojih delih pogosto problematizira usodo žensk v hindujskih in muslimanskih družinah Indije ter Pakistana. Pri tem ne gre zgolj...
Avtor: Dnevnik.si
21.06.2018 - 02:00
Prodaja 270-milijonskih terjatev do Skupine Tuš nemški Deutsche Bank je v rokah Abanke. Če ta odločitve ne bo sprejela do konca julija, bo nakup terjatev, podobno kot po dve leti trajajočem prodajnem postopku bank upnic v začetku letošnjega leta,
Avtor: Dnevnik.si
21.06.2018 - 01:30
Upravni odbor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice je na ministrstvo za infrastrukturo in Dars naslovil protestno pismo, v katerem opozarjajo na odstopanja v protokolu severnega kraka tretje razvojne osi. Nadzorni svet Darsa namreč še ni dal...
Avtor: Dnevnik.si
21.06.2018 - 01:15
Šahovski mojster in novinar, dolgoletni sodelavec RTV Slovenija, je z odličnimi komentarji in nepozabnim žametnim glasom desetletja prinašal šah v vsako slovensko gospodinjstvo. Za priljubljenost kraljevske igre med Slovenci je Ivo Bajec
Avtor: Dnevnik.si
21.06.2018 - 01:00ZADNJE NOVICE

Z reformo avtorskega prava v takšni obliki, kakršna je bila danes v prvem koraku potrjena na pristojnem odboru evropskega parlamenta, se potencialno zmanjšujeta informiranost in svoboda govora – tako opozarjajo kritiki reforme, ki jih ni malo
20.06.2018 - 17:30
Delničarji in zastavni upniki Save bodo v petek spet odločali o tem, kaj naj finančni holding stori z dobro tretjino Gorenjske banke – spomnimo, to je finančni holding, ki je v prisilni poravnavi, neuspešno prodal srbski AIK banki Miodraga Kostića
20.06.2018 - 15:50
Kako zelo vroč je slovenski nepremičninski trg, najlepše kaže dejstvo, da
20.06.2018 - 15:35
DUTB ne bo najela krovnega nepremičninskega posrednika, ker ga zaradi dobrih razmer na trgu nepremičnin ne potrebuje, so pojasnili v slabi banki
20.06.2018 - 15:35
To, da so za Slovence nepremičnine zelo pomembne, ni skrivnost
20.06.2018 - 15:10GOSPODARSTVO
SVET

Madžarski parlament je sprejel t. i. zakonski sveženj Stop Soros. Uperjen je proti nevladnim organizacijam, ki jih financira ameriški filantrop George Soros in ki naj bi pomagale prebežnikom.
20.06.2018 - 18:54
Po plazu obsodb z vsega sveta, ki se je vsul nanj, je predsednik ZDA Donald Trump podpisal izvršni ukaz, da bodo družine prebežnikov lahko ostale skupaj na meji z Mehiko.
20.06.2018 - 17:16
Po poljubu nune in duhovnika, treh človeških srcih in umirajočem gejevskem aktivistu Benetton znova dviga prah – tokrat z oglaševalsko kampanjo, za katero je uporabil fotografije reševanja . . .
20.06.2018 - 17:01
Makedonski parlament je z 69 glasovi za in nobenim proti ratificiral sporazum z Grčijo o imenu Makedonije, ki naj bi razrešil 27 let star spor med državama in odprl pot Skopju v EU in Nato.
20.06.2018 - 14:50
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je na seznam duševnih in vedenjskih motenj letos uvrstila med drugim odvisnost od računalniških iger in motnjo kopičenja, s seznama pa umaknila transspolnost.
20.06.2018 - 13:43ŠPORT

Smučarski skakalci trenirajo na skakalnici v Kranju, a brez Petra Prevca, ki je na popolnem mirovanju zaradi težav z gležnjem.
20.06.2018 - 19:16
Leicester City je po portugalskem bočnem branilcu Ricardu Pereiri in severnoirskem srednjem branilcu Jonnyju Evansu pripeljal še tretjo okrepitev. To je postal 21-letni vezist James Maddison.
20.06.2018 - 18:54
Nogometaši Španije so se morali pošteno potruditi za zmago v 2. krogu skupine B. Svetovni prvaki iz leta 2010 so v Kazanu premagali Iran z 1:0. Odločil je Diego Costa v 54. minuti.
20.06.2018 - 18:00
Dalila Jakupović se je uvrstila že v četrtfinale turnirja v Birminghamu. Proti 18. igralki sveta Naomi Osaka je uvodni niz dobila s 6:3, nato pa je Japonka obračun predala. 113.
20.06.2018 - 15:30
Urugvajci so si že po dveh krogih skupinskega dela letošnjega SP-ja v nogometu zagotovili nastop v osmini finala, potem ko so po zmagi nad Egiptom z 1:0 premagali še Savdsko Arabijo.
20.06.2018 - 14:21

sreda, 6.junij.2018 - 08:33

Če želijo levosredinske stranke oblikovati skupno koalicijo, bi morale začeti voditi neformalne pogovore že sedaj.

Če želijo levosredinske stranke oblikovati skupno koalicijo, bi morale začeti voditi neformalne pogovore že sedaj.

ZELO MOŽNA JE NASLEDNJA KOALICIJA, ČE BODO STRANKE NA LEVICI PAMETNE: Trdo jedro: LMŠ, SD, SMC, SAB in Desus Dve opciji: Bodisi Levica, bodisi NSI 2 poslanca manjšin prideta še za dodatno utrditev (kot neke vrste lak za lase). Čeprav je novinec, Marjan Šarec ne sme biti pasiven. Če želi levosredinsko ali levo koalicijo, mora […]

torek, 5.junij.2018 - 21:35

Tweeti Dossier korupcija

Na tem mestu si lahko preberete aktualne tweete na Dossier korupcija. Tweets by @D_korupcija Dodajte na FacebookDodajte na TwitterNaročite se na komentarje na to objavo

nedelja, 15.oktober.2017 - 10:17

ŠAHIST Z MORILSKIMI NAGNJENJI: Aktivni član slovenske šahovske zveze poskušal umoriti žrtev in jo zakopati v vnaprej pripravljeno jamo v gozdu. Podobnosti z umorom Jureta Erjavca.

ŠAHIST Z MORILSKIMI NAGNJENJI: Aktivni član slovenske šahovske zveze poskušal umoriti žrtev in jo zakopati v vnaprej pripravljeno jamo v gozdu. Podobnosti z umorom Jureta Erjavca.

MORILSKA PARTIJA ŠAHA SE MU NI IZŠLA Šahovsko zvezo Slovenije pretresa poskus umora, katerega je izvršil njihov aktivni član. Šahistu Bojanu Jerančiču se ni izšel načrt umora Miodraga Lazerevića. V Šahovski zvezi Slovenije so se znašli v neprijetnem položaju, saj je njihov aktivni član (oziroma bolje povedano – redni igralec šaha, evidentiran pri Šahovski zvezi […]

četrtek, 27.april.2017 - 02:21

FACEBOOK SUICIDE CLUB: Vse več ljudi svoj samomor posname v živo prek storitve Facebook Live

FACEBOOK SUICIDE CLUB: Vse več ljudi svoj samomor posname v živo prek storitve Facebook Live

FACEBOOK KOT PLATFORMA ZA PREDVAJANJE LASTNEGA SAMOMORA Vse več ljudi svoj samomor predvaja prek aplikacij za predvajanje vsebine v živo. V tem pa prednjači aplikacija Facebook Live. Nek Tajec je predvajal svoj samomor in obešenje svoje 11-mesečne hčere kar prek aplikacije Facebook Live. Na internetu obstaja še veliko več videoposnetkov, kjer so ljudje poiskali bližnjico […]

torek, 25.april.2017 - 15:45

PREDOR KASTELEC: Blažilec trka ni uspel preprečiti tragedije. Voznik se je z vso silo zaletel v odstavno nišo in zgorel.

PREDOR KASTELEC: Blažilec trka ni uspel preprečiti tragedije. Voznik se je z vso silo zaletel v odstavno nišo in zgorel.

SMRTONOSNI PREDOR KASTELEC: PONOVNA SMRT S SILOVITIM TRKOM V STENO ODSTAVNE NIŠE Kljub blažilniku trka je vozilo ob trku v popolnosti uničeno, voznik pa je zgorel do neprepoznavnosti. Od vozila po trku v steno odstavne niše predora Kastelec ni ostalo prav dosti, saj je vozilo zagorelo. V Sloveniji se je svoj čas zvrstilo precej prometnih […]

sreda, 12.april.2017 - 04:04

Ruske in sirske vojaške sile bi morale izvesti pospešene napade v pokrajini Idlib, da uničijo morebitno kemično orožje

Ruske in sirske vojaške sile bi morale izvesti pospešene napade v pokrajini Idlib, da uničijo morebitno kemično orožje

Kot odgovor na ameriški napad na zračno bazo Al-Shayrat Sirska in ruska vojska naj izvršita preventivne napade v sirski pokrajini Idlib in uničita morebitne lokacije s kemičnim orožjem. Ruske vojaške obveščevalne enote naj izdelajo seznam potencialnih lokacij, kjer bi se lahko nahajalo kemično orožje, nakar naj sirske in ruske zračne enote te lokacije preventivno uničijo […]


viagra precio en farmacia viagra masculina cialis efectos secundarios cialis venta kamagra sobres kamagra oral jelly opiniones levitra generico precio viagra generica viagra generico kamagra oral jelly kamagra precio levitra generico levitra sin receta viagra for sale nz viagra online nz cialis pills nz cialis new zealand kamagra gel nz buy levitra nz viagra nz cialis nz