Zadnja novica

ponedeljek, 8.februar.2016 - 07:45

General Phillip Breedlove bi moral Sloveniji dati pojasnila glede svojih dejanj v Sloveniji

VOJAŠKA ZVEZA NATO NE BI SMELA POMENITI TUDI POLITIČNEGA ZAPORA ZA DRŽAVE ČLANICE.

Ameriški general in poveljnik zveze NATO za Evropo, Phillip Breedlove, bi moral Sloveniji dati odgovor na vprašanje, ali je res, da se je izognil sestanku s slovenskimi oblastmi zato, ker te vodijo preveč prijateljsko politiko do Rusije.

Phillip Breedlove (na sliki desno) v Ljubljani.

phillip_breedlove_desno_se_nahaja_v_ljubljani_Twitter_DK

Poslanec SDS-a Žan Mahnič je povedal, da je Slovenijo obiskal poveljnik Natovih sil v Evropi Phillip Breedlove, ki se je mudil v Sloveniji zaradi mednarodne konference vojaških kaplanov, ki se je odvijala v Sloveniji.

Poslanec največje opozicijske stranke SDS je vladi Mira Cerarja zameril, da je general Phillip Breedlove načrtno zavrnil sestanke s predstavniki slovenske oblasti predvsem zaradi tega, ker ima Slovenija dogovorjen obisk Vladimirja Putina v Sloveniji. Dodatno naj bi bil razlog za odpoved vseh srečanj s slovenskimi oblastmi po besedah SDS-ovega poslanca tudi dejstvo, da Slovenija premalo denarja prispeva v obrambni proračun.

Slovenija se lahko obiska Vladimirja Putina le veseli, saj je Rusija ena najpomembnejših držav sveta.

Ruski predsednik Vladimir Putin

Če držijo trditve, da je general Phillip Breedlove res zavrnil pogovore s slovenskimi oblastmi in celo z obrambno ministrico Slovenije, Katićevo, zaradi tega dejstva, potem lahko rečemo samo to, da gre za precej otročje obnašanje tega generala.

Namreč. Biti član zveze NATO ne pomeni, da pa mora Slovenija biti v slabih odnosih z Rusijo, ki se jo pogosto dojema kot tekmeca zveze NATO.

To je zelo napačno razmišljanje, ki daje vtis, kot da so države, ki so del zveze NATO del nekega zaprtega prostora, v katerem ne morejo nič delati brez nadzora.

Zveza NATO ni zapor in ne pomeni, da država ne sme ohranjati dobre odnose tudi z državami izven zveze NATO, sploh z državami, ki so za Slovenijo pomembne, to pa je vsekakor Rusija.

V SDS-u so slovenskemu zunanjemu ministru že večkrat očitali rusofilsko politiko, kot da je to nekaj slabega.

Karl Erjavec je bil že večkrat tarča očitkov SDS-a, da vodi preveč prijateljsko politiko do Rusije.

Sergej Lavrov in Karl Erjavec

Biti v dobrih odnosih z Rusijo ne pomeni nič slabega. Rusija je ena najpomembnejših svetovnih držav, s katero ima Slovenija tudi močne gospodarske vezi.

Bilo bi prav narobe, če bi ne vzdrževala dobrih odnosov z Rusijo, s katero jo vežejo tudi določene zgodovinske vezi (Kapelica v spomin padlim ruskim vojakom).

Phillip Breedlove bi se lahko zamislil nad svojim obnašanjem, če res drži, da se zaradi napovedanega obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji ni želel sestati s predstavniki slovenskih oblasti.

Lahko pa da to sploh ne drži, ampak da gre spet za še eno SDS-ovo napačno presojo in da je Philip Breedlove preprosto prišel v Slovenijo samo na konferenco in v načrtu ni imel sestanka z oblastmi. To je tudi možno.

To bo pa moral povedati general Breedlove sam.

Prek Twitterja smo mu zastavili vprašanje, ali informacije držijo. Upamo da bo nanje odgovoril, ali pa da bo odgovoril kakšnemu drugemu mediju.

Tviti z vprašanji generalu Breedlove-u.

Če se že pojavljajo takšne insinuacije s strani stranke SDS, ima Slovenija pravico vedeti, kakšen je odnos do nje s strani glavnih predstavnikov zveze NATO.

Če članstvo v zvezi NATO pomeni, da država ne sme voditi lastne zunanje politike in ne sme komunicirati z državami, pa četudi te niso v odprtem konfliktu z zvezo NATO, ampak jih NATO samo dojema kot svoje tekmice, potem to pomeni, kot da je država v nekem vojaškem zaporu.

Ne verjamemo, da je bila intenca ustanoviteljev zvez NATO takšna, da državam onemogoči svobodne politične odločitve, tudi na takšne, ki nikakor ne vplivajo na varnost zveze NATO.

Slovenija je lahko samo vesela, da bo ruski predsednik Vladimir Putin prišel na obisk vanjo. Gre vendarle za obisk predsednika ene najmočnejših držav na svetu. Članstvo Slovenije v zvezi NATO ne bi smelo pri tem igrati nobene vloge, saj zveza NATO ne bi smela biti politični zapor. Kakor vemo, pa Rusija in NATO nista v nobenem uradno priznanem odprtem vojaškem konfliktu kljub določenih nesoglasjem in tenzijam. Ampak te tenzije med zvezo NATO in Rusijo, ne pomenijo, da bi se morale države članice zveze NATO izogibati Rusiji. Prijateljski odnosi resnično ne morejo biti nič slabega, saj se tako gradijo odnosi, ki vodijo v mir, ki pa je (oziroma bi moral biti) eno ključnih vodil zveze NATO.

Odgovorite
SLOVENIJA

Nedavni sežig reportažnega avtomobila medijske hiše POP TV je le eden v nizu napadov na novinarje. Ti tako niso izpostavljeni zgolj sovražnemu govoru, temveč tudi nasilnim dejanjem.
07.02.2016 - 15:08
Lani je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) zaradi kršitve zakonske določbe o dolžnosti prijave premoženjskega stanja funkcionarjev uvedla 32 prekrškovnih postopkov.
07.02.2016 - 10:33
V stranki NSi bi zaostrili pogoje za pridobitev azila. Zožili bi krog oseb, ki jim zakon priznava položaj družinskega člana, in omejili skupno kvoto za mednarodno zaščito na pet tisoč oseb.
06.02.2016 - 14:27
Razpravljavci okrogle mize Združenja VSO so posebno pozornost namenili Deklaraciji za mir iz februarja 1991, ki je bila "deklaracija za hitro razorožitev Slovenske vojske".
05.02.2016 - 19:28
Predsednik republike Borut Pahor je tudi uradno izdal ukaz o imenovanju Smiljane Knez za veleposlanico Slovenije na Hrvaškem. Slovensko veleposlaništvo je z uradnim imenovanjem Knezove po petih . . .
05.02.2016 - 17:45ČRNA KRONIKA

V nesreči ultralahkega letala, ki je udarilo v električne žice in padlo v reko Sočo pri kraju Mrzlek pred Solkanom, se je pilotu, ki je bil sam v letalu, uspelo rešiti in odplavati na obrežje.
06.02.2016 - 12:35
Novomeški policisti so opazili, da je neznanec, najverjetneje ponoči, z napisi in svastiko porisal pročelje in vh odna vrata nekdanjega Sokolskega doma, kjer zbirajo tudi pomoč za prebežnike.
05.02.2016 - 18:21
Poljska policija je v Krakovu zaradi fizičnega napada na štiriletnega dečka prijela 24-letnega slovenskega državljana, ki ga v Sloveniji pogrešajo od konca januarja.
05.02.2016 - 12:30
Policija je prijela osumljenca, ki sta bila udeležena v streljanju na ljubljanskih Novih Fužinah 23. januarja.
04.02.2016 - 15:43
Policisti so pridržali enajst prebežnikov, ki so najverjetneje prečkali zeleno mejo. V okolici železniške postaje Krško so prijeli sedem prebežnikov, na Bizeljskem in v Slovenski vasi pa še po dva.
04.02.2016 - 15:30ZADNJE NOVICE

Ne zgodi se prav pogosto, da postane kakšna afriška jed tako zelo priljubljena v zahodnem svetu. A to se je zgodilo z etiopsko nacionalno jedjo, kruhom injera. Ker je tako popularna brezglutenska hrana, je postal priljubljen tudi kruh injera, ki je...
Avtor: Dnevnik.si
08.02.2016 - 06:00
Poslanec SDS Žan Mahnič ocenjuje, da je zunanja politika, ki jo vodi Karl Erjavec, ruskofilska.
Avtor: Dnevnik.si
08.02.2016 - 06:00
Čeprav letos nimamo zime, da bi jo bilo treba preganjati, je napočil pust. Še eden med prazniki, ko najprej kuhinje, nato mize, zatem pa še jedce razganja od tradicionalno mastnih, krepkih in nasploh nezdravih jedil. Ob pustu pač ne gre brez pustnih...
Avtor: Dnevnik.si
08.02.2016 - 06:00
Na kulturni dan si morda vzamemo čas za branje ali poslušanje pesmi in zgodb, ki si ga drugače ne bi. Mnogi muzeji obiskovalcem omogočijo brezplačne oglede, knjižnice in knjigarne pa priredijo literarne popoldneve in večere. Tudi letos lahko ob...
Avtor: Dnevnik.si
08.02.2016 - 00:00
Pust je prastari praznik, ki ga poznajo mnoga ljudstva po svetu. V davni dobi je bil to praznik, katerega namen je bil počastiti prednike in izprositi dobro letino. To je čas obredov, ki naj bi prepodili zle zimske duhove in očistili zemljo temnih...
Avtor: Dnevnik.si
08.02.2016 - 00:00ZADNJE NOVICE

Čakate na DUTB? Na dražbo gredo stanovanja v lasti podzvajalcev
07.02.2016 - 18:28
Od proglasitve drugega tira Koper - Divača za prioritetni strateški projekt Slovenije (1996) je najmanj pet ministrov obljubilo, da se bo izgradnja začela v njihovem mandatu
07.02.2016 - 13:04
Zbirni članek o temi, ki je najbolj zaznamovala pretekli teden
07.02.2016 - 08:30
Kvadratni meter neto uporabne površine poslovnega prostora za 775 evrov
07.02.2016 - 07:55
Zamudniki skačejo ven iz lastništva Pivovarne Laško
06.02.2016 - 10:30GOSPODARSTVO
SVET

Turizem v Latinski Ameriki že trpi zaradi širjenja virusa Zika. Njegov razmah še posebej skrbi Brazilce, ki čez šest mesecev v Rio de Janeiru gostijo poletne olimpijske igre.
07.02.2016 - 20:07
"V Kölnu ponovno spolni napadi. Med žrtvami tudi novinarka," so se brali petkovi medijski zapisi po začetku pustnega karnevala v Kölnu.
07.02.2016 - 17:41
Po petkovem potresu v Tajvanu, ki je po zadnjih podatkih zahteval najmanj 34 smrtnih žrtev, je pod ruševinami še vedno okoli sto ljudi, pri čemer se podatki pogrešanih gibljejo med 70 in 120.
07.02.2016 - 15:11
Dve prebežnici sta v soboto umrli zaradi podhladitve v goratem predelu na jugovzhodu Bolgarije, so sporočile tamkajšnje oblasti.
07.02.2016 - 13:39
Medtem ko na meji med Sirijo in Turčijo čaka okoli 20. 000 sirskih beguncev, ki bežijo pred napadi v okolici Alepa, je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan dejal, da bo Ankara mejo odprla, če bo . . .
07.02.2016 - 12:35ŠPORT

Ob zmagi hokejistov Washingtona nad Philadelphio (3:2) je Aleksander Ovečkin dosegel že 30. gol v letošnji sezoni, kar mu je uspelo v vseh 11. sezonah, kar igra v Ligi NHL.
08.02.2016 - 07:40
Košarkarji Miamija so na domačem parketu morali priznati premoč Los Angeles Clippersom (93:100). Goran Dragić je dosegel 17 točk.
08.02.2016 - 06:57
Košarkarji Uniona Olimpije so se v 23. krogu Lige ABA dobro upirali favorizirani Cedeviti, ki pa je na koncu vendarle osvojila Stožice z 91:84.
07.02.2016 - 19:58
Slovenski kolesar Grega Bole je zmagovalec enodnevne dirke, 21. velike nagrade Coste degli Etruschi, ki je potekala med San Vincenzom in Donoraticom.
07.02.2016 - 18:33
Valter Birsa je z 11-metrovke odločil tekmo 24. kroga italijanskega prvenstva med Torinom in Chievom. V 72. minuti je zadel za zmago gostov z 1:2.
07.02.2016 - 18:26

ponedeljek, 8.februar.2016 - 07:45

General Phillip Breedlove bi moral Sloveniji dati pojasnila glede svojih dejanj v Sloveniji

General Phillip Breedlove bi moral Sloveniji dati pojasnila glede svojih dejanj v Sloveniji

VOJAŠKA ZVEZA NATO NE BI SMELA POMENITI TUDI POLITIČNEGA ZAPORA ZA DRŽAVE ČLANICE. Ameriški general in poveljnik zveze NATO za Evropo, Phillip Breedlove, bi moral Sloveniji dati odgovor na vprašanje, ali je res, da se je izognil sestanku s slovenskimi oblastmi zato, ker te vodijo preveč prijateljsko politiko do Rusije. Phillip Breedlove (na sliki desno) […]

petek, 5.februar.2016 - 17:00

POZITIVEN RAZVOJ DOGAJANJA V SIRIJI: Rusija in sirske vladne sile v veliko ofenzivo v mestu Alep.

POZITIVEN RAZVOJ DOGAJANJA V SIRIJI: Rusija in sirske vladne sile v veliko ofenzivo v mestu Alep.

POZITIVNO Rusija in Sirija pospešeno prevzemata nadzor nad mestom Alep. Ruske vojaške sile in sile Bašarja al Asada so šle v končni obračun z uporniki v mestu Alep. Namesto, da jamra, bi moral turški premier povečati begunske kapacitete, da sprejme nove begunce iz Alepa. Davutoglu naj se zaveda dejstva, da ga bo EU izdatno financirala […]

petek, 5.februar.2016 - 06:49

Večina ljudi za dogajanje v Libiji in Siriji krivi ZDA in zahodne države. Poskus demokratizacije arabskih držav se je sfižil.

Večina ljudi za dogajanje v Libiji in Siriji krivi ZDA in zahodne države. Poskus demokratizacije arabskih držav se je sfižil.

ALI NA SVET PRIHAJA ILUMINATI? SE PRIPRAVLJA TEREN ZA PRIHOD ILUMINATI-ja. Nekateri ljudje vidijo dogajanje v svetu kot uvod v vojno med kristjani in muslimani, po kateri bi na oblast prišel iluminati. Na Dossier korupcija smo zasledili zelo zanimive komentarje bralcev hrvaškega časopisa Jutarnji list, ki so podali svoje videnje dogajanja v Siriji in Libiji. […]

petek, 29.januar.2016 - 22:30

POT V NEBESA: Samomor na avtocesti: Moški izstopil iz vozila in z razširjenimi rokami stopil naravnost pred tovornjak.

POT V NEBESA: Samomor na avtocesti: Moški izstopil iz vozila in z razširjenimi rokami stopil naravnost pred tovornjak.

ŠE ENA NENAVADNA SMRT NA SLOVENSKIH CESTAH. ZA VSTOP V NEBESA JE IZBRAL AVTOCESTO. Ker je umrl takoj, je doživel takojšnjo zatemnitev trenutnega življenja. Samomor se je zgodil na viaduktu Peračica. Na viaduktu Peračica se je zgodila prometna nesreča, ki pa to ni bila, ampak je šlo za samomor. Voznik iz ljubljanskega področja se je […]

četrtek, 21.januar.2016 - 09:25

Nacionalna garda slovenskih domoljubov bi bila za Slovenijo škodljiva (para)vojaška tvorba.

Nacionalna garda slovenskih domoljubov bi bila za Slovenijo škodljiva (para)vojaška tvorba.

ALI SLOVENSKA DESNICA NAČRTUJE USTANOVITEV SVOJE PARAVOJSKE? Nacionalna garda bi bila za Slovenijo škodljiva (para)vojaška tvorba Namesto, da ustvarja nove vojaške tvorbe, bi morala Slovenija premisliti o krepitvi obstoječe Slovenske vojske. Nekateri bi z nacionalno gardo želeli ustvariti nekakšno Slovensko domoljubno službo. Predlog stranke SDS, katerega podpira tudi stranka NSI (ki mimogrede povedano ponovno postaja […]

petek, 8.januar.2016 - 06:47

Interpelacija zoper Karla Erjavca je še eden od poskusov rušenja Cerarjeve vlade

Interpelacija zoper Karla Erjavca je še eden od poskusov rušenja Cerarjeve vlade

Interpelacija zoper ministra Karla Erjavca je nesmiselna in nepotrebna. Predlagatelji interpelacije zoper Karla Erjavca ministru med drugim očitajo tudi ohranjanje povezav z Rusijo, dasiravno želi Karl Erjavec ohraniti dobre odnose z vsemi pomembnimi državami za Slovenijo. Tako z zahodom kot z Rusijo in drugimi državami. To je vredno le pohvale in ne kritike. Karl Erjavec […]