Zadnja novica

petek, 4.september.2015 - 00:11

Negativne posledice priseljevanja: Malmö na Švedskem postal prestolnica kriminala in nasilja

Eden od mlajših prebivalcev Malmoa na Švedskem je na vprašanje, od kod mladim toliko orožja – granat, s katerim izvajajo bombne napade, odvrnil, da drugod na drevesih rastejo jabolka, v Malmöu na Švedskem pa granate.

rocna_bomba

 

Na Dossier korupcija smo že na začetku avgusta napisali članek o negativnih posledicah priseljevanja na podlagi zanimivega prispevka na televiziji Russia Today, ki govori o družbenem propadanju Švedske in porazu njene integracijske politike. Tega članka potem nismo objavili. A nedavni članek nas je spet spodbudil k objavi članka.

Če podamo članek.

Švedska se je še pred leti hvalila, kako dobro priseljensko in integracijsko politiko ima in kako njen sistem integracije funkcionira. Ne le, da se je hvalila. Švedski politiki so celo drugim državam Evropske unije govorili, kako bi bilo dobro, da se tudi druge države zgledujejo po švedskem primeru.

A vendarle so se Švedi rahlo ušteli.

V krajih, kjer je postalo število tujcev že kritično, recimo v Malmöu, kjer je priseljencev izredno veliko, predvsem muslimanskih priseljencev, ki jih je že več kot 20 odstotkov vsega prebivalstva in se njihovo število rapidno povečuje, zadeve že počasi izmikajo kontroli.

Zaradi priseljencev se je v Malmöu močno povečalo število antisemitističnih napadov, torej napadov na Jude. Razmere so postale tako problematične, da so se nekateri Judje začeli kar izseljevati iz Malmöa, saj se bojijo za lastno varnost.

A niso le Judje tisti, ki trpijo nasilje v Malmöu. To mesto je namreč postalo prestolnica nasilja in kriminala, kjer vsakodnevno poročajo o eksplozijah granat, streljanju in drugem nasilju.

Ljudje se tam sploh ne počutijo varne.

V Malmöu naj bi se izoblikovale ulične bande, a policija to zavrača in pravi, da gre le za nasilje posameznikov.

Med ljudmi se v Malmöu veliko govori o nasilju, a v medijih ne, saj imajo švedski mediji skorajda prepoved poročanja o nasilju med priseljenci, saj Švedska meni, da bi poročanje o nasilju lahko povzročilo vzpon rasizma in protipriseljensko vzdušje v državi.

No. Kmalu dejansko ne bodo potrebna niti poročila televizijskih postaj za nastanek sovražne atmosfere do priseljencev na Švedskem.

Mnogi na Švedskem za takšno stanje krivijo ravno dejstvo, da se muslimanski priseljenci in priseljenci iz Afrike niso integrirali v družbo.

Dogajanje na Švedskem je sicer dober znak tudi za druge države, recimo Slovenijo, da se zamislijo nad tem, ali je priseljenska politika, katero je promovirala Švedska še pred nekaj leti, res pravilna.

Očitno ni.

Del do tukaj napisan 7.8.2015

Za konec še nekaj statističnih podatkov.

Na Švedskem se je obseg kriminala, povezanega s sovraštvom, povečal za 14 odstotkov (od 5508 primerov v letu 2013 na 6270 v letu 2014).

69 odstotkov tega kriminala je zaradi ksenofobije.

Zanimiva je izjava, ki jo je novinarki televizijske hiše RT dal eden od prebivalcev Malmöa, ki je član lokalne bande.

Ko ga je novinarka vprašala, kje dobijo toliko orožja, s katerim izvajajo napade, je mladenič rekel, da drugod na drevesih rastejo jabolka, v Malmöu pa granate.

Sicer je najbolj nevarna četrt v Malmöu četrt v samem centru mesta Rosengard, ki jo mnogi štejejo v predmestje Malmöa, dasiravno je dejansko v samem centru mesta.

Rosengard je mestna četrt, ki je bila del programa Milijon, švedskih oblasti, katerega cilj je bilo zgraditi blokovska naselja, tako da imajo vsi, tudi najrevnejši, zagotovljeno mesto bivanja.

V to četrt so se nastanili pretežno priseljenci, ki sedaj predstavljajo večinsko prebivalstvo. Tam pa je tudi stopnja kriminala največja v Malmöu.

Rosengard je predel Malmöa.

malmo_mestne_cetrti_Wikimedia

Najbolj problematični predel je Rosengard Zentrum.

rosengard_avtor_Jorchr_WIkipedia

To naselje je postalo težko obvladljivo, prebivalci se v njem ne čutijo varne, saj se tam pogosto dogajajo napadi in kriminalna dejanja.

Za lažje razumevanje. Stanje v naselju je podobno kakšnim zloglasnim četrtim v večjih ameriških mestih ali pa romskim naseljem v Sloveniji, s to razliko, da gre pri Rosengardu za močno urbanizirano okolje v središču mesta, pri romskih naseljih v Sloveniji pa za ruralna področja v predmestjih mest (nekaj v stilu favel). Na Švedskem je sicer vse na višjem, bolj urbanem nivoju, saj je Švedska visoko razvita država za razliko od vzhoda Evrope. Čeprav so, gledano z višjega, bolj urbanega področja Švedske to deprivilegirana področja, skoraj kot geti.

Zanimivo je, da je v Rosengardu stopnja brezposelnosti kar 70 odstotna.

Del do tukaj napisan 9.8.2015

Zgornji članek smo napisali predvsem na podlagi zelo zanimivega prispevka na ruski televiziji RT.com z dne 7.8.2015. Uporabili pa smo tudi druge vire informacij.

Prispevek o dogajanju v Malmou najdete v spodnjih poročilih RT z dne 7.8.2015.

Ločen posnetek na You Tube.

Bralcem pa svetujemo, da si ogledajo še 2 dodatna prispevka.

Porast nasilja proti judom v švedskih naseljih z večinskim muslimanskim prebivalstvom.

Serija bombnih napadov v mestu Malmö

Preberite si že zanimiv prispevek na Russia Today z dne 25.7.2015.

RT: Sweden’s 3rd largest city hit by multiple blasts, police plead for help to tackle violence spike

No, sedaj smo pa naleteli še na en članek, ki nas je spodbudil, da pobrskamo po arhivu člankov in najdemo zgornji do sedaj neobjavljeni članek.

Gre za naslednji članek.

Dnevnik.hr: ŠVEDSKA ‘PUCA’ Nejednakost raste, integracija imigranata propada

Zaskrbljujoče informacije iz države, ki je prikazovala najboljšo podobo glede integracijske politike, kažejo na to, da je integracija lahko zelo težaven proces, ki v končni fazi generira neuspeh.

Švedska je postala tipičen primer države, kjer se je integracija od začetnih pozitivnih kazalcev začela spreobračati v enega največjih neuspehov švedske države.

Zato ne preseneča, da nekatere zahodne države želijo breme priseljencev čim bolj prevaliti na vzhod Evrope.

Da pa ne bomo v celoti kritični, bomo povedali naslednje.

Švedska je imela dobre načrte glede integracije, a očitno so se izjalovili. Nekatera mesta so postala praktično kazalec neuspešnosti švedske integracijske politike.

To se lahko zgodi tudi drugim državam. Stanje v drugih državah, ki niso tako razvite in bogate kot Švedska, stanje lahko še hitreje uide izpod nadzora. Tudi v Sloveniji.

Zahodna Evropa je v veliki meri zavozila stvari zaradi slabih politikov, ki jih je imela in jih še vedno ima, na vzhodnih državah pa je, ali bodo ponovile vse napake zahodnih “razvitih” držav, ki bodo kmalu začele rapidno nazadovati.

Sedaj je samo vprašanje, ali bodo te države uspele poleg sebe uničiti tudi vzhodne evropske države. To je pa vse odvisno od tega, kako se bodo vzhodne države postavile zase.

Primer Švedske je tipičen primer, ki kaže, da bo zahod Evrope čez čas začel doživljati svojo kataklizmo. Čeprav se to sedaj še ne vidi, bo do tega prišlo.

Kaj bo storil vzhod, ki se sedaj tako naslanja na zahod Evrope, ki bo začel propadati na različnih nivojih, tudi na področju človekovih pravic.

Vzhodne države Evrope bodo morale prvo doumeti to, da zahodne države Evrope već me predstavljajo zglednih držav, niso več zgled za razvoj, ampak zgled, čemu se izogniti.

Preprosto vzhodne države Evrope nimajo za ponuditi nobenega znanja, ki bo Evropo popeljalo iz prihodnje krize, do katere bo zagotovo prišlo, ker so same v marsičem zavozile stvari.

Očitno se bodo morale vzhodnoevropske države zanesti nase, pri čemer je še najboljše, da se naslonijo vsaj delno na Rusijo, ki bo, čeprav to sedaj morda nekateri še ne vidijo, pomenila vir stabilnosti, medtem ko bodo ravno nekatere zahodne države, tudi Švedska postale vse bolj nestabilen element v Evropi s polno domačih problemov. Država, ki ima pa že pri sebi ogromno problemov, ne more stabilnosti učiti drugih držav.

Mislimo, da počasi že nastopa čas, ko je potrebno težo in pomembnost prenesti na neke druge države v Evropi, ne pa na te, ki so sedaj kao vodilne države. Evropa bo morala najti novo paradigmo, neko novo ureditev.

Vzhod se očitno več ne bo smel zanašati na to, kar pravi zahod Evrope, ker je zahod Evrope preprosto zavozil preveč stvari, nekatere države so zavozile tudi same sebe in takšne države lahko drugim državam svetujejo zgolj slabo.

Nočemo strašiti ljudi, ampak zadeve bodo v prihodnosti postale zelo čudne in neprijetne, sploh na zahodu Evrope. Vzhodnoevropske države bodo kmalu na vzhodu izgubile neke države voditeljice, na katere se lahko naslonijo, zato bo Rusija postala privlačna nova sila, ki jim bo po novem zagotavljala neko stabilnost.

Zaenkrat stabilnost v Evropi zagotavlja zgolj še Nemčija. Če se zgodba Švedske ponovi tudi v Nemčiji in se ta destabilizira, potem se moramo vsi zavedati, da bo to pomenilo konec Evrope, kot jo poznamo danes, predvsem konec neke močne Evropske unije.

Nemčija je praktično edino lepilo, ki še drži Evropo skupaj. A žal sami stanja v prihodnosti ne vidimo v najboljši luči (za sedanjo Evropsko unijo). Žal.Značke prispevka:

Odgovorite
SLOVENIJA

Zavod Študentska svetovalnica nudi brezplačno namestitev v študentski hiši Srce študentkam in študentom, ki so se znašli v socialni stiski. Prijava na razpis je mogoča do 13. septembra.
03.09.2015 - 18:31
Državno pravobranilstvo bo pripravilo tožbo proti avstrijski družbi Verbund, ki je sokriva za škodo v poplavah na Dravi leta 2012. Tožbeni zahtevek ne bo vključeval škode fizičnim osebam in občinam.
03.09.2015 - 17:03
Sklad za razvoj kadrov in štipendij samo še v petek sprejema vloge dijakov za pridobitev Zoisove štipendije. V petek bodo tudi objavili nov razpis za deficitarne štipendije.
03.09.2015 - 15:58
Vlada je z mesta državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu razrešila Bogdana Benka, ki naj bi odšel za veleposlanika v Rim. Zamenjala ga bo dolgoletna diplomatka Darja Bavdaž Kuret.
03.09.2015 - 14:42
Slovenija je podpisala poravnavo z enim glavnih pritožnikov iz sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je Sloveniji naložilo poplačilo varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke.
03.09.2015 - 13:58ČRNA KRONIKA

Na sodišču je bil predobravnavni narok v primeru umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Obtoženi nekdanji zaposleni Milko Novič dejanja ni priznal.
02.09.2015 - 14:22
Zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja v stečaju Novolesa je bila proti stečajni upraviteljici Romani Kruhar Puc vložena pravnomočna obtožnica.
02.09.2015 - 11:38
Zaradi neprilagojene hitrosti je ponoči na Miljah pri Kranju 19-letni voznik zapeljal s ceste in silovito trčil v starejšo hišo tik ob cesti. Zaradi posledic trka grozi, da se bo stavba podrla.
02.09.2015 - 10:59
Dva zamaskirana neznanca sta po poročanju novogoriških policistov ponoči vstopila v prostore bencinskega servisa v Ajdovščini in ukradla manjšo količino oz. nekaj zavojev cigaret ter gotovino.
02.09.2015 - 07:54
Kriminalisti so ugotovili, da se je 61-letni osumljenec iz okolice Celja ukvarjal z ustanavljanjem gospodarskih družb in prodajo poslovnih deležev tujcem z namenom nezakonitih migracij.
31.08.2015 - 15:29ZADNJE NOVICE

Družba SRC, ki je z državo v dobrem desetletju sklenila za več kot 140 milijonov evrov poslov, je včeraj na sodišču sprožila postopek preventivnega prestrukturiranja.
Avtor: Dnevnik.si
04.09.2015 - 00:06
Gruzija, Nizozemska in Makedonija so nasprotnice, proti katerim selektor Jure Zdovc na evropskem prvenstvu odkrito računa na zmago. Hrvaška in Grčija sta po imenih premočni za preostale reprezentance v skupini, zato bi se morali pomeriti za vrh
Avtor: Dnevnik.si
04.09.2015 - 00:05
Nemčija je v zadnjih nekaj letih z rastjo plač pokrila vso razliko, ki jo je pred krizo ustvarila z zaostajanjem rasti plač za rastjo produktivnosti. Ob dejstvu, da plače v Nemčiji v zadnjih letih rastejo hitreje kot v povprečju v evrskem območju in...
Avtor: Dnevnik.si
04.09.2015 - 00:04
Teniška igralka Polona Hercog je po porazu v New Yorku le stežka zadrževala solze jeze in razočaranja. Napredek pri sodelovanju s trenerjem Željkom Krajanom je viden iz dneva v dan.
Avtor: Dnevnik.si
04.09.2015 - 00:04
Menedžerji Litostroja Jeklo bodo po neuspešnem prevzemu (spet) in izgubi družbe poskusili srečo z letalskimi prevozi.
Avtor: Dnevnik.si
04.09.2015 - 00:03ZADNJE NOVICE

»Vam povem še, s kom sem nazadnje seksala? Kaj delam in ali sem v katerikoli stranki, je moja stvar! Lahko delam, kar hočem
03.09.2015 - 20:31
Karikatura se navezuje na komentar:
03.09.2015 - 20:30
Aziz Sadžak, nepoplačani devizni varčevalec nekdanje Ljubljanske banke (LB) v BiH, se je s Slovenijo poravnal in bo od države kmalu dobil nekaj manj kot sto tisoč evrov.
03.09.2015 - 20:30
03.09.2015 - 20:30
Slabe zunanje razmere zmanjšujejo učinkovitost monetarnih spodbud
03.09.2015 - 20:30GOSPODARSTVO
SVET

Francoski kmetje so z več kot 1. 500 traktorji zaprli glavne ulice v francoski prestolnici in tako protestirali proti vse nižjim prihodkom.
03.09.2015 - 16:56
Francoski preiskovalci so sporočili, da lahko "z gotovostjo" trdijo, da del krila, ki so ga našli julija na obali otoka Reunion v Indijskem oceanu, res pripada pogrešanemu malezijskemu letalu MH370.
03.09.2015 - 16:17
Približno četrt milijona mrtvih Sircev v dobrih štirih letih državljanske vojne. Okoli štiri milijone beguncev. Ti so zdaj na poti proti Zahodu v iskanju boljšega življenja.
03.09.2015 - 15:02
Potem ko je kandidaturo Vesne Pusić za položaj generalne sekretarke Združenih narodov uradno podprla hrvaška vlada, zdaj to pričakuje tudi od hrvaške predsednice, ki pa nad vladnim predlogom ni . . .
03.09.2015 - 14:12
Gvatemalski predsednik Otto Perez je odstopil s položaja, potem ko so za njim izdali zaporni nalog, ker je bil obtožen korupcije.
03.09.2015 - 11:26ŠPORT

Na predzadnjem mitingu Diamantne lige v Zürichu so nastopili številni svetovni prvaki iz Pekinga. V hladnem vremenu so številni doživeli grenke poraze.
03.09.2015 - 20:01
Slovenski nogometaši so opravili še zadnji "domači" trening pred petkovim odhodom v Basel, kjer jih v soboto ob 20. 45 čaka kvalifikacijski obračun s Švicarji.
03.09.2015 - 17:18
Arsene Wenger do januarja ne bo moral računati na reprezentančnega napadalca Dannyja Welbecka. 24-letnik mora na operacijo levega kolena.
03.09.2015 - 16:32
Fifa je zavrnila pritožbo Galatasaraya in potrdila, da prestopa Kevina Grosskreutza iz dortmundske Borussie niso opravili pravočasno.
03.09.2015 - 16:10
Nogometaši Belgije so upravičili vlogo favoritov in v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo s 3:1 premagali Bosno in Hercegovino. Bošnjaki so v Bruslju začeli zelo dobro, saj so v 15. minuti povedli.
03.09.2015 - 16:00

petek, 4.september.2015 - 00:11

Negativne posledice priseljevanja: Malmö na Švedskem postal prestolnica kriminala in nasilja

Negativne posledice priseljevanja: Malmö na Švedskem postal prestolnica kriminala in nasilja

Eden od mlajših prebivalcev Malmoa na Švedskem je na vprašanje, od kod mladim toliko orožja – granat, s katerim izvajajo bombne napade, odvrnil, da drugod na drevesih rastejo jabolka, v Malmöu na Švedskem pa granate.   Na Dossier korupcija smo že na začetku avgusta napisali članek o negativnih posledicah priseljevanja na podlagi zanimivega prispevka na […]

torek, 1.september.2015 - 20:34

Rusija je začela z vojaško ofenzivo v Siriji s ciljem poraziti Islamsko državo

Rusija je začela z vojaško ofenzivo v Siriji s ciljem poraziti Islamsko državo

Rusija je poslala pomoč Asadovemu režimu. Ruska letala tipa Mig-31 so takoj po prihodu v Sirijo začela bombardirati položaje ISIL-a. Rusija je s sodelovanjem Egipta in režima Bašarja Al Asada začela vojaško ofenzivo v Siriji. Novo koalicijo proti islamski državi bo vseskozi podprl tudi Itan. Ta novica je zelo dobra, saj bo omogočila obstanek Asadovega […]

ponedeljek, 31.avgust.2015 - 10:27

Francija se spreneveda. Madžarski očita postavitev ograje na srbski meji, sama pa je pomagala z ograjo utrditi mejo pri Calaisu.

Francija se spreneveda. Madžarski očita postavitev ograje na srbski meji, sama pa je pomagala z ograjo utrditi mejo pri Calaisu.

Off the record: Angela Merkel bi se morala malo bolj paziti. Dobili smo občutek, da bi se lahko nanjo izvedel atentat. Povod za atentat naj bi bilo nasprotovanje nekaterih Nemcev povečanemu prilivu beguncev v Nemčijo, ravno Angelo Merkel pa bodo označili za glavnega krivca za »uničevanje nemške kulture«. Kdaj bi se to utegnilo zgoditi, ne […]

ponedeljek, 31.avgust.2015 - 09:25

Svet je izgubil režiserja kultnih grozljivk. Zaradi raka na možganih je umrl Wes Craven.

Svet je izgubil režiserja kultnih grozljivk. Zaradi raka na možganih je umrl Wes Craven.

Kdor ne pozna Wes-a Craven-a in njegove kultne grozljivke Mora v Ulici brestov, se ne more šteti za pravega ljubitelja grozljivk. Freddy Krueger (Mora v Ulici brestov) Vse ljubitelje grozljivk je pretresla novica o smrti enega najboljših režiserjev horor filmov vseh časov, Wesa Cravena. Kdor ni slišal za ime Wes Craven, tisti ni pravi ljubitelj […]

nedelja, 30.avgust.2015 - 18:55

VAL BEGUNCEV V SLOVENIJO?: Madžarska je končala s postavitvijo bodeče žice, nadaljuje pa še s postavitvijo trše ograje. Se bo begunski val preselil v Slovenijo?

VAL BEGUNCEV V SLOVENIJO?: Madžarska je končala s postavitvijo bodeče žice, nadaljuje pa še s postavitvijo trše ograje. Se bo begunski val preselil v Slovenijo?

 Na začetku podajamo karikaturo, ponavljamo, karikaturo, ki se nanaša na ponesrečeno izjavo na Twitterju s strani slovenskega novinarja Sebastijana Erlaha. Sicer v članku obravnavamo temo zaprtja madžarske meje in nevarnosti za Slovenijo, ki ji grozi, da se bo begunski val preselil k njej. Karikatura: Begunci, če ste za ples, vam bo zaigral Erlah na puškomitraljez. […]

sobota, 29.avgust.2015 - 12:37

Izjava slovenskega novinarja, da je potrebno postreliti vse begunce, ki se približajo slovenski meji na manj kot 500 metrov, odmeva po Sloveniji.

Izjava slovenskega novinarja, da je potrebno postreliti vse begunce, ki se približajo slovenski meji na manj kot 500 metrov, odmeva po Sloveniji.

Predlog slovenskega novinarja, da se na slovensko mejo postavijo ostrostrelci in ustrelijo vsakega ilegalnega prebežnika, ki se slovenski meji približa na manj kot 500 metrov, odmeva po Sloveniji. 2 tvita, ki sta razburila Slovenijo   V Sloveniji je s približevanjem beguncev tudi njenemu teritoriju begunska problematika začela zanimati vse več ljudi. Tako se je na […]