Zadnja novica

nedelja, 31.avgust.2014 - 09:17

Kljub grožnjam s sankcijami EU proti Rusiji se mora Ukrajina začeti deliti na dva dela.

Ukrajina se je znašla na točki razpada, a zahodne države, predvsem ZDA in EU, niso sposobne tega uvideti, saj še vedno niso pripravljene spoznati, da so se zadeve spremenile in da je prišel čas sprememb. Vse meje ne bodo mogle obstati kot v času po drugi svetovni vojni in to je jasno vsem razen zahodnim državam, ki niso pripravljene sprejeti dejstva, da je njihova ureditev, katere se oklepajo, postala obsolentna in že preživeta. Ukrajina je ena od držav, ki ob novi ureditvi zagotovo ne bo več nikoli bila takšna, kot je bila poprej. Po našem mnenju bi bila najbolj optimalna razdelitev Ukrajine, kot je prikazana na spodnji sliki.

Rusija mora bolj odločno ščititi svoje interese v Ukrajini, sploh na jugovzhodu Ukrajine, saj ima glede Ukrajine veliko bolj pravilno stališče kot ga imajo zahodne države. Nikoli več se ne bi smelo zgoditi, da ruski uporniki v Ukrajini ostanejo brez podpore Rusije, tudi zaradi tega, ker bi napredovanje ukrajinske vojske na JV Ukrajine pomenilo destabilizacijo in nove nepotrebne žrtve. Ukrajina namreč ne more več obstati kot edinstvena država. Vsakršna večja prisotnost ukrajinske vojske na JV Ukrajine bi pomenila eskalacijo nasilja in povečevanje nestabilnosti. Jugovzhodni del Ukrajine je dejansko postal ruski in Rusija bi morala stremeti k temu, da pod svoje okrilje vzame tisto, kar je njenega, bodisi kot pripojitev v rusko ozemlje, bodisi kot (vsaj začasno) ustanovitev nove državne tvorbe (Severovzhodne Ukrajine, ki bi se lahko poimenovala tudi Nova Rusija), ki bi gravitirala k Rusiji kot narodnostno gledano matični državi. Rusija je malo preveč popuščala zahodu, ki vodi popolnoma napačno politiko do Ukrajine. Rusija mora prenehati s takšno servilnostjo in se mora začeti bolj zavzemati za svoje pravice, še posebej zato, ker je pravica v primeru Ukrajine na njeni strani in ne na strani zahodnih držav, ki nimajo resnih argumentov za vztrajanje pri celovitosti Ukrajine. Ozemeljska celovitost Ukrajine je lahko prisotna zgolj ob predhodni razdelitvi Ukrajine na dva dela. SZ del je lahko celovit, JV del pa naj postane ruski.

JV del Ukrajine bi se lahko povezal v novo začasno državno tvorbo, ki bi se poimenovala Nova Rusija. Ta novonastala država bi gravitirala Rusiji. V prihodnosti pa bi se lahko z Rusijo tudi povezala kot sestavni del Ruske federacije.

Razdelitev_Ukrajine_med_EU_in_Rusijo

 

Še pred dnevi je kazalo, da Rusija izgublja svoj vpliv na jugovzhodu Ukrajine, saj so ukrajinske sile začele nevarno napredovati na vzhod države, a zadeve so se trenutno ponovno začele stabilizirati in ruski uporniki so s pomočjo »zunanjih sil« ponovno začeli prevzemati nadzor nad vzhodom države.

Nevarnost je tako vsaj začasno umaknjena.

Vendar sama situacija je še vedno napeta.

Rusija več ne bi smela dovoliti ponovne dominacije ukrajinskih sil na jugovzhodu Ukrajine, kajti to bi samo povečalo število smrtnih žrtev.

Rusija mora zavzeti trdo stališče glede Ukrajine in se zavzeti za cepitev te države na dva dela.

Svet več ni v situaciji, ko bi se moralo za vsako ceno upoštevati načelo nespreminjanja meja držav, ki velja vse od konca druge svetovne vojne. To načelo je zastarelo. In to je potrebno vedeti.

Napočil je čas sprememb.

Ukrajina ne more več obstati kot država, ki je obstajala do sedaj. To je splošno znano dejstvo.

Ukrajina je v situaciji, ko mora razpasti kot dosedanja država.

Zahod želi vsaj navidezno ohranjati neko ureditev, ki je že preživeta, ohranjati želi načelo nespreminjanja meja, želi ohranjati svoj vodilni status v svetu, ki pa ga izgublja.

Sankcije, ki jih je sprejela EU proti Rusiji lahko kratkoročno povzročijo nevšečnosti tudi Rusiji, a se Rusija ne sme bati efektov teh sankcij, podanih s strani EU.

Dejstvo je, da mnoge države EU dolgoročno nameravajo sodelovati z Rusijo še naprej, ne glede na to, kaj pravijo v Bruslju.

Če bi EU sprejela hujše sankcije zoper Rusijo, bi dolgoročno to pripeljalo do neupoštevanja EU-ja s strani precej držav članic EU. EU bi začela obstajati samo še na papirju.

Torej. Vsaka sankcija EU zoper Rusijo bo dolgoročno pomenila šibitev Evropske unije in ne Rusije.

To naj ima Rusija v mislih, ko bo na prekretnici, kaj storiti, ali se ukloniti sankcijam EU, ali nadaljevati nekaj, kar je neizogibno, to pa je nadaljevanje cepitve Ukrajine na dva dela.

Zahod v odnosu do Ukrajine ne vodi pravilne politike. Politika zahoda je v primeru Ukrajine popolnoma napačna. Zahod živi v zanj ugodni preteklosti, ne zavedajoč se, da je ta minila in da se zadeve močno spreminjajo, pa ne zgolj na področju Ukrajine, ampak marsikje na svetu.

Svet prehaja skozi obdobje transformacije in so zato spremembe čisto normalne.

Rusija je do sedaj zaradi kratkoročnih strahov (strah pred kratkoročno izgubo recimo poslovnih priložnosti ali pred kratkoročno izgubo naklonjenosti posameznih držav Rusiji (izguba ugleda) in podobno) popuščala pred bolj ali manj praznimi grožnjami EU s sankcijami, sedaj je končno začela bolj uveljavljati svoje interese.

Vladimir Putin je v enem od govorov povedal, da si nihče ne želi napadov na Rusijo, saj je ta ena največjih jedrskih sil v svetu. To je res.

Če sami podamo nek hipotetičen črni scenarij, bi Rusija v primeru zaostritve odnosov z Evropo (Natom) najbolj verjetno preusmerila jedrske konice na vsaj šest politično pomembnih ciljev v Evropi.

To so Berlin, Pariz, London, Bruselj (v manjši meri Strasbourg, zato ga nismo upoštevali), Stockholm in Varšava.

To je šesterica politično strateških mest, ki bi najbolj ogrožala ruske interese v primeru najbolj črnega scenarija – oboroženega spopada med EU in Rusijo.

Ta scenarij je seveda samo hipotetičen, da ne bo pomote.

Rusija se je torej začela zavedati, da EU nima te moči, s katero bi lahko uspešno parirala Rusiji v pogledu razvoja ukrajinske krize, niti moralne moči.

Namreč. Vedno se je potrebno vrniti na čas začetka ukrajinske krize. To je nasilna odstranitev demokratično izvoljenega predsednika Janukovića z mesta predsednika Ukrajine.

Evropska unija se vseskozi zavzema za neko demokracijo in volitve. S tem, kar je EU pomagala narediti v Ukrajiini, je dejansko izgubila moralno moč, saj je poteptala tisto, kar najbolj izpostavlja – demokracijo in demokratične volitve.

Torej. EU nima niti ene same stvari, s katero bi lahko upravičila svoje interese, kar zadeva Ukrajina, nima finančne moči, nima vojaške moči in nima moralne moči, niti povezanosti med državami (države EU še zdaleč niso usklajene glede sankcij Rusiji – mnogo držav v EU se počuti ujetnice tistih držav, ki zagovarjajo ukrepe zoper Rusijo, čeprav jih same ne zagovarjajo). Ravno zato se vedno obeša na neko načelo nespreminjanja meja, ker je to edina stvar, na katero se lahko EU nasloni.

EU nima torej praktično nič oprijemljivega, s čemer bi lahko izsiljevala Rusijo.

Zato je precej nenavadno, da se Rusija pusti izsiljevati Evropski uniji.

Zanimivo je, da je EU na čelo Evropskega sveta postavil Donalda Tuska, Poljaka, ki je izrazito nenaklonjen Rusiji.

Evropska unija je očitno na vrh postavila antiruske osebnosti in s tem dala jasno vedeti, kakšen bo njen odnos do Rusije v prihodnosti.

Rusija tudi če bi želela imeti neke dobre odnose z EU, teh ne bo mogla imeti. EU se s sedanjo politično sestavo njenega vrha ne bo nikoli uspela iskreno povezati z Rusijo.

Rusija bi torej že lahko zaznala, da je postal prijateljski odnos EU do Rusije nemogoč, tudi če bi Rusija v celoti popustila glede Ukrajine – v tem primeru bi Rusija doživela posmeh Evropske unije in njenih politikov, sploh tistih, ki so antiruski tipa Poljaki.

Skratka. Prišli smo v situacijo, ko bo potrebno močneje zastopati lastne interese.

Predvsem Rusija bo morala prenehati z defenzivno politiko v odnosu do Ukrajine.

Potrebno se je sprijazniti z dejstvom, da je Ukrajina država, ki bo razpadla, kajti dejansko nima nobene možnosti več obstati kot država, katero smo poznali prej.

Tisti, ki se tega ne zaveda, načrtno zavaja samega sebe. To v veliki meri počnejo zlasti v EU, kjer niso sposobni prepoznati situacije.

Rusija po našem mnenju nikakor več ne bi smela dovoliti, da jugovzhod Ukrajine spet pride pod popolno oblast Ukrajine. To bi bila strateška napaka Rusije.

Zaenkrat so se zadeve ponovno obrnile vsaj delno v prid ruskega prebivalstva na JV Ukrajine, se bo pa videlo, kako bodo zadeve potekale naprej.

Rusiji gre svetovno gledano v prid tudi dejstvo, da so zahodne države trenutno obremenjene še z eno zadevo (ISIL), kar še dodatno šibi njihovo moč, kar zadeva reševanje ukrajinske krize.

Rusija ima glede tega kar nekaj sreče. Ali jo bo izkoristila, se bo pa še videlo.

Bistvo tega članka je torej, naj Rusija ne popušča pri svojih interesih, kar zadeva Ukrajino, še posebej zato, ker zahodne države glede Ukrajine nimajo prav in vodijo popolnoma napačno politiko, česar se očitno niso sposobne zavedati in zato po nepotrebnem ustvarjajo konflikt z Rusijo.Značke prispevka:

Komentarji (1)

 

 1. admin pravi:

  Pri vsem je potrebno povedati še nekaj. Evropska unija je sestavljena kot zveza suverenih držav, vendar dejansko suverenost držav članic EU ni popolna.

  Zato bi pomenilo članstvo celotne Ukrajine v EU odtegnitev Ukrajine od Rusije.

  Dejansko bi EU prevzela celotno ozemlje Ukrajine medse in ga tako uzurpirala.

  Če bi Ukrajina vstopila v EU kot celota, potem bi dejansko pol države (JV del) v Unijo vstopil neprostovoljno.

  Neprostovoljno bi prišlo do uzurpacije ozemlja s strani EU.

  Zgolj pravno gledano bi bile zadeve na videz pravilne, dejansko pa bi šlo za uzurpacijo.

  EU Rusiji očitajo vmešavanje in uzurpiranje JV dela Ukrajine, medtem ko je sama EU pomagala na nedemokratičen način spodnesti obstoječega ukrajinskega predsednika in nastaviti proevropsko začasno ukrajinsko oblast z željo prilastiti si celotno ozemlje Ukrajine, ki bi postalo del Evropske unije.

  Praktično je Evropska unija naredila to, kar sedaj dvolično očita Rusiji.

  Rusija ima po našem mnenju vsakršno pravico JV del Ukrajine pripojiti k sebi. EU je namreč želela pfipojiti celotno Ukrajino in to na totalno nedemokratičen način.

  Prav grozljivo je gledati sprenevedanje evropskih politikov, ki napadajo Rusijo, češ da si prisvaja ozemlje druge države, ko je pa ta ista EU naredila ravno to, na sicer dosti bolj prefrigan način.

  Po našem mnenju Rusi morjo uvideti, da so bili totalno izigrani s strani EU, ki jih sedaj dodatno ponižuje s sankcijami.

  Pri delovanju EU gre za posmehovanje par exellance, kjer je žrtev posmeha ravno Rusija. Res žalostno.

  EU je na primeru Ukrajine res pokazala vso svojo bedo in res neverjetno je, kako se Rusija sploh pusti, da se neka tvorba (EU) tako igra z njenim ugledom in z za Rusijo strateško pomembno državo, to je Ukrajino.

  Dejansko imamo neko tvorbo (EU), ki je pomagala narediti kaos v Ukrajini, sedaj pa se predstavlja kot neka zaščitnica.

  Ukrajinski primer je res tragikomedija pod taktirko EU, največja žrtev te tragikomedije pa je poleg jugovzhodnega dela Ukrajine Rusija.

Odgovorite
SLOVENIJA

Nekdanji slovenski veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic je Karla Erjavca obtožil političnega kadrovanja, klientelizma, politične trgovine in rentništva. Ta obtožbe zavrača.
02.09.2014 - 11:08
Ladja Novo mesto portoroške Splošne plovbe je v ponedeljek popoldne v Sredozemskem morju iz vode rešila 237 beguncev. Na njej so bili, ko je ladjo zapustila posadka, ujeti kar 13 dni.
02.09.2014 - 10:16
Stroški šolskih potrebščin se od šole do šole močno razlikujejo. Določajo jih učitelji, ki imajo popolnoma proste roke pri veliki izbiri delovnih zvezkov.
02.09.2014 - 10:08
Nesreča hrvaškega vojaškega letala mig 21, ki je 5. avgusta strmoglavilo nedaleč od Velike Gorice, se je zgodila zaradi napake na hidravliki, napak med poveljevanjem pa ni bilo.
01.09.2014 - 19:14
Višje sodišče je potrdilo, da so na ljubljanski občini podjetju Tritonis prodali zemljišča, ki so bila obremenjena in so jih uporabljala tudi druga podjetja. Tritonis toži še za štiri milijone.
01.09.2014 - 18:06ČRNA KRONIKA

Danes je bil predviden začetek sojenja nekdanjemu lastniku diskoteke Lipa, Robertu Tomasu Zavašniku, in sicer zaradi zatajitve. Vendar dlje od prebrane obtožnice niso prišli.
02.09.2014 - 15:58
Nekdanja direktorja Istrabenza in Pivovarne Laško, Igorja Bavčarja in Boška Šrota, ki sta bila pravnomočno obsojena na več let zapora, bo sodišče jutri pozvalo, da se zglasita v zaporu. Sodišče je . . .
02.09.2014 - 13:50
Direktorica gospodarske družbe iz Celja si je s poneverbami prigoljufala dobrih četrt milijona evrov. Neuradno gre za direktorico Trgo-Mobila Majo Gorenc.
02.09.2014 - 11:50
Nemški ribič je v strugi reke Tolminki opazil truplo mlajše ženske. Potegnil jo je na suho, in ker ni kazala znakov življenja, jo je začel oživljati, a je bilo zanjo žal prepozno.
02.09.2014 - 08:30
Potem ko je v nedeljo v mimoidočega pešca na pločniku zapeljal 30-letni voznik, je pešec zaradi poškodb umrl. Policisti o nesreči še zbirajo obvestila.
01.09.2014 - 17:25ZADNJE NOVICE

Eles je nekaj dni pred državnozborskimi volitvami 2,5-milijonski posel neposredno oddal podjetju, ki je imelo lani le 850.000 evrov prihodkov. Vodja Elesovega sektorja, ki je oddal posel, je član SD, ki prijateljuje tudi z glavnim tajnikom stranke
Avtor: Dnevnik.si
03.09.2014 - 00:08
Pomočnik avstralskega košarkarskega selektorja je na svetovnem prvenstvu Luc Longley. Trikratni prvak lige NBA s Chicago Bulls je razpredal o spominih na devetdeseta leta, z izbranimi besedami pa je govoril tudi o Goranu Dragiću.
Avtor: Dnevnik.si
03.09.2014 - 00:07
V praktično dogovorjeno prodajo Aerodroma Ljubljana je posegel bivši direktor VOMO Dušan Mikuš. Zastopa za zdaj neznane vlagatelje, ki naj bi za letališče ponujali bajnih 300 milijonov evrov. Toda Mikuš se je v preteklosti že ukvarjal s trženjem...
Avtor: Dnevnik.si
03.09.2014 - 00:07
V štirih letih je kulturnemu ministrstvu od devetih gradov v državni lasti uspelo prodati le enega. Na doslej objavljene dražbe preostalih gradov se zaradi previsokih cen ni prijavil niti en dražitelj.
Avtor: Dnevnik.si
03.09.2014 - 00:06
Slovenska košarkarska reprezentanca je dobila še tretjo tekmo zapored na svetovnem prvenstvu. Sinoči je premagala Južno Korejo (89:72), s katero je imela več dela, kot je bilo pričakovati. Danes ob 17.30 se bo Slovenija pomerila z Angolo.
Avtor: Dnevnik.si
03.09.2014 - 00:06ZADNJE NOVICE

Podjetja po svetu izkoriščajo rekordno nizke zahtevane donose
02.09.2014 - 20:30
Upniška odbora navadnih in zavarovanih upnikov sta včeraj soglašala, da Cimos dobi še dva meseca za pripravo načrta finančnega prestrukturiranja. Pa bo ta čez dva meseca res usklajen z upniki ali bodo le tuji svetovalci oziroma družbi KPMG in Admetam, ki ga pripravljata, bogatejši za milijon evrov, Cimos pa v stečaju?
02.09.2014 - 20:30
Razvijalci aplikacij v Sloveniji ne počivajo in vsak mesec se na trgu pojavi kaj novega. Tokrat je to aplikacija WineCo, ki so jo pripravili pri podjetju Dialog. Namenjena je vsem ljubiteljem žlahtne kapljice, ki radi preizkušate različna vina ob različnih priložnostih.
02.09.2014 - 20:30
Na najnovejši Deloittovi lestvici 50 največjih bank in 50 največjih zavarovalnic v državah srednje Evrope in zahodnega Balkana (Bolgarija, Hrvaška, Češka, Estonija, Madžarska, Litva, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Ukrajina) je le ena slovenska banka in pet zavarovalnic. A imamo nekaj neslavnih rekordov.
02.09.2014 - 20:30
Danes so se v Ljubjani odprle tri franšizne trgovine ameriškega tekstilnega velikana Gap. Od podpisa franšizne pogodbe do prve trgovine običajno mine leto dni, pravi podpredsednik Gapove enote za franšizing Ismail Seyis.
02.09.2014 - 20:30GOSPODARSTVO

Eles je nekaj dni pred državnozborskimi volitvami 2,5-milijonski posel neposredno oddal podjetju, ki je imelo lani le 850.000 evrov prihodkov. Vodja Elesovega sektorja, ki je oddal posel, je član SD, ki prijateljuje tudi z glavnim tajnikom stranke
Avtor: Dnevnik.si
03.09.2014 - 00:08
V praktično dogovorjeno prodajo Aerodroma Ljubljana je posegel bivši direktor VOMO Dušan Mikuš. Zastopa za zdaj neznane vlagatelje, ki naj bi za letališče ponujali bajnih 300 milijonov evrov. Toda Mikuš se je v preteklosti že ukvarjal s trženjem...
Avtor: Dnevnik.si
03.09.2014 - 00:07
Slaba banka mora, da čim prej povrne sredstva, porabljena za sanacijo bank, vsako leto prodati deset odstotkov vrednosti prenesenega premoženja. Letos bi morala prodati vsaj za 100 milijonov sredstev, a je doslej s prodajo ustvarila manj kot 19.000
Avtor: Dnevnik.si
03.09.2014 - 00:06
Elektro Celje in Elektro Gorenjska načrtujeta združitev njunih podjetij za prodajo električne energije. Z njo bi nastal drugi najmočnejši igralec na maloprodajnem trgu z električno energijo.
Avtor: Dnevnik.si
03.09.2014 - 00:05
Potem ko so banke upnice sklenile zavezujoči dogovor o reševanju finančnih težav Litostroja Jekla, je Probanka na podlagi izvršbe vknjižila hipoteko na lastniškem deležu družbe. Prvi mož Litostroja Jekla meni, da poteza Probanke ni na mestu.
Avtor: Dnevnik.si
03.09.2014 - 00:04SVET

Zaradi spopadov na vzhodu Ukrajine je bilo že več kot milijon ljudi pregnanih z domov, Mednarodni denarni sklad (IMF) pa opozarja, da bi Ukrajina lahko potrebovala še 19 milijard dolarjev dodatnih . . .
02.09.2014 - 17:27
ZDA so v ponedeljek v Somaliji izvedle napad na konvoj, v katerem se je vozil tudi vodja teroristične milice Al Šabab Ahmed Abdi Godane, a njegova usoda še ni znana.
02.09.2014 - 15:26
"V tem delu Evrope smo vsi vodilni, nobena država si ne more prisvojiti statusa vodje," je na blejskem strateškem forumu dejal zunanji minister Karl Erjavec.
02.09.2014 - 13:37
Zaradi grozečih podnebnih sprememb je Evropska unija že pred leti med svoje okoljske cilje zapisala, da želi do leta 2020 za 20 odstotkov zmanjšati emisije toplogrednih plinov.
02.09.2014 - 12:11
Mednarodna organizacija Zdravniki brez meja (MSF) je opozorila, da svet izgublja boj za obvladovanje ebole, saj se svetovni voditelji niso dovolj zavzeto lotili obvladovanja epidemije.
02.09.2014 - 11:51ŠPORT

Dolgo so se slovenski košarkarji mučili s Korejci, na koncu pa vendarle zmagali z 89:72, Jure Zdovc pa je dejal, da je med polčasom moral nastopiti kar nekoliko agresivno, da je prebudil varovance.
02.09.2014 - 20:47
Žan Rudolf je na mitingu svetovnega izziva IAAF v Zagrebu zasedel 4. mesto v teku na 800 m s svojim najboljšim izidom sezone (1:47,09), Matija Kranjc pa je bil četrti v metu kopja (77,58 m).
02.09.2014 - 20:31
Na Odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku se je Gael Monfils brez izgubljenega niza prebil v četrtfinale. V osmini finala je s 7:5, 7:6 in 7:5 izločil Grigorja Dimitrova.
02.09.2014 - 18:56
V dvorani Podmežakla so hokejisti Telemacha Olimpije na prijateljski tekmi po podaljšku premagali HDD Jesenice s 5:4. Železarji so pošteno namučili zmaje, ki so delali ogromno napak.
02.09.2014 - 17:00
V sredo bo v Düsseldorfu na sporedu ponovitev finala svetovnega prvenstva. Nemčija se bo na prijateljski tekmi srečala z Argentino, ki jo je 13. julija v Riu de Janeiru premagala z 1:0.
02.09.2014 - 16:13

nedelja, 31.avgust.2014 - 09:17

Kljub grožnjam s sankcijami EU proti Rusiji se mora Ukrajina začeti deliti na dva dela.

Ukrajina se je znašla na točki razpada, a zahodne države, predvsem ZDA in EU, niso sposobne tega uvideti, saj še vedno niso pripravljene spoznati, da so se zadeve spremenile in da je prišel čas sprememb. Vse meje ne bodo mogle obstati kot v času po drugi svetovni vojni in to je jasno vsem razen zahodnim […]

četrtek, 19.junij.2014 - 23:02

Miro Cerar je bil leta 1981 na robu smrti. Rešile so ga »zunanje silnice – energije, ki so ga usmerile stran od gotove smrti«.

Miro Cerar je bil leta 1981 na robu smrti. Rešile so ga »zunanje silnice - energije, ki so ga usmerile stran od gotove smrti«.

Pokojna mati Mira Cerarja je verjela, da obstajajo neke silnice, ki so njeno družino leta 1981 obvarovale pred gotovo smrtjo, ko je nekaj zanimivih naključij privedlo do tega, da so odpovedali smrtonosni letalski let na Korziko, let, v katerem so umrli vsi potniki na letalu.  Če bi oče Mira Cerarja upošteval nasvet turistične vodičke, njegov […]

ponedeljek, 16.junij.2014 - 10:26

Rusija bo čisto upravičeno izklopila plin Ukrajincem, če Ukrajina ne plača dolgov

Rusija bo čisto upravičeno izklopila plin Ukrajincem, če Ukrajina ne plača dolgov

Ukrajina je v svoji nacionalistični nespametnosti zaostrila odnose z Rusijo, državo, zaradi katere je uživala velike gospodarske koristi. Med drugim tudi ugodno pridobivanje plina. Za EU je sicer zaskrbljujoče, da večina poti ruskega plina v EU vodi skozi tako nestabilno državo, kot je Ukrajina, zato preseneča, zakaj EU tako nasprotuje Južnemu toku, ki bi se […]

torek, 13.maj.2014 - 11:01

Karl Erjavec: »Slovenija bo branila svoje gospodarske zveze z Rusijo tudi v primeru, če EU uvede ostre sankcije«

Karl Erjavec: »Slovenija bo branila svoje gospodarske zveze z Rusijo tudi v primeru, če EU uvede ostre sankcije«

Karl Erjavec pravi, da se bo Slovenija tudi v primeru ostrih sankcij EU proti Rusiji poskušala izogniti sodelovanju slovenskih podjetij pri teh sankcijah, saj meni, da bi sankcije EU proti Rusiji imele poguben učinek na slovensko gospodarstvo. Karl Erjavec, slovenski zunanji minister, je izrazil zaskrbljenost nad scenarijem, da bi Evropska unija proti Rusiji uvedla močne […]

torek, 13.maj.2014 - 01:43

Donetsk in Lugansk po poti Krima. Bodo šle po isti poti tudi druge pokrajine na JV Ukrajine?

Donetsk in Lugansk po poti Krima. Bodo šle po isti poti tudi druge pokrajine na JV Ukrajine?

Donetsk in Lugansk sta še dve ukrajinski pokrajini, ki bosta šla po poti Krima. Razpad Ukrajine se tako neizogibno stopnjuje. Proces razpadanja Ukrajine se nadaljuje. Po nedavnih referendumih o samostojnosti ukrajinskih pokrajin Donetsk in Lugansk, kjer je večina volivcev prav tako potrdila pripravljenost odcepiti se od Ukrajine, so tamkajšnje oblasti razglasile neodvisnost in Rusijo že […]

sobota, 10.maj.2014 - 09:52

Predsednik Rusije Vladimir Putin na slovesnem obisku na ruskem Krimu

Predsednik Rusije Vladimir Putin na slovesnem obisku na ruskem Krimu

Vladimir Putin je obiskal krimski polotok, ki je pred kratkim postal del Ruske federacije Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je obiskal krimski polotok, ki je pred kratkim postal enakopraven del Ruske federacije. Vladimir Putin je ponosen na dejstvo, da je Krim postal ruski. Rekel je, da se bo leto 2014 v zgodovini zapisalo kot zgodovinsko […]