Zadnja novica

nedelja, 5.julij.2015 - 07:40

SAMOMORILSKI NAPAD V LJUBLJANI: Na Ižanski cesti se je zgodil umor policista ob hkratnem poskusu samomora

Samomorilski napad v Ljubljani, v katerem je umrl 33-letni slovenski policist, je še eden od dokazov, da se stanje varnosti v Sloveniji močno slabša. Po vstopu Slovenije v EU je družbena klima v državi postala izjemno slaba in konkretno dejanje je le eden od kazalcev slabšanja klime v državi. Preprosto je vstop Slovenije v okolje, ki ga ustvarja Evropska unija, povečal nasilje v državi. Takšnih primerov bo v državi vse več, saj so ljudje čedalje bolj obupani in v tem svojem obupu sposobni narediti karkoli, ker jih preprosto več ne briga za posledice svojih dejanj.

prometna_nesreca_umor_policista_na_izanski_cesti

Slovenci so ljudje, ki zelo radi počnejo samomore. Ena zadnja bolj priljubljenih oblik samomora je samomor z vozilom, ko se samomorilec z veliko hitrostjo zaleti v nasproti stoječi objekt (stena) ali v nasproti vozeče vozilo.

Sami zadnji primer na Ižanski cesti v Ljubljani, ko je storilec najprej poklical na policijsko postajo in lažno prijavil kršenje javnega reda in miru, nakar je počakal na prihod policistov in ob pravem času pospešil svoje vozilo in se načrtno zaletel v policijsko vozilo, v katerem je umrl eden od dveh policistov, dojemamo kot poskus samomora s ciljem maščevanja – samomorilski napad.

Storilec je pred kratkim od policije prejel prepoved približevanja zaradi nasilja v družini. To je bil glavni motiv, zakaj se je odločil maščevati policistom. Pred tem je napovedal, da bo storil masaker, kar je na koncu tudi uresničil.

Storilec je predpostavljal kolektivno krivdo policije zaradi česar mu je bilo vseeno, ali bo ubil ravno tistega policista, ki je najbolj odgovoren za sankcijo proti njemu, ali pa kakršnegakoli slovenskega policista. Z mislijo kolektivne krivde so bili za storilca vsi policisti enako krivi, saj vsi predstavljajo sistem, ki mu je dal sankcije, s katerimi se ni sprijaznil.

Dejstvo, da je storilec želel umoriti policista (katerega koli) nam govori še eno stvar. In sicer to, da je želel ubiti tudi sebe.

Torej. Storilec je želel storiti samomor, vendar si je rekel, da ne bo umrl sam, ampak se bo maščeval tistim, ki so po njegovem mnenju krivi za njegovo nesrečo, v konkretnem primeru policistom.

Šlo je torej za nek samomorilski napad, ne ravno terorističen, ampak maščevalen samomorilski napad.

Sami verjamemo, da bo v prihodnje še več napadov na policiste, ravno zaradi tega, ker bodo ljudje dojemali policijo kot enega od krivcev za to, kar se jim dogaja, recimo kakšna oblika državne represije, izvedena s strani policije, policisti so pa pač najbolj dosegljiva tarča, ki predstavlja izvajalca državnih ukrepov.

V primerih, kjer so storilci na robu obupa, v situaciji, ko si želijo odvzeti življenje, a si rečejo, da ne bodo umrli brez maščevanja, torej brez da se maščujejo tistim, katere smatrajo za krivce za njihovo nesrečo, je ponavadi precej težko preprečiti tragedijo širših razsežnosti. To govorimo v luči želja policistov, da se napade na policiste bolj kaznuje in se tako prepreči, da bi se storilci enostavno rešili odgovornosti s sklicevanjem na neprištevnost.

V primeru, da je storilec obupal nad življenjem, prišel do situacije, ko mu je popolnoma vseeno, kaj bo z njim, verjetno niti takšne povišane kazni ne odvrnejo tega storilca od končnega namena maščevanja. Storilec je po vsej verjetnosti želel umreti, a se pri tem tudi maščevati, zato ga je prav malo brigalo, kakšna kazen bi ga lahko doletela.

Sami verjamemo, da se je to zgodilo tudi v primeru na Ižanski cesti.

V Sloveniji se kažejo elementi poslabšanja varnosti. Odkar je Slovenija vstopila v Evropsko unijo, se stanje na področju varnosti iz leta v leto poslabšuje in kar je najslabše, poslabšuje se tudi klima v državi, ki je čedalje bolj gnila, skoraj pokvarjena, in odgovornost za takšno poslabšanje varnosti v Republiki Sloveniji je v precejšnji meri tudi posledica slabega dela slovenske policije in drugih organov preiskave in pregona. Poleg tega je tudi sistem, ki ga je v državo prinesla kvazi demokratična ureditev Evropske unije spodbudil povečanje nasilja in kriminala, kar je bilo tudi za pričakovati.

Takšno rapidno slabšanje stanja varnosti v Republiki Sloveniji, odkar je ta vstopila v EU se bo še nadaljevalo in po našem mnenju višje kazni ne bodo nujno odvrnile storilcev od tovrstnih dejanj.

Preprosto slab sistem, ki vlada v Republiki Sloveniji, odkar je ta vstopila v Evropsko unijo, ljudi pripelje na rob obupa, ko jim je vseeno, kaj se bo zgodilo z njimi, zato naredijo tisto kar želijo, to pa je lahko tudi umor iz maščevanja, za kar bodo pa uporabili tisto, kar jim je na voljo. V konkretnem primeru je bil kot morilsko sredstvo uporabljen avtomobil.

Takšne stvari se bodo v Sloveniji še nadaljevale. In ravno policisti bodo verjetno bolj na udaru. Kot smo že rekli. Klima v Sloveniji se slabša, družba pa nazaduje in postaja vse bolj pokvarjena, ventili so nekaterim ljudem v takšni družbi že začeli popuščati.

Represija pa v vse slabši družbi ne bo nujno prinesla izboljšanja.

Če pogledamo samo ta zadnji primer. Policija se je znašla na udaru nekoga ravno zato, ker je izvedla represivni ukrep zoper posameznika. Če policija zoper 44 letnika, ki je kasneje z avtomobilom umoril 33 letnega policista na Ižanski cesti v Ljubljani, ne bi izvršila ukrepa prepovedi približevanja, verjetno tudi 33 letni policist sedaj ne bi bil mrtev, ker ne bi bilo zamere do policije, ki je nato pripeljala do maščevanja.

Dejansko je 44-letnik gojil zamero do slovenske policije zaradi ukrepov, ki jih je ta izvedla zoper njega v preteklosti, kar je na koncu pripeljalo do realizacije želje po maščevanju.

In čeprav v policijskem sindikatu, kjer želijo povečati kazni za napad na policista, menijo drugače, sami mislimo, da konkretnega napada višje kazni ne bi preprečile. V konkretnem primeru je več kot očitno, da storilca ni brigalo, kaj ga čaka, še več, želel je tudi sam umreti, saj je bil na robu obupa in poln zamere do slovenske policije.

Slovenske novice: »To ni bila prometna nesreča, temveč naklepno dejanje«

RTV Slovenija: Policija trčenje obravnava kot umor policistaOdgovorite
SLOVENIJA

Poleti iz Slovenije v Tunizijo so odpovedani do avgusta, iz Münchna pa lahko letite tja že za neverjetnih 160 evrov.
04.07.2015 - 14:23
Teden srečevanja Slovencev iz sveta in zamejstva s predstavniki vlade in drugih državnih institucij je na Ptujskem gradu dosegel vrhunec s sejo sveta vlade za Slovence po svetu, ki jo je sklical . . .
04.07.2015 - 12:34
Novoizvoljeni predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Anton Donko napoveduje konstruktivno sodelovanje z vsemi političnimi strankami, zlasti glede tem, ki zadevajo upokojence.
04.07.2015 - 10:44
Prvi pravi počitniški konec tedna; na cestnih povezavah proti morju so nastajali daljši zastoji, ki še vedno nastajajo na cesti Koper-Šmarje-Dragonja.
04.07.2015 - 05:44
Prijavna točka Spletno oko je lani prejela 521 prijav posnetkov spolnih zlorab otrok, pregledovalci pa so 72 prijav, ki so bile utemeljene, predali policiji, so sporočili iz Centra za varnejši . . .
03.07.2015 - 14:27ČRNA KRONIKA

V policiji so pretreseni nad sobotnim tragičnim dogodkom, v katerem je povzročitelj prometne nesreče namerno trčil v policijsko vozilo, pri čemer je umrl 33-letni policist, drugi je poškodovan.
05.07.2015 - 05:44
Skupina jamarjev in biologov je pri raziskovanju Planinske jame pogrešila enega izmed jamskih potapljačev. Stekla je reševalna akcija, potapljača pa so po več urah našli živega.
04.07.2015 - 16:50
Na Ižanski cesti v Ljubljani se je okoli 11. ure zgodila huda prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo policijsko vozilo na nujni vožnji.
04.07.2015 - 12:35
Kriminalisti so v petek pred preiskovalnega sodnika privedli deset osumljencev, povezanih s trgovino z mamili.
04.07.2015 - 09:48
V nacionalnem odzivnem centru SI-CERT so v prvi polovici leta zaznali več primerov spletnega izsiljevanja z intimnimi fotografijami odraslih.
03.07.2015 - 10:28ZADNJE NOVICE

Tekmovalka iz žepne kneževine Liechtenstein Tina Weirather je zmagovalka predzadnjega smuka za svetovni pokal alpskih smučark v Garmisch-Partenkirchnu. Druga je bila Avstrijka Anna Fenninger (+0,51), tretje mesto je pripadlo Slovenki Tini Maze...
Avtor: Dnevnik.si
07.03.2015 - 16:27
Biatlonci so na svetovnem prvenstvu v Kontiolahtiju opravili s prvo posamično preizkušnjo. Moški sprint na 10 km je dobil Norvežan Johannes Thingnes Boe (24:12,8/1), ki je za 12,1 sekunde (1 kazenski krog) ugnal Kanadčana Nathana Smitha, tretji je...
Avtor: Dnevnik.si
07.03.2015 - 14:00
V Rusiji so v povezavi z umorom opozicijskega politika Borisa Nemcova prijeli dve osebi, sta poročala tako ruska televizija Rossiya-24 kot tudi agencija Interfax.
Avtor: Dnevnik.si
07.03.2015 - 11:00
Moštvo severnoameriške košarkarske lige NBA Miami Heat je v noči na soboto gostovalo pri Washington Wizards in izgubilo z minimalno razliko 97:99. Ob odsotnosti Dwyana Wada in Luola Denga je bil prvi strelec Miamija Goran Dragić, ki je v 29 minutah...
Avtor: Dnevnik.si
07.03.2015 - 10:38
V vinski kleti Vinakoper so malvazijo za najprestižnejšo linijo capo d'istria potrgali konec septembra z 21 let starih trt. Po 12-urni hladni maceraciji je mošt pri kontrolirani temperaturi s selekcioniranimi kvasovkami zavrel v 225-litrskih sodčkih...
Avtor: Dnevnik.si
07.03.2015 - 06:00ZADNJE NOVICE

Kaj bi grški "ne" pomenil za državo, ljudi, območje evra in slovenski proračun
05.07.2015 - 05:07
Kako bi na grškem referendumu glasovali Joseph Stiglitz, Paul Krugman, Christopher Pissarides in grški ekonomisti
04.07.2015 - 12:40
Grčija pod pogoji, ki so veljali za Slovenijo leta 2004, nikoli ne bi bila sprejeta v Evropsko unijo, v kateri je po zaslugi germanske Evrope skoraj 30 let uživala privilegiran status.
04.07.2015 - 09:42
Pet let bo potrebnih, da bo banka dosegala ustrezno dobičkonosnost, poudarja partner v ameriškem skladu Apollo, novem lastniku NKBM
04.07.2015 - 08:52
Thomas Zaralides, TNT Express: »Izvozniki v Sloveniji lahko prodajajo povsod po svetu in ohranjajo zdravo rast. Enako je v Grčiji«
03.07.2015 - 11:11GOSPODARSTVO
SVET

Potem ko je Svet ZN-a za človekove pravice podprl poročilo, ki ugotavlja, da sta tako Izrael kot Hamas lani storila vojne zločine, je izraelski premier ostro napadel ta organ.
04.07.2015 - 17:11
Dober teden dni po napadu na plaži enega izmed hotelov v mestu Sousse, v katerem je bilo ubitih 38 ljudi, je predsednik Tunizije razglasil izredne razmere.
04.07.2015 - 15:00
Sirski uporniki so v Alepu zasedli strateški vojaški center v rokah vladnih sil. Vladne položaje v mestu pa napadajo tudi pripadniki Fronte Al Nusra.
04.07.2015 - 14:31
Prebežniki skušajo na vsak način priti iz Francije v Veliko Britanijo. Okoli 150 jih je skušalo vdreti v terminal v Calaisu na francoski strani predora pod Rokavskim prelivom.
04.07.2015 - 11:21
V Kijevu se je zbralo okoli 1. 000 provladnih borcev in pripadnikov skrajne desnice ter od vlade zahtevalo, da prekliče dogovor iz Minska in upornikom na vzhodu napove vojno.
04.07.2015 - 09:29ŠPORT

Martina Ratej je na atletskem mitingu za Diamantno ligo v Parizu v metu kopja zasedla zadnje, 11. mesto (54,55 m).
04.07.2015 - 21:42
Matej Žagar je na četrti dirki sezone svetovnega prvenstva najboljših spidvejistov, ki jo je gostil Cardiff, osvojil šesto mesto.
04.07.2015 - 20:32
Finale 44. Cope Americe, južnoameriškega prvenstva v nogometu, so odločile 11-metrovke. Gostitelj turnirja Čile je s 4:1 premagal Argentino.
04.07.2015 - 20:00
Na reliju v Železnikih, tretji postaji letošnjega državnega prvenstva v reliju, je zmagal lanski prvak Aleks Humar (renault clio R3T).
04.07.2015 - 19:40
Smučarski skakalec Peter Prevc je na uvodni tekmi celinskega pokala v Kranju osvojil tretje mesto. Prehitela sta ga Poljak Dawid Kubacki in Nemec Karl Geiger.
04.07.2015 - 19:11

nedelja, 5.julij.2015 - 07:40

SAMOMORILSKI NAPAD V LJUBLJANI: Na Ižanski cesti se je zgodil umor policista ob hkratnem poskusu samomora

SAMOMORILSKI NAPAD V LJUBLJANI: Na Ižanski cesti se je zgodil umor policista ob hkratnem poskusu samomora

Samomorilski napad v Ljubljani, v katerem je umrl 33-letni slovenski policist, je še eden od dokazov, da se stanje varnosti v Sloveniji močno slabša. Po vstopu Slovenije v EU je družbena klima v državi postala izjemno slaba in konkretno dejanje je le eden od kazalcev slabšanja klime v državi. Preprosto je vstop Slovenije v okolje, […]

sreda, 1.julij.2015 - 09:52

Rusija se pospešeno pripravlja na izgradnjo mostu, ki bo povezal rusko ozemlje s Krimom

Rusija se pospešeno pripravlja na izgradnjo mostu, ki bo povezal rusko ozemlje s Krimom

Črno morje bo kmalu dobilo most, ki bo omogočal cestno in železniško povezavo med Krimom in Rusijo (to je med krimskim in tamanskim polotokom) Za povečavo kliknite na sliko Krim in Taman bosta kmalu povezana z mostom Za povečavo kliknite na sliko Po izrazito uspešni odcepitvi Krimskega polotoka od Ukrajine in pripojitvi Rusiji, kar je […]

sobota, 27.junij.2015 - 16:37

Cipras se je pravilno odločil. Referendum je najboljša možna rešitev grškega vprašanja.

Cipras se je pravilno odločil. Referendum je najboljša možna rešitev grškega vprašanja.

Evropski politiki so sposobni zagrabiti ljudi tudi takrat, ko ti tega sploh ne pričakujejo. Na začetku je potrebno povedati, da morajo ljudje spremeniti mnenje o EU kot o neki skupnosti držav, v kateri se je zbral cvet evropskega poštenja. Seveda to ne drži. Evropska unija je skupek zelo prefriganih politikov, ki zasledujejo svoje interese in […]

petek, 26.junij.2015 - 15:57

POT V NEBESA: Pri Zidanem mostu se je vozilo z veliko hitrostjo zabilo v betonsko ograjo. Umrla 79-letna sopotnica.

POT V NEBESA: Pri Zidanem mostu se je vozilo z veliko hitrostjo zabilo v betonsko ograjo. Umrla 79-letna sopotnica.

Betonska ograja pri kamnolomu je postala pot v nebesa za 79-letno sopotnico v avtomobilu. V naselju Veliko Širje pri Zidanem mostu se je v četrtek, 25.6.2015, ob 14:35 zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom. 80-letni voznik rdečega Ford Focusa je iz neznanega vzroka zavil desno in nato z vso hitrostjo zapeljal proti betonski ograji. V […]

ponedeljek, 22.junij.2015 - 09:59

ISLAMSKA RADIKALIZACIJA MLADIH: Negativne izkušnje zahodnoevropskih držav z muslimanskimi priseljenci

ISLAMSKA RADIKALIZACIJA MLADIH: Negativne izkušnje zahodnoevropskih držav z muslimanskimi priseljenci

Zahodnoevropske države se soočajo s pospešeno islamizacijo, zato želijo breme beguncev prevaliti na vzhodnoevropske države. V spodnjem članku si oglejte negativne posledice islamizacije na zahodu Evropske unije. Soon, Islam will dominate Europe. Čeprav pod pritiskom evropskih politikov in skrajno levih združenj prihaja do selekcije informacij o islamu in islamskih priseljencih ter prepovedi negativnih informacij, kar […]

sobota, 20.junij.2015 - 12:43

Italija bi lahko dejansko uvedla začasne vizume za begunce, ki prihajajo iz Libije, kot je zagrozil Matteo Renzi

Italija bi lahko dejansko uvedla začasne vizume za begunce, ki prihajajo iz Libije, kot je zagrozil Matteo Renzi

HIR VI KAM, JUROP! Here we come, Europe! Begunci množično želijo priti na sever in zahod Evrope, kjer si želijo ustvariti novo življenje. Slovenski pevec Roberto Magnifico (Robert Pešut) je ustvaril pesem Hir aj kam, hir aj go, ki bi lahko postala celo himna evropskih migrantov. Roberto Magnifico – Hir aj kam, hir aj go […]