Zadnja novica

sobota, 24.januar.2015 - 15:30

Večji vojaški spopad v Ukrajini lahko prinese pozitivne rešitve

Barack Obama in Vladimir Putin naj vržeta karte na mizo in finalizirata konflikt v Ukrajini. Očitno se lahko konflikt v Ukrajini trajno reši le z večjim vojaškim posegom v tej državi.

Barack Obama in Vladimir Putin sta se v preteklosti znala tudi rokovati

bela_hisa_obama_putin

Vir slike: Whitehouse.gov

Ukrajina je bila že nekaj časa v nekem čudnem položaju vojne in miru, katerega je v prvi vrsti vzdrževala Evropska unija, ki se ni sposobna lotiti skoraj nobene stvari tako, kot je treba in vse zadeve pušča neurejene.

Neurejenost razmer v Ukrajini je pripeljala do že 5000 smrti, kar je zelo veliko, glede na dejstvo, da teh 5000 smrtnih žrtev ni prineslo nobene konkretne rešitve.

Zato po našem mnenju za razliko od primera krimskega polotoka pomeni eskalacija vojne v Ukrajini pozitiven znak.

Več kot očitno je postalo, da se lahko le z vojaškim spopadom rešijo zadeve v Ukrajini in se Ukrajina na ta način razdeli.

Iz določenih informacij je znano, da ZDA podpirajo ukrajinske sile tako moralno kot z oboroževanjem. Precej podobno velja za proruske upornike in Rusijo.

V Ukrajini je očitno prišlo do posrednega spopada med Barackom Obamo in Vladimirjem Putinom.

Od končnega izida pa bo odvisno to, koliko moči imajo ZDA in Rusija.

Če bi Rusija popustila, bi to pomenilo, da Rusija ni sposobna zaščititi niti interesov lastnega naroda v neposredni teritorialni bližini.

Poraz Rusije v primeru Ukrajine bi torej pomenil šibkost Rusije. Druge države bi lahko enostavno rekle: »Če Rusija ne zna poskrbeti niti za Ruse v sosednjih državah, ali je potem vredno sploh prepustiti se v okrilje Rusije.«

Torej poraz Rusov v Ukrajini bi imel zelo negativne posledice na ugled Rusije v svetu. Rusija bo zato morala poskrbeti tudi za svoje dobro ime. Morala bo dokazati, da je spoštovanja vredna velesila – to bo sploh pomembno, v kolikor bo želela resno zagnati projekt evrazijske unije.

Kar zadeva ZDA, pa poraz ZDA v odnosu do Ukrajine niti ne bi bil tako zelo boleč za ZDA.

ZDA namreč prek CIE sodelujejo v večini konfliktov po svetu, konflikt v Ukrajini je zgolj eden izmed teh konfliktov. ZDA imajo trenutno bolj težave z bližnjim vzhodom kot z Ukrajino.

Izguba na področju Ukrajine bi za ZDA pomenilo le to, da bodo ZDA pač priznale, da je na tem področju bistvena Rusija.

Skratka. Rusija lahko z izgubo vojne v Ukrajini izgubi več kot ZDA.

ZDA so namreč že pokazale, da so sposobne uveljaviti lasten interes v drugih državah, četudi so te daleč stran od matične dežele (Severna Amerika), medtem ko bi Rusija z izgubo dokazala, da ne zna poskrbeti niti za sosednji teritorij.

S tega stališča gledano bi bilo dobro, da se enkrat končno zgodi širši vojaški konflikt brez konstantnega ustavljanja in ohranjanja statusa quo oziroma nekega navideznega miru.

Vedeti je namreč potrebno, da tudi ljudje na konkretnem področju ne bodo nonstop prenašali takšnega neurejenega stanja in se bodo začeli odpovedovati eni od strani v konfliktu, bodisi Rusom bodisi zahodu (EU + ZDA). Ravno zato je v tem primeru še najboljše, da vojaški konflikt pripelje do neke trajnejše rešitve (s kasnejšo diplomacijo, seveda).

Tako ZDA kot Rusija bosta pač morali preseči prikrivanje lastne podpore obema stranema v Ukrajini in bosta morali vreči karte na mizo.

Končni izid tega bi lahko bila razdelitev Ukrajine, kjer bi vzhodni del prišel pod jurisdikcijo Rusije, zahodni del pa pod okrilje EU in zveze Nato.

To je dejstvo. Zatiskanje oči pred tem dejstvom je bedasto.

Sami smo zelo razočarani nad pomanjkanjem odločnosti pri razrešitvi konflikta v Ukrajini, predvsem nad pomanjkanjem odločnosti Rusije.

Konflikt se žal že predolgo časa vleče v škodo vseh vpletenih strani.

Vojaški konflikt bi verjetno pospešil reševanje teh težav, ker je več kot očitno, da mirni načini reševanja konflikta niso obrodili sadov.

Roko na srce pa vojna ne bi bila nič nenavadnega v svetovnem merilu, saj je na svetu kar nekaj vojnih žarišč, v katerih so, zanimivo, povsod vključene ZDA s svojimi predvsem evropskimi zavezniki – poglejmo samo bližnji vzhod.

Sicer je v Ukrajini zanimivo, da je večjo odločnost za vojaško rešitev ukrajinskega problema pokazal tudi ukrajinski predsednik Porošenko (sicer zaveznik ZDA), ki je napovedal tudi mobilizacijo Ukrajincev. Torej. Volja za vojaško rešitev spora obstaja.

Očitno je prišel čas, da pride do končnega obračuna, ki lahko prinese pozitivne rešitve oziroma končno rešitev spora v Ukrajini. Žal vedno ne gre na miren način.

Če se pogleda, da je število smrtnih žrtev v stanju niti miru niti vojne, doseglo številko 5000, se lahko vprašamo, ali ne bi večji vojaški spopad dolgoročno gledano pomenil manjše število žrtev, prvenstveno pa hitrejšo pot do miru.

Najslabše je namreč vzdrževati neko stanje, ki ni ne vojna ne mir. To ne pelje nikamor in dolgoročno le poslabšuje situacijo na območju, kjer obstaja takšno stanje. Zato v konkretnem primeru zagovarjamo večji vojaški spopad. Čas zanj je očitno dozorel.

Ta spopad ne bo ne prvi ne zadnji na svetu. Predvsem v ZDA to vedo zelo dobro, saj so (ali so bile) posredno ali neposredno udeležene v kar nekaj takšnih spopadih po različnih koncih sveta, predvsem pa na bližnjem vzhodu.

Vsi se morajo zavedati, da stanje niti vojne niti miru, ki je trenutno prisotno v Ukrajini, ni vzdržno in ga je potrebno presekati. Očitno se pa to stanje lahko preseka le z vojno. Z mirom ne, še posebej glede na to, da vemo, da se za mirno rešitev krize zavzema le EU, ki ima na žalost sloves popolnoma nesposobnega političnega faktorja za reševanje konfliktov po svetu, zato so “napori” EU pri reševanju konflikta neomembe vredni.Komentarji (1)

 

 1. admin pravi:

  Ali Porošenko zavaja?

  Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes povedal, da ne vidi nobene alternative mirovnemu sporazumu iz Minska.

  Tu gre za zavajanje.

  Porošenko je namreč še pred dnevi podpisal dekret o splošni mobilizaciji v Ukrajini za potrebe bojevanja na vzhodu Ukrajine.

  Očitno je Porošenko nedosleden samemu sebi oziroma načrtno zavaja javnost.

  UKRAINE TODAY: President Petro Poroshenko signs a decree about 3 waves of military mobilization

Odgovorite
SLOVENIJA

Državni zbor bo s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Miru Cerarju in ministrom začel redno januarsko sejo. Opozicijo zanimata predvsem privatizacija in zdravstvena reforma.
26.01.2015 - 10:11
Vlado Mira Cerarja je v januarski anketi Vox populi podprlo dobrih 32 odstotkov anketirancev, vladajočo stranko SMC pa 25 odstotkov.
26.01.2015 - 09:14
Peticija proti privatizaciji je v tokratni anketi Dela prejela višjo podporo kot pa peticija v podporo privatizaciji. Tudi varčevanju v šolstvu nasprotuje večina.
26.01.2015 - 07:13
Komisija za preprečevanje korupcije je zaradi postopka imenovanja Violete Bulc za kandidatko za evropsko komisarsko pod drobnogled vzela tudi ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja.
26.01.2015 - 06:45
Vladajoči SMC je v javnomnenjski raziskavi POP TV-ja znova prevzel vodstvo, potem ko ga je decembra premagala največja opozicijska stranka SDS.
25.01.2015 - 20:02ČRNA KRONIKA

Svojci pogrešajo 41-letnega Mateja Božiča iz kraja Morje v občini Rače-Fram.
26.01.2015 - 12:08
Na Celovški cesti v Ljubljani se je malo pred poldnevom zgodila prometna nesreča, v kateri sta trčili reševalno vozilo, ki je bilo na nujni vožnji, in osebni avtomobil.
25.01.2015 - 14:54
V gorah sta se ta konec tedna zgodili nesreči, v katerih sta se hudo poškodovala 27-letni Celjan in 50-letni Avstrijec.
25.01.2015 - 10:04
V soboto pozno popoldne se je v bližini Kobarida zgodila prometna nesreča, v kateri je umrla voznica kolesa z motorjem.
25.01.2015 - 06:20
Specializirano državno tožilstvo je zaradi spornih poslov, s katerimi naj bi nezakonito pridobila skoraj dva milijona evrov premoženjske koristi, na ljubljansko sodišče vložilo obtožnico zoper enega . . .
24.01.2015 - 20:00ZADNJE NOVICE

Grška desna stranka Neodvisni Grki se je z vodjo zmagovalke nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev v Grčiji, levičarske Sirize, Aleksisom Ciprasom danes dogovorila za oblikovanje vlade. Ciprasu bo predsednik Karolos Papuljas že danes ob 15....
Avtor: Dnevnik.si
26.01.2015 - 13:20
V četrtek se izteče rok za vložitev kandidature za predsednika Fife, do sedaj pa so trenutnemu predsedniku Seppu Blatterju boj napovedali štirje kandidati, a med njimi ni vidnejšega predstavnika Uefe. Blatter je evropsko krovno zvezo sedaj javno...
Avtor: Dnevnik.si
26.01.2015 - 13:05
V zadnjih 24 urah je v spopadih s proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine umrlo sedem ukrajinskih vojakov, 24 pa jih je ranjenih, je potrdil predstavnik ukrajinske vojske Vlasislav Seleznjov. Rusija je danes za stopnjevanje spopadov in nasilje...
Avtor: Dnevnik.si
26.01.2015 - 12:41
Potem ko je NKBM minuli petek hitro zaznala in uspešno omejila poskus spletne goljufije - phishinga, danes zaznava nove primere pošiljanja zavajajočih sporočil prek e-pošte, ki pozivajo k nadgrajeni prijavi v lažno spletno banko Bank@Net s PIN in...
Avtor: Dnevnik.si
26.01.2015 - 12:39
Otroci, ki so v nedeljo obiskali papeža v Vatikanu, so namesto golobic izpustili balone »miru«, poročajo tuje tiskovne agencije.
Avtor: Dnevnik.si
26.01.2015 - 12:28ZADNJE NOVICE

Višje sodišče je presojo o zakonitosti prenosa družbe RMV holding na Ciper vrnilo prvostopenjskemu sodišču
26.01.2015 - 11:21
Pogoj je, da bo nova grška vlada pod vodstvom Ciprasa izpolnjevala dosedanje zaveze
26.01.2015 - 10:35
Da so si Grki izvolili Sirizo, z racionalne plati verjetno ni bilo smiselno, z emocionalne pa je razumljivo; kot je nekoč zapisal Albert Einstein, prazen želodec ni dober politični svetovalec
26.01.2015 - 10:15
Grški novinarji špekulirajo, da se je Aleksis Cipras že dogovoril z Brusljem
26.01.2015 - 10:12
Po včerajšnjih parlamentarnih volitvah v Grčiji Jurij Šimac iz Aten piše o posledicah velike zmage Sirize, napovedih za naprej, pa tudi o tem, ali se letos splača rezervirati počitnice na grških plažah
26.01.2015 - 09:20GOSPODARSTVO

Tečaj evra glede na dolar je dan po volitvah v Grčiji, na katerih je zmagala stranka Siriza, ki napoveduje konec varčevanja, sprva padel pod 1,11 dolarja, na novo najnižjo raven v zadnjih 11 letih, nato pa se je zvišal nad 1,12 dolarja.
Avtor: Dnevnik.si
26.01.2015 - 09:48
Tomaž Subotič zadnji dve desetletji posluje v Pragi, a še vedno vzdržuje tesne vezi tudi s slovensko politiko, ki mu zdaj odpira vrata do Slovenskega državnega holdinga. Ta upravlja tudi državne naložbe v podjetjih, s katerimi Subotič poslovno...
Avtor: Dnevnik.si
26.01.2015 - 00:07
Po odhodu z vrha Hita se je Branko Tomažič skupaj s Probanko podal v igralniške vode na Hrvaškem. Ker se je projekt izjalovil, Tomažič zahteva vračilo celotne investicije, izredna uprava mariborske banke pa ga želi spraviti v osebni stečaj.
Avtor: Dnevnik.si
26.01.2015 - 00:06
Čeprav dvig najnižjih osnovnih plač ne bo vplival na poslovanje številnih družb v kovinski industriji, je iz vrst direktorjev slišati, da stanje ni tako stabilno, da bi si lahko privoščili zviševanje stroškov dela.
Avtor: Dnevnik.si
26.01.2015 - 00:05
Gorenjski banki je količnik najkakovostnejšega kapitala uspelo zvišati že na več kot 16 odstotkov. Centralni bankirji bodo do konca prihodnjega meseca odločili, ali banka potrebuje dokapitalizacijo ali so bili dozdajšnji ukrepi zadostni.
Avtor: Dnevnik.si
26.01.2015 - 00:04SVET

Ameriški predsednik Obama, ki je v nedeljo prispel na uradni obisk v Indijo, je osrednji gost na tradicionalni paradi ob dnevu indijske republike.
26.01.2015 - 08:58
Levičarska Siriza, ki je na nedeljskih volitvah v Grčiji le za dve poslanski mesti zgrešila absolutno večino v parlamentu, je sklenila dogovor s stranko Neodvisnih Grkov.
26.01.2015 - 06:36
Na zmago levičarske Sirize v Grčiji so se prve odzvale sorodne levičarske evropske stranke, ki v njenem zmagoslavju vidijo upanje za političen preobrat tudi drugod v Evropi.
25.01.2015 - 20:04
Karizmatičnemu, komaj 40-letnemu Aleksisu Ciprasu je uspel veliki met.
25.01.2015 - 17:59
Novi zambijski predsednik Edgar Lungu je ob prisegi napovedal ustvarjanje novih delovnih mest, da bi se zoperstavili revščini in veliki neenakosti v družbi.
25.01.2015 - 15:49ŠPORT

Filip Flisar po naslovu svetovnega prvaka ni dobro spal. Napori so terjali svoj davek: " Zateguje mi hrbet, ležim v kobrinem položaju. Težje je bilo spati, a bo že. Saj se bodo živci umirili. "
26.01.2015 - 11:36
Medalja ima danes vonj po penini, a se še vedno sveti, malo jo bo treba le očistiti. Uh, na avtobusu je bilo pestro, saj so bili gor sami pravi kalibri. Dobro smo se poveselili že tam, tako da jih je . . .
26.01.2015 - 11:15
Legendarni košarkarski trener Mike Krzyzewski se je veselil jubilejne tisoče zmage, slovenski smučar prostega sloga Filip Flisar pa najpomembnejše zmage v svoji karieri.
26.01.2015 - 10:07
Organizatorji svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v Vailu in Beaver Creeku teden dni pred slovesnostjo ob odprtju obljubljajo 14-dnevno zabavo v pravem ameriškem slogu.
26.01.2015 - 09:50
V Melbournu bomo danes dobili vse četrtfinaliste Odprtega prvenstva Avstralije v tenisu. Prvi nosilec Novak Đoković se v zadnjem dvoboju meri z Gillesom Müllerjem iz Luksemburga.
26.01.2015 - 08:49

sobota, 24.januar.2015 - 15:30

Večji vojaški spopad v Ukrajini lahko prinese pozitivne rešitve

Večji vojaški spopad v Ukrajini lahko prinese pozitivne rešitve

Barack Obama in Vladimir Putin naj vržeta karte na mizo in finalizirata konflikt v Ukrajini. Očitno se lahko konflikt v Ukrajini trajno reši le z večjim vojaškim posegom v tej državi. Barack Obama in Vladimir Putin sta se v preteklosti znala tudi rokovati Vir slike: Whitehouse.gov Ukrajina je bila že nekaj časa v nekem čudnem […]

četrtek, 4.december.2014 - 10:07

Rusija naj premisli o teritorialnem pasu do Krima

Rusija naj premisli o teritorialnem pasu do Krima

  Teritorialni pas do Krima čez Lugansk, Donetsk, Zaporižijo in Kherson bi Rusiji omogočil boljšo povezanost s Krimom To, da bi lahko Rusija pridobila celotni jugovzhodni del Ukrajine, postaja vse težje dosegljivo, zato svetujemo Vladimirju Putinu, da se posluži backup plana, ki bi omogočil vsaj boljšo povezavo Rusije s polotokom Krim. Rusija bi lahko močno […]

sobota, 11.oktober.2014 - 12:20

Turčija si s kopensko intervencijo v Siriji (Kobane) lahko nakoplje jezo ISIL-a in novo državo Kurdistan

Turčija si s kopensko intervencijo v Siriji (Kobane) lahko nakoplje jezo ISIL-a in novo državo Kurdistan

Turkey should NOT intervene in Syria crisis Če Recep Erdogan popusti pod pritiski ZDA in privoli v kopensko akcijo Turčije zoper ISIL, si lahko nakoplje jezo ISIL-a, nastanek Kurdistana in človeške žrtve med turškimi vojaki, ki jih ne bo mogel upravičiti pred turškim narodom. Vojna lahko ogrozi tudi gospodarski razcvet Turčije. Preprosto se je potrebno […]

nedelja, 5.oktober.2014 - 19:27

Ljubljančani so močno podprli Zorana Jankovića. Čestitke novemu (staremu) županu Ljubljane.

Ljubljančani so močno podprli Zorana Jankovića. Čestitke novemu (staremu) županu Ljubljane.

Ljubljančani so Zorana Jankovića upravičeno ponovno izbrali za župana Ljubljane Na Dossier korupcija smo zelo zadovoljni z izidom lokalnih volitev v Ljubljani, kjer smo pričakovali in želeli, da Zoran Janković ponovno zmaga na volitvah. V ta namen smo napisali tudi članek, ki si ga lahko preberete tukaj. Sicer smo pred časom podali tudi poziv oziroma […]

četrtek, 2.oktober.2014 - 22:58

Ljubljančani bi morali za župana ponovno podpreti Zorana Jankovića

Zoran Janković je daleč najboljša izbira za ponovnega župana Ljubljane. Ljudje naj izberejo preizkušen kader ne pa ljudi, ki jih sploh ne poznajo in o katerih nimajo pojma, kaj lahko od njih pričakujejo. Zoran Janković je ne glede na vse še vedno najboljša izbira in daleč najbolj prepoznaven in zaupanja vreden kandidat letošnjih ljubljanskih lokalnih […]

nedelja, 31.avgust.2014 - 09:17

Kljub grožnjam s sankcijami EU proti Rusiji se mora Ukrajina začeti deliti na dva dela.

Ukrajina se je znašla na točki razpada, a zahodne države, predvsem ZDA in EU, niso sposobne tega uvideti, saj še vedno niso pripravljene spoznati, da so se zadeve spremenile in da je prišel čas sprememb. Vse meje ne bodo mogle obstati kot v času po drugi svetovni vojni in to je jasno vsem razen zahodnim […]