Zadnja novica

petek, 4.september.2015 - 00:11

Negativne posledice priseljevanja: Malmö na Švedskem postal prestolnica kriminala in nasilja

Eden od mlajših prebivalcev Malmoa na Švedskem je na vprašanje, od kod mladim toliko orožja – granat, s katerim izvajajo bombne napade, odvrnil, da drugod na drevesih rastejo jabolka, v Malmöu na Švedskem pa granate.

rocna_bomba

Na Dossier korupcija smo že na začetku avgusta napisali članek o negativnih posledicah priseljevanja na podlagi zanimivega prispevka na televiziji Russia Today, ki govori o družbenem propadanju Švedske in porazu njene integracijske politike. Tega članka potem nismo objavili. A nedavni članek na spletnem portalu hrvaške televizije Nova TV, Dnevnik.hr, nas je spet spodbudil k objavi članka.

Če podamo članek.

Švedska se je še pred leti hvalila, kako dobro priseljensko in integracijsko politiko ima in kako njen sistem integracije funkcionira. Ne le, da se je hvalila. Švedski politiki so celo drugim državam Evropske unije govorili, kako bi bilo dobro, da se tudi druge države zgledujejo po švedskem primeru.

A vendarle so se Švedi rahlo ušteli.

V krajih, kjer je postalo število tujcev že kritično, recimo v Malmöu, kjer je priseljencev izredno veliko, predvsem muslimanskih priseljencev, ki jih je že več kot 20 odstotkov vsega prebivalstva in se njihovo število rapidno povečuje, zadeve že počasi izmikajo kontroli.

Zaradi priseljencev se je v Malmöu močno povečalo število antisemitističnih napadov, torej napadov na Jude. Razmere so postale tako problematične, da so se nekateri Judje začeli kar izseljevati iz Malmöa, saj se bojijo za lastno varnost.

A niso le Judje tisti, ki trpijo nasilje v Malmöu. To mesto je namreč postalo prestolnica nasilja in kriminala, kjer vsakodnevno poročajo o eksplozijah granat, streljanju in drugem nasilju.

Ljudje se tam sploh ne počutijo varne.

V Malmöu naj bi se izoblikovale ulične bande, a policija to zavrača in pravi, da gre le za nasilje posameznikov.

Med ljudmi se v Malmöu veliko govori o nasilju, a v medijih ne, saj imajo švedski mediji skorajda prepoved poročanja o nasilju med priseljenci, saj Švedska meni, da bi poročanje o nasilju lahko povzročilo vzpon rasizma in protipriseljensko vzdušje v državi.

No. Kmalu dejansko ne bodo potrebna niti poročila televizijskih postaj za nastanek sovražne atmosfere do priseljencev na Švedskem.

Mnogi na Švedskem za takšno stanje krivijo ravno dejstvo, da se muslimanski priseljenci in priseljenci iz Afrike niso integrirali v družbo.

Dogajanje na Švedskem je sicer dober znak tudi za druge države, recimo Slovenijo, da se zamislijo nad tem, ali je priseljenska politika, katero je promovirala Švedska še pred nekaj leti, res pravilna.

Očitno ni.

Del do tukaj napisan 7.8.2015

Za konec še nekaj statističnih podatkov.

Na Švedskem se je obseg kriminala, povezanega s sovraštvom, povečal za 14 odstotkov (od 5508 primerov v letu 2013 na 6270 v letu 2014).

69 odstotkov tega kriminala je zaradi ksenofobije.

Zanimiva je izjava, ki jo je novinarki televizijske hiše RT dal eden od prebivalcev Malmöa, ki je član lokalne bande.

Ko ga je novinarka vprašala, kje dobijo toliko orožja, s katerim izvajajo napade, je mladenič rekel, da drugod na drevesih rastejo jabolka, v Malmöu pa granate.

Sicer je najbolj nevarna četrt v Malmöu četrt v samem centru mesta Rosengard, ki jo mnogi štejejo v predmestje Malmöa, dasiravno je dejansko v samem centru mesta.

Rosengard je mestna četrt, ki je bila del programa Milijon, švedskih oblasti, katerega cilj je bilo zgraditi blokovska naselja, tako da imajo vsi, tudi najrevnejši, zagotovljeno mesto bivanja.

V to četrt so se nastanili pretežno priseljenci, ki sedaj predstavljajo večinsko prebivalstvo. Tam pa je tudi stopnja kriminala največja v Malmöu.

Najbolj problematični predel Malmöa je Rosengard.

rosengard_avtor_Jorchr_WIkipedia

Rosengard je eden centralnih predelov Malmöa. Na (spodnji) sliki je označen s številko 3.

malmo_mestne_cetrti_Wikimedia

Naselje Rosengard je postalo težko obvladljivo, prebivalci se v njem ne čutijo varne, saj se tam pogosto dogajajo napadi in kriminalna dejanja.

Za lažje razumevanje. Stanje v naselju je podobno kakšnim zloglasnim četrtim v večjih ameriških mestih ali pa romskim naseljem v Sloveniji, s to razliko, da gre pri Rosengardu za močno urbanizirano okolje v središču mesta, pri romskih naseljih v Sloveniji pa za ruralna področja v predmestjih mest (nekaj v stilu favel). Na Švedskem je sicer vse na višjem, bolj urbanem nivoju, saj je Švedska visoko razvita država za razliko od vzhoda Evrope. Kljub urbanosti tega področja gre za deprivilegirano področje, skoraj kot nek urbani geto.

Zanimivo je, da je v Rosengardu stopnja brezposelnosti kar 70-odstotna.

Del do tukaj napisan 9.8.2015

Zgornji članek smo napisali predvsem na podlagi zelo zanimivega prispevka na ruski televiziji RT.com z dne 7.8.2015. Uporabili pa smo tudi druge vire informacij.

Prispevek o dogajanju v Malmou najdete v spodnjih poročilih RT z dne 7.8.2015.

Ločen posnetek na You Tube.

Bralcem pa svetujemo, da si ogledajo še 2 dodatna prispevka.

Porast nasilja proti judom v švedskih naseljih z večinskim muslimanskim prebivalstvom.

Serija bombnih napadov v mestu Malmö

Preberite si že zanimiv prispevek na Russia Today z dne 25.7.2015.

RT: Sweden’s 3rd largest city hit by multiple blasts, police plead for help to tackle violence spike

No, sedaj smo pa naleteli še na en članek, ki nas je spodbudil, da pobrskamo po arhivu člankov in najdemo zgornji do sedaj neobjavljeni članek.

Gre za naslednji članek.

Dnevnik.hr: ŠVEDSKA ‘PUCA’ Nejednakost raste, integracija imigranata propada

Zaskrbljujoče informacije iz države, ki je prikazovala najboljšo podobo glede integracijske politike, kažejo na to, da je integracija lahko zelo težaven proces, ki v končni fazi generira neuspeh.

Švedska je postala tipičen primer države, kjer se je integracija od začetnih pozitivnih kazalcev začela spreobračati v enega največjih neuspehov švedske države.

Zato ne preseneča, da nekatere zahodne države želijo breme priseljencev čim bolj prevaliti na vzhod Evrope.

Da pa ne bomo v celoti kritični, bomo povedali naslednje.

Švedska je imela dobre načrte glede integracije, a očitno so se izjalovili. Nekatera mesta so postala praktično kazalec neuspešnosti švedske integracijske politike.

To se lahko zgodi tudi drugim državam. Stanje v drugih državah, ki niso tako razvite in bogate kot Švedska, stanje lahko še hitreje uide izpod nadzora. Tudi v Sloveniji.

Zahodna Evropa je v veliki meri zavozila stvari zaradi slabih politikov, ki jih je imela in jih še vedno ima, na vzhodnih državah pa je, ali bodo ponovile vse napake zahodnih “razvitih” držav, ki bodo kmalu začele rapidno nazadovati.

Sedaj je samo vprašanje, ali bodo te države uspele poleg sebe uničiti tudi vzhodne evropske države. To je pa vse odvisno od tega, kako se bodo vzhodne države postavile zase.

Primer Švedske je tipičen primer, ki kaže, da bo zahod Evrope čez čas začel doživljati svojo kataklizmo. Čeprav se to sedaj še ne vidi, bo do tega prišlo.

Kaj bo storil vzhod, ki se sedaj tako naslanja na zahod Evrope, ki bo začel propadati na različnih nivojih, tudi na področju človekovih pravic?

Vzhodne države Evrope bodo morale prvo doumeti to, da zahodne države Evrope več ne predstavljajo zglednih držav, niso več zgled za razvoj, ampak zgled, čemu se izogniti.

Preprosto zahodne države Evrope vzhodnim državam nimajo za ponuditi nobenega znanja, ki bo Evropo popeljalo iz prihodnje krize, do katere bo zagotovo prišlo, ker so same v marsičem zavozile stvari.

Očitno se bodo morale vzhodnoevropske države zanesti nase, pri čemer je še najboljše, da se naslonijo vsaj delno na Rusijo, ki bo, čeprav to sedaj morda nekateri še ne vidijo, pomenila vir stabilnosti, medtem ko bodo ravno nekatere zahodne države, tudi Švedska, postale vse bolj nestabilen element v Evropi s polno domačih problemov. Država, ki ima pa že pri sebi ogromno problemov, ne more stabilnosti učiti drugih držav.

Mislimo, da počasi že nastopa čas, ko je potrebno težo in pomembnost prenesti na neke druge države v Evropi, ne pa na te, ki so sedaj kao vodilne države. Evropa bo morala najti novo paradigmo, neko novo ureditev.

Vzhod se očitno več ne bo smel zanašati na to, kar pravi zahod Evrope, ker je zahod Evrope preprosto zavozil preveč stvari, nekatere države so zavozile tudi same sebe in takšne države lahko drugim državam svetujejo zgolj slabo.

Nočemo strašiti ljudi, ampak zadeve bodo v prihodnosti postale zelo čudne in neprijetne, sploh na zahodu Evrope. Vzhodnoevropske države bodo kmalu na vzhodu izgubile neke države voditeljice, na katere se lahko naslonijo, zato bo Rusija postala privlačna nova sila, ki jim bo po novem zagotavljala neko stabilnost.

Zaenkrat stabilnost v Evropi zagotavlja zgolj še Nemčija. Če se zgodba Švedske ponovi tudi v Nemčiji in se ta destabilizira, potem se moramo vsi zavedati, da bo to pomenilo konec Evrope, kot jo poznamo danes, predvsem konec neke močne Evropske unije.

Nemčija je praktično edino lepilo, ki še drži Evropo skupaj. A žal sami stanja v prihodnosti ne vidimo v najboljši luči (za sedanjo Evropsko unijo). Žal. Se pa vidi rešitev za vzhodne države v tem, da se spet naslonijo na Rusijo. Čeprav to sedaj deluje za nekatere skoraj bogokletno glede na strah pred Rusijo, glede na sankcije Rusiji zaradi Ukrajine. Vendar to bo lahko pomenilo rešitev za določene države, kajti Rusija kljub trenutnim težavam lahko prinese stabilnost, ki se v Evropi podira.

Že sedaj lahko rečemo, da je Rusija veliko bolj stabilna država, kot pa je stabilna Evropska unija kot skupnost držav.Značke prispevka:

Komentarji (1)

 

 1. admin pravi:

  Še dodatna informacija.

  Tudi glavno mesto Švedske – Stockholm, ima močno populacijo muslimanov. Tako kot Malmö ima približno 20-odstotni delež muslimanov, ki so skoncentrirani na posamezna področja Stockholma.

  Vendar glede nasilja je problematičen predvsem Malmö, dasiravno tudi v Stockholmu pride občasno tudi do tenzij.

  Ampak ravno Malmö ima sloves prestolnice kriminala in nasilja na Švedskem, ne pa Stockholm, kljub podobnem deležu muslimanov v Stockholmu.

  Čeprav Švedi to zanikajo, so se na področju Švedske izoblikovali geti, kjer je stopnja kriminala še posebej huda.

  V zvezi s tem si oglejte še en videoposnetek, ki smo ga sicer predstavili že v enem od prejšnjih člankov na podobno temo.

  Na Švedskem so se izoblikovali geti, ki jih vodijo kriminalne tolpe, ki so pretežno muslimanske. Takšnih področij na Švedskem naj bi bilo vsaj 55.

Odgovorite
SLOVENIJA

V stranki NSi pripravljajo lasten predlog zdravstvene reforme, ki bo pripravljen do oktobra. S predlogom nameravajo seznaniti ministrico za zdravje. Če ne bo ukrepala, jo bodo interpelirali.
04.09.2015 - 19:57
V Prešernovem gaju v Kranju, kjer od leta 1930 stoji prvi antifašistični spomenik v Evropi, so počastili spomin na bazoviške junake, ki so bili zaradi napada na fašistični časopis obsojeni na smrt.
04.09.2015 - 18:50
Vodstvo RTV Slovenija je v odzivu za MMC zavrnilo očitke Marka Milosavljevića, da nedavne poteze zavoda kršijo statut RTV-ja in tudi zakon o nacionalki. Milosavljević je v kolumni v Delu opozoril na . . .
04.09.2015 - 16:09
Slovenija je na dobri poti, da pri črpanju kohezijskega denarja za obdobje 2007-2013 doseže 100-odstotno uspešnost, je ocenila ministrica za kohezijo Alenka Smerkolj. Smerkoljeva je na seji odbora . . .
04.09.2015 - 15:09
Slovenija je podpisala poravnavo tudi s pritožnico Emino Ališić v zadevi poplačila vlog deviznih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke.
04.09.2015 - 14:37ČRNA KRONIKA

Željko Petrović, Blagoje Sazdov in Senad Livadić, trije izmed štirih obtoženih za ugrabitev in mučenje Zorice Škrbić, so se pogodili s tožilstvom in priznali krivdo.
04.09.2015 - 10:10
Na sodišču je bil predobravnavni narok v primeru umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Obtoženi nekdanji zaposleni Milko Novič dejanja ni priznal.
02.09.2015 - 14:22
Zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja v stečaju Novolesa je bila proti stečajni upraviteljici Romani Kruhar Puc vložena pravnomočna obtožnica.
02.09.2015 - 11:38
Zaradi neprilagojene hitrosti je ponoči na Miljah pri Kranju 19-letni voznik zapeljal s ceste in silovito trčil v starejšo hišo tik ob cesti. Zaradi posledic trka grozi, da se bo stavba podrla.
02.09.2015 - 10:59
Dva zamaskirana neznanca sta po poročanju novogoriških policistov ponoči vstopila v prostore bencinskega servisa v Ajdovščini in ukradla manjšo količino oz. nekaj zavojev cigaret ter gotovino.
02.09.2015 - 07:54ZADNJE NOVICE

Zaradi »nekih kant« je takratni okoljski minister Karl Erjavec pred šestimi leti omalovažujoče sprejel poziv računskega sodišča k odstopu, ker ni poskrbel za ureditev področja ravnanja z odpadki. Še danes ne le Erjavec, temveč tudi drugi smeti...
Avtor: Dnevnik.si
05.09.2015 - 00:03
Dnevnikovi dokumenti razkrivajo zakulisje stečaja T2. Sodniki so se pri odločanju o njegovi uvedbi opirali na mnenja dr. Nine Plavšak. Ko je ta svetovala T2, se je družba izognila stečaju, ko je začela svetovati upnikom, pa T2 to ni več uspelo.
Avtor: Dnevnik.si
05.09.2015 - 00:03
Bila je lepa in sončna sobota. Na (prosti) trg sem šel po produkt, ki ga je na razburkanem likvidnem delu jugozahodne Slovenije (Piranski zaliv) v svoje mreže ujela (nevidna) roka. S stališča makroekonomije je šlo za razmeroma malo ribo (orado)....
Avtor: Dnevnik.si
05.09.2015 - 00:03
Nekdanji predsednik nadzornega sveta Cimosa Vojko Antončič je zatrdil, da so odstop nadzornikov lani zahtevali v DUTB, sicer bi jih zamenjali. Te trditve postavljajo v drugačno luč navedbe slabe banke o tem, zakaj nadzorniki niso
Avtor: Dnevnik.si
05.09.2015 - 00:02
Bruno Korelič je tri desetletja vodil Luko Koper in velja za direktorja, ki je iz skromnega provincialnega pristanišča, kjer so ladje raztovarjali, razvil moderno infrastrukturo. Direktor je bil tudi v času, ko so menedžerji zastavljali podjetja...
Avtor: Dnevnik.si
05.09.2015 - 00:02ZADNJE NOVICE

Neskončni postopki sodišča - v teku je nov rok za pritožbe. Lahko pride še do kakšnih presenečenj?
04.09.2015 - 14:10
Največjih katastrof nekateri pokojninci in zavarovalnice ne zdržijo, kar še ne pomeni, da ne prenesejo kolikor toliko običajnih črnih scenarijev, pravijo zavarovalniški poznavalci
04.09.2015 - 13:35
Družba za upravljanje ALTA Skladi je postala nacionalni zmagovalec v tekmovanju za prestižno podjetniško nagrado The European Business Award 2015/16.
04.09.2015 - 12:05
Avgusta je bilo na zavodu za šest odstotkov manj brezposelnih kot avgusta lani
04.09.2015 - 08:38
Kaj dobimo, ko se združita varuh malih delničarjev Kristjan Verbič in Luka Mesec (ZL)? Ali bitko za pravice malih delničarjev ali manipulacijo in boj za interes? Povemo vam, zakaj so nova pravila o dematerializaciji delnic pomembna za vašo denarnico
04.09.2015 - 07:53GOSPODARSTVO
SVET

Grška opozicijska stranka Nova demokracija je dva tedna pred volitvami izenačena s Sirizo dosedanjega premierja Aleksisa Ciprasa, nad katerim so razočarani predvsem njegovi mladi privrženci.
04.09.2015 - 18:54
Na grškem otoku Kos so se prebežniki spopadli s policisti, medtem ko v Makedonijo in Srbijo prihaja vse več ljudi, ki s kriznih žarišč bežijo proti zahodnim članicam EU-ja.
04.09.2015 - 12:32
Bolgarski parlament je v prvem branju zavrnil predlog zakona, s katerim je vlada želela ustanoviti protikorupcijski urad. Poslanci so zakonu očitali nejasne določbe.
04.09.2015 - 08:42
Po odstopu gvatemalskega predsednika Otta Pereza je za novega predsednika države prisegel Alejandro Maldonado. Perez je moral zaradi suma, da bi pobegnil v tujino, v preiskovalni pripor.
04.09.2015 - 07:43
Več sto prebežnikov se je odločilo peš odpraviti iz Budimpešte proti Dunaju, potem ko jim madžarske oblasti niso zagotovile vlakov do Avstrije. Zdaj je vlada po njih poslala avtobuse.
04.09.2015 - 06:27ŠPORT

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v uvodni tekmi nove sezone državnega prvenstva pričakovano s 40:28 premagali Slovan v gosteh.
04.09.2015 - 19:54
Marin Čilić je potreboval več kot štiri ure da se je prebil v osmino finala Odprtega prvenstva ZDA. Kazahstanca Mihaila Kukuškina je strl šele v zadnjem nizu, ki ga je dobil s 6:1.
04.09.2015 - 19:27
Svetovni nogometni prvaki Nemci so v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo s 3:1 premagali Poljsko in se ji tako oddolžili za lanski poraz (0:2).
04.09.2015 - 18:42
Dobra dvorana, ampak - Stožice so lepše. Veliko smo gledali videoposnetke hrvaške igre, vemo, kako igrajo. Gremo po presenečenje, gremo po zmago.
04.09.2015 - 18:04
Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2017 na Poljskem, še drugič zmagala, in sicer je v Celju s 3:0 premagala Litvo.
04.09.2015 - 17:12

petek, 4.september.2015 - 00:11

Negativne posledice priseljevanja: Malmö na Švedskem postal prestolnica kriminala in nasilja

Negativne posledice priseljevanja: Malmö na Švedskem postal prestolnica kriminala in nasilja

Eden od mlajših prebivalcev Malmoa na Švedskem je na vprašanje, od kod mladim toliko orožja – granat, s katerim izvajajo bombne napade, odvrnil, da drugod na drevesih rastejo jabolka, v Malmöu na Švedskem pa granate. Na Dossier korupcija smo že na začetku avgusta napisali članek o negativnih posledicah priseljevanja na podlagi zanimivega prispevka na televiziji […]

torek, 1.september.2015 - 20:34

Rusija je začela z vojaško ofenzivo v Siriji s ciljem poraziti Islamsko državo

Rusija je začela z vojaško ofenzivo v Siriji s ciljem poraziti Islamsko državo

Rusija je poslala pomoč Asadovemu režimu. Ruska letala tipa Mig-31 so takoj po prihodu v Sirijo začela bombardirati položaje ISIL-a. Rusija je s sodelovanjem Egipta in režima Bašarja Al Asada začela vojaško ofenzivo v Siriji. Novo koalicijo proti islamski državi bo vseskozi podprl tudi Itan. Ta novica je zelo dobra, saj bo omogočila obstanek Asadovega […]

ponedeljek, 31.avgust.2015 - 10:27

Francija se spreneveda. Madžarski očita postavitev ograje na srbski meji, sama pa je pomagala z ograjo utrditi mejo pri Calaisu.

Francija se spreneveda. Madžarski očita postavitev ograje na srbski meji, sama pa je pomagala z ograjo utrditi mejo pri Calaisu.

Off the record: Angela Merkel bi se morala malo bolj paziti. Dobili smo občutek, da bi se lahko nanjo izvedel atentat. Povod za atentat naj bi bilo nasprotovanje nekaterih Nemcev povečanemu prilivu beguncev v Nemčijo, ravno Angelo Merkel pa bodo označili za glavnega krivca za »uničevanje nemške kulture«. Kdaj bi se to utegnilo zgoditi, ne […]

ponedeljek, 31.avgust.2015 - 09:25

Svet je izgubil režiserja kultnih grozljivk. Zaradi raka na možganih je umrl Wes Craven.

Svet je izgubil režiserja kultnih grozljivk. Zaradi raka na možganih je umrl Wes Craven.

Kdor ne pozna Wes-a Craven-a in njegove kultne grozljivke Mora v Ulici brestov, se ne more šteti za pravega ljubitelja grozljivk. Freddy Krueger (Mora v Ulici brestov) Vse ljubitelje grozljivk je pretresla novica o smrti enega najboljših režiserjev horor filmov vseh časov, Wesa Cravena. Kdor ni slišal za ime Wes Craven, tisti ni pravi ljubitelj […]

nedelja, 30.avgust.2015 - 18:55

VAL BEGUNCEV V SLOVENIJO?: Madžarska je končala s postavitvijo bodeče žice, nadaljuje pa še s postavitvijo trše ograje. Se bo begunski val preselil v Slovenijo?

VAL BEGUNCEV V SLOVENIJO?: Madžarska je končala s postavitvijo bodeče žice, nadaljuje pa še s postavitvijo trše ograje. Se bo begunski val preselil v Slovenijo?

 Na začetku podajamo karikaturo, ponavljamo, karikaturo, ki se nanaša na ponesrečeno izjavo na Twitterju s strani slovenskega novinarja Sebastijana Erlaha. Sicer v članku obravnavamo temo zaprtja madžarske meje in nevarnosti za Slovenijo, ki ji grozi, da se bo begunski val preselil k njej. Karikatura: Begunci, če ste za ples, vam bo zaigral Erlah na puškomitraljez. […]

sobota, 29.avgust.2015 - 12:37

Izjava slovenskega novinarja, da je potrebno postreliti vse begunce, ki se približajo slovenski meji na manj kot 500 metrov, odmeva po Sloveniji.

Izjava slovenskega novinarja, da je potrebno postreliti vse begunce, ki se približajo slovenski meji na manj kot 500 metrov, odmeva po Sloveniji.

Predlog slovenskega novinarja, da se na slovensko mejo postavijo ostrostrelci in ustrelijo vsakega ilegalnega prebežnika, ki se slovenski meji približa na manj kot 500 metrov, odmeva po Sloveniji. 2 tvita, ki sta razburila Slovenijo   V Sloveniji je s približevanjem beguncev tudi njenemu teritoriju begunska problematika začela zanimati vse več ljudi. Tako se je na […]