četrtek, 14.julij.2011 - 09:22

Afera Patria: Avstrijsko tožilstvo naj bi ovadilo Wolfganga Reidla zaradi podkupovanja Janeza Janše

Janez Janša je doživel sodno zmago v tožbi proti časopisu Delo zaradi člankov novinarja Dejana Karbe, a nove skrbi zanj se spet začenjajo. Avstrijski tožilci so namreč obtožili Wolfganga Riedla podkupovanja Janeza Janše v zadevi Patria. 

Afera Patria je spet prišla na površje. Tokrat zaradi vsaj dveh dogodkov. In sicer je eden dogodek obsodilna sodba ljubljanske sodnice Božene Novak, ki je časopisu Delo naložila, da se opraviči SDS-u in Janezu Janši in dodatno plača 10.000 evrov odškodnine zaradi zapisov v člankih novinarja Dejana Karbe, kjer je med drugim zapisano tudi to, da se je v stranko SDS steklo okoli 12 mio evrov podkupnin iz podjetja Patria, ki je s slovenskim obrambnim ministrstvom sklenilo megaposel nabave osemkolesnikov slovenski vojski.

Na sojenju se je Kaj Erik Björkvist izmikal odgovorom, da je ravno on Dejanu Karbi povedal podrobnosti o aferi Patria, zaradi česar Dejan Karba več ni imel zaslombe za navedbe napisane v člankih, ki jih je objavil časopis Delo.

Več o tem si preberite tukaj.

No.

Zadeve so se razvnele tudi v Avstriji, saj so avstrijski tožilci obtožili Wolfganga Riedla, da je podkupil (ali želel podkupiti) tedaj premierja slovenske vlade Janeza Janšo. Avstrijsko tožilstvo podrobnejših informacij do začetka sojenja noče dati. No, glede na dejstvo, da avstrijsko sodstvo ni tako zanikrno počasno, kot so močno podpovprečna slovenska sodišča, pa teh dodatnih pojasnil ne gre čakati v nedogled, kot bi temu bilo tako ponavadi v Sloveniji. Novinarji bodo torej morali počakati na začetek sodnega procesa zoper Wolfganga Riedla na avstrijskih sodiščih.

Pri aferi Patria je zanimivo, da afero obravnavajo številni organi pregona, tako finski, avstrijski, kot tudi slovenski. S tega stališča gre za mednarodno afero, katere bistvo pa je seveda nakup osemkolesnikov s strani slovenske vlade od finskega podjetja Patria.

O aferi Patria smo že večkrat pisali. Oglejte si naše zapise.

Forum Dossier korupcija F1: Primer Patria: So Finci navadni skorumpiranci?
Forum Dossier korupcija F2: Janez Janša: Jure Cekuta je glavni posrednik v korupcijski aferi Patri
Dossier korupcija: Članki z značko Afera Patria



Značke prispevka: , ,

Odgovorite