torek, 29.november.2011 - 08:52

Programi strank, ki imajo največ možnosti za vstop v parlament

Kaj v resnici ponujajo stranke? In kdo bo spet napolnil trenutno prazen parlament?

V Sloveniji se bodo čez 5 dni začele parlamentarne volitve, ki bodo 4.12.2011. Čeprav na potrjenih volilnih listah nastopa kar 20 strank, pa vse ne bodo prišle v parlament, saj je za vstop v parlament potrebno doseči prag štirih odstotkov. Glasovi strank, ki tega praga ne bodo dosegle, se potem glede na volilni rezultat prerazporedijo k strankam, ki bodo prag presegle.

Tudi javnomnenjske raziskave so pokazale, da si lahko le nekatere stranke obetajo vstop v parlament. Programe teh strank bomo posebej izpostavili v tem članku, saj bodo to programi, ki bodo najverjetneje krojili usodo Slovenije v naslednjem mandatu.

Stranke, ki jim javnomnenjske ankete kažejo vstop v parlament, so:

– SDS Janeza Janše
– Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića
– Lista Virant Gregorja Viranta
– SD Boruta Pahorja
– Desus Karla Erjavca
– SLS Radovana Žerjava in
– NSI Ljudmile Novak

Seveda ni nujno, da se bodo vse od teh strank uvrstile v parlament, a zadnje javnomnenjske raziskave jim dajejo možnost uvrstitve. Druge stranke so pod pragom, čeprav lahko katera še vedno preseneti.

Pa preidimo k programom.

Stranka, ki najbolj visoko kotira, je stranka SDS Janeza Janše.

STRANKA SDS (Slovenska demokratska stranka)

 

Predsednik stranke Janez Janša

Program stranke SDS z naslovom 10+100

Povezava do programa stranke SDS je tukaj.

 

Stranki SDS sledi Lista Zorana Jankovića, največji konkurent SDS-u, čeprav s precej nižjo podporo.

LISTA ZORANA JANKOVIČA – POZITIVNA SLOVENIJA

Predsednik stranke Zoran Janković

Program stranke Pozitivna Slovenija

Povezava do programa stranke Pozitivna Slovenija je tukaj.

 

Kot tretjo bomo navedli Listo Virant. Lista Virant je začela zelo dobro in za kratek čas celo prehitela Janeza Janšo, a zagodla ji je afera, ki je njeno priljubljenost precej oklestila. Kljub temu vztraja kot stranka, ki se ji obeta vstop v parlament.

DRŽAVLJANSKA LISTA GREGORJA VIRANTA – LISTA VIRANT

Predsednik stranke Gregor Virant

Program stranke Lista Virant

Povezava do programa stranke Lista Virant je tukaj.

 

Stranka Socialni demokrati se krepi in po javnomnenjskih raziskavah postaja vse bolj priljubljena. Zmagala ne bo, a bo, če se rezultati javnomnenjskih raziskav potrdijo, še vedno dovolj močna stranka. Kot vedno je tudi tokrat velik magnet za stranko še vedno Borut Pahor, ki ima dobre predvolilne nastope, pa tudi podpora članov združenja NOB ni zanemarljiva.

STRANKA SD (Socialni demokrati)

 

Predsednik stranke Borut Pahor

Program stranke SD

Povezava do programa stranke SD je tukaj.

 

Stranka Desus je trdno zasidrana na petem mestu. Gre za stranko, ki zastopa predvsem interese upokojencev, ki so njena zvesta volilna baza.

STRANKA Desus (Demokratična stranka upokojencev Slovenije)

Predsednik stranke Karl Erjavec

Program stranke Desus

Povezava do programa stranke Desus je tukaj.

 

Stranka SLS se po javnomnenjskih raziskavah povečini drži nad volilnim pragom. Njena priljubljenost je predvsem močna na podeželju, kjer je tudi najzvestejša volilna baza te stranke, čeprav bolj umirjena drža njenega predsednika Radovana Žerjava vzbuja zaupanje tudi pri drugih slojih slovenskega prebivalstva. Seveda ne gre pozabiti tudi močne baze na Štajerskem. Tako mariborski kot celjski župan sta namreč člana stranke SLS.

STRANKA SLS (Slovenska ljudska stranka)

 

Predsednik stranke Radovan Žerjav

 

Program stranke SLS z naslovom Delovni načrt SLS

Povezava do programa stranke SLS je tukaj.

 

Čeprav je še na začetku kazalo, da NSI ne bo dosegla volilnega praga, pa zadnje javnomnenjske ankete tudi tej stranki obetajo vstop v parlament. Morda je temu tako tudi zaradi dobre kampanje stranke na terenu in podpore slovenske katoliške cerkve. Stranka ima sicer tudi svojega predstavnika v Evropskem parlamentu. To je Lojze Peterle.

STRANKA NSI (Nova Slovenija)

 

Predsednica stranke Ljudmila Novak

Program stranke NSI

Povezava do programa stranke NSI je tukaj.

 

Opozarjamo še na programa dveh strank, ki sta pomembno vplivali na politiko dosedanje vlade Boruta Pahorja, ki pa jima ankete ne kažejo uvrstitve v parlament. To sta stranki LDS in Zares. Obe sta liberalni stranki. Očitno bodo Slovenci izgubili liberalno opcijo v svojem parlamentu, kar je zelo slabo.

STRANKA LDS (Liberalna demokracija Slovenije)

Predsednica stranke Katarina Kresal

Program stranke LDS

Povezava do programa stranke LDS je tukaj.

 

STRANKA ZARES – socialno liberalni

Predsednik stranke Gregor Golobič

Program stranke Zares

Povezava do programa stranke Zares je tukaj.

 

Do programov drugih strank pridete na njihovih spletnih straneh. Seznam vseh strank s povezavami nanje najdete v našem preglednem članku tukaj. Do drugih virov o volitvah pa pridete na naši posebni spletni strani tukaj.

Naj za konec povemo še to, da smo programe najpomembnejših strank objavili na strani že na začetku (dejanske) volilne kampanje pred dvema mesecema v drugih delih spletne strani. S tem člankom pa 5 dni pred volitvami še enkrat opozarjamo nanje.

Namreč. Programi morda niso prišli v ospredje v predvolilni kampanji (to je že v navadi v Sloveniji, da afere preglasijo programe), a pomembno se jih je zavedati, saj predstavljajo smernice delovanja strank v prihodnosti in zato jih je dobro preučiti, da bi se do določene mere razumelo delovanje politikov, sploh tistih v vladi, v prihodnosti.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Vzdrževalci spletne strani Pozitivna Slovenija očitno prenavljajo spletno stran, zaradi česar ta ni več dostopna. Dostopna ni ne stran ne dokumenti na njej, tako niti volilni program stranke Pozitivna Slovenija.

    Ker opažamo, da nekateri iščejo ta program, smo se odločili začasno dostop do programa omogočiti na tej strani (zaradi celovitosti informacij v članku). Volilni program stranke Pozitivna Slovenija si lahko preberete tukaj.

    Naj na tem mestu omenimo, da so se pojavile informacije, po katerih je Pozitivna Slovenija stranki SD na pogajanjih za vstop v koalicijo že predstavila osnutek koalicijske pogodbe. Ta pogodba je seveda lahko tudi različna od volilnega programa, saj gre za neko kompromisno rešitev ali celo nadgradnjo (kjer se upoštevajo tudi ideje drugih strank) in se razdelajo pogoji delovanja in okvirni cilji koalicije.

Odgovorite