četrtek, 12.januar.2012 - 22:28

Bo Gregor Virant moral premisliti o prepustitvi mesta predsednika Državnega zbora Republike Slovenije komu drugemu?

 BO SLOVENIJA DOBILA NOVEGA PREDSEDNIKA DRŽAVNEGA ZBORA REPUBLIKE SLOVENIJE? VIRANT JE NAMREČ OB IZVOLITVI DAL OBLJUBO, DA BO NA TEM MESTU LE ZAČASNO. JANEZ JANŠA TO MESTO OBLJUBLJA KARLU ERJAVCU.

V primeru, da pride do desnosredinske koalicije, bo moral mesto predsednika državnega zbora Gregor Virant prepustiti bodisi Karlu Erjavcu bodisi Borutu Pahorju.

Kdo bo novi predsednik državnega zbora v primeru desnosredinske koalicije, Borut Pahor ali Karl Erjavec?

 

Gregor Virant je ob izvolitvi na mesto predsednika Državnega zbora Republike Slovenije povedal, da bo po izvolitvi vladne koalicije prepustil to mesto drugemu poslancu, v primeru, da pride do takšnega dogovora.

Če je načelen, bo verjetno Gregor Virant res moral to mesto prepustiti.

In sicer. Stranke desnosredinske koalicije (SDS, SLS, NSI, Lista Virant) želijo imeti v vladi poleg Desusa še Socialne demokrate.

Če podamo predpostavko, da Zoran Janković v drugem glasovanju ne bo dobil podpore ali pa bo odstopil od kandidiranja za mandatarja in da bosta v desnosredinski vladi tudi SD in Desus, postanejo Socialni demokrati druga stranka v vladni koaliciji, zatorej bi lahko Gregor Virant prepustil mesto predsednika parlamenta Borutu Pahorju. Sicer je Karl Erjavec v današnjih Pogledih Slovenije dal neko pomenljivo izjavo, po kateri bi bil pripravljen stopiti v desno koalicijo pod pogojem, da je v njej tudi stranka SD.

Če pa bi SD ne prišel v koalicijo pretežno desnih strank, Desus pa bi, pa je znano, da je Janez Janša že ponudil mesto predsednika državnega zbora Karlu Erjavcu. V tem primeru bi moral Gregor Virant to mesto prepustiti Karlu Erjavcu.

Če je Virant načelen, kot trdi, da je, potem bi to tudi storil, čeprav je pa bilo slišati, da naj bi se Virant na mestu predsednika državnega zbora že udomačil in po novem ni več tako zelo pripravljen prepustiti tega mesta komu drugemu. Čeprav bi s tem prekršil svojo obvezo (obljubo), ki jo je podal ob izvolitvi na mesto predsednika državnega zbora.

Skratka. Če bi na koncu nastala desnosredinska koalicija strank, bi bilo pošteno, da Gregor Virant prepusti mesto predsednika Državnega zbora Republike Slovenije bodisi Borutu Pahorju, bodisi Karlu Erjavcu.

Janez Janša je že ponujal to mesto Karlu Erjavcu, glede na to, da je Karl Erjavec jeziček na tehtnici (Lista Virant pa to več ni, saj je bila ta to pri levosredinski koaliciji), je več kot očitno da v tej strankarski matematiki stranka Desus lahko zelo odločno zahteva mesto, ki ga trenutno začasno zaseda Gregor Virant. No. Le v primeru, da pride v koalicijo še SD, se lahko tudi to mesto morda prepusti Borutu Pahorju, ki je na to mesto kandidiral že na samem začetku.

Gregor Virant je že povedal, da se mora vsakdo nečesa odreči. Gregor Virant bo s prepustitvijo mesta predsednika državnega zbora, v kolikor pride do desnosredinske koalicije, pokazal, da se je pripravljen odreči temu mestu (in stopiti korak nazaj).

Mislimo, da bi to bil dober test načelnosti besed Gregorja Viranta. Mesto predsednika državnega zbora je zatorej zanj verjetno že izgubljeno. Če bi bil Desus edina levosredinska stranka v tovrstni koaliciji strank (torej brez SD), je že Janez Janša obljubil, da bi Karl Viktor Erjavec dobil to mesto. Ker je Erjavec jeziček na tehtnici, pa je njegova cena tako porasla, da bo moral Virant očitno hočeš nočeš to mesto prepustiti Erjavcu. Erjavec bi pa ravnal zelo naivno, če tega mesta ne bi sprejel.

Mesto predsednika državnega zbora je mesto, ki je politično precej stabilno, zato je to mesto za politika zelo dobro. Kot je znano, je Janša Karlu Erjavcu v predprejšnjem mandatu dal mesto obrambnega ministra, a tedaj je prihajalo do nenavadnih poslov, ki so prerasli v afero (afero Patria), v Pahorjevi vladi je dobil okoljsko ministrstvo, kjer je bil tudi deležen pritiskov prek Računskega sodišča Republike Slovenije. Zato bi bilo za Karla Erjavca izjemno pozitivno, če bi dobil mesto predsednika Državnega zbora Republike Slovenije, če le tega ne bi zasedel Borut Pahor (torej če ne bi prišlo do koalicijskega sodelovanja s stranko SD). Dobil bi stabilno in ugledno mesto, kjer ni nevarnosti za prehude pritiske.

Vse to govorimo pod predpostavko, da Zoran Janković ponovno ne bi dobil zadostne podpore, ali sploh ne bi kandidiral v drugem krogu.

Bistvo tega članka je sicer v tem, ali se bo Gregor Virant držal načel in bo odstopil z mesta predsednika državnega zbora, če bo to želel zasesti kdo iz SD ali Desusa, glede na dejstvo, da bo to mesto prepustil drugemu. To bi bil izjemno dober test načelnosti Gregorja Viranta, katerega kredibilnost je zadnje dni precej omajana.

Test te načelnosti bi lahko bili tako stranka SD kot Desus. Odvisno od tega, katera stranka bi bila pripravljena tvoriti koalicijo. Ne sme se namreč pozabiti, da so stranke desnice v enakem položaju kot Zoran Janković. Tudi te stranke imajo zgolj 44 glasov.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Če SD ne bo pristopila k desnosredinski koaliciji, se mora Karl Erjavec zavedati visoke cene, ki jo ima (jo bo imel) v desnosredinski koaliciji.

    Karlu Erjavcu je Janez Janša na začetku obljubljal mestro predsednika državnega zbora Republike Slovenije. Gre za funkcijo, ki je všeč tudi Karlu Erjavcu, ki je rekel, da se ne bi branil nobene funkcije v državnem zboru (mislil je predvsem na funkcijo predsednika državnega zbora Republike Slovenije).

    Gregor Virant je sprva še govoril, da bo funkcijo predsednika državnega zbora prepustil nekomu drugemu, dodatno je to utemeljeval tudi s tem, da je sam bolj operativec, funkcija državnega zbora pa ni funkcija, kjer bi bilo zelo veliko operativnosti.

    Karlu Erjavcu nasprotno precej ustreza funkcija Državnega zbora Republike Slovenije, saj je imel precej negativnih izkušenj z ministrskimi funkcijami, ki so praviloma precej bolj nestabilne in po svoje tudi tvegane.

    Čeprav se je Gregor Virant nekoliko navadil na omenjeno funkcijo in sedaj ni tako zelo prepričan, da bi funkcijo prepustil komu drugemu. To utemeljuje s tem, da je Lista Virant sredinska in zato povezovalna, zato je dobro, da bo predsednik državnega zbora.

    Roko na srce, se je kot najbolj povezovalna stranka v slovenskem parlamentu trenutno izkristalizirala predvsem stranka Desus, po tem, ko je prišlo do resne ohladitve odnosov med Pozitivno Slovenijo in Listo Virant. Gregor Virant je nekako izgubil zaupanje slovenske levice, na slovenski desnici pa si ga mora še pridobiti, saj je Janša pred volitvami in tik po volitvami Gregorju Virantu očital izdajstvo.

    Desus s takšnimi zamerami, s katerimi se sooča Lista Virant, nima opravka.

    Janez Janša je sicer najprej Desusu zagotavljal mesto predsednika državnega zbora, ko pa si je Gregor Virant premislil in več ni želel zapustiti mesta, za katerega je še na začetku govoril, da je zgolj začasno, pa so 4 desne stranke Desusu oziroma Karlu Erjavcu začele servirati novo delovno mesto. In sicer se špekulira o mestu zunanjega ministra.

    Na Karlu Erjavcu in stranki Desus je, ali bo predsednik Desusa sprejel mesto zunanjega ministra ali bo vztrajal na mestu predsednika državnega zbora. Stranka Desus je jeziček na tehtnici. Brez nje Janševe vlade ni, zato si Desus lahko privošči več.

    Sicer v Listi Virant opažajo, da so izgubili pogajalsko moč, zato se pojavljajo poskusi manevriranja, ko Rado Pezdir govori, da bo šla Lista Virant na trdo tudi z Janezom Janšo, kot je šla z Zoranom Jankovićem, in da tudi pri Janši ni verjetno, da bo šla z njim v koalicijo.

    To trenutno deluje kot precej poceni blefiranje, s katerim želi Lista Virant pridobiti nazaj izgubljeni položaj jezička na tehtnici.

    Čeprav je res, da je glavni jeziček na tehtnici v desnosredinski koaliciji postal Karl Erjavec in to ni več Gregor Virant.

    Zato ima Karl Erjavec možnost izbire.

    Verjetno ga bodo nekateri začeli kljukati s floskulami, da je Slovenija v težkem položaju in da mora misliti na interese Slovenije, ne pa na lastne interese in podobno – to so psihološki prijemi, s katerimi nekateri želijo uveljavljati lastne interese, čeprav je res, da so si drugi zagarantirali svoje priboljške, kot jeziček na tehtnici pa si vsekakor tudi Desus zasluži priboljšek in večjo izbiro brez slabe vesti, češ da deluje egoistično.

    Torej. Karl Erjavec ima praktično pravico zahtevati s strani Janeza Janše že ponujeno zelo stabilno mesto predsednia državnega zbora Republike Slovenije, če se ne odloči drugače in poskuša še v tretje kot minister za zunanje zadeve. To pa je seveda njegova odločitev.

    S tem prispevkom (tem komentarjem) smo želeli povedati, da Erjavec ima pravico zahtevati svoje in naj jo tudi uveljali kljub poceni floskulam o tem, kako je Slovenija v hudem položaju, kako je potrebno misliti na korist države in ne na korist stranke in podoben lari fari.

    Že pri Listi Virant je lahko Desus opazil, da se je zelo potrudila zasledovati lastne interese, kljub nenehnemu govorjenju o splošnem interesu Slovenije.

    Skratka. Desus dejansko nima potrebe po tem, da ima slabo vest zahtevati svoje pravice. Sedaj je res v situaciji, ko lahko močno uveljavi tako svoja programska izhodišča kot tudi izbere med funkcijami, ki so dobre in niso tako zelo tvegane, kot so bile nekatere druge, ki jih je Erjavec prejel, saj bo imel na določenih funkcijah več avtonomije (tu mislimo recimo na funkcijo predsednika državnega zbora).

    To, da bo povezovalen, pa verjamemo, da bo.

    Ravno Desus je namreč stranka, ki se je pokazala, da lahko neovirano in brez slabe vesti deluje tako na levici kot na desnici. Čeprav gre za v določenih pogledih levosredinsko stranko, pa je trenutno ta stranka še najbolj sredinska z vidika sodelovanja v obeh koalicijah. Lista Virant je svojo sredinsko držo v tem smislu precej zapravila, ker je postala stranka, do katere imajo zamero na eni in drugi strani.

    Če strnemo. Karl Erjavec se mora (čeprav se verjetno že zaveda) zavedati, da ima izjemno visoko ceno v desnosredinski koaliciji (čeprav ima zelo visoko ceno tudi v levosredinski koaliciji). Zato ima pravico zahtevati želene funkcije (poleg zahtev po spoštovanju Desusovih programskih izhodišč).

  2. anonim pravi:

    to je absurdno in neresnično!!! Janez Janša je javno povedal in to dejstvo je bilo že večkrat povedano da bo gregor virant ostal predsednik DZ!

  3. anonim pravi:

    In še nekaj ! JAnez janša karlu erjavcu ponuja mesto ministra za zunanje zadeve saj so to povedali na 24 ur!!! Boruta Pahorja pa v desno sredinski koaliciji ne bo saj je to že večkrat odvrnil!

  4. admin pravi:

    Očitno gost anonim ni prebral našega dodatka na članek, kjer smo že zapisali tudi to, da je bilo Erjavcu ponujeno tudi mesto zunanjega ministra. Bralce naprošamo, da berejo tudi naše dodatke (komentarje) na članke, kjer podajamo dodatne informacije.

    Kar zadeva različne funkcije, pa ni pomembno samo to, kaj reče Janez Janša, ampak tudi to, kaj na to poreče stranka Desus.

    Stranka Desus ima izjemno pogajalsko moč, po kateri bi lahko po želji zahtevala tudi mesto predsednika Državnega zbora Republike Slovenije še posebej zaradi tega, ker je Janez Janša na začetku to mesto že ponujal Karlu Erjavcu, pa tudi Gregor Virant je rekel, da bo mesto pripravljen prepustiti tudi komu drugemu, ne zgolj samemu sebi.

    Če bo Karl Erjavec (kar ima legitimno pravico) vztrajal pri mestu predsednika državnega zbora, potem bo Janša pač moral to tudi upoštevati, že zato, ker je to tudi obljubil na samem začetku.

    Seveda je vse odvisno od Karla Erjavca, ki se, upamo, zaveda svoje pogajalske moči.

    Karl Erjavec naj pač oceni dve dani funkciji. Funkcija predsednika Državnega zbora Republike Slovenije namreč ni zacementirana za Gregorja Viranta.

  5. Anonim pravi:

    že ampak lista virant ima tudi kar precejšnjo pogajalsko moč saj je 8 menda več od 6 ? In pa še,v razdelitvi funkcij v desno sredinski vladi je Janez Janša (ki ima glavno besedo) PODPISAL,da mesto zunanjega ministra pripada karlu erjavcu in pa da mesto predsednika državnega zbora pripada gregorju virantu. Morda sem bil zaveden vendar ko pa sem videl da je janez janša POTRDIL da je razdelitev res takšna sem moral verjeti. Malo premislite naslednjič vredu , samo obvestiti sem vas hotel o dogajanju nisem želel nič slabega

  6. admin pravi:

    Gospod Gregor Virant je ostal predsednik državnega zbora, Karl Erjavec pa je postal kandidat za zunanjega ministra.

Odgovorite