sobota, 14.januar.2012 - 18:54

Javnomnenjska raziskava pokazala močan zdrs priljubljenosti Državljanske liste Gregorja Viranta

Zaradi številnih presenečenj, ki jih je Državljanska lista Gregorja Viranta pripravila slovenski javnosti, je njena priljubljenost v javnosti začela bledeti.

Državljanska lista Gregorja Viranta je z dramatičnimi preobrati (presenečenji) v svojem obnašanju očitno pri ljudeh prebudila veliko mero nezaupanja.

Če je stranko na volitvah podprlo 8,37 ljudi, bi jih ta stranka, sodeč po javnomnenjskih raziskavah sedaj prejela le okoli 3 odstotke.

Takšen razplet sicer ne preseneča.

Lista Virant je namreč še do nedavnega kazala znake, da bo vstopila v koalicijo Zorana Jankovića, celo podpisala je osnutek koalicijske pogodbe Zorana Jankovića, nato pa je temeljito spremenila svoje mnenje in odrekla podporo Jankoviću. Še več. Pri glasovanju o podpori Zoranu Jankoviću kot mandatarju je celo izvedla manever, s katerim je želela preprečiti, da bi se kakšen poslanec iz Liste Virant slučajno odločil podpreti Zorana Jankovića.

Zaradi takšnega vedenja Liste Virant je Gregorja Viranta kritizirala celo soproga Zorana Jankovića, Mija, ki je v izbruhu razočaranja celo rekla, da jo je sram, da je Gregor Virant njen bratranec.

Sicer naj bi ravno Gregor Virant najbolj nasprotoval koaliciji z Zoranom Jankovićem na seji izvršnega odbora stranke. Po nekaterih informacijah naj bi nekateri člani želeli iti v koalicijo z Jankovićem, a je Gregor Virant bil tisti, ki je vseskozi nasprotoval tej ideji.

To gre morda pripisati dejstvu, da je Gregor Virant že prej sodeloval s stranko SDS, praktično je bil njen član, čeprav formalno to ni bil. Morda se je spet prebudila stara naklonjenost Viranta do Janeza Janše.

Sicer se sedaj pojavljajo informacije, da naj bi bil Virant le zunanji glavni faktor Liste Virant, idejni vodja stranke pa naj bi dejansko bil Janez Šušteršič.

Kolikšna je moč Gregorja Viranta v svoji stranki je seveda notranja stvar stranke.

Lista Virant ima to težavo, da je precej razdeljena med levico in desnico. Sredinska pozicija ji očitno povzroča precej preglavic.

Zanimivo je še nekaj. Manjša podpora Gregorju Virantu se ni prenesla na večjo podporo Janezu Janši. Še največjo podporo ima Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića. Janša ima le 22 odstotno podporo, podobno kot pri volitvah ima SLS, medtem ko ima tudi NSI nekaj manjšo podporo. Skratka. Podpora desnici je dokaj nizka.

Če podamo vse rezultate.

PS – 28,6 %
SDS – 22 %
SD – 8,2 %
SLS – 6,7 %
Desus – 5,2 %
NSI 3,7 %
Lista Virant 3 %

Zadeve so torej precej zanimive. Že pred objavami tovrstnih anket smo sicer sami povedali, da je Lista Virant s svojim vedenjem izgubila kredibilnost. Izguba kredibilnosti ponavadi pomeni tudi izgubo zaupanja. In javnomnenjske ankete to potrjujejo.

Lista Virant bo očitno morala začeti delovati bolj kredibilno.

Dnevnik: Javnost bi za mandatarja raje Zorana Jankovića kot Janeza Janšo



Značke prispevka:

Odgovorite