sreda, 1.februar.2012 - 08:08

Zaradi finačnih težav Slovenija klesti ali celo odpoveduje športne in kulturne projekte: EPK 2012, EPK 2013 in Univerzijada 2013.

Zaradi gospodarske in finančne krize v Sloveniji so močno ogrožene ali oklestene številne kulturne in športne prireditve

Slovenija si je pred časom naložila obveznosti, katerim pa očitno zaradi hude finančne in gospodarske krize, v kateri se nahaja in zaradi katere ta država pospešeno izgublja finančni položaj v svetu, več  ni kos.

Da je v Sloveniji s finančnega vidika nekaj res hudo narobe, kažejo tudi odpovedi ali veliko klestenje že predvidenih projektov na področju športa in kulture.

Tu lahko omenimo tri takšne projekte:

– Evropska prestolnica kulture 2012

– Evropsko košarkarsko prvenstvo 2013

– Univerzijada v Mariboru 2013

Evropska prestolnica kulture, katere ključno mesto je Maribor, čeprav skupaj obsega šest mest (Maribor plus Velenje, Ptuj, Novo mesto, Murska Sobota in Slovenj Gradec), je sicer odprla svoja vrata, vendar se od prvotnih projektov precej razlikuje.

Prostorski scenarij EPK Maribor – 2012

Predvsem v Mariboru se mnogo projektov ni uresničilo in se v letu prestolnice kulture tudi ne bo.  Gre predvsem za infrastrukturne projekte oziroma projekte v nove zgradbe, namenjene kulturi. Kolikor je znano, so EPK-ju na pomoč priskočili tudi z denarjem iz državnega energetskega bazena (HSE & Company), da bi projekt vsaj nekoliko finančno pokrili.

RTV Slovenija: Če ne bo denarja, Mitja Čander odstopa s čela EPK-ja

Večer: EPK: Leto odstopov in groženj z odstopi

Projekt Evropske prestolnice kulture je sicer odprt in s programskega stališča deluje, vendar je daleč od tega, kar je bilo predvideno na začetku. 

V času Evropske prestolnice kulture očitno ne bo “kulturnega” Centra Maks. Zaenkrat je zanj položen zgolj temeljni kamen. Maks bo (če bo) končan predvidoma v prihodnjih letih.

Tudi univerzijada v Mariboru po vsej verjetnosti ne bo zaživela. Maribor ima težave že s financiranjem Evropske prestolnice kulture. Univerzijada je sicer študentsko športno tekmovanje, ki pa sponzorsko ni tako pokrito niti ni tako zanimivo.

V času ranjke SFRJ so nekateri naredili od univerzijade zgodbo o uspehu. Recimo Zagreb je leta 1987, ko je gostil poletno univerzijado, od nje naredil zgodbo o uspehu, saj je mesto poleg športne prireditve, dobilo tudi precej novih ali obnovljenih športnih objektov, maskota te univerzijade, Zagi, pa je mnogim ostala v spominu še do dandanes.

Zagi je maskota poletne univerzijade v Zagrebu iz leta 1987. Mnogi se ga spomnijo še dandanes.

Mogoče so tudi v Mariboru pri prevzemu univerzijade upali na uspeh, primerljiv z zagrebško univerzijado, vendar očitno se zadeve ne bodo realizirale.

V Mariboru so imeli velike načrte z Univerzijado 2013

Če je pri Centru Maks postavljen vsaj temeljni kamen za nov objekt, pa prizorišče nove mariborske univerzijade še vedno prekrivajo travniki in verjetno bo pri tem tudi ostalo, ker preprosto ni denarja, pa ne samo denarja, ampak niti časa. Namreč. Tone Vogrinec je povedal, da bi se lahko vse zgradilo le v primeru, da se začnejo dela že marca. A gradbena dela so vezana na različna dovoljenja.

V mednarodni univerzitetski športni zvezi so Sloveniji zagrozili s tožbo na sodišču in hudimi sankcijami, če ne izpelje univerzijade. Rekli so, da jih bo odpoved stala dražje kot bi jih stala sama organizacija, zato Tone Vogrinc pripravlja rezervni načrt. In sicer, da bi univerzijado izpeljali po celotni Sloveniji, pač tam, kjer bi imeli ustrezne športne projekte in ne le v Mariboru, a da je tudi za to potrebno 15 mio evrov.

24ur.com: Do univerzijade nas loči še leto dni. Ali pa tudi ne?

Do težav pa prihaja tudi pri organizaciji  Evropskega košarkarskega prvenstva, ki se bo v Sloveniji odvilo leta 2013.

Nekaj mest, ki se je prijavilo na razpis Košarkarske zveze Slovenije in obljubilo izgradnjo ustreznih objektov, ki bodo lahko gostili tekme v okviru prvenstva, bo verjetno odpovedalo svoje sodelovanje na prvenstvu, ker preprosto nima dovolj denarja niti partnerjev.

V Novem mestu so povedali, da trenutno odstopajo od projekta izgradnje večnamenske športne dvorane v Novem mestu, na Marofu, saj se na ponovljeni razpis za izgradnjo dvorane ni prijavil nihče. Na prvem  se je prijavilo avstrijsko podjetje Strabag, ki pa je dalo za občino nesprejemljive finančne pogoje. Na Evropskem prvenstvu leta 2013 torej Novo mesto ne bo sodelovalo, dvorano pa si prizadevajo v prihodnje še izgraditi, a ko bodo boljši časi. 

Tudi v Novem mestu so si srčno želeli nove večnamenske dvorane, ki bi bila nared za Evropsko prvenstvo v košarki leta 2013. Nekateri so v mislih že ponosno načrtovali, kako bodo izgledali še nepozidani travniki in tereni.

 

V občini so si obetali pomoči podjetja Krka d.d. Znano je namreč, da to podjetje sponzorira tudi Košarkarski klub Krka Novo mesto, kot tudi večino športnih klubov. V podjetju Krka so rekli, da bodo sami zgolj še naprej sponzorirali športne klube, da pa investirati v objekte ne nameravajo.

No. Sicer je takšna odločitev podjetja Krka d.d. po svoje razumljiva. Podjetje Krka d.d., ki je dolgo časa slovelo kot dolenjska denarnica za različne projekte in so mnogi od nje postali skorajda odvisni, se trenutno sooča z investicijskimi izzivi za povečanje proizvodnje in prodor na dodatne svetovne trge, dodatno posodabljajo notranje sisteme v podjetje. To seveda zahteva precejšnje finančne vložke, zato Krka d.d. trenutno nima časa, morda pa niti kakšnega dodatnega denarja, da bi podpirala neke dodatne projekte, ki niso del njene osnovne dejavnosti. Trenutno ima veliko izzivov, ki jih mora realizirati, že sama, znotraj lastnega sistema.   

Podjetje Krka d.d. trenutno ne namerava sodelovati pri financiranju večnamenske športne dvorane

Glede na to, da je Novo mesto od mest, ki so pokazala pripravljenost sodelovati, še nekako najbogatejše in je imelo realno največ možnosti za sofinanciranje (Krka d.d.), pa je to odpovedalo gradnjo, je za pričakovati, da se bodo tudi druga mesta odločila podobno, saj je gradnja novih objektov v teh kriznih časih prehudo breme za občinske proračune.

Poglejmo samo Mestno občino Ljubljana in projekt Stožice. Ta projekt je precej obremenil Mestno občino Ljubljana., ki ima daleč največji proračun v državi. Izpeljal ga je lahko samo en takšen gospodarski virtuoz, kot je to Zoran Janković, pa še ta s precejšnjo podporo države in s hudimi težavami.

Komisija FIBE si je v okviru priprav na Eurobasket 2013 ogledala tudi dvorano Stožice.

Mnoga mesta, ki so dosti manjša, se upravičeno bojijo takšnega izziva. Če še Novo mesto, ki ima neko mogočno Krko d.d., ki mu je odrekla podporo za projekt gradnje, realno ne bo moglo izpeljati projekta, potem je logično, da tudi druga mesta projektov ne bodo mogla izpeljati. Preprosto so časi za takšne projekte očitno prehudi. Ideje so bile, načrti in grafike, ki sicer lepo izgledajo na papirju in maketah, ki jih je pa veliko lažje izdelati kot realizirati končni projekt, tudi, vendar projekt verjetno ne bo realiziran. Vsaj trenutno še ne.

Problem je tudi, kako bo občina lahko povrnila stroške.

V Novem mestu pa košarka že sicer preživlja obdobje krize. Še košarkarski klub Krka, katerega sponzorira že omenjeno podjetje Krka d.d., zapuščajo nekateri tuji igralci. Na vrat na nos sta ga zapustila dva tuja igralca. Najprej igralec Ben Hansbrough, ki je za Krko odigral le šest tekem. Vseh šest tekem je Krka izgubila. Hansbrough je podpisal pogodbo za celo sezono, a odšel je že praktično takoj na začetku. Svojo odločitev je klubu Krka sporočil kar prek elektronske pošte. Klub bo zoper njega kazensko ukrepal.

Pred Hansbroughom je klub zapustil tudi igralec Jimmy Baxter. Razlog je v tem, da mu Slovenija ni pravočasno uredila dovoljenja za bivanje, zaradi česar je bil prisiljen oditi. Baxter naj bi bil v klubu Krka zadovoljen.

Skratka. Zadeve za novomeško košarko so bolj klavrne, kar še zmanjšuje pripravljenost za izgradnjo drage športne dvorane s strani potencialnih investitorjev (katerih pa ni).

Mestna občina Novo mesto se je ob danih razmerah verjetno odločila čisto pravilno. Dosti hujše bi bilo, če bi zaletavo vstopila v projekt in se soočila z negativnimi posledicami v prihodnje. V Novem mestu pa je že znano, da ima le to precej gromovniško opozicijo (Zares, Gregor Macedoni in SDS), ki neizprosno tolče po županu glede vsega, česar se loti, z najpogostejšimi očitki o nesmotrnem zapravljanju denarja.

Mestna občina Novo mesto bo sicer morala ob odpovedi Košarkarski zvezi Slovenije plačati 54.000 evrov kotizacije.

No. Evropsko košarkarko prvenstvo naj bi potekalo v dvoranah, ki so sposobne gostiti tekme takšnega kalibra. Takšne dvorane so trenutno zgolj v Ljubljani, Celju in Mariboru. 

Očitno je kriza oklestila precej kulturnih in športnih prireditev. Ker država namerava varčevati, pa je v tem varčevalnem duhu države za pričakovati, da se lahko zgodi še dodatno klestenje projektov. Varčevati morajo namreč tudi občine in ne le država.



Značke prispevka: ,

Odgovorite