sobota, 17.november.2012 - 06:51

Ali bodo kupci delnic Krke v letu 2007 sploh še kdaj videli svoj denar?

Krkin delniški balon je počil v letu 2008. Takrat so mnogi investitorji v Krko izgubili zajetno vsoto denarja. Jo bodo sploh kdaj dobili nazaj?

Kriza je povzročila velike padce delnic različnih podjetij. Ti padci so se zgodili predvsem v letu 2008. Leto pred tem pa je bilo leto velike napihnjenosti vrednosti podjetij. V tem času so vsi skoraj manično kupovali delnice. To je spodbujala celo država, predvsem tedanji minister za finance, Andrej Bajuk, ki je prodajal delnice banke NKBM po ceni 27 € na delnico, sedaj je vrednost delnice 1,24 €. Če gledamo s sedanjega vidika, je šlo za totalni državni rip off of Slovenian citizens, saj so izgubili skoraj vse premoženje, ki so ga vložili v banko NKBM. Andreju Bajuku, ki je sedaj že pokojni, in njegovi Novi Sloveniji lahko rečemo samo – hvala za takšen državni rip off. Namreč. Država je močno spodbujala nakupe delnic NKBM s strani državljanov, češ da gre za dobro in varno naložbo, a izkazalo se je obratno. Šlo je za naložbo, ki je večini dolgoročnih investitorjev zgolj pobrala denar, ki ga najbrž ne bodo videli nikoli več. Čeprav je pa res, da so bili v letu 2007 časi, ko je vladal privid izjemne gospodarske rasti. Ljudje so bili zaradi tega preveč brezskrbni, kar je bilo usodno. 

Tudi druge delnice so se napihnile. Tako tudi delnica Krke. Krka je sicer dobro stoječe podjetje. Da je temu tako, se lahko zahvali predvsem dejstvu, da gre za farmacevtsko podjetje. Znano je, da farmacevtska podjetja skoraj ne morejo propasti predvsem zaradi narave njihovih produktov glede na demografsko sliko in siceršnjo sliko: zdravila se vedno prodajajo, glavni kupci so države, prebivalstvo se stara. Skratka. Farmacevtika je veja industrije, ki skoraj ne more propasti, ne glede na kakovost poslovanja (ki pa mora biti vsaj povprečna), za razliko od kakšnih drugih panog, recimo tekstilne, kjer je lahko nekdo tudi podjetniški virtuoz, pa lahko propade zaradi slabega položaja panoge, predvsem v Evropi (zaradi poceni konkurence, predvsem iz Azije). Skratka. Podjetje Krka ima srečo, da dela v panogi, v kateri praktično ni mogoče propasti. Zato je vseskozi (bila) uspešna in posledično privlačna za investitorje.

V času napihnjenosti večine delnic v Sloveniji, so se te napihovale tudi v podjetju Krka.

Če so investitorji v NKBM leta 2007, ko jih je prodajal Andrej Bajuk, ki do sedaj niso prodali svojih delnic, izgubili skoraj ves denar, pa so investitorji v Krkine delnice izgubili nekoliko manj denarja, a še vedno ogromno.

Na Dossier korupcija smo malo pregledali gibanje tečaja delnice v zadnjih letih. Od leta 2005 naprej.

Od leta 2005 do 2007 je bilo obdobje napihovanja. Stvari so se napihovale kot baloni. Tudi vrednost Krkinih delnic. Pa jo poglejmo. Opomba: Podatki so iz ljubljanske borze.

Leto 2005

Leto 2006

 Leto 2007 – do 2. septembra (do cepitve delnic)

 Leto 2007 – od 3. septembra (od cepitve delnic)

Torej. V obdobju od leta 2005 do 2007 je prišlo do napihovanja cen delnic, tudi v podjetju Krka d.d. Ravno v času rasti delnic so mnogi kupovali delnice. Tudi po 110 evrov, nekateri celo po 124 evrov. Vsi so mislili, da bodo šle vrednosti še vedno gor. A to se ni zgodilo. Zgodila se je kriza, po kateri so cene delnice zdrvele navzdol, tudi cena Krkine delnice. Padci so bili ogromni. Izgledalo je, da cene kar drvijo navzdol. Takrat smo sami izdelali hudomušno karikaturo, ki ponazarja padanje vrednosti delnice podjetja Krka d.d. 

Krka je drvela navzdol

To se je pokazalo tudi v kazalcih.

Leto 2008

Pri Krki je bilo leto 2008 torej leto hudega padanja njenih delnic. Lahko bi rekli, da se je začel napihnjen balon vrednosti delnice podjetja Krka hitro prazniti. V skladu s tem pa so se praznile tudi denarnice vlagateljev v podjetje Krka d.d., sploh tistih, ki so kupovali delnice leta 2007. Ti so izgubili tudi več kot polovico vloženega denarja. Sprašujemo se. Ga bodo kdaj dobili nazaj?

Nič ne kaže, da kmalu, če sploh kdaj.

To dokazuje tudi gibanje tečaja delnice Krka.

Leto 2009

Leto 2010

Leto 2011

Leto 2012

Krka se vseskozi hvali, kakšne vse beneficije imajo njeni delavci, kako visoke plače in dodatke na plače imajo, kako imajo tudi visoke regrese, visoke božičnice, visoke trinajste plače. Vendar lastnikov delnic podjetja Krka ta samohvala podjetja Krka ne zanima. Zanima jih le to, ali imajo kakšne koristi od delnic podjetja Krka. Sploh tisti lastniki, ki so kupovali delnice podjetja takrat, ko so bile močno precenjene.

Če podamo še en graf, kjer smo naredili še en prikaz gibanja delnic. Če ga obrazložimo. V njem so vrednosti cene delnice Krke ob koncu vsakega leta, razen pri letu 2012, kjer smo kot končni datum uporabili 16.11.2012, včerajšnji tečaj delnic Krka. Naj še opozorimo, da smo za leto 2005 in 2007 vzeli desetino uradne vrednosti delnice, saj gre za čas pred cepitvijo Krkinih delnic. Podatki so iz podjetja Krka in iz ljubljanske borze.

Gibanje vrednosti delnice podjetja Krka d.d. v letih od 2005 – 2012

Krka se sicer opravičuje, da ima sicer nizko vrednost svojih delnic, da pa zato izplačuje večje dividende. Res je, da so Krkine dividende naraščale. 

  • 2007: 0,910 € dividende na delnico
  • 2008: 1,050 € dividende na delnico
  • 2009: 1,100 € dividende na delnico
  • 2010: 1,400 € dividende na delnico
  • 2011: 1,500 € dividende na delnico

To torej drži. A to je slaba tolažba tistim, ki so delnice kupili po 110 evrov in več. Namreč. 1,5 evra na delnico (letno) pomeni premajhen obliž na rano zaradi izgubljenega denarja zaradi drastičnega padca delnic podjetja Krka d.d. v letu 2008.

Krka je pred kratkim vstopila na Varšavsko borzo v želji pridobiti nove investitorje. Zaenkrat ji še ne kaže dobro, ker je nova na borzi in jo investitorji še ovohavajo. Morda jo bodo, ko jo ovohajo, začeli kupovati bolj pogosto kot do sedaj, ko je še relativno nezanimiva.

Trenuten problem Krke je v tem, da zaradi nespodbudnih vrednosti tečaja delnice Krke, ta ni tako zelo zanimiva niti za špekulativne investitorje, saj so dobički premajhni.  

Krka je problematična tudi z vidika, da ni transparentna. Pri Krki je edino gotova le njena stabilnost, drugo pa nič. Gre namreč za podjetje, ki je zelo skrivnostno, zadržano. Pri Krki nihče nikoli ne ve, na čem je, ker v Krki preprosto niso sposobni dajati informacij na nek odprt, transparenten način. Vse je zavito v meglo, veliko je prikrivanja, odkritost je samo, ko gre za samohvalo. In to je ena izmed težav podjetja Krka d.d., pri delovanju s katero imaš vedno občutek, da si v nepreglednem in motnem močvirju, kjer je vse zamegljeno, nedorečeno, prikrito in zakamuflirano. Gre za podjetje, na katerem ne veš pri čem si. To se je recimo lepo pokazalo v primeru gradnje Športne dvorane v Novem mestu, kjer je projekt zastal predvsem zaradi tega, ker je Krka dajala  neke motne, negotove informacije, s katerimi je pokazala snovalcem sedaj propadlega projekta, da je nezanesljiv investitor, na katerega ni mogoče z gotovostjo računati. No. To je sicer bolj benigen primer, a kaže na določene vzorce delovanja podjetja Krka d.d.

Takšno podjetje sicer težko pridobi zaupanje, tudi zaupanje investitorjev. Čeprav ga pa Krka ima zaradi drugega dejstva, to pa je dejstvo, da gre za stabilno podjetje.

Morda Krka d.d. s prikrivaško politiko, ki jo vodi, celo skrbi za svojo stabilnost. S tem preprosto ustvarja podobo, privid neke nezmotljivosti, privid vrhunskosti in odličnosti. Čim manj poveš o sebi, tem bolj prikriješ lastne pomanjkljivosti. To je za podjetje dobro, za tiste, ki s podjetjem poslujejo, pa ne, ker imajo občutek, da so v močvirju.

Kot močvirje pa deluje tudi trenutno dogajanje v zvezi z delnicami podjetja Krka. Preprosto se ne ve, kam bodo šle delnice podjetja Krka d.d. Vedno so malo gor, malo dol. Kdaj pa kdaj dobiš občutek, kot da se tečaji delnice Krka občasno uravnavajo čisto umetno, kot da bi jih uravnavali insajderski špekulativni trgovalci z delnicami, katerih cilj je pridobiti kratkoročne, špekulativne zaslužke, ko se ustvarjajo obdobja, ko že kaže, da se bo tečaj popravil, potem pa spet pade. Koristi imajo pa tisti, ki so ob pravem času kupili in ob pravem času prodali delnice. Predvsem tisti z insajderskimi informacijami. Skratka. Tudi tu gre za neko močvirje.

Iskreno povedano, pa so delnice Krke skoraj edine delnice na ljubljanski borzi, ki so relativno privlačne, kar kaže na izjemno težko stanje v slovenskem gospodarstvu.

Če so tisti, ki so kupili delnice Krke po vrednosti 110 evrov in več leta 2007, verjetno za vedno izgubili svoj denar (več kot polovico zneska, ki so ga plačali za nakup delnic), pa so tisti, ki špekulativno kupujejo delnice sedaj, torej po velikem padcu, v manjši izgubi, če že kaj izgubijo, a tudi v majhnem dobičku. Suma sumarum se verjetno vse zvede na isto, kot če bi imeli denar naložen v banki. Seveda govorimo o navadnih trgovalcih in ne insajderskih, ki koristijo umetne spremembe tečaja delnic.  

Nič pa ne kaže, da bo stanje v kratkem boljše.

 Edino spodbudno je dejstvo, da Krka d.d. investira v nove projekte.

Če podamo nekaj člankov:

Dnevnik: Skupina: Krka ob polletju s skoraj 93 milijoni evrov dobička

Dnevnik: Skupina Krka v devetih mesecih s 111,5 milijona evrov dobička

Dnevnik: Colarič napoveduje nadaljnjo rast 

Finance: Krka utrpela manjši padec dobička

Kljub investicijski dejavnosti pa skrbijo podatki, da Krka ne bo uspela realizirati vseh projektov, ki si jih je zadala. Ali to dejstvo lahko vpliva na nadaljnje zmanjševanje vrednosti delnice podjetja Krka, ki je že sedaj zelo nizka? Upamo, da ne.

Krka bi morala enkrat za spremembo premoči ne zgolj samohvale, kako dobro skrbi za svoje delavce, ampak bo morala skrbeti tudi za lastnike podjetja. Del denarja podjetja se mora preliti tudi k lastnikom, imetnikom delnic.

Ali bo Krka kupcem delnic Krke, ki so jih kupili leta 2007 po ceni 110 evrov ali več, lahko kdaj rekla: “Vaš nakup se bo splačal tudi vam. Imeli boste dobiček.” Zaenkrat imajo samo izgubo, tudi več kot 60 evrov na vsako delnico, katero so kupili.

Samohvala Krke naj gre kdaj tudi v smeri, od katere bodo imeli koristi tudi lastniki podjetja. Krka je prejšnje leto prejela nagrado Ljubljanske borze za podjetje, ki je prijazno vlagateljem. No. Ob izredno majhnem številu zanimivih podjetij na ljubljanski borzi (zaradi krize, saj je mnogo podjetij propadlo, ali je v hudih škripcih) to ne preseneča, saj Krka predstavlja velik delež prometa na bolj ali manj mrtvi ljubljanski borzi, dodatno so od Krke trenutno imeli koristi le špekulativni investitorji, ki so jo zaradi tega nagradili s priznanjem borze. To “prijaznost” naj Krka d.d. enkrat upraviči tudi do drugih vlagateljev.

Torej. Delati je potrebno na višji vrednosti Krkine delnice kljub trenutni krizi.

Ne moreš govoriti, kako si oh in sploh odličen, vrednost delnice je pa mizerna in ni sposobna iti na neko bolj zgledno raven. To ne gre skupaj.

Mnogi so ob precejšnji delež denarja zato, ker so kupovali Krkine delnice. Tisti, ki so delnice kupovali leta 2007. Naj jih enkrat Krka potolaži, da bodo tudi oni enkrat poplačani vsaj pretežno, če ne v celoti. Naj bo prijazna tudi do njih. Zaenkrat je očitno samo do svojih delavcev in špekulativnih vlagateljev.

Vse do takrat bodo raznorazne prejete nagrade popolnoma prazne, nagrade brez razloga.

Upamo, da bodo delničarji Krke poplačani. Sedaj so na izgubi, medtem ko se podjetje Krka d.d. hvali, na kaj vse zapravlja denar, kakor da ima denarja v izobilju. Podjetje Krka naj kdaj pomisli tudi na lastnike delnic in njihovo korist.

Sami bi bili prav veseli, če bi videli, da ima Krka vsaj 80 evrov vredno delnico, ne pa od 42-46 evrov s kratkimi skoki na recimo 52 in nič več kot to. To ni nič.

Naš nasvet: “Cole, razveseli tudi lastnike Krkinih delnic! Za spremembo. Krka niso le njeni zaposleni, ampak tudi njeni lastniki.”

Jože Coloarič je očitno nekoliko pozabil na lastnike.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    KRKA JE OD LETA 2008 PRETEŽNO LE PADALA


    Gibanje delnic Krke od 15.11.2007 do 15.11.2012 v eni sliki

    Na Dossier korupcija smo pripravili tudi prikaz gibanja vrednosti delnice KRKG (delnica podjetja Krka d.d. Novo mesto) za zadnjih 5 let. Oglejte si sliko tako, da kliknete na zgornjo sliko. Slika mora biti v originalni velikosti.

    Prikaz kaže na precej neprijetno dejstvo, da ima od leta 2008 dalje Krkina delnica zgolj trend padanja njene vrednosti, kar ni najbolj prijetno za vlagatelje. Krka bo morala spremeniti te neprijetne trende. Po našem mnenju bo morala povečati stroškovno učinkovitost poslovanja, ker je trenutno preveč razsipno podjetje. Jože Colarič je očitno zaspal na lovorikah Krkinega relativnega uspeha.

    Več si preberite tukaj.

  2. admin pravi:


    Krka d.d. je od 16.11.2012 do 23.11.2012 odkupovala lastne delnice

    Podjetje Krka je podalo obvestilo, da je v tednu od 16.11.2012 do 23.11.2012 odkupilo lastne delnice. Kupilo je skupaj 11.757 delnic KRKG in tako svoj lastniški delež povečalo iz 6,349 na 6,382 odstotka (vseh delnic).

    Več si preberite tukaj.

  3. admin pravi:

    Ali podjetje Krka umetno zvišuje promet z lastnimi delnicami?

    V časopisu Finance so ugotovili, da je v zadnjem tednu kar za četrtino prometa z delnicami KRKG poskrbelo samo podjetje Krka, ki je kupovalo lastne delnice. Tako je umetno dvignilo promet s svojimi delnicami.

    Finance: Krka poskrbela za četrtino prometa z njenimi delnicami

  4. admin pravi:

    Ali podjetje Krka ima pokrito povečano ponudbo z dodatnim povpraševanjem po njenih izdelkih

    Jože Colarič je sicer znan po nenehni samohvali. Tako je podjetje spet polno hvalospevov o nadaljnji rasti proizvodnje in posledično rasti zaposlovanja v podjetju. Vse lepo in prav, bi lahko rekli. Vendar. Sami se sprašujemo.

    – Ali ima Krka pokrito povečanje proizvodnih zmogljivosti z dodatnim povpraševanjem?

    – Ali bo Krka lahko v prihodnje beležila višjo raven prodaje svojih izdelkov?

    – Ali ima zadostno tuje povpraševanje, ali pa misli še dodatno cuzati že tako iz dneva v dan vse bolj obubožano slovensko državo oziroma slovenske davkoplačevalce, ki so glavni financerji Krkinega uspeha skozi nakupe zdravil.

    – Torej. Brez samohvale naj gospod Jože Colarič pove, ali ima podjetje Krka finančno računico za dodatno povečanje proizvodnje?

    – In kaj je ta računica: Dodatna obremenitev zdravstvene blagajne v Sloveniji, morebiti novi kupci v tujini (kar bi bilo edino pozitivno).

    In kaj se bo zgodilo, če Krka ne bo uspešna pri prodaji povečanega števila zdravil? Ali bo takrat že tako in tako mizerno nizka vrednost Krkine delnice še bolj padla? Ali pa morda v Krki upajo, da če jim ne uspe, jim itak še vedno ostane, da jih prevzame kakšna še večja farmacevtska firma, kot se je zgodilo s Krkinim slovenskim bratom Lekom, katerega je kupil Novartis. No. Takrat bodo vsaj delnice verjetno nekoliko zrasle in jih bodo lahko prodali tudi imetniki delnic, ki so jih kupili leta 2007, ko so bile napihnjeno drage.

    Hvalospevi o rasti proizvodnje niso dovolj. Povečano proizvodnjo je potrebno pokriti z večjim povpraševanjem. Po možnosti ne takšnim, ki bo še bolj po žepu udarilo ravno slovenske davkoplačevalce, saj bi tako že tako debele žepe Krkašev dodatno polnili vse bolj revni slovenski državljani. Skratka. Koristi bo imela spet le zelo zaprta kasta Krkašev in nihče drug v tej totalno skorumpirani državi Sloveniji.

    Upamo, da ne gre zopet le za prazno in osladno samohvalo podjetja Krka d.d. in njenih podpornikov.

    Več o hvalospevih Krki si preberite tukaj in tukaj.

  5. admin pravi:

    Podjetje Krka je tudi v tednu od 23.11.2012 do 29.11.2012 odkupovalo lastne delnice. Odkupilo je 4782 lastnih delnic v skupni vrednosti 225.790 evrov ter tako svoj lastniški delež povečalo iz 6,382 odstotka na 6,395 %.

    Več si preberite tukaj.

  6. admin pravi:

    KRKINE DELNICE SO SPET TELEBNILE

    Krkine delnice so spet padle. Dne 30.11.2012 so se v primerjavi s preteklim dnem pocenile za 1,15 % in zdrsnile na vrednost 46,710 evra za delnico.

  7. admin pravi:

    KRKINE DELNICE SPET TELEBNILE

    TEČAJ KRKINE DELNICE – ŽIVA MIZERIJA

    Po tem, ko je zadnje dni že kazalo, da se tečaj delnice KRKG počasi pobira, je ta v petek, 30.11.2012, spet močno padel, za 1,15 %. Krka očitno ni sposobna iti niti čez mejo 50 €, kar je zaskrbljujoče. Se Krka spreminja v živega mrtveca, kar zadeva njeno tržno vrednost?

    TEČAJ KRKG NA DAN 30.11.2012:

    46,71 €

  8. admin pravi:

    Ali ni Jožeta Colariča nič sram, da je tako razsipen z denarjem za 13. plačo (božičnico), Krka pa ni sposobna svojega tečaja dvigniti niti na 50 evrov na delnico. Očitno je skrb za lastnike delnic podjetja Krka za Jožeta Colariča drugorazredna tema.

    Krka namerava delavcem izplačati vsakemu po 1233,34 evra dodatne plače, kar preseneča glede na mizerno vrednost Krkine delnice. Očitno gre za čisto razsipavanje z denarjem, katerega se gre to podjetje na škodo lastnikov delnic, ki so zaradi takšnega obnašanja Krke tudi v kriznih časih oškodovani.

    Krka bi morala pokazati tudi rezultate na borznih trgih. Kljub temu, da teh rezultatov ni, se podjetje Krka vede čisto razsipno kot da bi šlo za neko komunistično podjetje, ki ga ne skrbi za dobrobit lastnikov in jih lahko cuza po mili volji za polnjenje zasebnih žepov. Takšno razsipavanje z denarjem ob nikakršnih rezultatih podjetja na borzi je sramotno.

    Jože Colarič se še vedno obnaša, kot da je podjetje Krka balon. Opomnik Jožetu Colariču: “Nismo več v letu 2007. Oglejte si malo tečaj Krke, da vidite kje ste!”

    Očitno se večina denarja podjetja Krka zlije stran od lastnikov njenih delnic. Človek se vpraša, kdo Colariču sploh svetuje glede financ. Očitno nekdo, ki ima polno rit denarja in ne zna živeti drugače kot razsipno.

    Na dolgi rok se bo takšno obnašanje podjetju Krka d.d še zelo obrestovalo, sploh če se bo kriza nadaljevala. S takšnim obnašanjem pa bo podjetje tudi odgnalo vlagatelje, ki zaenkrat Krko še vidijo kot najboljšo izbiro na borzi od slovenskih podjetij, čeprav je vrednost njene delnice že nekaj časa na mizerno nizki ravni.

    Več o visoki božičnici podjetja Krka, si preberite tukaj. Več o mizerni vrednosti Krkinih delnic pa si preberite tukaj.

  9. admin pravi:

    Cena delnice podjetja Krka vse bolj pospešeno drsi navzdol. Sedaj je delnica KRKG vredna le še 46,05 evra.

  10. AB pravi:

    Ti, admin, si malo prevec Krkinih delnic kupil, ob nepravem casu, da tako bentis…

  11. admin pravi:

    Krkin tečaj se je občutno popravil.

    Delničarji podjetja Krka d.d. so lahko nekoliko bolj zadovoljni, saj se je tečaj delnice popravil. In sicer trenutno znaša 57,00 evra za delnico.

    A nikoli se ne ve, ali je to le začasno stanje.

    Potrebno bo počakati nekaj časa.

Odgovorite