torek, 9.julij.2013 - 12:11

Jože Colarič je prikrajšal delničarje Krke za višje dividende. Pri tem mu je pomagala država.

Podjetje Krka d.d. je spet izigralo svoje delničarje

Krka bo delničarjem dala manj, kot so želeli

Jože Colarič se drži poslovne politike, da najkrajšo v tem podjetju vedno potegnejo lastniki podjetja – delničarji. Podjetje Krka d.d. očitno zavaja delničarje, ko jim ponuja delnice na tujih borzah.

Colarič je namreč zavrnil zvišanje dividend. Pri tem mu je pomagala slovenska država, ki je na skupščini predstavljala celo 60 odstotkov vseh glasov.

Splitska banka in zagrebška Hypo banka sta od podjetja zahtevali višje dividende in tudi umik lastnih delnic iz lastniške strukture podjetja, prav tako sta želeli izposlovati umik omejitev, da mora večji delničar za pridobitev več kot petinskega deleža v podjetju zaprositi za dovoljenje nadzorni svet, za več kot četrtinski delež pa mora po blagoslov kar na skupščino delničarjev podjetja.

Krka se je torej odločila za restriktivno politiko dividend in bo tokrat za Krkino delnico namenila le 1,61 evra dividende bruto. Hrvaški banki sta zahtevali 2,50 evrov bruto dividende na delnico.

Vodstvo podjetja Krka je takšno odločitev sprejelo v navezi s slovensko politiko.

Slovenska politika se namreč zaveda, da je Krka eden največjih vlagateljev v Sloveniji, zaradi česar podpira politiko, da se lastnikom odtegne čim več denarja, da bi ga tako lahko več ostalo za vlaganja podjetja v različne naložbe.

Krka d.d. namerava letos izvesti tudi nekaj finančnih vlaganj, da ohrani konkurenčni položaj, zaradi česar nujno potrebuje denar. Dobila ga bo od lastnikov. Sicer je znano, da Krka mastno plačuje svoje delavce, Jože Colarič ima celo 734.000 evrov bruto letne plače, poleg tega imajo zaposleni številne dodatne ugodnosti. Vse na račun manjšega zaslužka delničarjev podjetja Krka d.d.

Iskreno povedano, Krka d.d. igra izjemno nepošteno igro do svojih lastnikov, ki je posledica pretirane povezanosti podjetja s politiko.

Krka bo namenila denar za naslednje projekte:
– organska rast podjejta
– prevzeme drugih podjetij (ti so že v pripravi)
– povečan marketing
– povečanje proizvodnih zmogljivosti, da bi lahko začeli z množično proizvodnjo zdravil, ki jih bodo prodali več po nižji ceni.

Spodaj si oglejte lastniško strukturo podjetja Krka na dan 31. marec 2013. Podatki so pridobljeni na spletni strani podjetja Krka d.d.

Lastniška struktura na dan 31. marec 2013

Lastniška struktura podjetja Krka d.d.

Največji delničarji Krke na dan 31.3.2013

Največji delničarji podjetja Krka d.d.

Podjetje Krka d.d. se očitno obnaša kot nek izrazito zaprt sistem, kjer si privilegije delijo zgolj zaposleni, obenem se pa obnaša skrajno neodgovorno do lastnikov. Čudimo se, zakaj to podjetje sploh razmišlja o kotacijah na tujih borzah, če lastnikom ne more ponuditi ničesar, s čemer bi ti lahko kakorkoli profitirali. Tu gre za precejšnje zavajanje tega podjetja. To podjetje se obnaša skrajno neodgovorno, da ne uporabimo še kakšne hujše besede. Da bi se izognili nadaljevanju takšnega početja podjetja Krka, bi bilo najboljše, da se podjetje proda strateškemu partnerju. A sedaj za kaj takšnega ni politične volje v vladajočih strukturah politične oblasti.

Radio Krka: Krka ubranila napad hrvaških bank
RTV Slovenija: Krka z 1,61 evra bruto dividende



Značke prispevka:

Odgovorite