sobota, 31.julij.2010 - 02:56

Prevent Global v Sloveniji pred dokončnim propadom. Proizvodnja se seli v cenejšo tujino.

Slovenske tekstilne delavke so zaradi globalno gledano previsokih plač, ki jih prejemajo, zelo nekonkurenčne delavkam v drugih državah, zato tekstilna industrija v Sloveniji čedalje bolj zapira vrata.

 

Prevent Global je tekstilno podjetje, ki se sooča s podobnimi težavami kot ostala podjetja v tekstilni panogi. Podjetje je dodatno obremenjeno z lastniškimi spori. Tudi pri Preventu je ena glavnih značilnosti, da je slovenska delovna sila predraga, zaradi česar managerjem ni v interesu, da bi ohranjali proizvodnjo v Sloveniji, saj se jim kaj takšnega enostavno ne izplača in so zato nekonkurenčni.

Prevent Global sodi v širšo skupino podjetij pod okriljem Preventa. Tu so še Prevent Dev, Prevent avtomobilski deli in druga podjetja, ki so vsa lastniško povezana in soodvisna.

Podobna usoda kot čaka delavce Preventa Global je dočakala že delavce Preventove tovarne na Mirni, kjer so proizvajali avtoprevleke za Volkswagnov model touran. Ko je ta pogodba potekla, v Preventu niso več našli novega naročnika, zato so bili delavci poslani na čakanje. Proizvodnja se je sicer preselila v cenejšo Bosno in Hercegovino. Podjetje se je obvezalo, da jim bo dajalo plače še 3 mesece, v vmesnem času pa si bo prizadevalo najti nadomestna naročila.  To se očitno ni zgodilo, saj je sedaj celotno podjetje Prevent v Sloveniji pred propadom.

To sicer ne preseneča. S podobnimi problemi se sooča celotna tekstilna panoga, ki životari, bridek konec pa je več kot očiten pri večini podjetij, saj se lastnikom preprosto ne izplača, da bi proizvodnjo ohranjali v državi s tako drago delovno silo, kot je Slovenija, vsaj kar zadeva tekstilno panogo.

Sindikati bodo za delavce Preventa Global pripravili pakete s hrano. V ta namen so se že povezali z Rdečim križem in Karitasom.



Značke prispevka: ,

Odgovorite