četrtek, 27.februar.2014 - 14:33

Krim je v istem položaju kot sta bila Kosovo in Slovenija. Prebivalci Krima naj se na referendumu odločijo o svoji prihodnosti.

Krim je že po obrisu podoben Kosovu, prav tako pa tudi po svojem položaju znotraj Ukrajine. Sedaj je napočil čas, ko se bodo Krimčani morali s samoopredelitvijo odločiti o svoji prihodnosti. Glede na strukturo prebivalstva se bodo odločili za odcepitev od Ukrajine in pripojitev Rusiji. Mednarodna skupnost bi po našem mnenju morala Krimu dovoliti izstop iz Ukrajine. Z neodvisnostjo Kosova se je namreč izoblikoval standard, po katerem se je potrebno zgledovati. Krim naj do neodvisnosti pride na podoben način kot Slovenija – z referendumom. Rusi bi morali Krimu pomagati pri izvedbi referenduma.

Krim bi moral dobiti pravico do odcepitve od Ukrajine

Po nasilnem sklatenju proruskega predsednika Janukovića z oblasti so se nemiri iz glavnega mesta Ukrajine, Kijeva, preselili na vzhod in jug države, predvsem na področje Krima.

Kot je znano je ena od prvih stvari, katere je naredila nova vstajniška oblast v Ukrajini ta, da je ukinila ruščino kot enega od uradnih jezikov v Ukrajini.

Tako je dala jasno vedeti, da se ograjuje od Rusije.

Vendar.

Na vzhodu in jugu obstajajo ozemlja z večinskim ruskim prebivalstvom, ki imajo sedaj težnjo odcepiti se od Ukrajine in se pripojiti Rusiji.

Situacija v Krimu je še posebej zanimiva, saj je Krim avtonomna pokrajina, ki ima okoli 2 milijona prebivalcev, pretežno etničnih Rusov.

Ti se želijo priključiti Rusiji in odcepiti od Ukrajine.

Po našem mnenju so njihove težnje čisto legitimne. Krim je namreč precej podoben Kosovu ali Sloveniji, tako po številu prebivalcev kot po drugih značilnostih.

V Krimu bi bilo potrebno razpisati referendum, nekaj v stilu slovenskega plebiscita, in mu omogočiti, da se samostojno odloči o svoji prihodnosti.

Podobno se je zgodilo tudi na Kosovem.

Sami Rusiji predlagamo, da Krimu pomaga izpeljati postopke za izvedbo referenduma o odcepitvi od Ukrajine.

Referendum naj bo potem podlaga za novo ureditev Krima.

Rusiji predlagamo, da Krim še vedno ohrani svojo avtonomnost, vendar naj ne bo več avtonomna pokrajina Ukrajine, ampak naj na podlagi rezultatov referenduma, za katere se že sedaj ve, kakšni bodo, postane avtonomna pokrajina v okviru Ruske federacije.

Tako kot je Kosovo postalo zahodni protektorat, bi lahko Krim postal nekaj podobnega, vendar pod rusko oblastjo.

Razpad Ukrajine je po našem mnenju neizogiben in edini pravičen način rešitve nastalega položaja.

Ukrajina je preprosto prišla do točke razpada.

Za takšno stanje lahko v precejšnji meri krivimo tudi zahod, predvsem nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je vseskozi navijala za pripojitev Ukrajine EU-ju.

Za konec še naslednje besede.

Ukrajina je v slabem finančnem položaju, dejansko je na robu bankrota. Gre za državo, ki je v podobni situaciji kot Grčija, Španija, Portugalska, Slovenija.

Evropska unija ima že sama grozljive težave s propadanjem lastnih držav članic, s tem ko bo medse sprejela Ukrajino, pa bo dobila še enega velikega bolnika v svojo družbo.

Tako da pripojitev Ukrajine EU-ju ne bo prinesla neke prosperitete EU-ju, ampak bo samo še dodatno obremenila Evropsko unijo.

Tega se je potrebno zavedati.

Če rezimiramo.

Razpad Ukrajine je postal realnost, sploh pa je postala realnost ukrajinska izguba polotoka Krim, ki ga lahko imenujemo kar ukrajinsko Kosovo ali ukrajinska Slovenija.

Rusija bi morala tu odigrati pametno vlogo. To pa je, da pomaga Krimu izvesti politične spremembe (predvsem z referendumom), ki bodo krimskemu prebivalstvu omogočile samoopredelitev, tako kot je do tega prišlo v Sloveniji ali na Kosovem.

Lahko rečemo, da je Krim že ruski in ne več ukrajinski.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    SITUACIJA V KRIMU SE ODVIJA V PRAVI SMERI.

    RAZPAD UKRAJINE JE BLIZU.

    Situacija na krimskem polotoku se odvija v pravi smeri. Novi krimski premier je ruskega predsednika Vladimirja Putina zaprosil za pomoč pri vzpostavitvi reda v avtonomski pokrajini Krim. Rusija se je na prošnjo odzvala pozitivno, saj je ruski parlament prižgal zeleno luč za napotitev ruskih vojaških sil v Ukrajino (predvsem na področje Krima), kjer se bodo ti zadržali vse do umiritve razmer.

    Rusija bo na ta način preprečila destabilizacijo razmer v Krimu.

    Po zavzetju Krima naj Rusi naredijo vse, da krimskim prebivalcem omogočijo razpis referenduma in tako dobijo politično pokritje večje avtonomnosti Krima ali celo priključitve Krima k Rusiji.

    Proces razpada Ukrajine je prišel do točke, ko več ni poti nazaj. Tega se je potrebno zavedati.

    Za Ukrajino bi bilo najboljše, da čim prej razpade na dva dela. Tako se bodo zmanjšale tenzije v tej državi, saj bodo vsi dobili tisto, kar jim pripada.

    Predvsem Rusija mora pokazati popolno odločnost, saj bo sicer izgubila nadzor nad Ukrajino.

    Tu naj opozorimo na zelo nazorno razdeljenost Ukrajine, na katero so opozorili na ameriški televiziji CNN. Ta razdelitev bi lahko pomenila tudi prihodnjo razdelitev ukrajine (na zahodni in vzhodni del – na Zahodno in Vzhodno Ukrajino).

    Razdelitev Ukrajine po CNN

    RTV Slovenija: Putinu zelena luč za vojaško posredovanje v Ukrajini

Odgovorite