sobota, 7.avgust.2010 - 05:13

Boxmark bo reševal Prevent, vendar kje?

Podjetje Boxmark bo moralo točno povedati, kateri obrat Preventa želi. Govoriti, da bi prevzel kar vsepovprek, je neresno in ne zbuja nobenega zaupanja.

Podjetje Boxmark z obljubami o zagotovitvi dela na dveh lokacijah ne zbuja zaupanja, bolje bi bilo da se osredotoči samo na eno lokacijo, na tisto v Slovenj Gradcu.

Boxmark je podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo usnjenih sedežnih prevlek za prestižne avtomobilske znamke. Čeprav je v preteklosti tudi samo občutilo krizo, pa sedaj posluje z dobičkom. Boxmark Leather, ki je del večjega švicarskega koncerna, se je odločilo pomagati Preventu. V Boxmarku pravijo, da lahko na hitro zagotovijo delo vsaj 250 delavkam. Sicer pa pravijo, da lahko zagotovijo delo delavkam na več lokacijam.

Tu se sami sprašujemo, kje bo to delo zagotovljeno. Skupina Prevent ima namreč več tovarn.

Če držijo napovedi, da bi Boxmark lahko zaposlil celo od 500 – 700 novih delavcev, potem je najboljše, da se proizvodnja da slovenjgraškemu Preventu. Dodatno je slovenjgraški Prevent najbolj problematičen z vidika vpliva na širšo regijo. Na primer. Propad Preventove tovarne na Mirni na Dolenjskem ne bi pomenil kakšne pretirano hude škode z vidika kakšnega večjega vpliva na okolje. Tu je 250 delavcev v regiji, ki dodatno ni tako zelo gospodarsko slaba. V Slovenjgradcu pa bi popolno uničenje več kot 1200 delovnih mest pomenilo velik udarec na slovengraško gospodarstvo, ki dodatno ni preveč močno.

Zato bi s stališča reševanja socialne problematike bilo bolj smotrno, da Boxmark pomoč ponudi slovenjgraškemu Preventu, Prevent Globalu. Nismo pa za to, da spet ponuja pomoč na več lokacijah. Več lokacij ne pomeni nič, to ni nobena dobra zaveza za prihodnost.

Prevent bi bilo potrebno lastniško diverzificirati. Torej, vsako podjetje naj ima svojega lastnika. Razbitost proizvodnje na več lokacijah namreč ni dobro s stališča razvoja nekega proizvodnega podjetja.

Zato smo sami mnenja, da bi moral Boxmark dejansko vlagati zgolj v eno podjetje od skupine Prevent, ne pa kar tako povprek.

Sicer mora svoje opraviti tudi stečajni upravitelj. V stečajno maso se bo steklo nekaj premoženja od več podjetij in več profitnih centrov Preventa po Sloveniji.

Določena podjetja bodo verjetno morala iti v prodajo, da se nabere denar v stečajni masi.

Sicer bi pa sami malo več pozornosti namenili Boxmarkovi ponudbi, saj je ta lahko zavajujoča.

Vprašanje je, komu Boxmark sploh želi pomagati, ali celotnemu Preventu, ali samo nekaterim.

Na Boxmarku so namreč rekli, da lahko delo takoj zagotovijo 250 delavcem. Kot je znano je toliko delavcev delalo v obratu na Mirni na Dolenjskem.

Vprašati se je torej potrebno, ali namerava Boxmark pomagati zgolj temu podjetju, ali vsem.

Zato smo tudi rekli, da ni dobro, da tudi Boxmark deluje tako razpršeno, saj to ne zagotavlja varnosti delovnih mest.

Boxmark bo moral točno povedati, kaj hoče, ali hoče le obrat na Mirni ali pa v Slovenj Gradcu. Oboje je po našem mnenju ekonomsko težko upravičiti.

Zato sami temu podjetju zaenkrat še ne bi tako enostavno zaupali. To podjetje bo pač moralo povedati, kaj sploh hoče narediti. To, da hoče zagotoviti proizvodnjo na dveh lokacijah, obenem pa misli zaposliti zgolj 500 – 700 delavcev, je brez veze. Potem je boljše, da se preusmeri na eno lokacijo, tisto v Slovenj Gradcu, ki ima zadostne kapacitete, druge lokacije pa naj rešuje kdo drug.

Če bi recimo reševal delavce na dveh lokacijah in bi recimo želel zaposliti 500 delavcev, bi recimo zaposlil 250 delavcev enega obrata (recimo na Mirni), potem pa bi lahko zaposlil le 250 delavcev podjetja v Slovenj Gradcu, to pa je glede na precej večje kapacitete tega podjetja precej bedno.

Bolje bi bilo, da vse delavce zaposli v Slovenj Gradcu. Le to bi po našem mnenju pomenilo normalno ponudbo, vse drugo je lari fari.

Vlaganje zgolj v Slovenj Gradec bi bilo smotrno še posebej zato, ker je slovenjgraška regija dosti bolj socialno ogrožena kot je regija, v kateri se nahaja Mirna na Dolenjskem.

Še enkrat pravimo. Boxmark naj se osredotoči le na eno lokacijo. Če bi recimo zagotovil delo zgolj v recimo obratu na Mirni, ni nobenega zagotovila, da bo uspešno pomagal vsemu Preventu.

Ravno zato bi moral Boxmark povedati, kaj želi, tudi država pa naj pritisne nanj (kljub temu, da je Prevent zasebno podjetje) in Boxmark preusmeri v pomoč na eni lokaciji, tisti v Slovenj Gradcu ali pa naj Boxmark pove, kaj hoče in če hoče reševati samo en obrat, naj to tudi pove, ne pa da reče, da bo sedaj zagotovil 250 mest, pri čemer bo pomagal samo enemu obratu, drugo pa bo viselo nekje v zraku. To ni nobeno zaupanja vredno zagotovilo za celoten Prevent, ampak zgolj za en obrat. In to naj Boxmark tudi pove. To, kar govori sedaj, sami dojemamo kot zavajanje javnosti. Zavajanje je pa ena najgrših lastnosti po našem mnenju.

Če res misli zaposliti 500-700 delavcev, potem je najboljše, da se osredotoči zgolj na tovarno v Slovenj Gradcu, na noben drug ekslociran obrat, če pa misli pridobiti samo en obrat do 250 ljudi, pa naj to tudi pove, ne pa da se spreneveda.

Če bi bili na strani države, bi Boxmarku rekli, naj točno pove, kaj hoče in če hoče 500 – 700 delavcev, bi mu rekli, da je najboljše, da se osredotoči zgolj na tovarno v Slovenj Gradcu, če pa ima drugačne načrte, pa naj to pove. Z drugimi besedami. Boxmark naj rešuje Prevent Global, Preventa avtomobilski deli pa ne (ali obratno). Mešanje vsega bi pomenilo zmedo in probleme.

Delo: Najboljšo ponudbo je oddal Boxmark

Dodatek (16.9.2010):

Za popolnejše razumevanje zadeve si preberite še naslednje članke:

Prevent Global v Sloveniji pred dokončnim propadom. Proizvodnja se seli v cenejšo tujino.

Prevent Global in Prevent avtomobilski deli gresta v stečaj

Katero podjetje bo pomagalo Mirnskemu Preventu?

Vesela novica za delavce Preventa avtomobilski deli. Boxmark zaposluje.

Boxmark bo najprej pomagal Slovenj Gradcu, nato Radljam ob Dravi, morda pa tudi Mirni

Znano še več o reševanju Preventovih delavk s strani Boxmarka

Bralce opozarjamo, da se je zgodba o Boxmarkovi pomoči Preventu razvijala in zato informacije iz starejših člankov niso nujno enake informacijam kasnejših člankov. Namreč. Ob koncu je Boxmark sprejel odločitev o tem, da bi se pomoč dala le enemu podjetju (kar smo predlagali tudi sami) in ne vsepovprek (kar smo sami kritizirali). To se je na koncu tudi zgodilo, a pomoč ni šla podjetju Prevent Global, ampak Prevent Avtomobilski deli. Sami smo izrazili zadovoljstvo v zvezi s tem, še posebej zato, ker je pomoč prispela tudi za mirnski Prevent in tamkajšnje delavce.

Dodatek (18.9.2010):

Dossier korupcija: Oblast zadovoljna z Boxmarkovo pomočjo Preventu Avtomobilski deli



Značke prispevka: ,

Odgovorite