petek, 21.avgust.2015 - 21:57

Bolgarija napoveduje, da bo s pomočjo vojske zaprla vse kritične meje, da prepreči beguncem vstop vanjo

Bolgarija je napovedala, da bo z vojsko zavarovala svojo mejo z Grčijo in Makedonijo, da bi preprečila beguncem vstop v državo

Po Makedoniji in Madžarski bo pot beguncem na balkanski poti zaprla tudi Bolgarija.  Evropska unija podpira Makedonijo pri varovanju njene meje pred begunci.

Bolgarija je že zaprla svojo mejo s Turčijo, da prepreči pot beguncem skozi njeno ozemlje. Enako pa bo storila tudi z mejami z Makedonijo, Grčijo ali Srbijo, če bo to potrebno.

bolgarija_zapira_kriticne_meje_poleg_makedonije_in_madzarske_DK

Makedonija je zaradi begunske krize razglasila izredne razmere, zaprla svoje meje in beguncem preprečila nadaljnji prehod skozi državo s ciljem, da se razbremeni bremena beguncev, ki ga več ni mogla prenašati.

Več o tem si preberite tukaj.

Sicer so iz Bruslja sporočili, da ima Makedonija pravico zapreti svojo mejo, da se zaščiti pred begunci in jo pri tem Bruselj podpira (čeprav še ni članica EU). To sicer ne preseneča, saj se Evropska unija zaveda, da bi s sprostitvijo vseh meja na Balkanu begunci veliko prej prišli do želenih destinacij, v primeru zaprtih meja pa bi bila pot do zahoda Evropske unije otežena.

Znano pa je, da ima tudi zahod Evrope vse večji odpor do beguncev in se zapira pred njimi Primer Calaisa je še najbolj nazoren, a obstajajo tudi drugi primeri. Celo Nemčija, ki je načeloma za pomoč beguncem, želi prisiliti Avstrijo, da ta bolj nadzoruje svojo mejo z Nemčijo, da bi preprečila prevelik prehod beguncev iz Avstrije v Nemčijo. Avstrija tega ne namerava storiti, ker se zaveda, da bi tako več beguncev ostalo pri njej, je pa že sama preplavljena z njimi in ji ustreza, da jih čim več pride v Nemčijo.

Zaradi tega, ker se je ustvarila zapora in so se begunci začeli nabirati na grško-makedonski meji, pa se je oglasila tudi Bolgarija (ki pa je članica EU, a še ni članica schengenskega območja).

Bolgarija je napovedala, da bo zaradi strahu pred begunci poslala vojsko na mejo z Grčijo in na mejo z Makedonijo in tako preprečila morebiten vstop beguncev prek teritorija Bolgarije.

Bolgarija ima sicer že utrjeno mejo s Turčijo, kjer je postavila ograjo, da bi preprečila prehod beguncev iz Turčije v Bolgarijo, tam je dodatno postavila še večje število mejnih policistov.

Bolgarija ima torej mejo s Turčijo že utrjeno, po potrebi pa bo utrdila tudi mejo z Grčijo, Makedonijo, verjetno pa tudi s Srbijo, sploh po tem, ko je srbski zunanji minister Ivica Dačič rekel, da bi se v primeru popolnega zaprtja srbsko-madžarske meje utegnil val beguncev preusmeriti proti Hrvaški in Bolgarija.

Bolgarija bo torej naredila vse, da se zavaruje pred prihodom beguncev.

Bolgarska notranja ministrica je sicer rekla, da Bolgarija ne beleži večjega pritoka beguncev, a da je pripravljena zapreti svoje meje, če bo to potrebno.

Novinite: Bulgaria May Send Army to Borders as Migrant Wave to Macedonia Surges

TheLocal.at: Austria rejects calls for German border controls



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Droben dodatek članku.

    V času pisanja in objave članka je imela Makedonija zaprto mejo z Grčijo in je takrat celo razmišljala o tem, da bi bila meja trajno zaprta.

    Vendar glede na dejstvo, da je pot z Bolgarijo za begunce zaprta, pot čez Albanijo pa se beguncem ne izplača, je Makedonija ostala najenostavnejša pot za begunce

    Zaradi tega je prišlo do velikih pritiskov beguncev na Makedonijo, kar je pripeljalo do tega, da je Makedonija svoje meje ponovno odprla in se bolj organizirala pri prevozu beguncev naprej v Srbijo.

    Preprosto je prišlo do ocene, da lahko tako Makedonija najbolj neboleče prenese tranzit beguncev čez njeno ozemlje.

    Zgornji zemljevid, ki smo ga na hitro naredili, je torej v tistem času odražal trenutno realnost, sedaj pa je realnost takšna, da Makedonija več nima zaprte meje in zato je potrebno odmisliti rdečo črto na makedonsko-srbski meji.

Odgovorite