nedelja, 13.september.2015 - 18:55

Zadeve so se drastično spremenile. Nemčija se je odločila nadzorovati svoje meje. Ustavila je tudi vlake iz Avstrije.

NAJVEČJI DRŽAVI V EVROPSKI UNIJI (PO ŠTEVILU PREBIVALCEV), NEMČIJI, SE JE Z BEGUNSKO KRIZO USPELO SPOPADATI LE NEKAJ DNI, PREDEN JE POKLEKNILA.

Države Evrope je šokiralo dejstvo, da je tudi Nemčija, najbogatejša in najbolj organizirana država EU, precej hitro klonila pod begunskim bremenom in je vsaj začasno zaprla meje za nove begunce. Če se še Nemčija ni sposobna kosati s problemom beguncev, kako se lahko druge države, ki so veliko revnejše in manj sposobne.

halt_hier_grenze_ChriSO_Wikipedia

Vse države v Evropi so upale na to, da bo Nemčija absorbirala vse begunce, ki pridejo v Evropo in so se zanašale na to, da bo Nemčija vseskozi sprejemala begunce (kljub nerganju, da je beguunska kriza problem vse Evrope in ne zgolj Nemčije).

A le nekaj dni po tem, ko se je Nemčija odprla za pomoč beguncem (predvsem zaradi tragedije, ki se je zgodila v Avstriji, ko so našli v zapuščenem tovornjaku 71 trupel zadušenih beguncev), je pod težo števila beguncev pokleknila tudi sama.

Čeprav so mediji sprva kazali slike, kako Nemci izražajo dobrodošlico beguncem, so se zadeve začele hitro poslabševati. Tudi nasilje je začelo naraščati, celo na severozahodu Nemčije, ki slovi kot relativno liberalen.

Očitno se je samo par dni po odprtju svojih meja za begunce Nemčija začela sesuvati.

V prah pa se je začelo sesuvati tudi mnenje o Nemcih kot tako zelo organiziranih ljudeh, da so sposobni prenesti vse.

Ne. Nemčija očitno ni sposobna sprejeti vseh beguncev, druge države pa še manj.

Nemčija je sicer rekla, da jih ne moti toliko veliko število beguncev, ampak predvsem hitrost prihoda le teh, zaradi česar jih preprosto ne more procesirati.

Zato gre za upati, da je Nemčja zapore uvedla zato, da si malo oddahne in obstoječe begunce spravi na svoja mesta, ko pa to stori, pa je mogoče, da se bo spet bolj odprla za begunce.

Morda pa bo počakala na poslabšanje vremena in to, da begunci po slabem vremenu več ne bodo želeli v tako velikem številu iti na pot, kar bo zmanjšalo pritisk na državo.

Dodatno Nemčija želi sporočiti beguncem, ki so prisotni v Turčiji, da več ne hodijo v Evropo, ker jih Nemčija več ne bo mogla sprejeti, ker je polna.

Ker očitno tudi najbolj močna država Evropske unije ni kos begunski krizi, bo Evropa očitno morala sprejeti določene nove ukrepe.

Eden od teh ukrepov je, da močno utrdi svoje zunanje meje.

Očitno so meje v Grčiji čisto porozne. Ker se Grčija sama ni sposobna spopadati s prilivom beguncev iz Turčije, bo očitno Evropska unija morala na področje Grčije poslati vojaške ladje, ki bodo zaprle poti beguncev med Grčijo in Turčijo.

A tega Evropa ni sposobna storiti, zato se lahko begunska kriza le še zaostri.

Kdo bo najbolj nastradal pri vsem tem, ni jasno. Zagotovo bodo nastali problemi v Grčiji, sploh če Makedonija zapre svoje meje. Če jih ne, lahko nastrada Srbija, kjer se bodo začeli begunci kopičiti, ker bodo vse druge poti zaprte.

Nastrada lahko tudi Hrvaška, pa tudi Slovenija.

Če bo Avstrija še sprejemala begunce, pa se lahko zgodi, da nastrada Avstrija, kjer bi se po novem kopičili begunci, ki več ne bi mogli iti v Nemčijo.

Trenutno ni jasno, kaj se bo dejansko zgodilo.

Je pa jasno nekaj. Evropa se ni sposobna spoprijeti z begunsko krizo, zato ji ne preostane nič drugega, kot da hermetično in z vojsko zapre svoje zunanje meje in prizna mednarodni javnosti, da ni sposobna reševati begunske krize.

Takšno dogajanje, ko neka mogočna Nemčija ne zdrži niti par dni pritoka beguncev, kaže na to, da je lahko uvedba obveznih kvot za begunce zelo rizična. Namreč. Tudi razdelitev beguncev med države bi ob tako veliki količini beguncev pomenil ogromen pritisk na nekatere države, sploh tiste, ki nimajo tako dobre gospodarske slike, kot jo ima Nemčija.

Slovenija bo torej morala biti zelo previdna, ko se odloča v okviru Evropske unije o obveznih kvotah za begunce.

Vse države Evrope pa lahko samo upajo, da bodo Nemci bodisi spet odprli meje čez čas, ko se spet malo spravijo k sebi, bodisi kljub zaprtim mejam še vedno prepuščali begunce k sebi (morda v manjši meri, torej manjše količine beguncev, ki jih bodo lahko lažje procesirali).

  Dossier korupcija: Nemčija se zaradi begunske krize že zapira



Značke prispevka:

Odgovorite