torek, 24.avgust.2010 - 03:48

Srečko Prijatelj je 23. avgusta prišel na sodišče. Tožilci predstavili širok seznam očitanih mu kaznivih dejanj.

Pisateljica Klelija Potokar je bila šokirana, ko ji je po njenih besedah Srečko Prijatelj začel groziti naj vrne namišljeni dolg sicer bo uničil politično kariero njenega moža. Zaradi groženj naj bi imela tudi zdravstvene težave.

 

Vir: Kraševka

 23. avgusta se je po napovedih pričela glavna obravnava v primeru Prijatelj. O aferi Prijatelj smo na Dossier korupcija obširno pisali, zato ne moremo dodati veliko novega, kar že ni v prejšnjih člankih, a vendarle podajamo v alineah nekaj novih oziroma zanimivih stvari.

Srečko Prijatelj je v priporu vidno shujšal.

Poleg njega se je na sojenju znašla tudi njegova žena Aleksandra.

Srečko Prijatelj se z Marjanom Mikužem pozna že vsaj 15 let (še ko je ta imel drugačni priimek Đukić, ki ga je spremenil v bolj slovenskega). Večkrat sta poslovala skupaj in si posojala denar.

Srečko Prijatelj naj bi bil odgovoren, da sta se spoznala Robert Časar (sicer vidni predstavnik SDS in nekdanji direktor podjetja Luka Koper), zaradi sklenitve posla, za kar je od Mikuža pričakoval provizijo, ker ju je spoznal. Po mnenju tožilstva ni Prijatelj storil nič drugega kot le spoznal Časarja in Mikuža (katerih posli so tudi pod drobnogledom policije v povezavi s Srečkom Prijateljem), zaradi česar je dolg po mnenju tožilstva namišljen s strani Prijatelja.

Prijatelj naj bi izsiljeval tudi druge, divaškega župana, direktorico lokalne televizije Vitel. Grožnje divaškemu županu Matiju Potokarju naj bi močno prizadele njegovo ženo Klelijo Potokar, ki je bila nad grožnjami šokirana in je zato trpelo njeno zdravje. Zgodba Klelije Potokar, pisateljice, je še posebej zanimiva. In sicer naj bi Klelija Potokar za pomoč pri izdaji knjige o Krasu prosila več podjetij, tako tudi Marjana Mikuža, ki ji je nakazal 5000 evrov. Nato naj bi ji začel Srečko Prijatelj groziti naj mu vrne 20.000 evrov, ki da mu jih dolguje, sicer da bo uničil kariero njenemu možu z obtožbami o korupciji. Ne smemo pozabiti, da je Srečko Prijatelj bil član državnozborske komisije po zakonu o preprečevanju korupcije. Po aretaciji so ga razrešili s strani te komisije, ki je znana po tem, da so nekateri člani te komisije poslanci z dvomljivo moralo (zaradi koruptivnih dejanj). Klelija je povedala, da so SMS-i prihajali vse dokler Srečko Prijatelj ni pristal v priporu. Šele tedaj si je oddahnila.

Grozil naj bi tudi Srečku Zorku iz Maribora.

Tožilka je v obtožnici prebrala dolg seznam orožja, ki ga je imel Srečko Prijatelj v svoji domačiji v Orleku, kjer so policisti naredili hišno preiskavo.

Delo: »Prijatelj je od Mikuža zahteval denar in mu na vse načine grozil«

Dnevnik: Shujšani Srečko Prijatelj: Nisem kriv. Denar je moj!

Siol: Prijatelj: Pravna država bo zmagala



Značke prispevka:

Odgovorite