sobota, 11.september.2010 - 09:37

Če ima Srbija mafijski zemunski klan, ima Slovenija gradbeni zemonski klan

 

Zemunski klan je znana mafijska celica srbske mafije, ki je odgovorna za huda kazniva dejanja, med drugim tudi za umor nekdanjega srbskega predsednika Zorana Đinđića.

No Slovenija ima klan s podobnim imenom, to je zemonski klan.

Pri zemonskem klanu ne gre ravno za mafijo, ki bi se ukvarjala z umori, a gre za povezano delovanje gradbenih podjetij.

Gre za zemonski sporazum (ki je bil podpisan na Zemonu), kjer so gradbena podjetja podpisala neke vrste kartelni dogovor, ki je narekoval, kako si bodo gradbena podjetja med seboj delila posle, predvsem posle, ki jih bo financirala država.

Delitev poslov je potekala predvsem v povezavi z gradnjo slovenskih avtocest. Velika gradbena podjetja so bila koordinatorji in so določali, katere posle bodo dobili manjši gradbinci, tako so si delili pogačo državnih investicij.

Za zemonski sporazum naj bi vedeli tudi slovenski politiki, zato bo parlamentarna preiskovalna komisija za gradnjo avtocest zaslišala tudi nekdanje ministre in sicer za okolje, promet in kmetijstvo ter odgovorne v državnem podjetju za upravljanje cest DARS, torej vse tedaj zadolžene za gradnjo slovenskih avtocest ali povezane s to gradnjo.

Članki:

24ur.com: ‘Zemonski sporazum je bil splošno znan’

RTV Slovenija: “Za zemonski sporazum so vedeli vsi”

Delo: »Nobena vojna tajna – podjetja so se med seboj sporazumela«

Finance: Zemonski avtocestni posli



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Marija Žinkovič, nekdanja direktorica CPM: “Mali izvajalci bi crknili, če ne bi bilo sporazuma. Vsi smo modelovali in lobirali, kako priti zraven v avtocestni program.”

    RTV Slovenija: Gradbinci malo popili in pojedli ter vmes podpisali sporazum

Odgovorite