sreda, 22.september.2010 - 12:19

Tudi Hrvatje kot kleni verni katoliški narod v himni ne omenjajo Boga

Boris Pahor je pred kratkim Slovenijo ponovno vznemiril in to s skrajno čudnim predlogom, da bi se v slovensko himno dodalo naslednje besedilo.

Bog našo nam deželo,

Bog živi ves slovenski svet

Nam se je ta predlog zazdel naravnost repulziven, zato smo podali komentar, v katerem smo temeljito argumentirali, zakaj je predlog 97-letnega pisatelja Borisa Pahorja slab. Naš komentar si preberite tukaj.

Tokrat pa podajamo še dodatno dejstvo, ki je zelo pomenljivo.

Hrvatje so narod, ki ga lahko enostavno uvrstimo med najbolj klene katoliške narode, ki so verjetno eno največjih bogastev katoliške cerkve v smislu, da imajo veliko spoštovanje do te verske organizacije.

Te dni smo čisto slučajno zaslišali hrvaško himno (na hrvaški televiziji) in se povprašali, pod vtisom članka, ki smo ga napisali dan prej, ali ima hrvaška himna v svojem besedilu omenjenega Boga. Odgovor je nikalen. Nima.

Če podamo lepo hrvaško himno, ki – to lahko povemo kot zanimivost – krasi vsak bankovec hrvaške valute kuna.

Lijepa naša domovino

Lijepa naša domovino,
Oj junačka zemljo mila,
Stare slave djedovino,
Da bi vazda sretna bila.

Mila kano si nam slavna,
Mila si nam ti jedina,
Mila kuda si nam ravna,
Mila kuda si planina.

Teci Savo, Dravo teci,
Nit ti Dunav silu gubi,
Sinje more, svijetu reci,
Da svoj narod Hrvat ljubi.

Dok mu njive sunce grije,
Dok mu hrašće bura vije,
Dok mu mrtve grobak krije,
Dok mu živo srce bije.

 

Pesmi lahko prisluhnete spodaj.

Hrvaška himna – Lijepa naša domovino

  

No, Slovenija ima tudi lepo himno. Izbrana je bila kitica Žive naj vsi narodi.

Tudi slovenska himna nima omembe Boga. Boris Pahor pa ga hoče omeniti kar dvakrat.

Zdravljica, kitica, ki predstavlja slovensko himno

 

Živé naj vsi naródi,
ki hrepené dočakat’ dan,
da, koder sonce hodi,
prepir iz svéta bo pregnan,
da rojak
prost bo vsak,
ne vrag, le sosed bo mejak!

 

 Slovenska himna

Borisu Pahorju smo sami najbolj zamerili, da je podal svojo utemeljitev skrajno nestrpno. Rekel je namreč, da so za to, da v slovenski himni ni omembe Slovencev krivi komunisti, ki da so anacionalni, ki da nimajo narodne zavesti. S tem je utemeljeval potrebo po vključitvi dela, ki dvakrat omenja Boga.

To je seveda zelo neprimerno in žaljivo za vse levičarje v Sloveniji.

Mnenja smo, da je slovenska himna čisto v redu in da kljub neomembi slovenstva nima nobenega manjka. Predlog, da se v himni dvakrat omeni Bog je pa brezvezen. Tudi Hrvaška, ki je dosti bolj religiozna država od Slovenije (in to dosti bolj zmerno in zdravo kot nekateri osebki v Sloveniji, ki so na nivoju katoliškega fundamentalizma) nima omembe Boga, pa to ne pomeni, da je kaj manj katoliška.

Omemba Boga v himni torej ni potrebna. Pa tudi izpostavljanje slovenstva v takšni luči, kot je zapisano v Pahorjevem dodatku je neprimerno, saj predpostavlja, naj Bog blagoslovi le Slovence, medtem ko hrvaška himna ima omenjene Hrvate, ampak ne v smislu ekskluzivnosti, ampak gre za sentiment od Hrvata k njegovemu narodu, ne pa od neke tretje entitete (Boga) k Hrvatom, kar je seveda sprejemljivo. Po Pahorjevem predlogu pa bi šlo za sentiment od Boga k zgolj Slovencem, to je pa diskriminatorno.

No. Boris Pahor bi se lahko zadovoljil z rock verzijo Zdravljice, ki sicer nima sedme kitice in je bolj napitnica kot himna, a vsebuje njegovi ljubi vrstici, ki omenjata Boga.

Rock verzija Zdravljice – kot napitnica in ne kot himna



Značke prispevka: ,

Odgovorite