četrtek, 23.september.2010 - 08:02

Uprava Merkurja je proti Binetu Kordežu vložila kazenske ovadbe. Knuplež je objavil pismo. Anonimka – odpuščenih bo polovica delavcev Merkurja.

Novi direktor Merkurja Bojan Knuplež je v čustvenem pismu povedal, da je zgodba o Merkurju kot islamska epska saga s tremi dejanji, kjer se že v prvem dejanju nakazuje, da se bo na koncu zgodila katastrofa. Gre za naravnost močno prispodobo (ki je prozaično prečudovita v vsej svoji tragiki in čustvenosti), ki se močno vtisne v spomin.

 

 

V zvezi s še enim propadajočim podjetjem v Sloveniji, to je Merkurjem, se je na novo zgodilo kar nekaj stvari.

In sicer. Uprava družbe Merkur je po objavi, da je podjetje Merkur insolventno, že začela postopke, ki bi vodili v prisilno poravnavo podjetja, čeprav tudi za to podjetje nekateri raje želijo stečaj. V prisilni poravnavi bo prišlo do temeljitega prestrukturiranja podjetja, ki bo korenito poseglo tudi v delovna mesta. Cel čas se je govorilo, da bo presežnih delavcev okoli 1075.

No. Uprava Merkurja je vložila tudi kazenske ovadbe proti nekdanjemu direktorju družbe Merkur, ki je neuspešno želel izvesti managerski prevzem podjetja prek družbe Merfin. To je podjetje tako izčrpalo, da je to trenutno pred propadom.

Sicer je znano, da je združenje Manager leta 2007Binetu Kordežu podelilo visoko priznanje manager leta. To morda niti ne preseneča. V Sloveniji je namreč že od samega začetka osamosvojitve veljalo prepričanje, da so gospodarstveniki, ki se lotijo managerskih prevzemov percepirani kot uspešni. V Sloveniji je bila gospodarska praksa finančno močno ošibiti podjetje, da bi ga lahko nato zainteresirani poceni kupili. Tako so mnogi v Sloveniji prišli do bajnega bogastva. Prav tako pa je v Sloveniji potekala praksa managerskih odkupov skozi izčrpavanje matičnih podjetij. Takšno prakso je zagovarjala tudi Ekonomska fakulteta v Ljubljani na začetku. Managerski prevzemi na začetku so bili predstavljani kot nekaj pozitivnega, češ manager, ki je hkrati tudi lastnik, je še boljši manager, saj ima interes v svojem lastništvu za dobro vodenje podjetja. Ko je začelo vse hoditi po zlu, so sprenevedavi profesorji Ekonomske fakultete v Ljubljani totalno spremenili ploščo in začeli napadati managerske prevzeme in se sprenevedati, češ da so sami vedno svarili pred tem. Lari fari. Gre za dvoličnost, zaradi česar te osebke še vedno dojemamo kot neverodostojne. Sami namreč sovražimo sprenevedanje. Mar bi priznali, da so svoj čas te prevzeme podpirali. Spomnimo se, kako so ščitili managerski prevzem v BTC-ju, ki je zavoljo dobrih gospodarskih kazalcev v času prevzemanja celo uspel.

Na podlagi te zgodbe o uspehu, kot so jo predstavljali tudi na omenjeni fakulteti, se je izoblikovala miselnost, da so managerski prevzemi nekaj pozitivnega, nekaj, kar je potrebno izvesti. Ob krizi je propadlo precej teh prevzemov, pa tudi samih podjetij.

Predvsem nas moti sprenevedanje Ekonomske fakultete v Ljubljani, iz katere izhaja tudi nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik, ki je pobegnil iz vlade takrat, ko se je celotno gospodarstvo Slovenije začelo podirati. Sami smo mnenja, da je bila omemba spora s stranko Zares samo krinka pred pravimi razlogi. Čeprav je res, da ni sam kriv za vse težave, še zdaleč ne, ampak da kar tako gre na polovici mandata, je pa neresno.

Nova gospodarska ministrica je zaenkrat v redu. Vladi Republike Slovenije predlagamo, da ji da vso podporo, saj je gospodarski resor trenutno eden najbolj zahtevnih, kar je v času gospodarske krize normalno.

Skratka. Slovenska država ima zelo umazane roke glede tega, tudi javni uslužbenci, ki so svoj čas prevzeme celo podpirali, pa tu ne mislimo samo na profesorje Ekonomske fakultete, ampak širše. No, toliko za en kritični intermezzo.

Preidimo h Kordežu.

Binetu Kordežu sedanja uprava očita kar nekaj stvari.

Kordežu nova uprava Merkurja očita naslednje. Bili bomo zelo kratki v alinejah. Bralci si lahko temeljitejše opise preberejo v članku Financ, navedenen po seznamu.

  1. Kordež naj bi zavajal revizorje
  2. Kordež naj bi Merkurjev dobiček transferiral v Merfin
  3. Sporna prodaja trgovskega centra Primskovo
  4. Nična posojila Merkurja podjetju Merfin
  5. Sporen nakup delnic Save
  6. Merkur naj bi jamčil za obveznosti Merfina
  7. Domnevna pomoč Merkurja managerjem pri prevzemu Perutnine Ptuj

 

Skupno vsem je to, da naj bi bil zaradi vsega tega Merkur finančno močno oslabljen oziroma celo oškodovan.

Več o “grehih” nekdanjega direktorja uprave Merkurja si preberite v članku časopisa Finance z naslovom Seznam grehov Bineta Kordeža, ki se nahaja tukaj.

Pravno mnenje, ki bo podlaga za kazensko ovadbo zoper Bineta Kordeža in nadzornike je že spisano, a glede na “izjemno” delovanje slovenske pravne države, ki je naravnost “par exellence” med evropskimi državami, ko gre za gospodarske zadeve, se verjetno ne bo zgodilo čisto nič.

Bojan Knuplež je ob predstavitvi slabega poročila o poslovanju Merkurja, podal tudi svoje osebno pismo, ki je zelo čustveno. Rekel je, da so mnogi mislili, da je Merkur pravljica, da pa se je izkazalo, da gre za islamsko epsko sago, ki ima vedno tri dejanja, pri čemer se že v prvem dejanju ve, da se bo na koncu, torej v tretjem dejanju, zgodila katastrofa. Ta prispodoba je čustveno tako močna, da se nam je močno zasidrala v spomin.

Pismo Bojana Knupleža si lahko preberete tukaj.

Razumljivo je, da v propadajočem podjetju, trenutno v Merkurju, napetosti rastejo. Nihče ni namreč ravnodušen nad stanjem sebe ali svoje okolice, če je to slabo. Tudi delavci, ki delajo v Merkurju, tako kot novi direktor, ki je v Merkur prišel v zelo slabem času in je povedal, da je Merkur šiba božja za uprave (ker je vsak mesec generiral dodatno izgubo) so seveda v neki napetosti, ki je razumljiva. Nekateri delavci Merkurja so napisali svoje anonimno pismo, kjer so skritizirali tudi novega direktorja in povedali, da v Merkurju ne bo odpuščenih le 1075 delavcev, ampak da jih je preveč kar polovica. 

Bojan Knuplež je zavrnil očitke iz anonimke. Pravi, da so anonimko napisali tisti, ki so izgubili privilegije, prav tako pa se z navedbami v anonimki, ki je poslana ministrici za gospodarstvo Darji Radič, ne strinjata niti sindikat in svet delavcev.

Merkur je trenutno dejansko v veliki krizi. Kako se bo vse skupaj končalo, bo pokazal čas.

No, na Financah so odkrili še eno zgodbo in sicer gradnjo vile s strani Bineta Kordeža v Lescah. Omenja se naveza Kordeža z Gorenjsko banko. O tem si preberite tukaj.



Značke prispevka: ,

Odgovorite