ponedeljek, 25.oktober.2010 - 13:34

Boxmark seli “Preventovo” proizvodnjo v Radlje ob Dravi, prostori mirnskega Preventa se prodajajo

O Preventu smo napisali že več člankov. Ker se situacija te dni pospešeno razvija v skladu s stečajnim postopkom in postopkom prevzema proizvodnje s strani podjetja Boxmark, bomo podali nove informacije.

Borut Pahor je povedal, da z ohranjanjem proizvodnje v Preventovih tovarnah ohranjajo znanje . Povedal je, da vlada ob težavah Preventa in njegovih delavcev ni stala križem rok, ampak se je aktivno vključila v reševanje proizvodnje v tem podjetju. Več o tem preberite tukaj.

Zaradi kreditne prepletenosti s podjetjem Prevent Global je bil uveden stečajni postopek tudi v primeru družbe Prevent Mislinja. 81 delavcev je ostalo na cesti.

V okviru stečajnega postopka družbe Prevent Avtomobilski deli je v prodajo šlo Preventovo premoženje v Mežici.

V okviru stečajnega postopka družbe Prevent Avtomobilski deli je v prodajo šlo tudi Preventovo premoženje v profitnem centru na Mirni na Dolenjskem. O tem bomo podali še nekaj besed v nadaljevanju.

Podjetje Boxmark je konec septembra začelo zaposlovati delavce Preventa. Delo je dobilo okoli 300 delavcev na Koroškem.

Delavci (predvsem delavke) Preventa so se znašli v precejšnji socialni stiski.

Delavci so 7. oktobra dobili prva nadomestila za primer brezposelnosti in si tako vsaj nekoliko popravili socialni položaj.

15. septembra so delavci propadlih podjetij, tako tudi Preventa, dobili sredstva iz jamstvenega sklada. Do teh sredstev so upravičeni delavci, ki so izgubili zaposlitev zaradi stečaja, prisilne poravnave ali izbrisa podjetja iz sodnega registra. Projekt podpira Evropska unija.

Boxmark se je odločil, da bo za zaposlitev Preventovih delavcev na pogorišču Preventa Avtomobilski deli odprl novo podjetje z imenom Car Exclusive. Boxmark je začel zaposlovati nekdanje Preventove delavce.

Država je od EU prejela pomoč za Murine delavce. Država upa, da bo EU pomagala tudi delavcem Preventa in Vegrada. Za to je seveda potrebno vložiti vlogo za pomoč na Evropsko komisijo.

V naslednji ponedeljek se bo začela proizvodnja v Preventovem obratu v Radljah ob Dravi. Kot smo že zapisali v enem prejšnjih člankov, ima Prevent Avtomobilski deli tudi manjši obrat v Slovenj Gradcu, v katerem ima trenutno Boxmark najete prostore, kjer delajo Preventove šivilje. Ta obrat se zapira. Proizvodnja se bo v celoti preselila v Radlje ob Dravi, slovenjgraške šivilje bodo premeščene v Radlje ob Dravi.

V Radlje ob Dravi se že vračajo prve šivilje. V Boxmarku so sicer podali še eno informacijo. Obrat v Slovenj Gradcu ni nujno pred zapiranjem. Mogoče se bo proizvodnja celo ohranila tudi tam, a le v primeru, da bo dovolj naročil.

Kot smo že zapisali, se podjetje Bomxark Leather zavzema tudi za nakup prostorov na Mirni na Dolenjskem. Ti prostori so v okviru stečajnega postopka Prevent Avtomobilski deli že v postopku prodaje, medtem ko prostori v Radljah ob Dravi še niso, saj še ni bilo opravljene cenitve premoženja.

Sredi oktobra (15.10.2010) je Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu v sklopu stečajnega postopka podalo vabilo interesentom k oddaji ponudb za nakup Preventovih obratov v Mežici in na Mirni. Podjetje Boxmark se, kot smo že omenili, zanima za proizvodni obrat podjetja Prevent na Mirni. Interesenti lahko svoje ponudbe oddajo do 20. decembra.

Premoženje Preventa na Mirni je, to je potrebno povedati, precej simpatično. Gre za en lep strnjen prostor na Glavni cesti kraja Mirna. Pisarne so v grajenem delu, v lično zgrajeni stavbi z zanimivim, nekoliko starinskim pročeljem, zraven so pa še proizvodne hale s prenovljenim pročeljem. Ne gre se čuditi, zakaj si Boxmark Leather prizadeva pridobiti te prostore. Gre namreč za nek precej simpatičen kompleks(ek). Če podamo nekaj slik mirnskega obrata družbe Prevent.

 Informativna tabla Preventovega obrata na Mirni

 

Vhod v podjetje

 

Upravna stavba družbe Prevent na Mirni

Proizvodna hala podjetja s prenovljenim sprednjim pročeljem

 

Preventov obrat na Mirni varuje ograja in varnostne kamere

 

Parkirišče za običajne delavce

Zastave podjetja še visijo pred obratom na Mirni, a verjetno ne več zadolgo

 



Značke prispevka: ,

Odgovorite