petek, 29.oktober.2010 - 07:46

PRETIRANO DESNIČARSTVO NA POŠTI: Ali Pošta Slovenije preferira Karitas pred Rdečim križem?

Pošta Slovenije bi morala enako pozornost kot Karitasu nameniti tudi Rdečemu križu Slovenije. Na žalost ponekod temu ni tako in to ni prav, saj gre za podjetje v popolni državni lasti.

Pred dnevi nas je precej negativno presenetil pogled na eni izmed poslovalnic Pošte Slovenija, na pult, na katerem so bile položnice. Položnice so bile namenjene prostovoljnim humanitarnim prispevkom. Vse bi bilo lepo in prav, če ne bi bile to zgolj položnice za Karitas. Na položnicah je bil žig in naslov Karitasa.

Uslužbenko smo povprašali, zakaj ni položnic Rdečega križa, odgovorila je, da položnic pač ni, da pa je moč izpolniti položnice tudi za nakazilo humanitarne pomoči na Rdeči križ brez provizije.

Pošta Slovenije je že iz drugih primerov znana po tem, da je desničarsko prokatoliško leglo. Glede na to, da gre za podjetje, ki je servis vsem državljanom in ima posebno vlogo v državi, je po našem mnenju popolnoma nesprejemljivo, da tako jasno kaže svoje preference do politične desnice in slovenskega klera na račun drugih.

Pošta sicer sodi v skupino mariborske gospodarske hobotnice, katero obvladuje stranka SDS (pred državnozborskimi volitvami je pošta zelo očitno podpirala to stranko, saj je v poslovalnicah postavljala inventurni material z SDS-ovim logotipom), v to hobotnico sodi tudi katoliška cerkev, kar ne preseneča.

Katoliška cerkev je namreč politično zelo opredeljena, kar nenazadnje dokazujejo tudi številna spominska obeležja domobrancem, ki so v cerkvah postavljeni na najbolj vidnih mestih, celo na stenah samih cerkva. Te časti drugim cerkev ni dala. S tem je seveda jasno pokazala svoje politične preference. Duhovniki so na ta način po našem mnenju politično označili verske objekte, ker so pač te spominske plošče na stenah cerkva in podobnih cerkvenih objektov, ne zraven, ampak direktno na stenah.

Sami bi bili izjemno veseli, če bi videli tudi kakšno spominsko obeležje padlim partizanom na kakšni izmed cerkva v Sloveniji. Tudi med partizani so bili katoliki. Nas prav zanima, če je en takšen primer v Sloveniji. V to sicer močno dvomimo, saj je katoliška cerkev na Slovenskem ena najbolj nestrpnih organizacij v Sloveniji.

Ob sedanjem vodstvu in že številnih primerih očitnega delovanja v prid desnice ali slovenske cerkve, se sprašujemo, ali bo ob sedanjem vodstvu, ki je zaradi takšnega promoviranja zgolj ene opcije v državi, očitno popolnoma sporno, potrebno vedno opozarjati na potrebo po politični neodvisnosti tega podjetja v državni lasti.

Čudimo se tudi, da država nič ne naredi v zvezi s tem.

Izpolnjene položnice zgolj za Karitas in ne tudi za Rdeči križ, sicer delujejo precej majhna banalna stvar, vendar ob številnih informacijah, ki dokazujejo politično motivirano delovanje državnega podjetja Pošte Slovenija, pa predstavljajo še en kamenček v mozaiku, ki dokazuje politično obremenjenost tega podjetja s politično desnico in prodesno katoliško cerkvijo.

To za neko podjetje, ki ima državni pomen in je v popolni državni lasti ni sprejemljivo.

To sicer kaže tudi na močno partijsko delovanje stranke SDS, za katero sami še vedno trdimo, da je največji približek komunistične partije kljub temu, da vedno benti proti komunizmu.

Gre za neko nesprejemljivo delovanje, kjer se preferira samo ena politična opcija.

Upamo, da bodo, če že dajejo prednatisnjene položnice Karitasa za nakazilo humanitarne pomoči, dali tudi prednatisnjene položnice Rdečega križa.

Tu naj opozorimo tudi na dvoličnost slovenske katoliške cerkve, ki je pred dnevi govorila o neki potrebi po tem, da se humanitarno delovanje pravično porazdeli med humanitarnimi organizacijami. Tega, kar je slovenska katoliška cerkev izrekla, bi se lahko držala tudi sama, ampak ne, v podjetju s prodesnim in prokatoliškim vodstvom očitno pozablja na potrebo po enakovrednosti humanitarnih organizacij. Takšna dvoličnost je zelo nemoralna.

Še enkrat. Upamo, da bo pošta dala na pulte tudi prednatisnjene položnice za Rdeči križ Slovenije. Upamo, da bo tudi Rdeči križ Slovenije opozoril to podjetje na to potrebo. Če se že govori o enakovrednosti, potem naj se to kaže tudi v tem primeru.

Če smo iskreni, se nam zdi delovanje Pošte Slovenije čedalje bolj nesprejemljivo. Neverjetno je, kako se je lahko neka stranka (SDS) tako zažrla v neko državno podjetje in prek njega vodi neko politično kampanjo (glede na to, da je Pošta Slovenije podjetje s številnimi poslovalnicami, v katera zahajajo komitenti osebno). Kot da bi bila Pošta Slovenije neka politična ali verska organizacija, čeprav je pa v resnici podjetje v 100-odstotni državni lasti.



Značke prispevka:

Odgovorite