petek, 12.november.2010 - 07:58

Nacionalni preiskovalni urad zateguje dokazno zanko okoli najbogatejšega Belokranjca, Darija Južne

 Se je del denarja iz CGP stekel na privatni račun v Liechtensteinsko VP Banko?

Eden najbogatejših Slovencev in najbogatejši Belokranjec Dari Južna se je znašel v kriminalistični preiskavi zaradi domnevno spornega poslovanja njegove družbe v povezavi z Liechtensteinskimi računi.

Kot je znano, preiskavo proti najbogatejšemu Belokranjcu vodita tako Nacionalni preiskovalni urad, NPU, kot tudi Urad za preprečevanje pranja denarja Republike Slovenije.

Že junija letos so bile zoper 5 oseb vložene kazenske ovadbe. In sicer zoper Darija Južno, kot direktorja podjetja Perspektiva, zoper Marjana Pezdirca, direktorja novomeškega gradbenega podjetja CGP in zoper tri nekdanje vodilne v CGP-ju. Zanimivo je, da je Dari Južna predsednik nadzornega sveta CGP.

V ozadju so svetovalne storitve, ki naj bi bile fiktivne narave. In sicer. Na račun Liechtensteinske družbe Cofinvest se je iz podjetja CGP steklo 4,5 mio evrov. To naj bi bilo plačilo za svetovalne storitve omenjene družbe podjetju CGP. Vendar, storitve naj bi bile fiktivne narave in naj bi imele za cilj zgolj pokritje odliva 4,5 mio evrov iz novomeškega CGP. Ravno zato, ker gre za pranje denarja, je nepravilnosti zaznal tudi slovenski Urad za preprečevanje pranja denarja.

Zanimivo pri vsem je to, da naj bi bil dejanski lastnik Liechtensteinske družbe Cofinvest, ki je prejela 4,5 mio evrov, ravno razvpiti Belokranjec Dari Južna.

Kriminalisti so prišli do zelo zanimivih odkritij. In sicer naj bi svetovalne študije, ki naj bi jih podjetje Cofinvest izdelalo za podjetje CGP, nastale kar v samem podjetju CGP. Lahko bi se reklo, da je podjetje CGP svetovalo samemu sebi, za to pa je plačalo 4,5 mio evrov Cofinvestu, ki je v lasti predsednika nadzornega sveta CGP, Darija Južne.

Skrbnik družbe Cofinvest Erich Sprenger, je rekel, da je omenjenih 4,5 mio evrov šlo za nakup delnic podjetij, ki jih obvladuje Dari Južna, del denarja pa naj bi šel na privatni račun Darija Južne v banko Verwaltung und Privat Bank.

Dari Južna je za pravno pomoč najel odvetniško družbo Čeferin, ki dela vse, da izniči pridobljene dokaze iz Liechtensteina s strani policije. To želi storiti z očitki, da naj bi policija dokaze pridobila z zavajanjem uradnih oseb v Liechtensteinu. Glede na to, da so dokazi zelo močni, ne preseneča, da želi obramba povzročiti proceduralno odstranitev dokazov zaradi “nezakonite pridobitve” le teh. To je splošna praksa odvetnikov v Republiki Sloveniji.   

Kako se bodo zadeve odvijale naprej, se bo še videlo. Je pa celoten primer zelo nazoren dokaz, na kakšen način se zlivajo ogromne količine denarja v zasebne žepe, zato ne preseneča, kako so nekateri v Sloveniji prišli do enormnega bogastva, velikokrat na račun finančnega izčrpavanja podjetij.

Že primer Vegrad, o katerem bomo še pisali, saj je v javnost naplavilo množico novih informacij, to nazorno kaže. V Sloveniji se je res dalo postati bogataš čez noč skozi finančne akrobacije. To je ta slovenska “sposobnost”. Tako se ljudem v Sloveniji reče, ta je pa “sposoben”. Če se malo poigramo z besedami. Kako majhna je razlika med besedami “spodobnost” in “sposobnost”.

V Sloveniji še kako velja pregovor “Dobrota je sirota”. Na žalost je dobrota v Sloveniji sinonim za “nesposobnost”. Zato ne preseneča stopnja nepoštenosti v tej državi. Tisti, ki so pošteni, so na dnu. To kaže na totalni razpad vrednot v Republiki Sloveniji, ki se je vlekel že dalj časa. Po našem mnenju je ena od strank, ki je najbolj erodirala moralne vrednote v Republiki Sloveniji, stranka Nova Slovenija, ki so jo sicer polna usta izprijenih in primitivnih vrednot, tistih pravih, človeških vrednot, pa ta stranka premore bore malo. Tudi v drugih strankah primanjkuje vrednot, zato pa se je Slovenija znašla v tako slabem položaju in je dejansko izropana država, izropana na račun dobrih ljudi, ki so se znašli na dnu.

Več kot očitno je, kako so nekateri v Sloveniji izgradili svoje bogastvo, na žalost je takšnih zelo veliko in to je problem Slovenije. NPU je izvrstna inštitucija, ki so jo želele predvsem stranke desnice (sploh SDS) uničiti, da se ne bi ukvarjala s podjetji, ki jih obvladuje ta politična opcija.

Mnenja smo tudi, da je NPU ustanovljen daleč prepozno, sedaj, ko so od državnega premoženja ostali ostanki. No, bolje prepozno, kot nikoli.

Dnevnik: NPU našel “liechtensteinske” študije Darija Južne na računalnikih v Sloveniji



Značke prispevka: , ,

Odgovorite