sobota, 8.januar.2011 - 02:20

Občina Škocjan bi morala nadaljevati pozitivno prakso Antona Zupeta – skrb za umetnost in kulturo

Da nam kdo ne bi očital, da zgolj kritiziramo nekdanjega župana občine Škocjan Antona Zupeta, smo se tokrat odločili podati tudi nekaj spodbudnih besed in pohval.

Pri občini Škocjan in nekdanjemu županu nam je bilo všeč eno dejstvo.

In sicer skrb za umetnost.

Da ima žilico za estetiko, je Anton Zupet pokazal že z ureditvijo okolice svoje  hiše. Tako je vse od mostu čez reko Raduljo pri trgovini Mercator, mimo gostilne Luzar, Zupetove hiše, mimo Gasilskega doma, do rondoja v Zloganju najlepše urejen del Škocjana.

Našteli bomo nekaj pozitivnih stvari v občini Škocjan, ki lahko služijo celo pohodnikom kot zanimive turtistične točke.

In sicer. Zelo všečno je obeležje geometrijskega središča občine Škocjan. Gre za poseben spomenik, na katerem so začrtane smeri do nekaj večjih mest. Podstat smerokaznemu kamnu je pa narejen v obliki obrisa občine. Zanimivo je, da je narejen iz takšnih kamnin kot se te dejansko nahajajo na posameznih področjih občine.

Geometrijsko središče občine Škocjan


Prav tako je kljub bizarnosti vseeno hvalevredna postavitev spomenika dr. Ignaciju Knobleharju, misionarju, ki je pomagal širiti katoliško vero v Afriki. Zanimivo je, da je bila izbira motiva za spomenik skupna akcija občanov, ki so kiparju Edu Dolinarju povedali, kaj želijo, in ta je nato izdelal motiv Knobleharja, kako krsti malega temnopoltega dečka. Knoblehar je zazrt v hišo svojega rojstva.

Kip dr. Ignacija Knobleharja, ki krsti temnopoltega dečka. Izdelal kipar: Edo Dolinar.

Občina vsako leto praznuje tudi svoj praznik Knobleharjevo, v okviru katerega se zvrstijo številni kulturni dogodki.

No. Med drugim pa je bilo zanimivo tudi sodelovanje Antona Zupeta z družinskim prijateljem, lokalnim slikarjem Ferencem Csernikom (Černikom) iz Dolenjih Radulj, ki je v preteklosti želel postati duhovnik, zato je v njegovem opusu največ del s cerkveno motiviko, čeprav izdeluje tudi ženske in moške akte. Na domačem dvorišču ima recimo kip gole ženske.

Po predlogi, katero sta izdelala Zupetova žena Metka Zupet Prah in lokalni slikar Ferenc Csernik (Černik), so namreč v okviru kiparske kolonije to poletje kiparji iz Primorske v živo steno izklesali podobe konj, ki krasijo prvi rondo v občini Škocjan v Zloganju.

Konji pri prvem škocjanskem rondoju


Kiparji so izklesali tudi knjigo za Osnovno šolo Frana Metelka v Škocjanu.

Izklesana knjiga

Slikar Ferenc Csernik je občini Škocjan celo podaril sliko Frana Metelka (omenjeni slikar je že sicer znan po tem, da zelo rad podarja slike).

Ferenc Csernik Antonu Zupetu podarja sliko Frana Metelka

Ferenc Csernik Antonu Zupetu podarja sliko Frana Metelka (Vir: Naši koraki)

Ferenc Csernik je občini Škocjan podaril tudi upodobitev dr. Ignacija Knobleharja, ki je zanimiva po tem, da Knoblehar na njej nima brkov in brade. Na vseh drugih upodobitvah jo namreč ima in deluje precej starejši, kot je bil v resnici. Umrl je namreč star le 38 let.

Ferenc Csernik Antonu Zupetu podarja sliko dr. Ignacija Knobleharja

No. Ferenc Csernik je izdelal tudi kip na gasilskem domu Bučka.

Kip na gasilskem domu Bučka.

Njegovo delo pa se nahaja tudi v Družinski vasi pri Šmarjeških Toplicah. In sicer gre za kip Svete Ane z Jezusom, ki se nahaja v tamkajšnji kapelici Svete Ane, postavljeni leta 2008.

Kip Svete Ane z Jezusom v kapelici Svete Ane v Družinski vasi pri Šmarjeških Toplicah. Kip izdelal: Ferenc Csernik.

Ferenc Csernik je poleti 2010 ustanovil tudi posebno likovno sekcijo Ambrozzija (poimenovano po njegovem mlajšem sinu), kjer se lahko pod mentorstvom slikarja Csernika preizkusijo v slikanju vsi, ki jih zanima ta aktivnost.

Anton Zupet je torej v občino Škocjan vnesel precej kulture in umetnosti, kar je vsekakor pohvale vredno in je takšno tradicijo vredno nadaljevati.



Značke prispevka: , ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    POPRAVEK: V članek se nam je zaradi napačne naslovitve ene izmed slik prikradla napaka. Gre za sliko, kako Ferenc Csernik podarja Antonu Zupetu sliko Frana Metelka, kjer je bila pomotoma predstavljena slika, kako Ferenc Csernik podarja Antonu Zupetu sliko dr. Ignacija Knobleharja. Po zaznavi napake smo le to tudi popravili.

Odgovorite