četrtek, 11.marec.2010 - 19:54

Srečka Prijatelja so policisti izpustili

Srečko Prijatelj je bil izpuščen iz policijskega pridržanja (kot poroča časnik Delo, Srečko Prijatelj ni bil v priporu, to pa zato, ker ga varuje poslanska imuniteta, za katero je zaprosil – Poslanci imajo namreč pravico do poslanske imunitete, ki jih varuje pred ukrepi organov pregona, če ti zagrešijo kakšna kazniva dejanja – poslanska imuniteta je v preteklosti že bila predmet polemike, saj predstavlja potuho za storilce domnevnih kaznivih dejanj, če so ti poslanci. Naše mnenje o tem je že znano, sami smo za poslansko imuniteto zgolj v primeru zagotavljanja svobode govora, v drugih primerih pa ne.). Podal je svojo zgodbo. In sicer, da naj bi bil s podjetnikom Mikužem, ki mu je izročil 323.000 evrov poslovno povezan in da naj bi bil denar dolg podjetnika. Ponavljamo, da gre za njegovo verzijo zgodbe.

Na SNS so rekli, da bodo na seji stranke odločali o usodi Srečka Prijatelja, ta pa je že napovedal, da bo deloval kot samostojni poslanec in svojega mandata ne bo dal.

Oglasil se je tudi Anton Štihec, ki je razočaran nad poročanjem medijev, ker so ti zapisali, da je eden od osumljencev, nekateri pa, da je bil zaslišan. Na tem mestu je potrebno povedati, da je pač policija opravila pogovor z njim v povezavi z določenimi preiskavami. Mediji ga po našem mnenju niso tako zelo izpostavili kot osumljenca. Še enkrat. Zaslišan je bil lahko tudi kot priča in to je tudi pojasnil.

Anton Štihec javnost opozarja, da v aferi Prijatelj ni osumljenec in da je s policijo sodeloval prostovoljno in jo celo povabil kot vodja občine Murska Sobota, da prosto opravi preiskavo v stavbi občine.

Če podamo njegovo pojasnilo v celoti, čeprav sami o vsem, kar omenja, nismo pisali (mislimo na logistični center).

Torek, 9. marec 2010

Murska Sobota, 9.3.2010

 Izjava za javnost

Zaradi napačnega poročanja nekaterih elektronskih medijev obveščam javnost, da v današnji preiskavi prostorov Mestne občine M. Sobota, kjer se hrani dokumentacija in zapisi elektronskih komunikacij, ki se nanašajo na prenos kmetijskih zemljišč na Mestno občino M. Sobota z namenom gradnje letalskega muzeja, nisem bil ne osumljenec, niti nisem bil pridržan. 

V preiskavi sem sodeloval prostovoljno kot odgovorna oseba Mestne občine, z željo doprinesti k pojasnitvi zadev glede nekaterih dejanj domnevnih osumljencev (sam kot rečeno nisem med njimi).

Nekateri mediji so prav tako napačno povezovali namero Luke Koper za gradnjo logističnega centra (in s tem povezan nakup zemljišč) z Mestno občino Murska Sobota. Omenjeni logistični center je Luka Koper namreč želela izvajati v sosednji občini Beltinci na zemljiščih, ki niso povezana z Mestno občino Murska Sobota. 

Mestna občina Murska Sobota posluje pregledno in zakonito. Kot župan sem zato želel sodelovati pri preverjanjih informacij v sklopu preiskave, saj ne želim, da na poslovanje mestne občine Murska Sobota pade kakršen koli dvom o zakonitosti našega dela.

 

Anton Štihec, župan Mestne občine Murska Sobota

Hočeš nočeš je bila tudi na občini Murska Sobota izpeljana policijska preiskava določenih kaznivih dejanj, v katere pa očitno ni bil vpleten župan. Verjetno je pa bil zaslišan kot glavni v občini Murska Sobota. Verjetno je odgovoril na kakšna vprašanja policije. Nad svojo užaljenostjo bi se lahko malo zamislil. Sami nismo zasledili, da so ga mediji obravnavali kot osumljenca, je pa bila občina Murska Sobota del kriminalistične preiskave, on je pa glavni v občini. Štihec se očitno premalo zaveda, da je javna oseba in vodja javne ustanove, za katero je odgovoren. In v tej javni ustanovi je policija izvedla del preiskave, povezane z letalskim muzejem. Mediji niso napačno poročali, vsaj tisti, ki so rekli, da je bil zaslišan, lahko tudi zgolj kot priča, kot vodja občine Murska Sobota. Noben medij ni izpostavljal njegove vloge v konkretni zadevi, je pa bil omenjen kot eden izmed politikov, kjer so se zglasili policisti, kar je pa dejansko bilo. Sedaj je pa tudi pojasnil svojo vlogo in tako podal popolno informacijo za medije.

No, sedaj se bo videlo, kako se bo vse končalo v aferi Prijatelj. Namreč podjetnik Marjan Mikuž je prijavil Srečka Prijatelja zaradi izsiljevanja policiji in je sodeloval s policijo pri prijetju Srečka Prijatelja. V tem delu nekako ne sovpada pojasnilo Srečka Prijatelja, češ da sta z Mikužem zgolj poslovno povezana in mu on dolguje denar. To razmerje bi bilo dobro še malo medijsko preučiti.

Verjetno bo do tega prišlo v prihodnjih dneh, saj tudi Srečko Prijatelj napoveduje tiskovno konferenco, kjer bo pojasnil svoj odnos z Mikužem.

Za Dnevnik je spregovoril tudi predsednik protikorupcijske komisije, Drago Kos.

Drago Kos o aferi Prijatelj

 



Značke prispevka: , ,

Odgovorite