sobota, 2.april.2011 - 08:36

Kriminalisti preiskujejo nekdanjega direktorja Petrola Aleksandra Svetelška zaradi zlorabe položaja. Je tudi tokrat v ozadju razvpiti belokranjski mogotec Dari Južna?

Kriminalisti naj bi v Petrolu preiskovali nepravilnosti, ki naj bi se v tem podjetju zgodile lani. Petrol lastniško v precejšnjem deležu obvladuje tudi belokranjski tajkun Dari Južna.

Dejstvo je, da je v času vladavine Janeza Janše prihajalo do izjemnega vpletanja politike v gospodarstvo in prepletanja politike in gospodarstva.

Petrol je bil tedaj še posebej na udaru pohlepa stranke SDS. Osamosvojitelja Janez Janša in Igor Bavčar ter razvpiti belokranjski mogotec in finančni akrobat Dari Južna (sicer blizu stranki SDS), ki obvladuje že kar pošten delež slovenskega gospodarstva (svoje lastništvo Južna kopiči postopno prek svojih obstoječih podjetij) so se odločili izvesti politično-gospodarski prevzem podjetja Petrol.

Več si preberite spodaj:

Mladina: Politični prevzem Petrola

Finance: Janša ne potrebuje več zmage na volitvah

Slowwwenia: Janša Bavčarju odebelil žepe za skoraj devet milijonov evrov na leto

Južna je delnice Petrola vseskozi kupoval. Za pet mio evrov delnic Petrola ima tudi v podjetju CGP Invest, katerega je pred nedavnim pripojil k podjetju IGM Strešniki.

Sicer pa tudi njegova Perspektiva FT vseskozi kupuje delnice podjetja Petrol.

Finance: Južna pridobil novih tisoč delnic Petrola

Finance: Južna kupil še 700 delnic Petrola

Petrol: Obvestilo o spremembi poslovnega deleža

Petrol: Obvestilo o spremembi poslovnega deleža

Dari Južna je priznal, da oni (njegova podjetja) ves čas po malem kupujejo Petrol.

V ta namen so predvsem sredi mandata tedanjega premierja Janeza Janše podjetja v lasti oziroma upravljanju Igorja Bavčarja in Darija Južne začela pospešeno kupovati delnice Petrola. V tem času je bil direktor Petrola Marko Kryžanowski, ki je neslavno odstopil s položaja podjetja in podal čustveno izjavo na videoblogu You Tube.

Čustvena izjava Marka Kryžanowskega na You Tube-u

Delo: Vreča denarja, brezplačniki in Petrol 

Tudi zgodba o Petrolu je zgodba o prevzemih, kot še številne druge. Te zgodbe so se v veliki meri dogajale predvsem v času vladavine strank SDS in NSI, ki so rezultirale s številnimi sedanjimi aferami (afera Patria, afera Brezplačniki, afera Istrabenz, zgodba o Pivovarni Laško, organizirano-kriminalne mahinacije v mariborski nadškofiji (ki so pokazale totalno moralno izprijenost v vrhu mariborske katoliške cerkve), zgodba o časopisu Delo in reviji Mag (Reporter), afera CGP, zgodba o Petrolu, itd.). Kako se zadeve rešujejo, predvsem na tožilstvu, katerega vrh obvladujejo osebe blizu stranki SDS, ne bomo komentirali, bo pa za nas lakmusov papir pravilnosti delovanja tožilstva predvsem afera CGP (glede na to, kako kriminalen je način delovanja ljudi, povezanih s to afero, nas res zanima, če bo tožilstvo sposobno ustrezno speljati postopke v tem primeru, sploh pa glede na to, da je Južna blizu stranki SDS – če bo tožilstvo v tem primeru uspešno, kapo dol).

No. Ta zgodba je pred kratkim dobila še eno razsežnost. In sicer so družbo Petrol zaradi dosedanjega sedaj odstopljenega direktorja uprave Petrola Aleksandra Svetelška (gre za gospodarstvenika iz Celja, ki je bil svoj čas vodilni v Tušu), obiskali kriminalisti.

Kriminalisti Svetelška sumijo kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti pri poslovanju družbe Petrol v prejšnjem letu. V zvezi z nepravilnostmi se je sestal tudi nadzorni odbor družbe Petrol. Po koncu seje je vplivni belokranjski mogotec Južna povedal, da so bili nadzorniki mušketirsko enotni pri mnenju, da nepravilnosti pri delovanju Petrola ni bilo. No, mnenje Južne je glede na afero CGP dvomljivo, če smo iskreni.

Zgodba je sicer čudna. Namreč. Obstajajo indici, da so se želeli v družbi Petrol znebiti le direktorja Aleksandra Svetelška. Svetelška je odnesel sum, da naj bi družba Petrol pod njegovim vodstvom izvedla pobot v vrednost 12 mio evrov z družbo SCT, zaradi česar naj bi bil zato Petrol ob teh 12 mio evrov. Več si preberite v članku Radia Krka: Petrol: V dveh tednih ob 12 milijonov.

Svetelšek je torej nedavno odstopil z mesta direktorja Petrola, medtem ko je na seji nadzornega odbora gručica nadzornikov soglasno sprejela odločitev, da ni bilo nepravilnosti.

Na Financah se sicer sprašujejo, ali je družba Petrol s podobnim obnašanjem v škodo družbe pomagala tudi drugim podjetjem, recimo skupini CGP, katere posredni večinski, skoraj celotni lastnik je ravno Dari Južna.

Novinarka Financ je zastavila kar nekaj vprašanj, s katerimi želi izvedeti, na kakšen način je podjetje Petrol sodelovalo s podjetji v lasti bogatega Darija Južne.

V nadzornem svetu Petrola je bilo po seji, kjer so nadzorniki rekli, da nepravilnosti ni bilo, poleg Darija Južne bilo opaziti tudi Žigo Debeljaka, generalnega direktorja Mercatorja.

No. Čisto mimogrede.

Podjetje Darija Južne CGP bo v Novem mestu na mestu nekdanje stavbe podjetja CGP gradilo novi megamarket Mercator (Mercator ima v Novem mestu že en hipermarket na Cikavi in Supermarket – bivša Era, katero je Mercator kupil), ki se bo razprostiral na površini 38000 kvadratnih metrov. Gre za predel od rondoja v Bršljinu pa vse do novomeškega BTC-ja. Novo mesto je pred kratkim že dobilo prostrano Qlandio.

CGP bo porušil svojo staro stavbo in namesto nje in na okoliškem zemljišču zgradil velikanski Mercator Center.

Stara stavba CGP bo porušena

 

Delavci so že ogradili območje prihodnjega gradbišča z zaščitnimi ograjami z logotipom podjetja CGP

Novomeški megacenter Mercator bo imel pridih Darija Južne



Značke prispevka: , ,

Odgovorite