torek, 6.april.2010 - 19:53

Se zaradi neodgovornega obnašanja Boruta Pahorja obeta razpad vladne koalicije?

Ali bo Borut Pahor s koketiranjem s stranko SDS povzročil razpad vladne koalicije? Ali smo priča začetku konca Pahorjeve oblasti in skorajšnjem vstopu Slovenije v mračno vladavino politične desnice? Sami srčno upamo, da ne.

Borut Pahor je s svojo odločitvijo, ki je nastala pod očitnim vplivom stranke SDS, ki ga ima ta na Boruta Pahorja, s katero je ostro nasprotoval enemu najboljših ministrov njegove vlade, Alešu Zalarju glede generalne državne tožilke, povzročil tako veliko nezadovoljstvo v stranki LDS, da se ta vse bolj nagiba k izstopu iz koalicije. K izstopu naj bi se nagibala tudi Katarina Kresal, ki se že tri mesece sooča z neverjetnimi pritiski desničarskih političnih skupin, ki so kulminirali z zadnjim dejanjem, neonacističnimi simboli, napisanimi pred prag njenega doma in doma njenega življenjskega sopotnika Mira Senice.

Država je preprosto dovolila, da do tega pride tudi zaradi slabega delovanja stranke SD in zaradi notranjih sporov med strankami levice, kjer so se stranke med seboj uničevale.

Borut Pahor je očitno šel v smer razgraditve vladajoče koalicije, kjer se niti ne trudi več iskati konsenza in miru v koaliciji. Lahko se zgodi, da bo zaradi tega padla celotna vlada ali pa bo na oblasti vlada z omejenim delovanjem.

Namreč. Ministrstvi, ki jih je vodila stranka LDS, sta bili eni izmed najbolj produktivnih in odločnih ministrstev, ki sta delovali tako, kot je treba. Ti dve ministrstvi sta sedaj zaradi Pahorjeve odločitve pred koncem.

Če pride do izstopa LDS-a iz koalicije, to ne bo pomenilo nič dobrega za koalicijo. Koalicija bo vsekakor oslabljena, tudi če konča svoj mandat do konca. Zaupanje na levici bo pa verjetno dokončno omajano. Zgodil se bo primer Račanove koalicije.

Kot je znano, je Janez Janša že napovedal, da bi bilo najboljše, da se v Sloveniji jeseni zgodijo predčasne volitve. Enostavno se lahko zgodi, da bo do tega res prišlo. Žalostno.

Sami smo rekli, da bi Pahor moral iskati konsenz znotraj lastne koalicije, pa tega ne počne. Raje išče konsenz s sovražniki in povzroča razdor znotraj lastne koalicije.

Takšno stanje ne pelje nikamor. In prav žalostno je, če bo v Sloveniji spet zavladala totalno nazadnjaška desničarska politična garnitura, ki bo Slovenijo vrnila desetletja nazaj v primitivno in nazadnjaško dobo, v stanje, ko bi morali Slovenijo vreči ven iz EU zaradi primitivizma. To je res neverjetno,  kako neodgovorno je vodena ta koalicija. Tu več ne gre za vprašanje sporov znotraj koalicije, “do katerih prihaja v vsaki demokratični sredini”, če podamo to floskulo, katero nekateri tako radi ponavljajo, gre za vprašanje obstoja same koalicije in same oblasti.

Očitno opoziciji sploh ne bo potrebno iti na ulice, ker se bo koalicija sama razgradila.

Pa še nekaj naj povemo, slaba podpora vladi ni posledica tega, ker bi se ljudstvo obrnilo proti desnici (v smislu naklonjenosti), ampak zaradi pomanjkanja odločnosti na levici. In za to je kriva samo ena stranka, SD, ki ni sposobna vladati na sistematski način, ampak zgolj skozi parcialne interese. Ni nobene odločnosti tam, kjer bi morala biti, vse gre v smeri zatiranja odločnosti. Tudi tam, kjer je, se jo zatira in se pušča stanje napetosti zavoljo neke demokratične drže, ki že spominja na anarhijo in ne več na demokracijo.

Ne vemo, ali bodo morali ljudje bežati iz Slovenije, če bo šlo tako naprej.

Kot da se v SD-ju ne zavedajo, da ljudje sploh več ne vidijo trdne vladne garniture, ampak vidijo čisto razsulo. In zato je takšna velika stopnja nezaupanja v to vlado. Tudi levičarji so nezadovoljni, sploh s koketiranjem Pahorja z desnico. Desnica pa samo čaka, da pride na oblast.

Resnično upamo, da ne gledamo začetka nekega konca. Tako razočarani smo, da je do tega prišlo. Slovenija zapravlja priložnost, da jo vodi neka struktura svobodomiselnih, modernih, naprednih ljudi, za razliko od nazadnjaške alternative, samo zato, ker se niso sposobni med seboj povezati do te mere, da vodijo eno kredibilno oblast. Uničeni bodo eni najbolj odločno vodenih resorjev. Kot da je učinkovitost v Sloveniji problem in jo je potrebno čim bolj zatirati. To je značilnost mafijskih držav, kjer je načrtno ustvarjanje neučinkovitosti glaven motiv politike, da bi se tako ščitile nepravilnosti v državi.

Takšno stanje nas je zelo vznejevoljilo. Če Slovenijo spet v roke vzame desnica, bo ta država zamudila priložnost postati moderna država. Če pride do tega, potem ta država zaradi nas lahko tudi v celoti propade. Upamo pa, da do tega ne bo prišlo zaradi zdrah znotraj levice.

Vladajoča koalicija naj se zaveda, da takšen džumbus, kot obstaja, ne more non stop trajati. Naj se že enkrat dokončno konsolidirajo. Ljudje morajo imeti občutek, da jih vodi neka skladna vlada, ne morejo se več izgovarjati na demokratičnost zaradi česar prihaja do sporov.

Ne vemo, kako si je SD dovolila, da ima desnica tako pošasten vpliv nanje, da so sposobni uničiti vlado zavoljo malenkosti.

Naj vsaj še enkrat poskusijo in naj bodo tokrat bolj odločni, da bodo delovali trdno in skupaj. Sedaj delujejo čisto razglašeno, sploh navzven. Ljudje to opazijo.

Ker vidimo zloveščo, celo pošastno alternativo obstoječi oblasti, desnica je za nas totalno nesprejemljiva za vladanje, bi raje, da ostane sedanja oblast, a nekaj bo potrebno spremeniti in to ne, da LDS izstopi. To bo stvari samo poslabšalo in bo popolnoma oslabilo levico. Ne glede na politična razmerja glede na volilni rezultat so stranke levice lahko močne samo kot celota.

Če v drugih koalicijskih strankah mislijo, da bodo z izstopom LDS iz koalicije kakorkoli profitirali, so se zmotili. Na dolgi rok bo vsa levica na slabšem, tako pa tudi vsa država. Slovenija se bo spremenila v eno nazadnjaško fanatično leglo desničarstva.

24ur.com: Neuradno: Kresalova želi izstop LDS iz koalicije



Značke prispevka: , ,

Komentarji

 

  1. info@socialnidemokrati.si pravi:

    Čestitam in hvala za Vaša prizadevanja za DRžavljan-KE IN DRŽAVljANE, PReBIvalKe-Ce Slove NIje RePUBlikE!
    Fantastično ( UNO fantastico= 10 = 9$ opravljate FUnKcijo Premiera-(JA), spoštovani g. Borut Pahor!
    Vaši -e člani-ce in simpatizerji-Ke iz KOČEvJA. DOBRODOŠLI pri nas kadar imete čas !
    Na VAŠI strani smO!

Odgovorite