nedelja, 14.februar.2010 - 14:19

Pragmatične ZDA: Teroriste je najboljše likvidirati in ne zajeti

Združene države Amerike, natančneje centralna obvevščevalna agencija CIA, so izoblikovale posebno učinkovito metodo za boj proti terorizmu. Ker so teroristi pripravljeni na vse, tudi umreti, je po mnenju CIE najboljše, če se jih ne poskuša zajeti, ampak takoj likvidirati iz varne razdalje. Zato je doktrina ZDA, da s pomočjo vojaških napadov fizično uniči vodje terorističnih organizacij.

Na ta način je možno razumeti tudi zadnje ameriške akcije v Afganistanu, katerih cilj je uničenje teroristov, ki predstavljajo grožnjo svetovnemu miru.

ZDA bodo dosledno spoštovale svojo doktrino in se na ta način poskušale znebiti čim večjega števila problematičnih osebkov, ki bi lahko pomenili grožnjo za svetovno in ameriško varnost.

Sicer takšna doktrina, ki se imenuje tudi licenca za umor, pri obveščevalnih službah ni nova in je najbrž znana večini obveščevalnih služb po svetu. Gre namreč za zelo učinkovit način eliminacije neželenih ljudi, ki je tudi najbolj poceni in zahteva dosti manj strateškega načrtovanja, kot recimo ugrabitve (po angleško renditions).

Washington Post: Under Obama, targeted killings take precedence



Značke prispevka: , , ,

Odgovorite