nedelja, 24.julij.2011 - 15:51

BIZARNO: Kateri stranki bi morilec Breivik najbolj ustrezal v Sloveniji?

Nedavne smrti na Norveškem so zelo zanimive. In sicer zato, ker je nekdo sam uspel izvesti zelo učinkovit napad, ki je povzročil številne žrtve. Predvsem z vidika strateškega načrtovanja je zadeva relativno presunljiva. Gre za nadvse uspešno realiziran načrt. Seveda je imel morilec prednost, ker je bil Norvežan z norveškim izgledom, zaradi česar je zbudil zaupanje v ljudeh. Če bi bil drugačnega izgleda, bi verjetno ne vzbujal pretiranega zaupanja pri drugih ljudeh (recimo takrat, ko se je preoblekel v policista, so mu ljudje zaupali). Poleg celotne zgodbe o mrtvih (ki je nekako podobna vsem ostalim po svetu) je dosti bolj zanimivo ozadje.

Norvežan Anders Behring Breivik je bil namreč tudi politično aktiven. Bil je član desničarske stranke Napredka, bil je velik tradicionalist, velik vernik, krščan in nasprotnik priseljevanja.

S stranko se je razšel takrat, ko so njegova stališča postala preveč radikalna tudi za desničarsko stranko.

Breivik je vizuelno izrazito reprezentativen, zelo odstopa od neke percepcije tipičnega terorista, ravno zato je bil šok za Norvežane še toliko večji.

No. Nas pa je zanimalo še nekaj. Komu bi se lahko Breivik pridružil v politiki na področju Slovenije glede na lastna stališča. Kateri stranki.

Stranke morda nismo našli, a morda, v primeru, da ne bi moril, bi lahko dobro sodeloval z vsaj dvema slovenskima politikoma – Ljudmilo Novak in Francetom Cukjatijem. Lahko bi skupaj ustanovili stranko, ki bi se lahko imenovala Stranka katoliške (krščanske) prenove.

Fiktivna Stranka krščanske prenove

Breivik bi lahko bil del strankinega podmladka.

Seveda je to povedano samo fiktivno in tega ne gre jemati resno, a vseeno določene podobnosti obstajajo, kar zadeva politično prepričanje vseh omenjenih in odpor, ki ga omenjeni gojijo do posameznih skupin ljudi, morda ne vsi do istih, vendar če se potegne črto, so zadeve podobne. Seveda je glavni stični element izrazita, celo fanatična religioznost vseh treh omenjenih, ki je eno glavnih vodil za tako ostra stališča vseh teh ljudi. Na srečo slovenska predstavnika fiktivne stranke nista ljubitelja igrice Warcraft, kar Breivik je, čeprav se v Sloveniji najdejo tudi takšni osebki.

Delo: Kdo je Norvežan Anders Behring Breivik?



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Kot zanimivost. Breivik je bil v Sloveniji, kot se je izkazalo, navdušen nad stranko SNS. Sicer bi lahko v članku podali tudi to stranko glede na nekatere njene značilnosti, vendar pri SNS-u je poglavitna ena diskrepanca. Breivik je zagrizeni krščan, v SNS-u pa nad cerkvijo niso najbolj navdušeni. Tu gre za precej velik miselni prepad, zaradi česar smo SNS izločili iz igre za člane fiktivne stranke. Torej. Breivik bi bil politično dosti bolj kompatibilen s Francetom Cukjatijem in Ljudmilo Novak kot s stranko SNS.

  2. KA-8 pravi:

    Kaj je s tabo narobe? Breivik ni bil noben zagrizen kristjan (ne krščan, slovensko se nauči). On je v svojem manifestu zapisal orgomno neskladnih stvari. Med drugim tudi:

    1) “Ne bom se pretvarjal, da sem verska oseba, ker to bi bila laž”

    2) “dovolj je, da smo krščanski agnostiki ali krščanski ateisti”

    Po keri logiki je lahko človek krščanski-ateist poleg tega pa še obožuje neo-pogansko vero z imenom Odinizem. Tako lahko samo razmišlja nestabilna oseba kot je on. NSi ni stranka krščanskih ateistov samo toliko.

    Ne mislim tuki nardit cel spis zato bom povedal samo to, da če iz njegovega manifesta raztrgamo samo določene stvari, bi lahko kar koli rekli kaj je on in ni.

    Očitno pa je, da ni nič drugega kot zmeden človek kot ti.
    Vsaka primerjava z NSi je nesmiselna. Breivik predstavlja vse tisto, kar je v čistem nasprtju z NSi-jovci.

Odgovorite