ponedeljek, 1.avgust.2011 - 01:01

Bo obrat Preventa v Radljah avgusta kupil Boxmark Leather? Nekdanji lastnik Preventa bo v tujini odprl novo tovarno.

Podjetje Boxmark Leather je pomagalo številnim delavcem Preventa 

Po tem, ko sta šli družbi Prevent Global in Prevent Avtomobilski deli v stečaj, se nekdanji lastnik Preventa še ni odpovedal samemu podjetju. Očitno je imel nekdanji lastnik Preventa v načrtu podjetje Prevent preseliti v tujino. To mu bo, kot kaže, tudi uspelo.

S stečajem družb Prevent Global in Prevent Avtomobilski deli bo svoj načrt lahko uspešno realiziral, saj je po stečaju Preventa, ob katerem so delo v Preventu izgubili vsi delavci tega podjetja (del le teh se je prezaposlil drugam, recimo v podjetje Boxmark Leather, ki je delno prevzelo proizvodnjo), razbremenjen bremena delavcev, lastnik odkupil večino preostale opreme (premičnin) podjetja Prevent na javni dražbi, ki je potekala maja letos. Gre za material in stroje, ki jih bo lastnik uporabil za zagon proizvodnje v tujini (najbrž v Bosni in Hercegovini, kjer je delovna sila cenejša, od tam pa tudi izvira sam nekdanji (so)lastnik Preventa).

V ozadju stečaja Preventa gre torej očitno za selitev proizvodnje v tujino, kjer je delovna sila cenejša.

Delovna sila v Sloveniji je dražja kot v tujini.

No. Kot pozitivno dejstvo je moč omeniti to, da je bilo premoženje prodano po dobri ceni, dobršen del opreme je bil kupljen po dosti večji ceni, kot je znašala izklicna.

Boxmark Leather še vztraja v Sloveniji in si prizadeva kupiti obrat v Radljah, ki bo šel na dražbo avgusta. Tam ima podjetje že najete prostore, v katerih delavcih šivajo prevleke, kot so to prej počeli za Prevent. 19. avgusta bo šlo premoženje v Radljah v prodajo. Izklicna cena je 2,8 mio evrov. (Dodatna informacija 4.8.2011 ob 19:34: Čeprav so v Boxmark Leather zainteresirani za obrat v Radljah, pa se na javno dražbo avgusta le ne bodo prijavili, saj se jim zdi izklicna cena 2,8 mio evrov previsoka. No. Vsak kupec špekulira in poskuša doseči čim nižjo ceno oziroma takšno ceno, ki se zdi zanj primerna.).

Ni pa še znano, kaj bo s prostori, praktično še preostalo lupino obrata Preventa na Mirni. V prihodnosti se bo najbrž izvedelo tudi to.

Stečaj Preventa je marsikatero družino pahnil v eksistenčno stisko. Mnoge družine so se znašle, tudi ob pomoči države, humanitarnih organizacij (tu sta pozitivno vlogo odigrala predvsem Karitas in Rdeči križ) in dobrih ljudi.

Dnevnik: Hastorjev Prevent Halog na javni dražbi kupil velik del Preventovih premičnin

Dnevnik: Avgusta na dražbi Preventovo premoženje v Radljah

Siol: Boxmark interesent za nakup premoženja v Radljah, a ne po predlagani ceni

Krizno ogledalo: Leto dni od stečaja dveh osrednjih slovenskih družb Preventa



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Boxmark Leather se naj ne bi prijavil na javno dražbo premoženja v Radljah, saj se mu zdi izklicna cena 2,8 mio evrov previsoka. Podjetje je še vedno zainteresirano za proizvodnjo. Popravek smo dodali tudi v sam prispevek zavoljo točnosti informacije.

  2. admin pravi:

    19.8.2011 premoženje Preventa v Radljah ob dravi ni bilo prodano. Boxmark Leather pričakovano ni sodeloval pri dražbi, saj so tako v tem podjetju tudi napovedali, ker je bila zanje izklicna cena pri vrednosti 2,8 mio evrov previsoka. Je pa bil na dražbi direktor podjetja Boxmark Leather, a ne kot dražitelj. Tam je šel povedat, da se Boxmark zanima za nakup, a da se mu zdi cena zaenkrat previsoka.

    Boxmark namerava imeti prostore v najemu še v prihodnje kljub prekoračitvi zakonsko določenega enoletnega roka, a stečajni upravitelj trdi, da bi sodišče rok lahko podaljšalo, ker je to v danem trenutku najbolj koristno za delavke in za regijo. V najetih prostorih namreč dela 340 delavk.

    Stečajni upravitelj Preventa bo naslednjič ponudil ceno med likvidacijsko vrednostjo 2 mio evrov in med pošteno vrednostjo 2,8 mio evrov. Cena bo seveda nižja kot na prvi dražbi.

    Delo: Prevent: Tovarna v Radljah brez kupca

Odgovorite